OFFLINE

A divat és a környezettudatos életmód nem zárja ki egymást

2009. május 5., kedd 08:06

A környezettudatos öltözködés már nem feltétlenül csak a legfanatikusabb természetbarátok kiváltsága, és a trendekre érzékenyebbek vásárolhatnak olyan holmikat, amik védik a bolygónkat és azok élőlényeit. Természetesen egyik opcióként továbbra is ott vannak a turkálók, ahol néha igazi kincsekre lehet lelni, vagy az olyan események, mint például az Ökoteregetés. Nem szabad megfeledkezni azokról a nagyobb ruházati cégekről sem, amik szívesen lovagolják meg a mostanában egyre népszerűbb zöldhullámot.

Több fővárosi vásárlókörutunk során is fedeztünk már fel biopamutból készült pólókat vagy egyéb ruházati termékeket például a Zarában, az H&M, a C&A vagy a Levi's üzleteiben. Ökotáskákat és –cipőket már mi is ajánlottunk, akárcsak más honlapok is. Nemrég például a collegecandy.com oldalon találtunk egy írásra, amiben a szerző összegyűjtötte a kedvenc linkjeit. Ezek közül szemezgettünk mi is.

A Fair Trade jegyében

A peopletree.co.uk oldal tulajdonosai szigorúan betartják az IFAT (International Fair Trade Association) szabályait, és közel 50 olyan csoporttal dolgoznak együtt, akik hasonlóan cselekednek. A választékra nem lehet panasz, hiszen női, férfi és gyermekruhákat is forgalmaznak. A babák számára például van ökorugdalózó,- előke,- takaró, -sapka és minden más, de természetesen a női holmikból van a legnagyobb választék. Teljesen mindegy, hogy milyen alkalomra szeretnék tetőtől talpig természetbarát módon öltözni, vannak jógához, alváshoz és bulizáshoz is hordható holmik. A ruhák árát egyébként itt fontban mérik, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem a legkedvezőbb számunkra.

Sikkesen etikus

Forrás: Adili
Forrás: Adili

Hasonló tematikájú az adili.com, ahol több cég és tervező kiegészítőit, ékszereit és ruháit is meg lehet találni. Sőt, itt természetes alapanyagokból készült kozmetikai termékeket és háztartásai, valamint lakberendezési tárgyakat is árusítanak, mégpedig szépszámmal. Az érdeklődők kedvéért a márkák menüpont alatt ABC sorrendben meg is találhatják a partnereket. Természetesen nincs igazi webshop leárazott termékek, különleges ajánlatok és friss áruk nélkül, és nincs ez másként az Adili esetében sem.

Visszatérve a divatra, a táskák közül személyes kedvenc Nahui Ollin kollekciója, melynek bizonyos darabjai már 30 fontért (közel 9700 forintért) is megkaphatóak. A termékskálát végigböngészve egyébként sok arra utaló jelet találtunk, hogy környezetvédőként is lehet az utolsó divat szerint öltözni, hiszen több olyan darabot is találtunk (például egy blézert), ami Emily Barnes stylist szerint kötelezőnek számít idén tavasszal és nyáron.

Stella McCartney, a született vega

Sir Paul McCartney lánya hithű vegetáriánusként sem szőrmét. sem bőrt nem használ fel kollekcióihoz. Ez persze önmagában kevés a világ jobbá tételéhez, így a tervezőnő egy „zöld kollekcióval" is előrukkolt, melynek darabjai természetbarát anyagokból készültek. Honlapján egyúttal tippeket is ad azoknak, akik követni akarják a példáját. Szerinte például akkor segítünk igazán az állatokon, ha nem esszük meg őket, és nem is hordjuk a bundájukat vagy a bőrüket, és egyúttal felhívod a többiek figyelmét a szenvedéseikre. Az aktuális ökokollekció darabjaiból szinte minden alkalomra fel lehet öltözni. Vannak ruhák, nadrágok, kardigánok, táskák is. Daisy Dreaming név alatt pedig egy fehérnemű szettel is előrukkolt.

Az arany körforgása

A greenKarat a hivatalos honlap szerint ökoékszereket kínál az erre fogékonyak számára. A cég célja, hogy felhívják a figyelmet a nemesfémbányászát és -kitermelés nem túl környezetbarát és etikus mivoltára. Állításuk szerint ha csak azt az aranymennyiséget vesszük, amik most a felszínen a rendelkezésünkre állnak, akkor az ékszergyártók még ötven évig ki tudnák elégíteni kuncsaftjaik igényeit, hiszen ez a nemesfém könnyen újrahasznosítható. Ennek fényében természetesen ők is újrahasznosított fémből dolgoznak, vagyis az arany egy részét régi és megunt ékszerekből nyerik, akárcsak az ékköveket. Az ékszerek ára több száz és több ezer dollár között mozog.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.05 09:28:25oneandonly

  Az öko-t meg a Fair Trade-et ne keverjük. Én odafigyelek, hogy lehetőleg bio élelmiszert vegyek, de az, hogy a pólóm bio anyagból készült-e, bevallom, nem annyira érdekel.
  Az már sokkal inkább, hogy a gyapotszedésért milyen fizetséget kapnak a dolgozók, és hogy a kis bangladeshi gyerekek vajon mennyi pénzt kapnak egy általuk varrt póló után, ha az a póló 1250 forint a boltban.. a baj az, hogy ezt nem lehet nyomonkövetni, és amíg az emberek 90%-a szarik az egészre, addig ez így is marad.
  Úgyhogy maradnak a "biztonságos" lelőhelyek.. ebay, 2ndhand.. Egyébként az ebay veszélyes, én teljesen függő vagyok.. olyan cipőket, táskákat, szoknyákat vettem ott az elmúlt időben, hogy ihaj! :)

 • 2009.05.05 18:49:45belize

  Ja, a Fair Trade és az öko teljesen más fogalmat takar, egy öko cucc nem biztos, hogy fair trade jegyében kerül a boltokba, és egy fair trade-es cucc sem biztos, hogy öko. Nem lenne baj, ha a cikkíró kicsit jobban utánanézne, mielőtt butaságokat ír.

 • 2009.05.05 19:07:18moana

  termeszetesen nem egy es ugyanaz a ketto, viszont a peopletree.co.uk oldalon kornyezetbarat termekeket (pl. biopamutbol keszult ruhakat) is arulnak, ezert mereszelte a collegecandy.com honlapjan talalhato poszt szerzoje (es en is) megemliteni az osszeallitasban. az, hogy ilyen szervezetekkel allnak kapcsolatban, az pedig egy plusz pont, ezert is tartottam fontosnak kiemelni. hiszen akik kornyezettudatosan elnek, talan embertarsaik irant sem kozombosek.

 • 2009.05.07 13:32:35Reckl_Amál

  Stella McCartney elég szimpatikus, szóval bocsánatos bűn, hogy vega. Szegényre születésétől fogva rákényszerítették a szülei a vegaságra, és annyira az anyukájának sem jött be. Arról nem is beszélve, hogy kissé visszás, ha olyan emberek papolnak az igazságról meg az erkölcsről, mint Paul McCartney, aki évekig drogos volt.

  Amúgy én egy posztmodern vegetáriánus vagyok. Iróniából eszem húst.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta