OFFLINE

Ideális köret grillezéshez

2009. május 24., vasárnap 16:02

Egyértelműen grillszezon van, itt írtam már a húsokról egy kimerítő összefoglalót, a legnehezebb ügy mégis a köret. Na jó, a megfelelő parázs elérése a legnehezebb, de az férfimunka, kínlódjanak vele ők.

A grillezett húsok íze erős, sokan pácolnak, szalonnáznak és nehézre grillezik a zöldségeket is, a köretben friss ízre van szükség. Üdítőre, harsányra, az emésztést elősegítőre. A tejszínes-joghurtos megoldások kiesnek, ólomként húznák maguk után a szenes húsokat. A zöldsaláta unalmas, a paradicsom-paprika nem elég friss ízű. Zöld kell.

tabule

Kommentelő farináéknál voltam grillezni és ott megvilágosodtam. Tabule. Tökéletes. Friss, harsogóan zöld ízű, felpörgeti az emésztést és alapanyagai a magyar piacokon is beszerezhetők. Grill mellé bulgur nélkül is feladható, csak még könnyebb lesz, bulgurral, magában akár egy könnyű vacsora lehet, jól megy sajtokhoz is.

Sok recept kering a neten, egyszerűbb, sőt csúnyán lebutított, elferdített változatok is. Ezt a hajdani Al Amirban készítették ilyenfélén, illatos és izgalmas.

Fél csésze beáztatott bulgurra 4-5 csokor petrezselymet, fél csokor mentát, fél csokor kaprot felvágok apróra. Elkeverem két felkockázott paradicsommal, egy szál zöldhagymával. Citrom levével, olívaolajjal, sóval, borssal, pici fahéjjal ízesítem, jókedvemben hozzákeverhetem fél gránátalma magjait is.

Hasonlóan működik, mint a gyömbér szusizás közben. Felfrissít, kimossa az előző falat ízét és felkészít a következőre.

Egyéb tippek friss salátára?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.24 16:36:47Yvette/ Babacool

    az enyém elég egyszerű
    kígyóuborka (4-5db több emberre) sajtreszelő nagylyukú oldalán, csíkokra húzva, nem lesózva, hogy ropogós maradjon, és ha van maradék csemegeuborka azzal lehet vadítani
    az öntet:
    pici olaj, 4-5 paradicsom kikapart belseje magokkal, finomra vágott újhagyma, 2 citromleve,1 cs korander+1 cs petrezselyem

    nagyon friss, és látványnak sem rossz

  • 2009.05.24 17:02:52vadegér

    Mi az a bulgur?

  • 2009.05.24 17:14:28Yvette/ Babacool

    2009.05.24 17:02:52vadegér

    búza, megtörve, olyan mint a rizs, csak sárgás színű és remekül magába szív mindeféle ízt

  • 2009.05.24 18:24:03Orbán Mariann

    Tabulé párti vagyok, de a korianderes répasaláta a hummuszbárban még nagyon bejövős, csak a grill mellé nem annyira pásszintos. Nekem aminem maradhat el, az a sült rozskenyér szelet, szuperlatívusz, imádom. Egy jó paradicsomos bruschettával meg asszem bárki eljegyezhet.

  • 2009.05.25 08:58:44ribizli

    A joghurt emésztés-elősegítő, ezért is használnak sokat az indiaiak.
    Egyébként meg _bármilyen_ friss zöldségekből kevert saláta, kevés ecetes/citromleves, olajos öntettel - avagy natúr joghurttal! -, esetleg parázsban sült krumplival kiegészítve kiváló köret grillezett húshoz.
    Tavaly hallottam és próbáltam egy marokkói salátát, finom: rengeteg petrezselyemzöldet durvára vágni, filézett és falatnyira vágott citromgerezdekkel, kevés felkarikázott új- vagy lilahagymával, sóval, sok őrölt borssal összekeverni, olivaolajjal meglocsolni. Pár órára behűtve jobban összeérnek az ízek, de frissen is finom - petrezselyemimádóknak kifejezetten.

  • 2009.05.25 09:08:17sogloria

    Én imádom a nyers cukkinit szeletekre vágva( nem kell sütni), kicsi sóval, borssal meghintve, lehet rá olívaolajt is löttyinteni, de nem muszáj. Ami szerintem tuti befutó és nálunk a nyár slágere, a friss káposztasaláta. A kissé ecetes,édeskés lével nyakon öntve, hűtőben érlelve, hűs és friss kísérője lehet a grill húsoknak.

  • 2009.05.27 08:27:51Veg_

    Mindenféle nyers zöldség, többségében uborka és pardicsom (és amihez még gusztusunk van) + joghurt, amibe keverek fokhagymát és petrezselmet és egy nagy pohárhoz egy kávéskanál extra szüz olivaolajat. Nagyon megy mindenféle grilles cucchoz. Ha enyhén füszerezett a hus, olykor megbolonditom a joghurtot valami egyéb füszerrel is, pl. kakukkfü vagy rozmaring frissen összevágva-zuzva, majd kevés sóval összedolgozva füszermalomban + kevés bors. Ha nehezebb a hus, akkor az első verziót hagyom naturban.
    Remek köretnek is, ha nem agyonfőtt kukoricát felkarikáztok, és a karikákat egész enyhén grillezitek, hogy csak pici füst ize legyen. A héjában sült krumpli is jó, mindig bevagdalom, és a résbe teszek egy kevés sót. Jól passzol mindkettő a fenti salihoz is, a husokhoz is.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta