Egyenruhába öltöztetné a női EP-képviselőket egy magyar divattervező

Lejár az Európai Parlament öt éves mandátuma és új képviselőket delegálhatunk mi magyarok is a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe. Tóth Bori iparművész - ruhatervező javaslatára a magyar politikus hölgyek – az olimpikonokhoz hasonlóan - uniformisban vonulnának be az Európai Parlamentbe. Így Európában elsőként a magyar politikusok viselnének egyenruhát Brüsszelben. Június 4. és 7. között az Európai Unió állampolgárai ismét dönthetnek arról, hogy kik képviseljék őket az Európai Parlamentben. A Lisszaboni Szerződés értelmében Magyarországnak 2009-ben 22 parlamenti helye van a világ első olyan nemzetközi parlamenti testületében, amelynek tagjait közvetlenül választják. Ami a nemek közötti megoszlást illeti, az Európai Parlamentben jóval, csaknem tíz százalékkal magasabb a női képviselők aránya, mint a nemzeti parlamentekben. Az esélyegyenlőségért harcoló nemzetközi szervezetek szerint a nők politikai szerepvállalása világviszonylatban még mindig meglehetősen alacsonynak számít.

Tóth Bori kollekciójának egy darabja, de ez még nem az EP-egyenruha
Tóth Bori kollekciójának egy darabja, de ez még nem az EP-egyenruha

A magyar EP-képviselők egyharmada nő és arányait tekintve magas azoknak a hazai női politikusoknak az száma, akik idén a huszonkét hely valamelyikére szeretnének ülni. Tóth Bori iparművész - divattervező szerint egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan reprezentálják hazánkat azok a politikusok, akik bennünket képviselnek. A tervező szerint nem csak elegáns gesztusértékkel, de pozitív üzenettel is bírna, ha egy modern, a divat és a diplomácia szabályrendszerének is megfelelő uniformizált viseletben érkeznének Brüsszelbe az újonnan választott politikus hölgyek.

„Európában is él az a közvélekedés, hogy a magyar nők csinosak, hát miért ne játszanánk rá erre? Legyenek a mi képviselőink abban is különlegesek, hogy a világon először egy adott nemzethez tartozó politikusok, az összetartozás kifejezése érdekében egyen viseletben kezdik meg parlamenti munkájukat. Egy nőies és nagyon elegáns egyenruha számtalan dolgot reprezentál. Az összetartozás szimbóluma lehetne, ha a különböző pártok képviselői, színektől függetlenül, az egységet, az összefogást és a közös célokat testesítenék meg. Egy olyan viseletet képzelek el, amely egységes identitáskészletet sugall, akár a nemzeti karakterisztikának megfelelő elemekkel. A kosztümök tervezése előtt sok információt gyűjtöttünk be a női képviselő-jelöltekről, ugyanis egy jó ruha elsősorban a viselőjét fejezi ki, azt szeretném, ha örömmel viselnék majd azokat. " – mondta a ruhatervező.

A napokban kerül a listát állító pártok kampánystábjaihoz, valamint női képviselő-jelöltjeihez Tóth Bori javaslata. Ön mit szól az egyenruha-ötlethez?

Oszd meg másokkal is!
Mustra