OFFLINE

A csokimúzeumot ne hagyja ki

2009. május 3., vasárnap 11:22

El tud képzelni mesésebb kulturális programot annál, mint hogy belép a múzeum ajtaján, kezébe nyomnak egy olvasztott csokiba mártott méretes ostyát, amit a tárlat nézegetése közben nyalogat, és csak akkor fejezi be sietve, amikor a következő fajta minőségi csokidarabot nyomják az orra elé? A brüsszeli csokimúzemot többek között ezért sem érdemes kihagyni.

Fogyókúrázók ne menjenek Brüsszelbe, vagy csak akkor, ha gyűlölik a csokit, mert ott aztán tényleg minden második boltot az édességnek szentelték. Az ország évente 172 ezer tonna csokit termel, összesen kétezer édességüzletet tartanak fent. Nagy favorit az olvasztott csokiba mártott epernyárs, de a pisilő kisfiú formájú desszert is. Már a csokimúzeum felé vezető út is praliné- és bonbonboltokkal van kikövezve.

A kiállítás bemutatja a kézi csokoládékészítés alapjait, a kakaóbab útját a cserjétől a szánkig, a múzeum konyhájában pedig kagylóformájú bonbon készül, a csokidermedési folyamatot modellezi.

A csokoládé tartásával és kezelésével kapcsolatban is hasznos információkkal szolgál a kiállítás. Megtudhatjuk, hogy a kakaóvaj 30-34 fok között már egészen rövid idő alatt olvad, a fehércsoki a legérzékenyebb. A tárlat szakértői szerint az elfehéredett csokit nyugodtan meg lehet enni, az csak azt jelenti, a kelleténél kicsit több nedvesség, pára érte. A csokoládé ideális tartása húsz fok alatti hőmérséklet, de a töltött csokikat és pralinékat ennél is hűvösebb helyen érdemes tárolni. (Én mondjuk eddigi életem során képtelen voltam bármilyen mennyiségű csokit tárolni, soha nem tartott egy napnál tovább.)

A tárlatvezető külön felhívja a figyelmet arra is, hogy nem tanácsos erős illatú élelmiszerek mellett tartani a csokit, mert elveszti a saját aromáját és átveszi a büdös/illatos másik dologét. A kiállítás egyik legnépszerűbb része a csokitesztelő sarok, ahol egészen apró csokigömböket lehet ízlelni, a legkülönbözőbb fajtákból. Gombóc Artúr csodálatosan érezné magát, öt euróért tényleg igazán megéri.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta