OFFLINE

Hol vegyünk jó kenyeret?

2009. május 12., kedd 11:17

Ne az éjjel-nappaliban, ez az egy biztos. Pár hete kiderült, kenyeret sütni nem nehéz, csak a péklobbi terjesztheti ezt a legendát, nem kellenek hozzá se különleges szerszámok, se érzék. Elég egy kiló BL-55 liszt és egy kocka élesztő, így 150 forintból a házi kenyerünk még a hamburger buliját is lenyúlja. Pepecselős, de megéri.

A kenyérsütés viszont két napos folyamat, előző nap össze kell dobni a kovászt, ezért az instant kenyérhiányt nem oldja meg, olyankor venni kell. De hol?

kenyer 002

A Budapesten többfelé is megtalálható Lipóti pékség kenyereit szoktam vásárolni, a négy kilós fehérből egy negyed minden magyaros, fehér kenyért igénylő vendégségre tökéletesek, a bajor rozsosuk elviszi a divatosabb, kozmopolitább előételeket, ciabattájuk is közel áll az eredetihez. Péksütijeik távolról sem hozzák a kenyerek szinvonalát, de ez most egy kenyeres poszt. Eddig ezt az egy forrást ismertem, pár napja van egy másik is.

Pár házra tőlünk nyílt egy új bolt, Ferencváros kannás-konzerves szintjét sokszorosan verő választékkal, ott találtam egy új kenyeret, amin nagyon meglepődtünk. Belül nedves-lyukacsos, a héja roppanós-finom, a külseje csúnyácska és az eddig kipróbált ízek: olívás, paradicsomos és fokhagymás mind ütött. Nem tartalmaznak felesleges vegyszereket, a fokhagymásban a fokhagyma nyers, igazi fokhagymából van, nem liofilizált porhüvely. A szerénytelen Jókenyér néven fut a termék, eddig csak ezeket az ízesített változatokat próbáltuk, amik magukban is lecsúsznak, de árulnak rendes alapkenyereket, péksüteményeket is, azokat nem ismerem.

kenyer

És Önök hol vesznek jó kenyeret? Címeket, márkákat, linkeket várunk a kommentekbe, a fenti két cég termékeivel kapcsolatos tapasztalatokkal együtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.12 14:23:23Kisbandi

    Siklós és Pécs között van a Tenkes csárda.
    na ott olyan kukoricakenyeret kaptok, hogy még az életben nem ettetek olyat!!!

  • 2009.05.12 14:25:29leon, a proli

    Szabóéknál én csak az insiderkedőket utálom, akik besurrannak a sort megkerülve, majd megkapják a nekik félrerakott finomságokat (amik egyébként már elfogytak az egyszerű vásárlók számára), "Marikám, három kuglóf, tíz pogácsa, és egy kétkilós kenyér van eltéve nekem", pfuj

  • 2009.05.12 14:26:35123654654

    minden hónapban hoznak nekem székelyudvarhelyről vert héjú házikenyeret, két hétig ehető...

  • 2009.05.12 14:34:02hátna

    Újhegyi CBA káposztalevélen sűlt fehér kenyér.Nagyon Cool.

  • 2009.05.12 14:39:42butaállat

    Hát hogy a vidék se maradjon ki itt Szegeden és a Délalföldön a Félegyházi kenyér a legjobb, van tartalma, és erőteljesen házi mivel ha jól tudom kovásszal és nem egyéb más kemikáliákkal készül.

  • 2009.05.12 14:43:37palloncino

    Egy időben sokat jártam a Lipótiba, de rá kellett jönnöm, hogy nagyobb a neve, mint amilyen jók a termékei, és kicsit kiábrándító volt számomra, mikor észrevettem, hogy a kálvin téri boltjukban jóval drágább a cserpes joghurt, mint a tőle 5 percre lévő csarnokban hátul. A tönköly kockájuk meg napról-napra kisebb. De a nagy parasztkenyerük tényleg jó. Nagyon régen, 10-15 éve volt a baross utcánál egy sütöde, ahol lehetett kapni a Király-kenyereket, erre emlékszem, mi azokat szerettük, kukoricás, burgonyás. Kár, hogy megszűnt.

  • 2009.05.12 14:48:50mesekukac

    Bence Pék XIX. Pozsonyi u.

  • 2009.05.12 14:54:00pantufül

    Alpesi kenyér, már a CBA-ban is lehet kapni. Hosszúkás, fél kg-os. Van belőle alföldi buci is. A legjobb...

  • 2009.05.12 16:00:03dalmada

    A bükki parasztkenyér tényleg nagyon finom!van barna változata is, ami gondolom nem annyira paraszt, de legalább annyira finom mint fehér barátja.

  • 2009.05.12 16:15:47Lilienfeld

    Barna: Georgikon rozskenyér (Ankerbrot, Keszthely) - nagyon finom, és kb. országszerte kapható, a Beretka pékség Vita-Korn kenyerei, és elég jó a Lidl-es rozskenyér is.
    Fehér: Sramkó kenyér (Sramkó pékség, Bátonyterenye) - csak a környékben kapható, hasonlít erre a fokhagymásra itt a képen, csak sokkal "szerkezetesebb" a belseje, egyenletesen eloszló, apró lyukacsokkal. Vastag, ropogós a héja, tökéletes vékony szeleteket lehet belőle vágni, nem morzsálódik, sokáig friss, és nagyon jó ízű. Emiatt nem tudok lefogyni :(

    A CBA jól teljesít kenyérfelhozatalban, örvendetes. Reménykedjünk, h Mo-t tán nem borítja el az a pocsék, szögletes kenyérutánzat, ami Ny-Európában uralkodik...

  • 2009.05.12 16:19:44laciapu77

    Igazad van Pöttön, a Bosnyák téri fehérkenyér három metszéssel a Komáromi úti pékség kenyere. Fél Zugló imádja. Ha leesik lefújom és megpuszilom!

  • 2009.05.12 17:10:40giyandeva

    A Piszkei Öko kenyeret ajánlom szintén mindenkinek. Hihetetlen finom és kiváló minőség.

  • 2009.05.12 17:18:53Los Alamuszi

    Sparban jó kenyeret nem ettem...eddig.
    Mostanában van egy új, nem saját sütésük, hanem vm bicskei cégé, rohadt drága, de az utolsó falatig elfogy mindig. Van sima fehér, ez olyan ciabatta állagú egy kicsit, van rusztikus, ez sötétebb és magvakkal szórt és van olivás. Külön állványon a pékáruk mellett, külön zacsival. Paillasse-nak hívják.

    A másik nagy kedvenc a törökbálinti Cora baguetteja (máshol érdekes nem ugyanolyan, nem értem, miért), de ez csak max. másnapig ehető. Igaz, a baguettenek csak frissen kell jónak lennie.

    A Jókenyerek is finomak, budakeszin van mintaboltjuk is.

    Ami érdekes és szomorú egyben, hogy piacon meg kicsi pékségekben egyszerűen képtelen vagyok mostanság jó kenyeret, péksüteményt venni, bárhol próbálkoztam.

    Régen magam is sütöttem, de ami ízlett, az piszok időigényes, meg nagyon tervezni kell (kovász), így felhagytam vele. Meg szerintem sima sütőben nem is lehet olyan kenyeret sütni, amit én szeretnék...de egyszer talán majd lesz egy kemencém...meg időm is rá.

  • 2009.05.12 17:38:27OMara

    Én napjában csak egyszer eszem kenyeret, elöre felszeleteltet, mindegy milyen csak ne legyen benne tartósitószer.
    A férjem viszont nagy kenyérfogyasztó.Mostanában a kedvence, a Tescóban kapható Kemencés kenyér. Álitólag többféle lisztből készűl, nem felfújt, hanem tartalmas és mégis könnyű, jóizű kenyér. Könnyen szeletlehető, és akár egy hétig is eltartható.

  • 2009.05.12 17:41:41Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Én ugyanezt a kettőt veszem, illetve annyival egészíteném ki, hogy nem csak kovászos kenyeret lehet sütni ez egy, a kettő, hogy létezik gyors kovász is, ez az oldal szerintem elég jó kenyérben:

    http://gportal.hu/gindex.php?pg=5096784

    Meg Limaráé:

    http://limarapeksege.blogspot.com/

    Áve.

  • 2009.05.12 17:42:16Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Azt a kenesei pékséget már a sokadik oldalon olvasom...

  • 2009.05.12 17:50:52Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Oppá bocsának, ha már nagyon régen, akkor a Julius Meinl fokhagymás és hagymás kiflijei kimért salátával...kb. egy évig éltem ezen amikor csóró voltam:-)))

  • 2009.05.12 17:54:56Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Los Alamuszi

    Sima sütőbe érdemes egy márványlapot tenni illetve érdemes ezt a metódust követni:

    http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html

    Nekem mondjuk nincs türelmem hozzá, bevált receptem van kenyérsütőbe: 0,5 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 bögre víz, kevés olívaolaj, 1 tojás, fél élesztő, két marék egész mák, 1 csapott kanál só és ugyanennyi cukker. Semmi kovász flanc:-) és napokig csudajó. A mák meg egyenesen imádni való benne.

  • 2009.05.12 18:09:19Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    És íme az enyém is, mert jó fej vagyok;o), a kenyérsütős 3 órás verzió:

    http://habcsokespuszedli.blogspot.com/2009/05/kenyersutos-kenyerem.html

  • 2009.05.12 18:13:31hallohallo

    az a kenesei pékség, na az nagyon jó.
    pláne hogy ki van alakítva reggelizőterasz.
    hintaággyal, napilappal.

  • 2009.05.12 18:27:43Prinzessin Erbsen

    Azért ez elképesztő, hogy otthon mennyire nem lehet rendes kenyeret kapni, mert a normális az lenne, hogy bemész valahová, és veszel egy kilót, de nem! Mint valami kincset úgy kell keresni.

    A szocializmusból nekem csak a kenyér hiányzik, akkoriban - igaz nem 3,6 -ért - de lehetett normális kenyeret kapni, ma 20 féle van, de mindegyik szar.

    Ha kocsival megyek haza innen viszek kenyeret, meg knäcke brotot, hogy tudjak mit enni, ha a hozott elfogy.
    Ezzel csak az a baj, hogy zsíroskenyérnek, meg szalonnához a magyar kenyér lenne jó.

    A faluban lehet kapni kenyeret, ha éppen nem felejtek el fel kelni, mert délután már nincs, viszonylag tűrhető.

    Van viszont igazi kemence, el lehet kérni a kulcsát,tehát süthetnék is , de a kenyér dagasztásig még csak csak eljutok, de fogalmam sincs hogy kell befűteni a kemencét, már pedig a dolognak az a lelke.

  • 2009.05.12 18:34:02Jägerlady

    óje
    Culinaris, és Kolosy tér!!

    és töröm a fejem, hogy hol is ettem isteni káposztalevélen sült kenyeret...

  • 2009.05.12 18:37:09Jägerlady

    ja...
    és ami még: herceghalmi fokhagymás kifli!
    (azt hiszem Biáról v. Pátyról hozzák...)

  • 2009.05.12 18:44:48kihanemén

    a kolosyt nagyon emlegetitek, de ott hol??

  • 2009.05.12 18:48:35Jägerlady

    a sarkon van egy pékség
    onnan lehet megismerni, hogy nyitás után 5 perccel kint áll a sor a hévnél :-)))

  • 2009.05.12 18:52:37Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Okoska ne magyarázd a teljes kiőrlést, abban van tápanyag bőséggel, a fehér kenyérben igen csak csekélyke mennyiségben...nem dumálok ellene, mert zsíros kenyérnek egyebeknek meg csak azt, de magában meg soha.

  • 2009.05.12 19:03:03Cosmo

    www.jokenyer.hu , mi más? Igazi hívőknek kötelező gyakorlat havonta-kéthavonta Solymárra zarándokolni és a mintaboltból olyan érdekességekkel felszerelve távozni, mint pl. finn rozskenyér, mákos és diós csomó (amelyekben a töltelék nem csak demonstratív céllal van jelen), pizzás csiga és a többi és a többi...... Vigyázat: addiktív. Ja és a Culinárisos pékáru is elég ütős. Sajnos a kasszánál is.

  • 2009.05.12 19:09:34bonbonauta

    Bosnyák téri piacon van egy kis pékség. Igazi kovászos kenyeret sütnek.

  • 2009.05.12 20:04:55Fruzskababa

    a Békás megyeri piacon ott ahol a sarkon a kinai van.na ott van egy pékség ilyen zöld felirata van és ilyen zöldes szinű a bolt na ott huh istenem..a világon a legjobb kakaós csigája OTT VAN!!!a sütik mind nagyon guszták és ADALÉKANYAGOK nélkül készültek ami NAGYON ritka sajnos:( ajánlom hogy menjetek el és vegyetek vmit.

  • 2009.05.12 20:40:43hallohallo

    ööö, csak megjegyzem, hogy az adalékanyagok nélkül készült kenyér/péksütemény nem úgy néz ki, mint pl a békási (a szüleim is mindig ott veszik amúgy, tényleg finom, bár néhány nap után menthetetlenül morzsálódós). párom nagybátyja pék, nagykőrösön, tőlük kaptunk tényleg adalékmentes zsömlét, kb feleakkora, mint a bolti zsömle.
    ő mesélte, sütne ő adalék nélkül, de akkor tényleg ekkora lesz (grammra megvan a zsömle is, a kenyér is), és így nem veszik meg a vásárlók :(

  • 2009.05.12 20:52:07Los Alamuszi

    Macaroon, köszi, két éve van márványlap a sütőmben, pizzához jó, kenyérhez nem számít annyira.
    És tudom, hogy van nem kovászos kenyér is, de nekem az ízlik. (mondom, egy évig végigsütöttem mindent, még saját kenyérreceptet is fejleszettem) A kenyeres weblapokat még akkortól ismerem, a legtöbb receptet ki is próbáltam, nekem (mondom, szégyen és gyalázat, akkor is hiányzott a bolti kenyér. Még, ha tudom is, hogy nem az van benne, mint a saját sütésűben, akkor is ;-)

  • 2009.05.12 22:09:23Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Eszembe jutott: a Budai Gourmet fesztiválon volt kinn egy cukrászda helyben sütötték a pereceket, kiskalácsokat, stb. de volt egy csavart borkorcsolyájuk is, CSUPA mag volt, a csavaráson belül is csupa mag volt és jó zsíros, nagyon nagyon nagyon jó volt, mindjárt megkeresem kik voltak...

  • 2009.05.13 09:15:09Prinzessin Erbsen

    Zemlét otthon sokkal könnyebb sütni mint a kenyeret, rendes kenyér tésza, a trükk az , hogy ha majdnem kész akkor egy kis vizzel meg kell kenni a tetejét, akkor puha lesz a héja,

    este bedagasztani, és reggel már csak sütni kell, igazi vasárnap reggeli meglepetés

    ezt aztán lehet turbózni izlés szeritn, de magában is jó

  • 2009.05.13 09:54:24dézigazdi

    Senki nem ismeri a dagasztás nélküli, ellenben kevés élesztővel 12 órát kelesztett kenyeret, amit fedeles jénaiban a legjobb sütni? Állítólag egy hétig jó, de az még nálunk nem derült ki. Kétfős háztartásra kétnaponta sütök, cipót is, bucit is, eleinte 1/3 teljes kiőrlésű liszttel, mostanában 1/6-dal. 1 hónapja nem vettünk kenyeret.

  • 2009.05.13 09:57:05dézigazdi

    Egyébként a Mentesiék Pilisszentivánon épp most építenek egy erőmű méretű üzemet.

  • 2009.05.13 10:03:54dézigazdi

    Ja és Solymáron reggelente (fél hat) kecskesajtos(!) szendvics és egyéb csúnyaságok... Sajna elég ritkán járunk arra.

  • 2009.05.13 10:04:24dézigazdi

    Solymáron= a Mentesiéknél

  • 2009.05.13 10:34:53stopper

    Auchanban veszünk félkilós gyökér-kenyeret, van sima, paradicsomos és olívás is. Mindegyik jó, és sokáig élvezhető.

  • 2009.05.13 10:46:22pomme-pomme

    Ha jól emlékszem, a Liddlben is Ludwig és Mentesi pékárut kínálnak.

    Vidéki kenyerekhez: Miskolcon a Városház téren van egy Rádi Pékség. Nekem jó tapasztalataim vannak a kenyereikkel. A burgonyás meg nagyon hosszan eláll. Náluk is célszerű előre rendelni, mert hamar elfogynak a legfinomabbak. Egyébként többfelé van boltjuk, elsősorban Észak-Kelet-Magyarországon: http://www.radipekseg.hu/

  • 2009.05.13 12:44:56Veg_

    bla

  • 2009.05.13 12:46:09Veg_

    A legjobb a dunaújvárosi Széchenyi-pékség, összes kenyerével és péksütijével. Az összes kenyér finom, fel is szeletelik, és még szeletelve is tán 3-4 nap mulva kezd kiszáradni... Akkor már csak olyan, mint egy átlagsütöde friss kenyere még meegen :P Anyuék szerint meg barnából a Braun pékségé a jobb - ugyanitt :) -, de az nekem nem izlik annyira. A többi kenyeret kerülöm :D

  • 2009.05.15 16:44:18tóthlili

    Az egy dolog, hogy hol vesszük a kenyeret, de a cikkíró hol tanult írni? Alanyt-állítmányt egyeztetni?

  • 2009.05.15 18:38:27cöcke

    Hmmm... jó kis kenyérke,nekem jöhet fehér/félbarna/barna/fekete/magos/rozsos/bogyós...mindet imádom:D, csak azok az undorító,kis szomorú toast-ok ne lennének,meg előre szeletelt kenyerek:(,azok roppantul bántják a kis szemeimet...
    Ha van még pécsi rajtam kívűl,várom a tippeket,h nálunk hol lehet fincsi kenyeret venni!

  • 2009.05.18 15:20:57hegyilany

    Nálunk, Sopron mellett a Lipótin kívül 4 remek pékség van (peresztegi, szentmiklósi + soproniak), ebből kettő házhoz is szállít (éneklős autóval). Nem csak a nagy sütödékben érdemes gondolkodni, bár elismerem, a Lipótinak csak a házikenyér jelenthet konkurenciát. :)

  • 2009.05.18 15:23:27hegyilany

    2009.05.12 17:38:27 OMara
    Ne legyen benne tartósító? Akkor nehéz dolgod lehet. A alapélelmiszerek közül messze a pékáru tartalmazza a legtöbb adalékanyagot... Nagyon meg kell nézni, mit vesz az ember.

  • 2009.06.05 10:23:26Forexblogger

    Kőszegen a főtéren van egy osztrák kenyérbolt. Ott drága, de valami eszméletlenül finom kenyereket árulnak. Még Ausztriában sem ettem olyan finomat.

  • 2010.01.30 19:50:50Mera

    Nem tudom mi abban a rendkívüli, hogy egy kenyeret 3 napig lehet enni ?! Van Egerben egy pékség, úgy 80-85 éves lehet. Nos, amit ott vásárolsz a nyári rekkenő hőségben, mondjuk egy hétfői napon, azt vasárnap még fogyaszthatod. Semmi penész, semmi morzsa. Nem egy felfújt lufi, tartósítószert semmihez sem használnak, és így is eláll egy hétig.
    Ha Egerben jársz, keresd a Maklári út 28-ban (közel az uszodához) a Svéda 1924 Pékséget ! Nem fogsz csalódni, és a zsemléjük ízét sem fogod elfelejteni, söt: azt fogod keresni, mert annyira finom. Hagyományos technológia, semmi térfogetnövelő...Halgass rám, és keresd ezt a pékséget.

  • 2010.01.30 19:58:38Mera

    Kedves Hegyilany !
    Nem tudom mire alapozod, miszerint az élelmiszerek közül a pékáru tartalmazza a legtöbb tartósítószert. Vannak pékségek, ahol az üzem egész területén egy deka tartósítószer sincs, és kenyerük mégis egy hétig élvezhető - keresd Egerben a Svéda 1924 pékséget, de számos olyan pékség létezik, ahonnan a tartósítót száműzik...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta