OFFLINE

Nagy spárga kisokos

2009. május 23., szombat 18:53

Idén egyszer már alig vártam a spárgát, aztán megérkezett és sütöttem egy spárgás csokitortát, amit mindenki lefikázott. Joggal, na.

De hogyan vásároljuk meg és készítsük el, ha nem beszólogatásra, hanem egy rendes fogásra vágyunk?

sparga

A fehér és a zöld lehetőségek között nem könnyű választani: a fehér jobb ha jó, de a zölddel nehezebb mellényúlni. A zöld harsányabb, nem kell pucolni, akár nyersen is élvezhető. A fehér szebb ízű, de pucolni kell és könnyen bele lehet nyúlni egy fás szárúba ami kuka. Van lila is, sose láttam még. Ami közös: bele kell nézni a szárakat borító fóliába, ha rohadt, vagy nagyon száraz a vége, nem jó.

Most olcsó, 2-300 egy csokor, és ez júniusig tart. Sokan nem szeretik, mert szálkás, pedig nem az, csak amennyire a kiwi szőrös. Meg kell pucolni. Egy zöldségpucolóval végig a szárán. A fehéret mindig, néha a zöldet is. A szár végét (5-6 centit) érdemes levágni, hajlamos a keménységre. A lehántott szárazságokat bele lehet dobni a főzőlébe, nem árt meg neki.

Főzni csak forró vízbe dobva szabad, felmelegítve kilúgozódik a lényeg. Tiz perc alatt megfő, -maradjon roppanós!- és lehet vele tovább gondolkozni. Sokat ne, mert enyhe aromája nem tűr meg sok és erős fűszerezést,csípőst és nagy zsírokat.

Főzés helyett süthető is, a sütőben egy kis olajjal, vajjal meglocsolva, vagy hajszálvékony szalonnapokróc alatt, legnagyobb fokozaton legfeljebb negyed óra alatt kész. Feldarabolva egy serpenyőben is süthető, akár fokhagymával és paradicsommal együtt, a szár végét öt perccel tovább sütve. Illetve azzal kezdve.

Szereti a tojást, a hollandi mártást (recept itt), parmezánt, füstölt tarját, jó krémlevest, felfújtat ad, de a sütőben ráolvasztott sajtot, esetleg a sípokra tekert húsos szalonnát is meghálálja. Vajjal jobb, mint olajjal, de nehezebb is. Hidegen is finom, sőt, úgy az igazán roppanós és harsány. Legegslejobb pajtása a Sauvignon Blanc.

A legjobb nyersen. És Önök, hogyan készítik a spárgát?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.23 19:15:18eternity

    Klassz. Épp tegnap horgadt fel bennem a kíváncsiság spárga-ügyben.
    Kösz!

  • 2009.05.23 19:21:13Prinzessin Erbsen

    Mindig mellényúlsz ezzel a sprágával, a múltkor, még március környékén beharangoztad, hogy itt a spárga szezon, holott még sehol sem volt, most meg már lassan vorbei, talán még ez a hét és vége.

    Zöld spárga karakteresebb, és mindig van, ez a fehér meg csak ilyenkor májusban.

    Meg kell hámozni, de a héjat nem kidobni, a főzőlébe tenni, jobb háztatásokban ilyen tájban eléveszik az ovális spárgafőző fazekat, aztán csomokban főzik, sonka meg hollandi mártás passzol hozzá.

    mivel szinte minden melegkonyhás hely - még a benzikuti büfé is kínál ilyenkor spárgát, én nem igen kinylódok vele, mivel már itthon vagyok ugy nézki idén már megusztam erre az évre.

  • 2009.05.23 20:19:17vkorsi

    kicsit kései poszt ez a spárgához már.
    szerintem most már _nagyon_ meg kell nézni, hogy mit vesz az ember

  • 2009.05.23 21:35:55Én és Én

    kit érdekel a spárga, én meg a borsót és a répát, és a krumplit szeretem.
    na és?

  • 2009.05.23 22:45:23mooncat

    éljen a spárga! én is jobban szeretem a zöldet, de nem a szálkásság miatt. jobban ízlik.

  • 2009.05.24 00:50:36vasszűz

    Homok nélkül, leginkább homok nélkül szeretem, de idén még nem sikerült nagyon összehozni:(

  • 2009.05.24 01:18:55pill

    Az én családom zöld spárga párti. És annak a főzővizébe érdemes egy pici cukrot tenni, hogy jobban megtartsa a színét.

  • 2009.05.24 06:50:06lilike13

    Szerencsétlen Péter Anna, nem tudom, hol tanultál magyarul, mert az iskola nem lehet túl büszke rád. "Szebb ízû" "Hajlamos a keménységre" "Sokat ne, mert enyhe aromája nem tûr meg sok és erôs fûszerezést, csípôst és nagy zsírokat" "a szár végét öt perccel tovább sütve" Lehet, hogy úgy gondolod, ezek választékos kifejezések, mondatok, de csak suták és elképesztô hülyeségek. Az meg, hogy fôzni egyáltalán nem tudsz, egyértelmû. Nem kéne ezzel próbálkoznod.

  • 2009.05.24 09:05:39xhetetlenxx

    Angliában tanultam egy pofonegyszerű készítését, ott elég sok zöldségnél ezt alkalmazzák: hőálló kis tálba be kell dobni a spárgát (pucolva, ha szükséges), tál tetejére fóliát, néhány lyukat kell szúrni rá, hogy kijöhessen a gőz, és öt perc a mikróban legnagyobb fokozaton. Utána rá lehet tekerni kis borsot, csorgatni némi olívaolajat, hihetetlen egyszerű és finom.

  • 2009.05.24 09:46:56ribizli

    Tegnap vettem épp egy adag fehéret, 399 Ft-ért. Ennyiért (sem) dobom el a harmadát, merthogy fás lehet, sose értettem ezt a gyakorlatot.
    Sőt, Németországban se tapasztaltam ezt! Alaposan meg kell nézni a szálak alsó részét, látszik, ha fás. További frissességmutató, ha összedörgölünk két szálat, nyikorognak, ha frissek.
    Tehát én levágok pár millimétert a végéből, tapasztalom, mennyire fás, ha "szálkásnak" érzem, levágok egy 5 cm-es darabot még, onnan felfelé már nem szabadna fásnak lennie. A hámozást sem kell túlzásba vinni, én a vágott vége felől kezdem, és jön, ami jönni akar - ha fásabbnak tűnik, akkor vastagabban kezdem (alapesetben hajszálvékonyan) hámozni.
    Szintén Németországban láttam a legegyszerűbb elkészítési módot (mondjuk ott úgy kezdtük, hogy kimentünk a kertbe spárgát szedni :)), egyszerűen enyhén sós vízben roppanósra pároltuk az egész spárgasípokat, aztán kevés vajat téve rá tálaltuk, és savanykás barnakenyeret ettünk hozzá. Nem kell cifrázni. :)
    A zöldet pedig 5 cm-esre darabolva serpenyőben fele-fele olaj-vaj keveréken párolom szükség szerint pici vízzel, majd hagyom megpirulni, aztán tésztára (penne jópofa a méretazonossága miatt) teszem. Ehhez kevés fehér bors és enyhe balzsamecet mehet még, meg parmezán a tetejére. Hidegen-melegen egyaránt finom.
    Pirított újkrumplival is fantasztikus nyári íz, ez grillezett húshoz is megy.

  • 2009.05.24 09:54:56Lord of the Sith

    Én eddig még nem ettem spárgát.Akkor most hátrányos helyzetű vagyok ?

  • 2009.05.24 10:16:12Los Alamuszi

    Az én spárgám vm olasz recept, már nem tudom, hol találtam, de azóta spárga szezonban heti kétszer ez van:
    egy lapos jénai olivával kiken, megpucolt spárgát egy-egy szelet pármai (jellegű, tehát lehet serrano, de a magyar Pick angelo is) sonkaszelettel körbetekerem (időnként a sonkát feltépkedem, a spárgát meg 3-4 cm-es darabokra vágom), be a tálba, kis bors, bazsalikom, só rá, parmezánt szeletelek a tetejére, hogy beborítsa, 20-25 percre, míg a sajt kezd piros lenni sütöm, tálaláskor friss bazsalikom, kis oliva, jó minőségű balzsamecet a tetejére, és natúr, kenyér nélkül már meg is ettem.

  • 2009.05.24 10:35:30tiwi

    Egy fej apróra vágott főzőhagymát vajban dinsztelek, aztán jöhet hozzá 2×2 dl tejszín + 1 teáskanál só, bors, szerecsendió és belenyomok 3-4 gerezd fokhagymát. Ha felforrt jöhet a megpucolt, kis karikákra vágott spárga (én 1 kg-ot szoktam venni, nem a zacskós, hanem a vastagabb kimért fajtából). 10-15 percig kis lángon főzzük, amíg a spárga megpuhul. Közben durum pennét vagy spagettit főzök al dente. A tésztát a tejszínes-spárgás szósszal tálalom, tejére reszelt sajt vagy parmezán + díszítésnek egy kis petrezselyem és néhány szelet friss paradicsom.

  • 2009.05.24 14:34:20oneandonly

    2009.05.24 06:50:06lilike13

    Lilikém, honnan gondolod, hogy Anna nem tud főzni? Ez miből vált világossá? Azt értem, hogy magyarul fantasztikus szinten beszélsz. De nem értem, hogy a főzés és a sprachkenntnisse hol függ össze.

  • 2009.05.24 14:52:31akárki

    Én zöldet szoktam sütni. Megmosom, levágom a végét, beteszem egy olajjal kicsit kikent kerámiatálba, vajat morzsolok rá, kevés főzőtejsznt meg sok parmezánt a tetejére, és mehet a sütőbe.

  • 2009.05.24 15:41:01csukk

    xhetetlenxx, köszönöm szépen a mikrós receptet, ma én is így csináltam a spárgát, sokkal jobb lett, mintha forró vízben főzögettem volna. Kis olívaolaj rá, csipet só... nagyon finom és nevetségesen könnyű megcsinálni. El is fogyott az összes.

  • 2009.05.24 18:59:42Orbán Mariann

    Én szoktam hozzá egy kis hamis hollandi mártást kavarni, tényleg azzal a legfinomabb. Fogok kb. 4 tojássárgát, 1 tejfölt, citromlevet, sót, borsot meg egy jó kanálnyi vajat és összeturmixolom az egészet majd jóféle teflonserpenyőbe és platnin alacsony lángon kb. 15 perc alatt besűrítem, lassan, így nem ugrik össze a tojás. No macera.

  • 2009.05.25 00:33:01Befoltozhatatlan Űr

    én is régen ettem spárgát, de anyám rá van kattanva, állandoan erröl lelkendezik. de ö valami turmixrol beszélt, meg valami levesszerüségröl.

  • 2009.05.25 00:52:18Prinzessin Erbsen

    Német barátném teljesen odáig van a spárgáért.
    - Na mond meg nekem Brunhilde, hogy mi a spárgában a jó, amikor semmi íze? A
    Az igaz - volt a válasz - de a mártás ami hozzá van, az nagyon finom.
    - Azt tulajdonképpen el lehetne készíteni spárga nélkül is nem?
    - Ja, de akkor mivel tunkolod ki a mártást?

  • 2009.05.25 08:19:43goa

    Még bele lehet húzni a spárgaszezonba, én a múlt héten 4x krémlevest ettem fehérből, 3x grillezett natúr zöldet.
    Én nem hámozom és vágom a végét, hanem meghajlítom finoman egyenként a szárakat, és ahol roppanva eltörik, addig friss, alatta fás. Levesbe még mehet, de ha grillezve esszük, akkor az a része kuka.

  • 2009.05.25 10:23:20hegyilany

    Szakácstól tanultam: a fás részt úgy választom le, hogy óvatosan megpróbálom letörni a végét. Ahol elroppan, onnantól fölfelé jó. Kell hozzá kis gyakorlat, de így se túl sok, se túl kevés nem vész el. A fás végeket levesbe vagy mártásba főzöm, aztán kidobom.

    Amúgy nálunk nagy sláger (és jó gyors) spárgakaja: spárga (akár kétféle) 3-4-centis darabokra + apró újkrumpli. vajon megpárolom, kis tejszín rá, összeforralom és kész. Esetleg házisonka mehet hozzá (húsvétról fagyasztottam le vastagabb szeleteket.

    Másik népszerű fogás a spárgás rétes.

  • 2009.05.25 10:24:00hegyilany

    Bocs goa, látom, ismételtelek.

  • 2009.05.25 11:57:01rekula

    Nem értem, minek írtok egyáltalán, ha csak a fikázás megy. Annyira unalmas.
    Éljen a spárga! Én a vajon párolt fokhagymás-borsos alapra darabolom rá - előbb a fehéret, később a zöldet -, felöntöm valamilyen fehérborral - szereti a fűszeres borokat, de egy bármilyen száraz fehér is szuper. Így párolom fedő alatt, majd morzsolok rá márványsajtot és a végén tejszínnel fejezem be. A lényeg, hogy tocsogjon. Só a sajt után mehet, ízlés szerint. Jó minőségű tészta vagy rizs kell hozzá. Issteni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta