OFFLINE

Evett már jó islert? És linzert?

2009. június 7., vasárnap 09:23

Sorra veszünk pár cukrászipari alapterméket, amik nem jók. De ez nem az ő hibájuk.

A havi élelmiszeripari méregadagomat elsősorban islerben viszem be. Nem tudom mit szeretek rajta, valami gyerekkori csatolás lehet az agyamban. Vonzódom ehhez a hűtőszagú, gyümölcsmentes zselével töltött, tojásporból kevert, száraz tésztájú, bevonómasszával nyakon öntött termékhez.

isler

Ha látok, veszek, félig megeszem, sose esik jól, nem is ízlik, de nem tudok lejönni róla. Egyszer sütöttem otthon, nem volt jó az se, mert nem sikerült "olyanra". Mármint rosszra. Az isler a hekk cukrászati megfelelője, az emléket, a retrót szeretjük benne.

Abban az iskolabüfében mi volt mindenkinek? Isler és linzer. Egykutyák, elkészítésük csak az utolsó fázisban ágazik ketté. Egy házibuliba beállítani egy tálca islerlinzerrel ütős kedvesség. Mindenki örülni fog neki, de maguk se tudják mit szeretnek rajta. Nem kell a legkiválóbb alapanyagokat, -csak leírtam ezt is valahogy- tiszta csokit, házi eperlekvárt belenyomni, mert akkor nem fogják felismerni. Pont így jártam egyszer, kérdezgették, mi ez? Isler, rémlik? Hmmm, jaaa nem olyan. Házilekvár? Ugyan már!

Meglepő módon mindkettő alapja a linzertészta. 60 deka lisztet eldolgozok 40 deka vajjal, két tojássárgájával, egy egész tojással, -egy kín összedolgozni- berakom egy órára a hűtőbe. Kinyújtom, a kívánt formára szaggatom és 200 fokon negyed óra alatt megsül.

A linzernek megfelelően fodros szélű köröket megkenem lekvárral (ne szilvával, barack mondjuk) rápasszítom a lyukas közepű fodros szélű köröket, leporcukrozom. Ez a linzer.

A sima kerek tésztákat ugyancsak lekvározom, ragasztom és egy rácsra rakva bevonom bevonómasszával (vajjal és cukorral felfőzött kakaópor). Kihűlése után ez az isler.

Ó és a legfontosabb: a miniisler mindig jobb, mert kedvezőbb a kenő és vivőanyag aránya. Ma csak a fotó kedvéért vettem egy normál átmérőjű darabot, bűnrossz volt, de nem tudok rá haragudni.

Na, ki mikor evett islert utoljára? Milyen volt?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.07 15:28:34Timil

    ismerem ezt a perverz életérzést, én rendszeresen azzal a Benei elnevezésű, tálcás apró ischlerrel büntetem magam :)
    ami viszont iszonyú finom, az a Lidl-ben kapható süti (a kekszeknél van átlátszó zacsiban), aminek nem is ischler a neve, ilyen félhold alakú puha omlós tészta, piros lekvárral összeragasztva, és a fele csokiba mártva: ilyennek kéne lenni az ischlernek!!!

  • 2009.06.07 15:46:39borzash

    szerintem elbaszás az egész, mint - majdnem - minden lekváros süti...

  • 2009.06.07 16:02:43.mandzsetta

    egy hete ettem utoljara, ilyen finom islert meg sosem, a Ruszwurmban.

  • 2009.06.07 16:11:24rokkka

    Én nem szeretem a linzert, az islert viszont nagyon. A 12. kerületi Gina cukrászdában - ahol szinte minden más süti borzalmas - régen iszonyú finomat adtak, ma már nem tudom, mi a helyzet.

    Bad Ischl-ben nagyon nem ízlett az isler, lehet, hogy csak én fogtam ki "valami csaló cukrászt", de csak fintorogtam, mikor valaki azt írta, hogy természetesen ott a legfinomabb.

  • 2009.06.07 16:13:15rokkka

    Ja, ismeritek az olcsó, tálcás, lengyel sütiket? Na azok tényleg igénytelenek és műviek, de én mégis szeretem őket!

  • 2009.06.07 16:19:20GrenAbla

    Régen jó volt, de akkor nagyon fakó volt a tésztája, és a suli büfében adtál 20 Ft-ért. Szentem nem is linzi tésztából készült. A maiak már sárgábbak, és omlósak, szentem ezek már valóban linzi tésztából készülnek, tehát szarok. :)

  • 2009.06.07 16:32:31Baatkaa

    Peter Anna, JO alapanyagbol lehet JOT fozni, sutni!Nem pedig avas vajbol... Az isler es a linzer tesztajaba pedig NEM ugyanaz!

  • 2009.06.07 16:34:48wendriner

    Csak hogy tudd, mit eszel:

    Recept:

    3 rész liszt, 2 rész margarin, 1 rész cukor
    némi tojáspor és sütőpor

    A ma Magyarországon cukrászok által használt margarinok ára 210 és 260 Ft között ingadozik. Ennek megfelelő a minőségük, beleértve tarnszzsírsavtartalmukat is, ami esetenként többszöröse a boldogabb országokban engedélyezettnek.
    A gyümölcsíz természetesen sosem látott gyümölcsöt. Víz, cukor, pektin és módosított keményítő, aroma és festék. Ja és tartósítószer és citromsav. Ennyi.
    A legborzalmasabb a csokoládÉS bevonó. A legnagyobb mennyiségben eladott bevonó ÖSSZkakaótartalma 6-8 %. Vagyis súlyának ekkora része származik kakaóbabból. A többi a legolcsóbb növényi zsír (természetesen nagy transzzsírsavtartalommal)cukor, csokoládé arom, lecitin és barna festék.

    Jó étvágyat!

  • 2009.06.07 16:36:36Baatkaa

    Az en kedvencem a madarfeszek - Vogelnestli - svajci nevu linzer valtozat. Linzer, malnadzsem es mogyoros habcsokkarika van a tetejre sutve! Nyammmm! :)

  • 2009.06.07 16:49:04NAnnna

    a fenti kérdésre a válaszom: igen! a nagyszüleim falujában van egy nagyobbacska cukrászda. onnan rendeltünk mindig. finom omlós, mogyoródarabos volt a tésztája, piros lekvárral volt töltve és jó sok csoki volt rajta. amúgy a pici isler tényleg finomabb. omlósabb és több rajta a csoki.
    osztom a véleményt a Mccafé-s sütikkel kapcsolatban. nagyon finomak, bár nem túl olcsók. 300 forint alatt szerintem nincs is. és a mekis limonádé is verhetetlen.

  • 2009.06.07 16:49:07Lyth

    "60 deka lisztet eldolgozok 40 deka vajjal, két tojássárgájával, egy egész tojással, -egy kín összedolgozni- berakom egy órára a hűtőbe"

    ahogy elnézem a cikkíró kihagyta a cukrot :)
    A másik golog, hogy zsiradfékos tésztához (gyúrtvagy kevert omlós, illetve nehéz felvert) pici szódabikarbona ajánlott a tésztába... :)

  • 2009.06.07 16:50:28kjo

    Nem tudom miről beszéltek, Ti még tényleg nem ettetek a Ferenciek terén található Jégbüfé isleréből?! Össze-vissza kolbászoltök a világban és csak a 7-es buszra kellene felszállni, és a Ferenciek terén belibegni a Jégbüfébe, leginkább kora délutánig, mert később már nem lehet kapni, és itt csodálatos baracklekváros és karamellával bevont islert kaptok, már ha kaptok, mert igen hamar elkapkodják. Csodálatos friss, szemet gyönyörködtető és kimeríti a kulináris élvezet minden lehető jelentését!

  • 2009.06.07 17:05:30Péter Anna

    lyth jól kihagytam a 10 deka cukrot, javítom, elnézést. kjo, jégbüfé az egyik legrosszabb cukrászda az országban, legalja műanyag termékek, bunkó eladók, magas árak, te vagy az üzletvezető? a menedzser beszól szagú a kommented

  • 2009.06.07 17:16:09zoxó

    Nekem egészen felnőtt koromig a habbal töltött isler volt az igazi, mert azt ismertem. Valami általam ismeretlen oknál fogva Jász-Nagykun-Szolnok megye nagy részén az jelenti az ischlert, a lekvárral töltöttet nem is ismerik a legtöbb cukrászdában, vagy ha igen, nem készítik.

  • 2009.06.07 17:16:47kjo

    Általában igazat adok Neked, de az islert illetően továbbra is tartom a megfogalmazott véleményemet, és nem vagyok érdekelt a Jégbüfé forgalmában, sőt még hasonló munkakörben sem dolgoztam, de jó islert enni odajárok. Egyébként kicist zivataros a stílusod, vagy ne talán talán Te vagy érdekelt, hogy leszóld a Jégbüfét?! Különben mi is a Szamos cuki és McCafé "hívők" vagyunk!

  • 2009.06.07 17:21:47wendriner

    Megjegyzem a képen látható ischleren lévő bevonó is láthatóan a leggagyibb minőségű fénytelen cukros zsír. Nevezzük inkább így, mert ez a valóság.
    Cukros zsír csoki aromával és barna festékkel.

    Könyörgöm ha már ischler, akkor:
    http://www.zauner.at/

    Méghogy Jégbüfé........

  • 2009.06.07 17:32:35bgd75

    A habos ischler az igazi, a többi csak utánzat!

  • 2009.06.07 17:39:28OMara

    Ha már a tortabevonóknál tartunk, be kell vallanom egy "perverziómat". Néha nem tudok elenállni a tortabavonóknak, és akár egy fél táblát is feltudok falni belőlük egyszerre. Aztán egy darabig elvagyok nélküle. Tudom, hogy ennek szinte semmi köze a csokoládéhoz, de mégis van benne valami vonzó iz!

  • 2009.06.07 18:04:30MintaMókus

    nem szeretem a funkcionális analfabétákat.
    ez a cikk pont arról szól, hogy az ember miért nem tud lejönni olyan dolgokról, amik műanyagból készült szarok.
    tehát nem a jó islerről, meg nem a jó linzerről van szó, hanem hogy miért eszünk meg egészségtelen műanyag cuccokat, amikor van sokkal jobb is. de valahogy mégis nosztalgiából. A hekkes analógia tökéletes volt, és vicces is, bár nekem az aszpikos szendvics jött volna vele össze. A hekk nálam a főtt kukorica-lángos mesterhármas része. és persze mérgezem is magam velük számtájmz.
    Anna jó vagy, ne add fel, megvan még a volvód?:)

  • 2009.06.07 18:05:49crybaby

    baracklekváros isler kiváló bánatűző! gyerekkorban meg linzer, édes volt az anyámtól.

  • 2009.06.07 19:01:48Jägerlady

    sárga lekváros isler a Jégbüfében? jáj...

    heti rendszerességgel a 13.ker-ben szoktam isteni omlós, piros lekváros islert enni a Gogol utca Váci úttól számított 2. kereszteződésében

    cuki íkúlájt kislány a pultban, Kitti névre hallgat és feszt kikezd a pasimmal - de az islerje jó :-)

  • 2009.06.07 19:04:06Jägerlady

    és igen, köszönöm a definíciót:
    isler piros, linzer sárga lekvárral!

    :-)

  • 2009.06.07 19:33:42Lyth

    A 10 dkg cukor is kevés :) A jó linzertészta 1-2-3 arányban készül. (pl 10 dkg cukor, 20 dkg zsiradék, 30 dkg liszt)


    Az igazán finom ischlert párizsi krémmel és lekvárral töltik. Úgy nagyon finom!

    egy recept a párizsi krémhez csak lusta vagyok kicsinyíteni de akit érdekel az úgyis megteszi :
    4 l tejszín
    9 kg cukor
    1,5 kg kakaópor
    7,5 kg csokoládé
    20 kg margarin

    tejszínt és a cukrot felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a kakaót és a csokit csomómentesen elkeverjük benne, végül a margarint is beleolvasztva a meleg krémbe egyentetesen elkeverjük.
    az egészet kihűtjük, majd amikor mrgkötött, kihabosítjuk.

    ezzel a krémmel és lekvárral töltve igazán finom az ischler:)

  • 2009.06.07 19:50:17MintaMókus

    párizsi krém - MARGARINNAL?????
    Ez csak a venesz bűne lehet, broáf!!!!

  • 2009.06.07 20:42:20Lyth

    én vajjal készítem, de háziasszonyok otthon inkább margarint tartanak :)

  • 2009.06.07 20:54:46balazsman

    nálam az "ischlerkomplexus"-t a kókuszos tekercs képviseli

    mivel a műlekvártól jobban undorodom, mint a műkrémektől, az ischler és más linzeres borzalmak, amikben színezett ragacs van, már rég nem hatnak meg, hiába van rajtam a legerősebb édességfrász... viszont ha bármikor tálcás kókusztekercset látok a CBA-ban, vagy a Matchben, meg kell, hogy vegyem, pedig otthon minden alkalommal megfogadom, hogy ez most annyira gejl volt, hogy ilyet soha többé...

  • 2009.06.07 21:27:01Littelkitty

    Egyetértek Annával, én is nagy ischler fogyasztó vagyok (inkább ischler mint linzer). Szeretem a 3 ischler 2 linzer (vagy fordítva? de lehet, hogy 3-3 :-) nem emlékszem...) csomagolásút (van normál és mini is), de a külön-külön kapható, enyhén száraz, némi lekvárféleséget tartalmazó borzalmat is gond nélkül nyomom.

    Volt szerencsém tavaly Bad Ischle-ben megkóstolni az original változatot. Nagyon finom az is, karamell bevonatú, a tésztája nem annyira száraz, illetve úgy emlékszem, hogy nem is lekvár volt benne, hanem valamilyen krém. Ha még egyszer arra sodor az élet (remélem igen), jobban megfigyelem :))

    Addig meg marad a jó kis száraz, magyar ischler :)

    A Szamosét nem szeretem, elsősorban a lekvárja miatt.

  • 2009.06.07 21:44:03Littelkitty

    Van aki írta a Zauner cukrászdát (http://www.zauner.at/) Bad Ischle-ben, én is pont ebben kóstoltam. Itt amúgy a többi süti is nagyon finom volt. Bárcsak újra ott lehetnék az akkori társaságommal...

  • 2009.06.07 22:26:12p!nkinside

    hejjj, jól látom, hogy valaki drága szülővárosom, Dunaújváros vasműs (!) islerjét emlegeti?! melengeti ez a szívemet...de sajnos nem tudom, honnan szerzik. érdekes, én is szeretem az islert és mostanában az vele a problémám, hogy bárhol eszem, nem jó rajta a csoki. régen sokkal finomabb volt, de nem tudnám elmagyarázni, h miért...

  • 2009.06.07 22:55:44Péter Anna

    MintaMókus szövegértésből nagyon jó vagy. Volvó csak úgy veti a fényt és hasítja a levegőt. :D

  • 2009.06.08 10:51:49Baatkaa

    A jegbufe a cukraszdak SZEGYENE! Brrr.

  • 2009.06.08 11:22:09Comté ex C.

    A legjobb ischler Anyutól való. Mondjuk mostanában nem csinált. Iparilag előállított egyedei értelmezhetetlenek számomra. A jó ischler macerás, csak lélekkel lehet készíteni. Arra konkrétan emlékszem, hogy őrölt mandula került a tésztába és a tetején durvára vágott zöld (esetleg sózatlan pirított és hámozott) pisztácia mosolygott. Természetesen ribizlilekvárral készült. Egyébként az egyik, ha nem a legnagyobb kedvencem.

  • 2009.06.08 11:33:36Comté ex C.

    Minél többet agyalok rajta, még talán arra is meg mernék esküdni, hogy a lekvár és a tészta közé kreült valamiféle leheletfinom vastagságban felkent krém, amit másnapra a tészta teljes egészében magába szívott. Na, lehet, holnapra előkotrom a receptet.

  • 2009.06.08 11:40:07zanzibar

    Szia Anna, bocs, hogy kötözködöm, mert nagyon jól sütsz-főzöl, de egy nagyon fontos dolog: az isler attól "igazi" és attól "linzi" tésztából készült, hogy őrölt mandula van a tésztában. Most az irodában ülök, ezért pontos arányokat nem tudok írni (nincs benne a kezemben :(), de az a száraz fűrészporszerű izé, amit Mo-n a cukrászdákban isler néven a nyakunkba sóznak, köszönő viszonyban nincs az eredetivel! Ja és tisztességes, legalább 70 %-os étcsokival kell bevonni, nem pedig katica ét tortabevono borzadállyal!
    Én jó islert - cukrászdai termékként - Ausztriában, Németországban ettem (bármelyik pici kávézóban, cukrászdában), és itthon az Auguszt-nál. Az utóbbi aranyárban, de legalább finom! vagy ha az "eredeti" recept szerint megsütik / megsütöm (a lajos Mari szakácskönyvek közül legalább 2-ben benne van a linzi tészta alapreceptje).

  • 2009.06.08 12:45:31Péter Anna

    jogos az enyém nem az eredeti linzertészta receptje, a cikkben nincs is szó az eredeti islerről. én az itthoni boltit akartam elkészíteni jól. abban nyilván nincs semmi a muszájon kívül, de így sem sikerült elég rosszra csinálnom. vaj helyett margarint, rendes lekvár helyett festett pektint kellett volna beleraknom, de az már nem megy.

  • 2009.06.08 13:15:58pantufül

    Nem igazán kedvelem az islert, inkább a linzert. Nem tudom, hogy írta-e már valaki: benei mini isler és linzer.......Szerintem nagyon finom.

  • 2009.06.08 13:25:56bogyó2

    linzertészta:3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész cukor pont.sokan raknak bekee tojássárgáját de az nem szükséges.Amúgy én is imádom.

  • 2009.06.08 14:28:25bolletje

    Anna, ém teljesen megértelek, szerintem jó a cikk, vannak ilyen ételek mindenki életében, amik akkor jók, ha menzásítottak.
    Nekem süteményben ez nem az isler, hanem a puncsszelet :)

  • 2009.06.08 14:36:00cherrypie

    hömm, klásszik konzumidióta vagyok (és vállalom): képes vagyok kétpofára tömni a benei ischlert sárgabaracklekvárral, és nagyon boldog szoktam lenni utána. :))))))))))))

  • 2009.06.08 15:16:50spoilsport

    Szerintem a mc cafe fröccs-öntött ischlere k szar, olyan édes lekvárszerű műanyag van benne, hogy az embernek émelyeg tőle a gyomra...
    Azért vannak jók a piacon, csak ki kell fogni. Sajnos eleve a magyar lekvárfelhozatalnál kezdődik a gond, így mit várhatunk a süteménytől?

  • 2009.06.08 16:35:59Bejgli

    tényleg sz*r mindenhol, de én is imádom! :) mondjuk annyit nem eszem belőle, mint Anna... :)

  • 2009.06.08 20:53:40silberstein

    Ischler abszolút addiktív, piroslekváros, fahéjas-diós tésztás királyság. Legutóbb az Aranykéz utcai parkoló büféjében vettem 320 Ft-ért, egyértelműen rablás fényes nappal, de minden morzsája megérte. Itthon is sütöttem, finom lett, vigyázni kell vele, mert könnyen túlsül, de ha sikerül, akkor érdemes pár napig dobozban érlelni, hogy átjárja a lekvár nedvessége a tésztát és igazán omlósá váljon, amit csak a csoki tart össze.

    Pécsett futott régen egy olyan, hogy orleans-i szelet (Konzum áruház cukrászati szekciójában), ami tkp. zserbó küllemű isler volt, azaz linzertészta, ribizlilekvár rétegezve, tetején csoki. Na, az volt az abszolút kedvenc, de eltűnt :(

    A McCafé sütijeit a Gerbeaud készíti, tudtátok?

  • 2009.06.09 00:01:11lucrezia b

    legjobb ischler - Auguszt cukrászda

  • 2009.06.09 09:33:05whehehe

    szolnok megyében tényleg a tojáshabos dukál. egyébként a marcipános ischleren nem is csoki van, hanem valami fondán bevonat. az igazit a szolnoki zagyva (régen bástya) cukrászdában lehet kapni, és erre felé igen sok rajongója van. az az igazi csokis-habos.
    amikor mi ideköltöztünk 1986-ba, úgy hívták: habischler.
    de ugyanilyet tudnék mondani, hogy zalaegerszegen lehet kapni zalakockát, és sehol máshol.

  • 2009.06.09 10:11:18Veg_

    2009.06.07 11:14:23 geza84:
    Ha jól tudom, a Radarból van, legalábbis régebben minden cukrászati bigyulát ott szereztek be a hidegoldali büfében. És bár a radarit sokan leszólják, mint cukrázdát (hiszen gagyikülső és a hozzátartozó étterem vasmüs), szerintem nagyon finomakat müvelnek. Sokszor rendeltem ott minipogácsát, mindenki házinak hiszi, és a bejglijük is finom.
    (és legalább kiderült, hogy minime hárman vagyunk itt dujvból :)

  • 2009.06.09 10:12:36Veg_

    Egyébként a habos izétől egyszer már beájultam, olyan szörnyü... Nekem mondjuk piros hitlerszalonnával az igazi mindkettő, és a linzert jobban szeretem, de nem porcukorral, hanem dióval beszórva, és linzerből a barackizü bigyós is finom :)

  • 2009.06.09 10:14:41Veg_

    2009.06.07 16:11:24rokkka:
    Köszi az infot, ugy kéthetente ott kanyarodunk el mellette :D

  • 2009.06.09 23:51:55taktikuser

    Én is csalódni szoktam mostanában.
    Legutolsó kellemes isleres élményem még a 90es évek közepeéhez tartozik. A kispesti uszoda előtt dolgozott egy pattogatott kukorica árus. Na Ő isteni islert tudott sütni, igaz csak a barátainak. Jó rá visszaemlékezni.

  • 2010.05.20 22:11:51Mariann01

    Én... a sajátomat.. és isteni volt :-) Az uncsitesóm receptje, nagyon ízlett mindenkinek. A vejem közölte, elmosogat mindent, ha újra sütök! :-))) Ez mindent elmond az isleremről, mert.. mikor is mosogat egy mai kölök? (vej) :-)))

  • 2010.05.20 22:12:58Mariann01

    Ha kell a recept, a mail címem: freemail és az eleje: marigold71

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta