Nagy spárga kisokos

Idén egyszer már alig vártam a spárgát, aztán megérkezett és sütöttem egy spárgás csokitortát, amit mindenki lefikázott. Joggal, na.

De hogyan vásároljuk meg és készítsük el, ha nem beszólogatásra, hanem egy rendes fogásra vágyunk?

sparga

A fehér és a zöld lehetőségek között nem könnyű választani: a fehér jobb ha jó, de a zölddel nehezebb mellényúlni. A zöld harsányabb, nem kell pucolni, akár nyersen is élvezhető. A fehér szebb ízű, de pucolni kell és könnyen bele lehet nyúlni egy fás szárúba ami kuka. Van lila is, sose láttam még. Ami közös: bele kell nézni a szárakat borító fóliába, ha rohadt, vagy nagyon száraz a vége, nem jó.

Most olcsó, 2-300 egy csokor, és ez júniusig tart. Sokan nem szeretik, mert szálkás, pedig nem az, csak amennyire a kiwi szőrös. Meg kell pucolni. Egy zöldségpucolóval végig a szárán. A fehéret mindig, néha a zöldet is. A szár végét (5-6 centit) érdemes levágni, hajlamos a keménységre. A lehántott szárazságokat bele lehet dobni a főzőlébe, nem árt meg neki.

Főzni csak forró vízbe dobva szabad, felmelegítve kilúgozódik a lényeg. Tiz perc alatt megfő, -maradjon roppanós!- és lehet vele tovább gondolkozni. Sokat ne, mert enyhe aromája nem tűr meg sok és erős fűszerezést,csípőst és nagy zsírokat.

Főzés helyett süthető is, a sütőben egy kis olajjal, vajjal meglocsolva, vagy hajszálvékony szalonnapokróc alatt, legnagyobb fokozaton legfeljebb negyed óra alatt kész. Feldarabolva egy serpenyőben is süthető, akár fokhagymával és paradicsommal együtt, a szár végét öt perccel tovább sütve. Illetve azzal kezdve.

Szereti a tojást, a hollandi mártást (recept itt), parmezánt, füstölt tarját, jó krémlevest, felfújtat ad, de a sütőben ráolvasztott sajtot, esetleg a sípokra tekert húsos szalonnát is meghálálja. Vajjal jobb, mint olajjal, de nehezebb is. Hidegen is finom, sőt, úgy az igazán roppanós és harsány. Legegslejobb pajtása a Sauvignon Blanc.

A legjobb nyersen. És Önök, hogyan készítik a spárgát?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek