OFFLINE

Paradicsommal védekezzünk az infarktus ellen

2009. május 2., szombat 09:28

A paradicsom héjának piros színét adó likopin egészségügyi hatását vizsgálták olasz kutatók. Kiderült, a paradicsomszósz még egészségesebb, mint a nyers paradicsom.

A paradicsom héjának piros színét adó likopin pozitív egészségügyi hatását vizsgálták olasz kutatók, akik szerint végleg bebizonyosult, hogy a likopin hatékony a szívinfarktus és a stroke megelőzésében is - írta az MTI. A közlemény szerint a szicíliai Taorminában rendezett mediterrán kardiológiai konferencián ismertetett kutatások szerint a piros színű, antioxidatív hatású zöldség képes a zsírok elégetését megakadályozni, ezzel pedig csökkenti a vérerekben lerakódó „plakkok” kialakulásának esélyét. Ez nem új felfedezés egyébként, körülbelül évente kihoznak egy hasonló eredményt. Az olaszok szerint a védelemhez napi egy kilogramm nyers paradicsomot kellene ennünk, ám a főzéssel koncentrált zöldségből ennek a mennyiségnek az tizede is elegendő. Mivel a likopin vízben nem jól oldódik, sokak szerint az a legjobb, ha olivaolajas paradicsomszósz formájában fogyasztjuk. A likopin hő hatására könnyebben hasznosítható elemekké alakul át, tehát a paradicsomnak nem árt, ha feldolgozzák.

1247217

Ha abból indulunk ki, hogy az olasz kutatók nemcsak a paradicsomot kedvelő olasz konyhát szeretnék népszerűsíteni kutatási eredményeikkel, akkor kicsit bővebben is foglalkoznunk a likopinnal. Ez a vörös színű karotinoid nemcsak a paradicsomban, hanem a vörös színű bogyós gyümölcsökben is bőven megtalálható. Mivel erős antioxidáns, vagyis képes semlegesíteni a kártékony szabadgyököket - gátolja az öregedést, és már régóta halljuk, hogy alkalmas arra, hogy védje a szervezetet a rák kialakulásától. 1998-ban közzé tettek egy kutatást, amelyik szerint a paradicsom napi szintű fogyasztása az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségének a megelőzésére is remek. És azt sem Taorminában mondták ki először olasz kutatók, hogy a statisztikák szerint majd’ 40 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak szívrohamot a paradicsomimádók.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.05.02 10:23:05oneandonly

  Tegnap vettem 10 paradicsompalántát! Szerintetek van esélyük az ablakpárkányon? Mármint elég egy cserépnyi föld egy ilyen növénynek? Fény van bőven..

 • 2009.05.02 11:04:06rittina

  a paradicsom a rák ellen is jó!!! én szeretem nagyon , egyetek ti is sokat, mert nyersen is és főzve is jó és egészséges
  az olaszok nem véletlen egészségesebbek mint mi::::
  paradicsom , hagyma , fokhagyma minden mennyiségben..

 • 2009.05.02 14:12:25Gatto Negro

  Oneandonly!
  Nem tudom, hogy milyen paradicsom, de némelyik palántából méteres növény is fejlődhet. Szerintem inkább az erkélyen nevelgesd őket, jó nagy cserépben és egészen őszig szüretelhetsz.

 • 2009.05.02 15:24:32oneandonly

  gatto, köszi a tanácsot! sajnos nincs erkély.. de majd valami jó nagy bödönt beszerzek, hogy legyen nekik hely növekedni szépen. :)

 • 2009.05.02 19:08:54Gatto Negro

  Oneandonly!
  Azt elfelejtettem, hogy rögzíteni is kell a növényeket, mert ha túl magasra nőnek, vagy erős szél van, akkor eldőlnek...és arra is vigyázz, nehogy a termés valakinek a fejére potyogjon, kár lenne a sok vesződség után:)))

 • 2009.05.02 20:20:28oneandonly

  :) oké, ahogy akkorák lesznek, intézkedem! :) és mégegyszer köszi!

 • 2009.05.02 22:41:27panka

  Tavaly öt teraszon nevelt paradicsomtőről tíz szemet szüreteltünk összesen :D. Igaz, állati finomak voltak. Idén nem lesz haszonnövény a teraszon.

 • 2009.05.03 08:18:20VilágosKékHarisnya

  sziasztok,

  Macaroontól kaphattok tapasztalaton alapuló gyakorlati tanácsokat, most őszül bele az első paraültetvényébe :D

  Balkonládába oda való paradicsomot kell venni, ennyi a titok: balkonparadicsom v. desszertparadicsom neveken is ismerik.
  Fényigényes, ezért északi fekvésű teraszon ne várjatok sokat a szerencsétlentől...

  Lehet magról vetni, ez a macerásabb (ezt csinálja Macaroon), de egyszerűbb, ha elballagsz a piacra, elmondod, mit akarsz és veszel pár palántát. Egy négy tagú család szükségletét 25-30 bokor fedezi, ez jó számítási alapnak. (kinek van ekkora terasza???)

  Kezdők koktélparadicsommal próbálkozzanak. :)

 • 2009.05.03 10:07:02oneandonly

  jesszumpepi, 25-30 bokor??? ammá ültetvény, hallo! de hát megpróbáljuk! és VKH, valami táp, vagy valami nem kell nekik? köszi a tanácsokat!

 • 2009.05.03 10:26:54VilágosKékHarisnya

  De, kell nekik, ezt növénypatikában, gazdaboltban lehet venni, érdemes betartani az adagolási útmutatót, tapasztalat, nyehhehhe, bár én a balkonnövényeimet szoktam ilyen módon kinyírni :D

  Ha palántát veszel, erőset, virágosat.
  Hajrá!

 • 2009.05.03 10:27:33VilágosKékHarisnya

  Magról paradicsomot csinálni ilyenkor már késő.

 • 2009.05.03 11:09:57panka

  Egy kertészetben láttam tavaly egy hatalmas paradicsombokrot, direkt teraszra valót, volt rajta vagy száz bogyó, állati biztatóan nézett ki. Kettőezer-kilencszázér' adták volna. Helyette vettem egy rózsafát kettőezer-ötért.

 • 2009.05.03 11:55:40VilágosKékHarisnya

  Én két hete szerelembe estem, kérdem a sráctól a piacon, hogyéaggya a verbénát, erre ő: háromezerötszáz.

  (Egyből eszembe jutott Tom Hanks az Egyik kopó, másik eb c. filmben, mikor kifizeti a kutyakaját a pénztárnál, és az összeg hallatán elkezd üvölteni: "micsoda? ezt nem én fogom megzabálni hanem egy kutya!!! és milyen pénznemben? Pesóban???" :DDD)

  Kiröhögtem magam és elballagtam.

  De rendeltem már katalógusból is postaköltséggel együtt kétezer forintért ("erős, életképes növényeket szállítunk") hét centiméteres, kettő darab levéllel rendelkező enciánfát is, leginkább a retekcsírához hasonlított az erős, életképes növény.

 • 2009.05.03 13:36:43Gatto Negro

  VilágosKékHarisnya!
  Mi lett ezzel az "erős, életképes" növénnyel?
  Azért megmaradt?

 • 2009.05.03 21:58:42panka

  Áj, ezek a növénykatalógusok mind a photoshop csodái, ha sokat buherálom a képemet, én is húszéves vagyok, höhö.

 • 2009.05.03 23:21:36balage28

  erkélyre kender ültetvény, árából meg lehet venni a legjobb paradicsomot : ))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta