OFFLINE

Mákos fogassal erősít a magyar tésztagyár

2009. május 13., szerda 07:31 |

A hét elején a szokásos lapindító értekezletünk alatt váratlanul a szerkesztőségünkbe érkezett a Gyermelyi tészta egyik megbízottja, hogy meglepetés-kóstolókkal harangozza be a május 13-án rendezettTészta Szerda akciót.

A hét elején szokásos lapindító értekezletünk alatt váratlanul a szerkesztőségünkbe érkezett a Gyermelyi tészta egyik megbízottja, hogy meglepetés-kóstolókkal harangozza be a május 13-án rendezett Tészta Szerda akciót. Beleolvasva a sajtóanyagba elsőként az Asta Pasta szlogenen kellett túltennünk magunkat, majd a lényegre tértünk: a Gyermelyi országszerte háromszáz éttermet vont be az akciójába, amelynek keretében a tésztaételekhez féláron juthatnak hozzá a vendégek. Arra a napra Vomberg Frigyes mesterszakács tervezte meg a menüt. A közlemény azt sugallta, mintha a magyar ember nem szeretné eléggé a tésztát, ebben azonban nem hiszünk. Az egészséges táplálkozás témájában megjelent cikkekből valahogyan mindig az derül ki, hogy a tésztáért úgy rajongunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéért, és mákos tészta meg piskóta helyett inkább ehetnénk több zöldséget és gyümölcsöt. Tehát mivel szeretjük a tésztát, a szerkesztőségünk néhány tagja megkóstolta a speciális menüt, és élményeinknek szenteltünk egy posztot.

kaja1

Tesztszemélyeink egyöntetű véleménye volt, hogy a magyar tésztagyár nem tekinti irányelvnek az al dente szabályt, és ahelyett, hogy haraphatóra főzte volna, kis híján szétfőzte az összes köretet. A tésztán kívül minden másról többnyire pozitív volt az általános vélemény. Az egyik főtétel a májas tészta volt, amelyet mstr kolléganő kóstolt meg. “Annak ellenére is isteni volt, hogy nem gondoltam volna, hogy bármi jó kisülhet abból, ha a tésztát keresztezik a májjal”. A mézes kacsaragu már kevésbé okozott feledhetetlen élményt neki. “Valamiért emlékeztetett a pekingi kacsára, amit annyira nem szeretek.”

kaja2

Egy másik érdekes főétel kombináció a “mákban sült hal tésztatengeren” fantázianevű képzavar volt. A fogast nem pácolták, nem ízesítették, csupán natúr mákban forgatták meg sütés előtt, ez tulajdonképpen remek találmány, bár elbírt volna akár még egy kis gyömbért is. A köret –nagyon puhára főtt- zelleres-mascarponés tészta volt, amelyik elvileg jól kiegészítette a halat, csak épp a zeller ízét nem nagyon lehetett érezni. Otthoni elkészítésre a friss zellerszárat javasoljuk, meg egy kis szerecsendiót is. Az utolsó, érdekes kóstoló a sütőtökös tészta volt, amelyről a menüt átlapozva tudjuk, hogy “egy gondolat chilivel” készült. A chiliről folytatott gondolkodás közben a szakácsot megzavarhatták, mert semmi csípőset nem érezni a tökös ragun, összességében a zöldfűszerek ellenére is kicsit édeskés a tészta. “Nem lettem ettől a teszttől nagyobb tésztafan, de legalább nemcsak a paradicsomszósz jut eszembe, ha valemelyik este unalmamban rávetném magam a spagettire”- vonta le a tanulságot egy kolléganő.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.13 08:03:50Prinzessin Erbsen

    nagyo be kell erésíteniük, mert a gyermelyi a legszarabb tészta amit otthon a kereskedelemben kapni lehet, még étteremben is megkérdezem, hogy ha gyermelyi akkor nem kell

  • 2009.05.13 08:22:50crazydaisy

    Nem tudom mit favorizálják a gyermelyit, mikor mindent lehet belőle csinálni, csak kaját nem. Ha nem főzöd meg teljesen, akkor kitörik a fogad, ha meg igen, kanállal lehet enni. Nálunk a madarak ették meg, akik a kertünkben tanyáznak, de azok is csak ímmel-ámmal.

  • 2009.05.13 10:05:25puninyúl

    Hát az tuti,hogy nem a legjobb minőségű tészta.
    A legritkább esetben teszem a kosaramba.

  • 2009.05.13 10:06:25Tpancs

    nekem a durumos gyermelyi (bordó mintás) bejött. viszont a Barillát is el lehet rontani! (persze nem én...!) :))))

  • 2009.05.13 10:15:42puninyúl

    Amúgy a gyermelyinél is van rosszabb( legalábbis nekem)
    A Norbi tésztája.Gusztustalan már a színe is és az íze.... Én behánytam tőle:-)
    Viszont a minap jártam úgy,hogy eredeti,Toscanaból hozott színes kézzel készített masnitésztát főztem.
    Úgy szétesett,hogy ki kellett dobnom?-((
    Pedig nem én voltam béna:-)

  • 2009.05.13 10:23:29Rékuc

    majd lefotózom, a közeli boltban ahol vásárolni szoktam (olyan Kaisers kaliber), van egy méretes hűtő, ahol vagy negyvenféle friss tésztát árulnak: van kis helyi gyártótól, meg import olasz, sokféle-fajta: töltött, töltetlen, gnicchi, spenótos, tintás, lasagne lapok, stb. Én a bolt sajátmárkás friss linguini-jét szoktam venni és már teljesen leszoktam a száraztésztáról. Valahol van egy doboz a kamrában, a 'ha megbetegednék és nem tudnék vásárolni'-készletben, de amúgy fölöslegesnek tartom.

  • 2009.05.13 10:24:10Rékuc

    puninyúl: lehet az volt a baj, hogy színes kézzel készítették :)))

  • 2009.05.13 10:33:25trollkotze

    puninyúl
    A Norbi-féle tészta teljes kiőrlésű, ezért fura a színe. Kóstolni nem kóstoltam, de nyilván olyan, mint más teljes kiőrlésű tészták. Elsőre furcsa, de meg lehet szokni.

  • 2009.05.13 10:33:32puninyúl

    Rékuc :D :D
    Kihagytam a vesszőt,de azért így is jól hangzik:-))

  • 2009.05.13 10:40:56puninyúl

    trollkotze köszi,én is tudom...
    De ajánlom kóstold meg egyszer.
    Borrrrrzalmas!
    Tésztához semmi esetre sem hasonlítanám,számomra ehetetlen.
    Biztos van,akinek bejön... nem vitatom:-))

  • 2009.05.13 11:07:07esztie1

    Norbinak már évek óta új tésztája van egyébként, ami fehér színű és alig érezhető a különbség a simához képest. Csak próbáld ki, nem borrrrrrzalmas!

  • 2009.05.13 11:23:11pomme-pomme

    Rékuc, te merre laksz?

  • 2009.05.13 11:39:41Rékuc

    Stockholm

  • 2009.05.13 11:47:33fatál natál

    Norbi terméket a saját és családom egészsége érdekében nem vásárlok.

    Ha valaki próbál meggyőzni róla, akkor meg már csak elvből sem!!!!

  • 2009.05.13 11:56:50puninyúl

    fatál natál :D :D :D

    Rékuc Már én is akartam kérdezni,hogy hol az a bolt,ahova jársz. Na azért ilyen messzire nem zarándokolnék:D

  • 2009.05.13 13:17:15Normi

    Én Gyermelyit szoktam venni, durumtésztát főleg, nekünk teljesen bevált, azt nem főzöd szét amúgy olyan hamar, és szerintem finom. Nem is értem, mi a bajotok vele. Persze minden kaját el lehet rontani....

  • 2009.05.13 19:29:51trollkotze

    puninyúl
    Ez furcsa, mi lehet benne más, mint a többi teljes kiőrlésű tésztában?
    Mert azért azok sem olyanok, mint a hagyományos tészták - szárazabbak, és érezni bennük a szemcséket.

  • 2009.05.14 09:32:34puninyúl

    trollkotze

    Gondolom ugyanolyan az összes teljes kiörlésű,mint a Norbis.
    De miután ez szar volt,hát a többit meg sem szeretném kóstolni..
    Maradok a jó öreg Barillánál.
    Amúgy Norbi fun vagy:-))

  • 2009.05.14 10:10:14Veg_

    Én a barillát szeretem, de a gyeremelyi durumos fodros nagykocka egész ehető... 8tojásost meg évek óta akkor eszek, mikor muter házilag csinál cérnametéltet...

  • 2009.05.14 15:55:50insect02

    a durumos eredeti olasztészta a legjobb. sokkal jobb mint bármi más... pont jó a keménysége és az íze is ideális.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta