OFFLINE

Minél vörösebb a rúzs, annál mérgezőbb?

2009. június 2., kedd 07:38 |

Az egyik fél állítja, az ólom, ami szinte minden rúzsban van, egészségkárosodást okoz. A másik oldal szerint annyi ólom, amennyi egy rúzsban van nem okozhat gondot.

Ön szerint ártalmas a rúzsban található ólom?

 • 133
  Igen, a kis ólom is ólom
 • 49
  Nem, kicsire nem adunk

A vita a rúzs ártalmasságáról évtizedek óta tart, a két, ellentétes oldal nem enged, írja a New York Times. Az egyik fél állítja, az ólomtartalmú rúzs egészségkárosodást okoz. Ólom pedig majdnem minden rúzsban van. A másik oldal szerint a rúzsokban található ólommennyiség nem okozhat gondot.

Arra egyelőre nincs is szabályozás, a rúzs mennyi nehézfémet tartalmazhat, így csupán a gyártók jóindulatára vagyunk bízva, míg a döntés - talán pár év múlva – megszületik.

Az egyik oldalon a képviselői csoportok és az orvosok állnak, akik azt mondják, ha valaki ólmot tartalmazó rúzst használ, kiteszi magát annak a veszélynek, hogy a szervezetébe nagy mértékben kerül neurotoxin, ez állításuk szerint viselkedési vagy akár tanulási problémákat is okozhat. A másik oldalon a nem teljesen feddhetetlen hírnevű FDA (Food and Drug Administration, vagyis a az amerikai gyógyszerengedélyezési és felügyeleti szerv) és külső szakértők állnak, akik azt mondják az ólom ilyen kis mennyiségben nem okozhat semmilyen egészségügyi problémát.

Nézzen sztárokat vörös rúzzsal!

A vita februárban robbant ki újra, amikor a kozmetikumok biztonságosságáért küzdő amerikai mozgalom, a Campaign for Safe Cosmetics arra kérte az FDA-t, hozza nyilvánosságra a rúzsok ólom tartalmáról szóló adataikat. A vizsgálatot még 2007-ben végezték el, és a költségeit a biztonságos kozmetikumokért küzdő cég fizette. A végeredmény szerint a megvizsgált 33 rúzs egyharmadában több ólmot találtak, mint amennyi a megengedett a határérték (egy rúzsban a maximum 0,1 ppm, ami a rúzs egy milliomodát jelenti) a gyerekeknek szánt édességben. A vizsgálatban azért ezt a határértéket választották, mert a szervezet szerint a rúzs is ételnek számít, hiszen ugyanúgy bejut a szervezetünkbe.

A L'Oreal Colur Riche True Red elnevezésű rúzsa 0,65 ppm értéket, míg a Cover Girl's Incredifull Lipcolor Maximum Red terméke 0,56 ppm értéket mutatott. A Dior Addict Positve Red terméke, mely 24 dollárba kerül 0,21 ppm értéket mutatott, ezzel szemben néhány olcsóbb termékben egyáltalán nem mutattak ki a vizsgálatok ólmot. A Dior termékét azóta ugyan bevonták, de a cég a L'Oreallal és a Cover Girl kozmetikai termékeket gyártó céggel nagy egyetértésben állította, ők alaposan megvizsgálják produktumaikat, és semmit sem tesznek a polcokra, ami esetleg árthatna vásárlóiknak.

Stacy Malkan, a biztonságos kozmetikai termékekért küzdő mozgalom alapítója állítja, az ólom sokkal nagyobb eséllyel bukkan fel a vörösebb árnyalatú termékekben. A mozgalom ezek után arra szeretné ösztönözni a cégeket, alakítsák át a termékeiket, az FDA-nak pedig azt tanácsolják, szigorítsák a szabályozásokat.

Mindenesetre a toxikológusok szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban akkora a veszély. "Ezek a dolgok nagyon ijesztőnek hangzanak, de óriási különbség aközött, ahogyan a toxikológusok és ahogyan az aktivisták értékelik a kockázatot" - nyilatkozta Trevor Butterwort, a stats.org szerkesztője. Márciusban az oldal megkérdezte a toxikológusok társaságának 937 tagját arról, hogy szerintük valóban valós veszélyeket rejtenek-e az ólom tartalmú kozmetikumok. 66 százalékuk nemet mondott, 26 százalékuk szerint valós problémáról van szó, míg 8 százalékuk nem tudta megmondani, mi a helyes válasz.

Persze a pánikot sokan megpróbálják kihasználni, egy nő 2008 októberében elvesztette azt a pert, amit a L'Oreal ellen indított. Az asszony azért perelt, mert a cég terméke magas mennyiségben tartalmazott ólmot, azonban a bíróság szerint a rúzs használata nem okozott neki egészségkárosodást, így nem jár neki a kártérítés.

Az FDA egyelőre még nem szabta meg a pontos határértékét a rúzsok ólom tartalmának, ez valószínűleg évekig is el fog tartani. A hatóság egyelőre abban bízik, a gyártók arra törekszenek majd, hogy egészséges termékeket állítsanak elő. Ugyanakkor az a legvalószínűbb, a cégek a nehézfém tartalmat a termék gyártásával együttjáró, „akaratlan" velejárónak fogják beállítani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.02 09:14:14IV. (Parkoló) Béla

  szerintem erős pista kell a rúzsba! Biztos, hogy szép vörös lesz ajak és akit azzal csókolnak soha nem felejti el...

 • 2009.06.02 09:56:45Brunoka

  Hm... Gondolom ha valaki megeszik naponta masfel kg ruzst, annak nyilvan komoly baja lesz idovel...:)

 • 2009.06.02 10:14:14Rékuc

  Brunoka: az ólom speciel a bőrön át is felszívódik a szervezetbe. Lásd a korábbi századok ólomérgezésben elhalálozott dámáit, akik az arcukra kent fehér púder magas ólomtartalma miatt szívták meg.

 • 2009.06.02 12:10:41Lord of the Sith

  Röhej.Asztat hittem eddig , hogy kihagyják az ólmot a rúzsból.Én perelném a rúzsgyártókat , mint az állat.

 • 2009.06.02 12:19:29Brunoka

  Rekuc - ertem en, csakhogy szvsz az egeszseges mertekben felhordott arcvakolat nem okozhat semmifele problemat.
  (mellesleg a palinka pl egyaltalan nem tartalmaz olmot, en azzal pirositok peldaul..:D)

 • 2009.06.02 12:20:22Brunoka

  nem azert irtam le ketszer, hogy peldaul mert mar nagyon piros vagyok - veletlen volt.

 • 2009.06.02 14:25:17Rékuc

  hát anno a rokokó idején a púder az ólomtól lett fehér (a svédben 'ólofehér' néven futott a dámák vakolata) szóval elég nagy koncentrációban volt jelen. Továbbá már bőven a 20. században voltak nagy botrányok, amikor kiderült, hogy sok európai városban ólomvezetékben folyt az ivóvíz és ez mindenféle érdekes betegségeket okozott
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning

  de kétlem, hogy a vörös rúzsokban túl káros mennyiségben volna jelen az ólom.

 • 2009.06.02 15:27:38Prinzessin Erbsen

  mivel abban az időben amúgy sem életek sokáig az emberek, igy majd nem mindegy hogy mi okozta a halálukat

  az én korosztályom annyi mérget szivott magába (pl, ha jó kislány voltam a nagymamám megengedte, hogy én szórjam a DDT-t a krumplira)hogy egy kis ruzs már nem oszt nem szoroz.

  A piros rúzsok időnként fel fel bukkannak, hogy aztán átadják a helyet a barnáknak, vagy a hulla színűeknek, majd ez is elmúlik, mire a káros hatást kimutatnák.

 • 2009.06.02 16:44:04p!nkinside

  amilyen gyakran átlagosan a mai világban egy ember vörös rúzst használ, szerintem tökmindegy.

 • 2009.06.03 13:09:47hegyilany

  Jo a galeria, nem? HAROM sztart is talaltak, aki voros ruzst hasznal... :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta