OFFLINE

Földtelen konyhakertet a nappaliba

2009. május 26., kedd 17:44

Olvasóink jól tudják, hogy aki bármilyen friss élelmiszert vásárol éjjelnappaliban vagy szupermarketben, annak Péter Annával gyűlik meg a baja. Az incidens elkerülésére két lehetőség mutatkozik: vagy becsületesen el kell járni a piacra, vagy otthon kell megtermelni a szükséges élelmiszert. Ez utóbbira ad lehetőséget a képeken látható The Curve, azaz Az Ív, méghozzá azok számára is, akiknek nincsen kertjük, és elegük van abból, hogy konyhaablakukban folyamatos haláltusáját vívja egy fonnyadt bazsalikomnövény műanyagcserépben.

Ön tudta, hogy mit jelent a hidroponika szó? Ha nem, akkor nyilván nem ismeri a Makes Me Wanna Die című számot ("you're smoking hyrdoponic"), de ez nem baj, mert most elmondjuk mi is: arra a technolgóiára szokás utalni ezzel a szóval, amely abból áll, hogy növényeket talaj nélkül, csupán víz és tápoldatok segítségével termesztenek. Ezen a módszeren alapszik Az Ív is, amiben akár paradicsomot, epret vagy krumplit is meg lehet termelni Annie Buckle, a 22 éves brit tervezőnő szerint. A megfelelő tápfolyadék használata és az íves tető biztosítja, hogy napfénytelen szobákban, akár az ön nappalijában is működjön a mesterséges konyhakert, amelynek adagolóját elég hetente egyszer feltölteni vízzel. Ezen kívül nincs más teendő, csak várni, hogy beérjen a termés.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.26 18:31:40oneandonly

    haha, és mégis hova tegyek egy ekkora hatalmas szerkezetet?
    Egyébként szívesen megosztom a titkot még nem tudókkal, hogy egy bazsalikomot soha nem szabad föntről öntözni - egy kisebb tálkát kell alá rakni, és hagyni, hogy abból szívja fel a vizet. Ha elfogyott alóla a víz, lehet újra telitölteni neki, a bazsalikom szomjas növény.. :)

  • 2009.05.26 19:18:08rekafoto

    ez most komoly?
    Kikerül egy post egy teljesen újfajta, ismeretlen szerkezetről, amelyről csak annyit tudunk meg, hogy vizet kell bele önteni és bevárni az érést. Esetleg egy picit részletesebben? Miért pont ív és mire szolgál ez a forma? Mit tud a kütyü azon kívül, hogy elfér benne a növény? Valami különleges világítással működik vagy az ott egy sima lámpa benne? Milyen korban lehet/kell/érdemes beleültetni a palántákat? Hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe.
    Vagy ha ezt a tömény információhalmazt túl megerőltető lett volna begépelni, akkor megszánhattad volna az olvasóközönséget egy linkkel, mert bármennyire kúl a popzenei hivatkozás, sok hasznát nem látja az, akit esetleg érdekelne ez a szerkezet. Ha már ugye tetszett róla írni.

  • 2009.05.26 19:43:10Orbán Mariann

    Bazsalikom titok: tökig kell öntözni, ahogy felszívja a tálkából (mondom tálkából) máris újra és újra, így marad meg, hogy nem jöttök erre rá emberek?

  • 2009.05.26 19:45:32Orbán Mariann

    Háh, Rékuc, kedvenced gyb:-) Gondolom full spekrum fény, ami a vicces cigihez is kell:-) És ha az, akkor kurva drága.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Full-spectrum_light

  • 2009.05.26 19:53:45gyb

    Nem baj az, ha Rékuc nem érti, hogyan működik egy ilyen blog, lényeg, hogy ilyen behízekgő stílusban érdeklődik a részletekről.

    Gondosan leplezett kíváncsiságát természetesen kielégítjük, mert nem titok a háttér: úgy keletkezik egy ilyen poszt, hogy egy hírügynökségtől kapunk X hírt, fotóval vagy anélkül. Ezek közül kiválasztjuk azokat, amiket érdekesnek találunk és betesszük, szégyenszemre még akkor is, ha sajnos nem áll rendelkezésünkre egy külön hét arra, hogy pl. jelen esetben Annie Buckle-lel mélyinterjút készítsünk. Ehelyett kénytelenek vagyunk arra támaszkodni, amit a hírügynökség az orrunkra kötött, mert ha nem így lenne, meglehetősen üres lenne az újság. (Egyébként azt is a szemünkre vetették már, hogy miért nem csak saját fotósunk "eredeti" fotóit használjuk fel a posztokhoz.)

    De szívesebben utaznék én is a helyszínre minden egyes hírrel kapcsolatban, tehát kifejezetten örülök a felháborodásnak, és ezért Rékuc a kommentedet máris továbbítom a főszerkhez, hogy lássa, mennyire szükség van arra, hogy menten Angliába utazzak, hogy ennek a Curve-nek utánanézzek.

  • 2009.05.26 20:00:48rekafoto

    drága gyb, ne haragudj de nem az én dolgom tudni, hogyan működik egy ilyen blog, ugyanis nem engem fizetnek azért, hogy működtessem. Az én dolgom, mint olvasó, elolvasni a postokat és jó esetben továbbgondolni a tartalmukat. Borzasztóan sajnálom, hogy az olvasóközönségedben vannak olyanok, akiket nem elégít ki a 'figyizzetek van egy új kütyü, ugyan semmit nem tudok róla de azért megmutizom, jó?' jellegű irományok. Tényleg sajnálom, hogy ezzel csalódást okoztam.

  • 2009.05.26 20:07:07Eivissa

    Rékuc, dehogy okoztál csalódást, azzal okoznál, ha egyszer egy poszthoz nem írnád oda, mennyire nem tetszett, holott ezt mindenki nagyon jól tudja. De tudom, hogy ettől nem kell tartanunk.

  • 2009.05.26 20:09:02rekafoto

    szia Eivissa,
    csak a kedvedért megszámoltam, legutóbb 15 posttal ezelőtt nem tetszett valami. Bocsántakérésedet elfogadom :)

  • 2009.05.26 20:15:01gyb

    kösz Eivissa, mi már csak így évődünk Rékuccal

  • 2009.05.26 20:20:42mbenedek

    Legközelebb szólok az esőnek, hogy szíveskedjék ne felülről esni, hanem alulról, mert a bazsalikom úgy szereti.... Szerinted? A földeken is így megy? Vagy jön az eső, "oszt jónapot."

  • 2009.05.26 20:24:23iciny

    Ha tápsóval nevelnek valamit fogyasztásra azon nagyon el kell gondolkozni,hogy egészséges e.Én biztos,hogy maradok a földnél és a szervestrágyánál.Már ha létezik még ilyen.Kár publikálni ilyen badarságokat.Talán szobanövényeknek jó de emberi fogyasztásra,kétlem.Maga a halál.

  • 2009.05.26 20:28:12dextercapo

    nagy ugy . van egy bonsai-om ami hat havonta igenyel feltoltest . ledes vilagitassal , rendszeres , automata ontozessel es forgatassal . mukodik mar tobb mint ot eve :)
    egy eve tervezem hogy csinalok egy fuggo koktelparadicsom termelo hw-t ugyanezen alapulo modon .
    a tapoldat eleg jo otlet - en nem akartam ennyire kemenyen szintetikusra megcsinalni , mert egy kis talajjal lenyegesen kevesebb odafigyelessel mukodokepesse teheto .

  • 2009.05.26 20:29:51dextercapo

    iciny : szerintem attol hogy nem tudod mi van benne nem lesz egeszsegesebb . a szervestragya ugyanugy kinyirna mint a tapso :)

  • 2009.05.26 20:54:07hiroponicus

    iciny!

    te nem eszel paprikat, paradicsomot, epret?
    mert azokat is ugyanigy mutragyaval termesztik manapsag, kozetgyapoton, folia alatt.

  • 2009.05.26 21:06:33Körticsek

    Iciny, gondolom nem okoz nagy meglepetést, hogy a tápsóban azok az elemek találhatóak, amelyre szüksége van a növénynek, és amik a földben és a trágyában is megvannak. Kisméretű talajnál pótolni kell valamivel a felhasznált tápanyagot, különben a növény nem fejlődik. Hidrokultúrában viszont nem tud kiszáradni, nem kell Dexternek lenni, hogy öntözőautomatikát építs hozzá és nem rohad meg a túlöntözött föld alatta.
    A napfényizzó meg nemcsak azért hasznos, hogy rendesen fejlődjön a növény, hanem azért is, hogy ne halmozódjanak fel benne az olyan elemek, mint például a nitrát, ami nem igazán egészséges, ha megeszed, és ami a szabadföldi növényekben lebomlik. Szóval ha sima fóliasátras, földben nevelt salátát eszel, az egészségtelenebb, mintha egy rendesen beállított hidrokultúrás, megfelelő spektrumú fény alatt nevelt, saját növényt. Amiről ráadásul tudod, hogy mit adtál neki, hogy szép és egészséges legyen.

  • 2009.05.26 21:16:32dextercapo

    amen Körte :)
    par hete szorozok a LED-es vilagitassal - a noveny teljes eletehez szukseges spektrumot elo tudom allitani - de ez a nitrat bonto freki erdekelne - mivel elelmiszer lesz belole (egesz evben) ezert jo lenne tudni hogy mi lesz benne ha sokaig nevelgetem .

  • 2009.05.26 21:41:36miss pip

    "amiben akár paradicsomot, epret vagy krumplit is meg lehet TERMELNI Annie Buckle, a 22 éves brit tervezőnő szerint"

    nem ugy van, hogy a novenyeket TERMESZTIK, az ipar meg TERMEL mindefele bizbaszt? valami ilyesmi remlik meg altalanosbol, de szoljatok ha tevedek.

  • 2009.05.26 22:11:45arwen

    Ez a kütyü jópofa lehet. :)

    A bazsalikomnak két titka van (mint a legtöbb fűszernövénynek):
    1. amit a szupermarketben lehet kapni, az jóeséllyel tetves és félig halott, ergo nem kell meglepődni ha elpusztul.
    2. fény, levegő. Évekig haldokoltak a fűszernövényeim, egyedül a rozmaring élt túl, most elköltöztünk, lett napos erkély, fény, levegő, úgy nő az összes fűszernövény, mint a bolondgomba. Én mindnek a földjét szoktam locsolni és néha "permetezem" is (sima vízpermet, párásító céllal).

  • 2009.05.26 22:12:37dextercapo

    szenvedo szerkezetben termeltetjuk a termeszettel .
    termeljuk ha mar mindent mi csinalunk helyette .
    szerintem mar az uveghaz is termeles :)

  • 2009.05.26 22:30:45borigabi

    Nagyszerű, hogy újdonságként tálalnak egy lassan fél évszzados technológiát - ja, igaz: a dizájn új. :)

  • 2009.05.26 22:57:55nick:

    mekkora bunkó posztíró cimborák vannak a velvetben

    ...esetleg régóta hiányzik némi öröm az életükben, vagy mi van már?!

  • 2009.05.27 00:45:19psmith

    Most akkor jó fűhöz vagy nem jó?!

  • 2009.05.27 02:36:06fagzal

    Nagyobban is lehet ezt:
    http://href.hu/x/94h6

  • 2009.05.27 04:04:00lanina

    Egy egesz guglizassal kideritheto, hogy ez csak egy dizajn koncepcio, amit az utolsoeves hallgato a zarovizsgajara keszitett. Szoval ezert nincs tul sok info rola.
    http://wwwm.coventry.ac.uk/degreeshow/Pages/DegreeShowNews.aspx
    Amugy meg nem talalta fel a spanyolviaszt:
    https://www.aerogarden.com.au/default.aspx

  • 2009.05.27 08:51:07Check

    A paradicsomszósz teszt után kéretik nem hivatkozni Péter Annára mint gasztronómiai tekintélyre. Akinek a főztjét még egy olcsó gyári is képes felülmúlni, aki képes maradékokból tesztkaját rittyenteni, az ne játssza az eszét friss fűszernövény ügyben (sem).

  • 2009.05.27 08:51:58OmegA404

    Most komolyan, ha egy ilyet találnának otthon... nem vinnének be termesztésért? :)

  • 2009.05.27 08:52:00Flea

    Velvet körökben egyre sűrűbben fordul elő, hogy a posztoló visszaszól, ami különös tekintettel azok tartalmára nem igazán illeszkedik a helyi hagyományokhoz. Az, hogy egy internetes "újságíró" arra sem veszi a fáradságot, hogy használja a google-t, hogy minimálisan utána nézzen a cikke tárgyának, de még büszke is arra, hogy minden kritika nélkül átveszi a hírügynökségi információt (így semmilyen teljesítményt sem nyújtva) és elég bátor, hogy kioktassa az olvasót egy kicsit sok. Több alázatot!

  • 2009.05.27 09:12:48bolletje

    lol

  • 2009.05.27 09:47:19Hivatásos beszólóművész

    Ki az a Péter Anna?
    És mi lényege van ennek a posztnak?
    És miért van ekkora felháborodás meg rinya ellene?

    Sokmindent nem értek...

  • 2009.05.27 12:16:51Attilajukkaja

    Erdekes, en kifejezetten szeretem, ha a poszt iroja reagal nehany hozzaszolasra. Az nekem sem annyira tetszett, hogy Gyb ezt Rekuc stilusaban tette. Szerintem jo dolog, hogy leirta, hogyan keszul egy ilyen iras, bar aki valaha is rakattintott mar az eredeti hir neha megadott forrasara, az ugyis rajott mar a dolog nyitjara. En valaszkent meg azt is megtettem volna, amit Lanina: gyorsan utananeztem es csatoltam volna nehany forrast, ahol utana lehet olvasni.
    A hir tartalmahoz is hozzaszolva, szerintem is a dizajn az ujdonsag benne es az, hogy megvasarolhato (?), illetve elkeszitheto azzal a cellal, hogy szepen, gusztusosan akar a sajat konyhajaba vagy telikertjebe is noveszthessen az ember friss fuszernovenyt egesz evben. A krumplijat gondolom Annie Buckle sem igy fogja termeszteni ezentul sem :o)

  • 2009.05.27 13:02:24zanzibar

    Baromság! Pár cserépre, kutya közönséges általános virágföldre, palántákra és egy napos ablak közeli helyre van szükség összesen.Ez pont elég a zöldfűszerek családi használati mennyiségének előállításához. Egyébbel nem érdemes próbálkozni, a szobában megtermelt paradicsom kb. mint a tescos januári holland műparadicsom ...

  • 2009.05.27 14:24:03Attilajukkaja

    Zanzibar
    Ez a valami egyszeruen csak mutatosabb, mint par agyag cserep es segit, ha egy olyan orszagban elsz, ahol nem nagyon van napos ablak (foleg nem egesz evben). Paradicsomot en sem igy termesztenek, de fuszernovenyeknek szerintem tokeletes.
    Persze mindig mindent meg lehet oldani valahogy maskepp is!

  • 2009.05.27 15:07:37zanzibar

    Kedves Attilajukka:
    Hát igen, az, hogy mi teszik és mi nem tényleg nagyon egyéni dolog: nekem a berendezés nem tetszik, a cserepek inkább, de másnak biztos más a véleménye. Valahogy bizarrnak tartom a dolgot, de szegény brittek, svédek, norvégok valóban had egyenek egész évben friss pestot, és ott ez talán máskép nem megy!
    Az én személyes tapasztalatom, hogy egy déli / délkeleti / délnyugati ablakban / ablakpárkányon Magyarországon még november és január között is tartható bazsalikom, OK: havonta / 6 hetente cserélni kell a növényeket. Most egy olyan cserép termését esszük, amit április elején ültettem át, úgy tűnik, ezek ki fognak tartani egész nyáron. A legtutibb természetesen a napos és jó levegőjű kert / erkély, csak hát ezzel nem rendelkezik mindenki.
    Nekem ez a vízkultúrás dolog bizarr: úgy érzem csupa vegyianyagot eszem vele. Mondjuk lehet, hogy a kertészetben vett földben nevelt növénynél sem jobb a helyzet, de ott más az illúzió.

  • 2009.05.27 15:30:19Attilajukkaja

    Zanzibar
    A dizajnosok, lakberendezok, divattervezok abbol elnek, hogy probalnak mindig valami mast kitalalni, ujitani. Es az izleseken ugye nem lehet vitatkozni. Egy rusztikus konyhaban nekem is jobban tetszenek a cserepek. A fenti ives megoldast viszont el tudom kepzelni egy modern, fiatalos lakasban. Az erkelyemen nekem is no mar a sajat ultetesu bazsalikomom, de van mas fuszernovenyem is, ami attelelt a tarsashazi folyoson, ahol telen nincs se meleg, se hideg. A konyhamban pont az ablak alatt van a futotest, igy ott nem nagyon marad meg telen semmi, akarmennyire is locsolom. Ezt csak azert irom le, hogy lasd, tudom mirol beszelsz :o)
    A vizkulturaval nincsen semmi baj. "Tisztabb", mint a talaj, mert itt altalaban te hatarozod meg az asvanyi es mas anyagok osszetetelet. Ahogy valaki fentebb irta, a novenyek a talajbol is vegyuleteket vesznek fel, abbol epitkeznek. A tobbit fotoszintezis utjan teremtik elo. A szilard anyag (homok, fold) csak azert kell nekik, hogy legyen mibe kapaszkodniuk. Itt a fixalast valamilyen kavicsokkal oldjak meg. Sokan es regota muvelik igy a novenytermesztest. Hidd el, ez a resze rendben van.

  • 2009.05.27 15:33:48Attilajukkaja

    Zanzibar
    Ja, es a pestot nyaron elkeszitem, majd jegkockataroban lefagyasztom. Nagyon jol elall, mert az olivaolaj magaba zarja a zamatokat :o)

  • 2009.05.27 15:48:22ddevil

    Szerencse, hogy nem foglal nagy helyet :)

  • 2009.05.27 16:38:46zanzibar

    Persze, persze, lényeg, hogy finom (és egészséges) legyen ami nő, tényleg mindegy, hogy hogyan (talajban, vagy vízkultúrában) ezek szerint, a többi (design), meg teszik-nem teszik dolga, lényeg, hogy mindenki megtalálja a saját stílusához valót :)!Ma lazac lesz pesto-s penne tésztévaé vacsorára, kedvet kaptam a zöldségekről való kommenteléstől hozzá :)

  • 2009.05.27 16:48:11Lilienfeld

    MŰanyag, taszító.

    2009.05.27 08:52:00Flea
    Nem egyre sűrűbben fordul elő, hanem a kezdetektől így van. Annak idején a kommentelőknek beszólogatós, flémelő posztíró mentette meg a blogot a teljes érdektelenségtől és a korai haláltól. Ezzel kiirthatatlan hagyományt teremtett.

    Vajon Chili&Vanilia tündöklése miért volt annyira rövid életű ezen a blogon?
    Talán nem akart ennyire igénytelen környezetben szerepelni.

  • 2009.05.27 17:21:06Attilajukkaja

    Zanzibar

    Nalunk tonhalas kusz-kusz salata lesz :o)
    A pestos tesztara egy kis olajos szaritott paradicsomot is szoktam vagni, ha eppen van itthon. Nalunk nagyon megy a pesto! Most az ujkrumplibol csinalok majd pestos koretet: fele-fele aranyban krumpli es zoldbab, majd ra egy adag pesto.

    Lilienfeld
    A konyhaban egy csomo cucc muanyagbol vagy feher szinu fembol van. Ott szerintem nem tunik ki egy ilyen darab.

  • 2009.05.27 18:15:37Lilienfeld

    Attilajukkaja,
    az egész koncepció a mű...
    Nem néz ki rosszul, de nekem nem egy príma pesto jut róla eszembe, hanem egy laboratóriumi kísérlet. Megél, megél talaj nélkül, de nem lesz finom.
    Biztos jól kiegyensúlyozzák a tápoldatát meg a fénycsövét a februári műparadicsomnak is, oszt' mégse jó.

  • 2009.05.27 19:09:04Attilajukkaja

    Lilienfeld

    Ertem, amit mondasz es igazad van abban, hogy a nyaron kertben termesztett paradicsom finomabb a februarinal. Bar azt sem tudom, hogy az igazabol hol termett. Mert a holland nyari paradicsom sem olyan finom, mint a magyar. Sok import aru azert is izetlen, mert meg tul zolden szedik le a szallitas, tarolas miatt. Ha hagynak beerni, az is finomabb lenne. Szoval tovabbra is azt hiszem, hogy fuszernovenyek konyhai termesztesere nem rossz otlet egy ilyen kis inkubatorszeruseg. Foleg a hidegebb orszagokban. En szivesen kiprobalnam, oszt utana megirnam a Tejben-vajban rovatnak :o)

  • 2009.05.29 20:08:07arwen

    2009.05.27 16:48:11 Lilienfeld

    Nem Chili&Vanília az egyetlen színvonalas gasztroblog író, aki próbálkozott itt szerepléssel. És hogy őszinte legyek, amilyen kedves és színvonalas kommentek születnek itt néha, egyáltalán nem vagyok meglepve. Minden elismerésem annak, aki ezek ellenére ír ide akármit. gyb-nek is. Az fix, hogy én már évekkel ezelőtt meguntam volna a sok fikázást (bár mostanában mintha kevesebb lenne mint 1 éve, szerencsére - vagy csak az emlékek szépülnek :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta