OFFLINE

Mi legyen az eperrel?

2009. május 31., vasárnap 16:13

Nem vagyok nagy édességfogyasztó. Gyümölcsöt is csak a muszáj miatt eszem, nem kívánom. Nincs benne zsír, az lehet az oka. Az eper viszont olyan szép gyümölcs, mindig veszek szezonban, aztán állok a konyhában mint hülye, ez most ez itt minek? Mi legyen vele?

És ez így megy minden tavasszal. Hetente egy kiló eper haza, fogcsikorgatás, reggeli joghurtba turmixolás és kész. Idén máshogy akartam csinálni, az eper többet érdemel.

eper

Első ötletem a forgassuk sósba volt, be is jött salátába. Férjem fintorgott, felhozta a nagyon hülye spárgás csokitortámat, de ez annál sikeresebb lett. Sokkal. Egy negyed jégsalátát összetéptem, elkevertem négy összevágott eperrel, egy kevés mentával, olívaolajos-málnaecetes öntettel ízesítettem. Lazac mellé megettük, használható módszer, de még mindig volt majdnem egy kiló eper a hűtőben.

eper lazac

Ezer éve ettem epres tiramisut. Az alap tiramisu a kedvenc édességem. Mert nem olyan eszetlenül édes és tényleg, van benne zsír is dögivel. A tiramisut már megírtam, itt. A feladat pofonegyszerű, a piskóta helyére szépen felszeletelt eper rétegződik. Hallottam játékos változatokról is, bazsalikommal, limoncellóval megküldve. Praktikusabb a tésztás megoldásnál, ezt nem kell annyit pihentetni, a gyümölcs úgysem szívja meg magát. Nagyon szép, szexi étel, randizós desszertnek tökéletes, nézzék csak.

Ó és egy nagymama-féle finomság. Ezt mindenki ismeri, ezer néven fut, ázott piskóta, lucskos piskóta, sőt nyenyenyunya. Eperből a legjobb. Sütök egy piskótalapot, felkockázom. Főzök egy rendes vaniliapudingot, a piskótákkal és a felvágott eprekkel lerakom egy üvegtálba és berakom egy éjszakára a hűtőbe. Ér rummal locsolni. Nagymamám télen megybefőttel, rummal készítette, abból az igazi, nem is eperrel. Mindennél jobban szerettem.

hangulateperneon

Ki mit süt-főz az eperből?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.31 16:20:26Ingyen Online Stratégia játék magyarul

    Pálinkát :)

  • 2009.05.31 16:40:55cöcke

    Epres panna cottát, bár ebben igen minimál főzés van:).nyami-nyami

  • 2009.05.31 16:44:59ticsung

    Epres gyümölcskrémes... Hmmmmm

  • 2009.05.31 17:37:48oma

    Epres-Liba.....Hümmmmmm

  • 2009.05.31 18:15:47p!nkinside

    muffin, vaníliás gyümölcstorta, amerikai palacsintára édes krém, gyümölcssaláta savanyú gyümölcsökből...de magában, kis porcukorral, tejszínhabal a legjobb.

  • 2009.05.31 20:20:43Rékuc

    A jó gyümölcs mint minden alapanyag, önmagában a legjobb. Kár beleerőltetni mindenféle kajába, csak izzadságszaga lesz az egésznek. Igazi finom hazai eper (nem külföldről zölden leszedve, kamionban érlelve), még cukor sem kell rá.

  • 2009.05.31 20:33:51liliana13

    Nekem egyből az jutott az eszembe, hogy ha nem szereti vki az epret, akkor ne vegyen, ennyi, senki sem kényszeríti, hogy márpedig akkor is vegyél, és egyél... mert ez a poszt teljesen úgy hangzik.
    Amúgy csatlakozom Rékuchoz, és ha mégsem olyan édes, akkor eperhabot szoktam belőle készíteni. 2 tojásfehérjét felverek habnak vaníliás porcukorral, epret összeturmixolom (nemtom, mennyit, talán 30-40 dkg), majd beleforgatom a habba. Talán furán (vagy gusztustalanul?) hangzik, de rettentő finom!!

  • 2009.05.31 20:34:10callliope

    Eper szigorúan magában! Ahogy cukor éri egyből olyan pocsék mellékíze lesz?!

  • 2009.05.31 20:43:02manka78

    Az eper "semmi nélkül" a legjobb.
    A képen az a hal sztem nem lazac.:)

  • 2009.05.31 21:23:20oneandonly

    manka, de, az lazac :)

  • 2009.05.31 21:54:31panka

    Semmit, megmosom és megeszem. Örülhetnek, ha hagyok belőle a többieknek.

  • 2009.05.31 22:30:31Rékuc

    jaja a hab az nagyon finom eperből, szamócából, málnából: egy kis maréknyi gyümölcsöt villával összezúzok, ráöntök egy tojásfehérjét és együtt kemény habot verek (szigorúan kézimixerrel, ugye, nem villával szerencsétlenkedünk, ugye Anna?) :))) és a legvégén ízlés szerint cukorral édesítem. Ez két főre való adag.

  • 2009.05.31 23:51:06Nitjány

    Eperből a legtutibb-szerintem :)

    Boltban is kapható tortalapról van szó( aki akar sütheti is,de lehet készen venni)Ehhez főzni eper vagy vanília pudingot,vagy ami még jobb,a pudingon található recept alapján puding helyett krémt készíteni.Ezt rákenni a tortalapra,rászeletelni az epreket,és szépen meglocsolni tortazselével.Ezután be a hűtőbe,hogy jéghideg legyen az egész.Igazán "kirúgás a hámból" mindezt megdobni némi tejszínhabbal. Hmmm :P :)

  • 2009.05.31 23:52:36Nitjány

    -krémet

  • 2009.05.31 23:58:54cöcke

    fúúú,én nem tudnám megenni totál nyersen a tojásfehérjét...

  • 2009.06.01 00:15:29Rékuc

    Nitjány
    ebből ha jól értelmezem, csak a néhány szelet eper, ami nem mű?
    Persze mindenki úgy eszi, ahogy akarja, de szerintem a sok csicsa (puding, tortalap, zselé) elnyomja a lényeget, ami a friss eper.

  • 2009.06.01 10:51:32balage28

    Epres zsírturmix: végy 1kg friss epret, 1kg finom libazsírt, turmixold össze.

    És hát... dobd ki, mert ritka szar...

    Egyébként az epres panacotta, cassata igen finom, és valóban nem igényel különösebb főzést, sütést :)

  • 2009.06.01 11:07:04granadALhambra

    balage28
    na vööööööääääää
    előbb okádtam, majd felröhögtem:D

    ismeritek a grízflammeri-t?
    grízet kevesebb tejben cukorral megfőzni, bele 2-3 lap zselatint, majd tejszínhabot mikszerrel keményre keverni, ha kihűlt a gríz össze a tejszínhabbal, be a hűtőbe (3-4 órát hagyni). friss epret összeturmikszolni, rá a hideg grízflammeri-re. isteni!

  • 2009.06.01 11:15:06granadALhambra

    grízflammeribe belekívánkozik fél citrom héja lereszelve.

  • 2009.06.01 11:15:32Rékuc

    cöcke: végülis beteheted a lerbe is, magas hőmérsékleten pár percre és kész is az epres habcsók... hmmmm ez eddig nem is jutott eszembe, ki is próbálom :)

  • 2009.06.01 12:26:48manka78

    oneandonly! Köszi. Nem gondoltam volna. A lazac rózsaszínesebb, nem?

  • 2009.06.01 14:57:22Nitjány

    Rékuc:Nem tudtam hogy csak biokajákat lehet írni :D...

    De viccet félretéve,esküszöm ha kell valakinek előkeresem a piskóta tortalap receptjét, és bemásolom,az végülis természetes.
    Pudingpor: bocsi,hát nem tudom kinek mennyire mű :( Pudingkrémet hozzáadott tej,cukor,tojás segtíségével lehet elérni.Aki tud finom házi pudingot készíteni tegye rá azt,vagy ha akarja akkor pont itt ajánlották,hogy lehet készíteni tojásfehérje+eper habot vagy krémet.Akkor menjen rá az puding helyett.Akkor még több benne az eper
    Tortazselé:aki nem akarja nem tesz rá.Eperből meg roskadásig rakhatja a tortát,ha nem csak pár szemet akar rá.

    Szóval akinek természetes köll,legyen kreatív :D Csak alapötlet volt...

  • 2009.06.01 15:09:00Rékuc

    Nitjány tényleg nem kritikának szántam :) szvsz ha 100% bio sütilappal meg zselatinnal (végülis az is természetes anyag) meg krémekkel gazdagítod, akkor is ugyanúgy elnyomja a friss eper ízét.
    egy tökegyszerű receptet most találtam:
    cream cheese (natúr Philadelphia), túrót és ízlés szerint porcukrot egyenletes krémmé keverünk, apróra kockázott őszibarackot, epret és egész málnát potyogtatunk bele. Egy kerek aljú tálba öntjük és be vele minimum 3 órára a mélyhűtőbe. Tálalás előtt félórával kivesszük, megfordítva egy tálra borítjuk és friss eperrel, málnával díszítjük.

  • 2009.06.01 15:25:24csutkababa

    Gyűjtöm az üvegeket, és dzsemet fogok főzni 10 kilóból, ha hozzájutok nem aranyáron...

  • 2009.06.01 16:14:24aiaié

    Eperlekvár télire,mert rengeteg eper lett a kertből-egy üvegért is megéri nekiállni:)
    Muszáj nyersen megturmixolni kicsit,mert kevesebb ideig kell főzni,s így szép piros marad.

  • 2009.06.01 16:58:15balazsman

    szerintem tök beteg dolog, ha valaki nem kíván gyümölcsöket - ez az emberi étkezés egyik alapja... lehet, hogy étkezési zavarod van?
    :o

  • 2009.06.01 17:40:58oneandonly

    manka, addig olyan rózsaszín, amíg nyers.

  • 2009.06.01 17:41:37oneandonly

    de egyébként hogy az eperhez is hozzászóljak, én is az igazi eper igazi tejszínhabbal-ra szavazok.

  • 2009.06.01 17:43:50manka78

    Köszi. Olyan amúrnak néz ki.:) Ami szintén fincsi hal.:)

  • 2009.06.01 19:15:43Prinzessin Erbsen

    én nem tökölök ennyit az eperrel, ha itthon vagyok akkor csak annyit szedek le, amit meg eszek,

    a németeknél az eperszezon még csak ezután jön (eddig csak az import nagyszemű izetlent lehetett kapni) ha le megy a spárga, akkor a kis eper alaku sátrakban már igazi hazai eper lesz, és az ehető. Megfőzik lekvárnak, de én nem szeretem, csak ugy magában,

    de esetleg köretnek oda ahova a rebarbarát, vagy az egrest csinálnám meg szósznak, vagy sütemény mellé, kevés tejszinnel - de magamnak ezt soha.

  • 2009.06.01 19:35:23noirpapillon

    Ez a saláta verzió exotikusan hangzik, de a lazac engem mindig meggyőz! hmm... :)

  • 2009.06.01 20:30:08Nitjány

    Rékuc:oké :) Neeem ragaszkodom én ahhoz a fránya tortához...:P Végülis ha most idetolnák azt a finom natúrkrémsajtos-túrós-gyümis édességet,nem fognám vissza magam :D

  • 2009.06.02 12:29:54Veg_

    Eper magában, eper cukorral (szigoruan fullegészségtelen kristálycukorba mártogatva a legvégét, semmi leszórás vagy egyéb cukrok), eperhab (mindkét fent leirt módon), gyümölcstorta eperből, túró+kis joghurt+zselatin, egy réteg babapiskótára, egy vastag réteg eper, egy réteg turó, egy réteg babapiskóta, a piskótát alul-felül rummal locolva egy napra dideregni a hütőbe, epres habcsók, eperkrém (eper megfőzve, trutyizva, vaniliakrémbe csomó keverve, hogy látszódjon a csik), eperjoghurt házilag, eper pezsgőbe hajigálva, epervelővel megcsorgatva, eper jéggé fagyasztva, majd összeturmixolva eper jégkásává, stb.
    Aki nem szereti a gyümölcsöt, de folyton zsirt zabál, annak valami táplálkozási gebasza van...

  • 2009.06.02 12:31:34Veg_

    Anna, már többször is felmerült bennem: hogy lettél gasztroblogger? Te nem sütöd egyedül mirelitből a pizzát a társaságból?

  • 2009.06.02 12:32:56Veg_

    Eperturmix kimaradt! :) Bármilyen gyümi, per pill eper, kis mézzel vagy cukorral összeturmixolva, fokozatosan belecsorgatva a tej, végén bele kis tejszin, habosra turmixolva, hütőben lehütve, tálaláskor hatalmas eperszemmel diszitve...

  • 2009.06.02 13:29:05Péter Anna

    veg, az egész onnan indult, hogy 2007-ben, mielőtt mentem mexikóba, szóltak a velvetes csajok, mi lenne ha élőben tudósítanék. én meg örültem a lehetőségnek. akkor még a totalcarnak dolgoztam és az ő blogjukat, a belsőséget igyekeztem teleszemetelni kajákkal, a nissan murano vs. mangalicák anyagom pl. mély nyomot hagyott a forgalmazóban is. így lett egy párhuzamos autós(a belsőségen) és gasztro (itt a tejvajon) közvetítés mexikóból. a többi meg kialakult azóta.

  • 2009.06.02 14:02:24Veg_

    Aha! Köszi, kielégitetted a kiváncsiságomat :)

  • 2009.06.03 10:52:07mrssolis

    Én az epres tiramisut piskótával készítem és az epret a szokásos tiramisu krémbe keverem bele leturmixolva. Nem szórom meg kakaóval a végén, hanem szeletekre vágott eperrel rakom ki. Eddig még nagy siker volt. De az új kedvencem, amit Nigellától lestem el: feldarabolt eper összekeverve tejszínhabbal és összetördelt habcsókdarabokkal. Isteni, mert a habcsók egy kis édes, ropogós kontraszt ebben a krémes trutyiban. Most majdnem minden nap ezt eszem, míg tart az eperszezon.

  • 2009.06.03 13:21:30hegyilany

    Eper? Magaban vagy porcukorral, tejszinhabbal. A kaven kivul az egyetlen dolog, amihez megeszem a tejszinhabot.

  • 2009.06.07 14:19:16arwen

    érdekes dolog ez az eper. tavaly minden reggel azt ettem két hónapon keresztül, joghurttal, reggelire. (ha nem volt elég édes, mézzel.)
    idén meg vettem két kilót, és nem fogyott. mikor már nagyon el kellett tüntetni, lekvárt főztem belőle, olyan hagyományosat. nem turmix, nem zseléfix, lekvár. sima, csokis, citromfüves. meg cseresznyével kevert. (gyümölcs, nem pálinka.) jó lett. :)

  • 2009.06.08 20:27:01pomme-pomme

    Ha valaki pudingot szeretne csinálni, nem túl bonyolultan, de műaromák nélkül:

    Csokipuding
    1/2 l tej
    100 g cukor
    37 g keményítõ
    9 g kakaó
    esetleg 50 g keserü csokoládé beleolvasztva

    Vaníliapuding
    1/2 l tej
    85 g cukor
    2 cs. vaníliás cukor
    40 g keményítõ
    esetleg 50 g fehér csokoládé beleolvasztva

  • 2009.06.09 12:44:49Reckl_Amál

    A hétvégén főztem lekvárt, egész epreket is hagytam benne. Mennyei lett!

    Egyébként az eperrel semmit sem kell csinálni. Önmagában a legjobb. A joghurt reklámoknál is mindig mondom, micsoda barbárság! :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta