OFFLINE

Csak elsőre bizarr

2009. május 2., szombat 13:36 |

Imádom a spárgát, végre megjelentek az első kötegek a piacon, hetek óta várok erre az eseményre.

Mint mindent, ezt se szoktam hülyére variálni, megpárolom, vagy még azt se, hollandi mártás, vagy még az se, esetleg laza krémlevest főzök belőle. De az idei első spárgát valahogy meg akartam ünnepelni. Mondjuk egy tortával, múltkor a kocsimnak sütöttem, most 2009 első spárgájának.

.

Nézegettem recepteket, de egyik se lepett meg túlságosan, kivéve egy Bíró Lajos kreációt, spárga édességnek odavetve, fagyival és fehér csokival.

Hm ez már valami, pedig nemigen érdekelnek az édességek, aztán eszembe jutott a répatorta és megvolt. Sütöttem egy csokitortát durvára vágott spárgával kibélelve. Ez még elég karcsú lenne, de hogy közeledjen a cukor és a spárga, fogtam a nem túl nagy fantáziára, de igen találékony természetre utaló csípőset, ami a csoki nagy barátja és azt is beleraktam.
Vasárnap délben kérdezi az uram, mit ebédelünk.
-Spárgalevest és ööö csokitortát, spárgával.
-Spárgával???Neee, nem akarom, fúj, de fura...
-Na, most miért a répatortát szereted
-De az répa...
A gasztroblogger, pláne ahúsblogger közvetlen családtagja az élet legnagyobb császára, de neki sem mindig könnyű.

Azok a barátok is szenvedhetnek a recepttől, akik a spárgát az egyik érinthetetlen szent tehénnek tartják (néhány szent tehén: rukola, pesto, zöldborsóleves, cseresznyeparadicsom, focaccia al formaggio, camogliese, töltött káposzta) nézzék csak:
[14:32:44] Dóri Kaszás: neee
[14:33:12] Péter Anna: de, tanulságok: 1.kuaó sachert tudok sütni
[14:33:22] Péter Anna: 2.nem biztos, hogy kell bele egy teáskanál bors
[14:33:31] Péter Anna: 3. marha finom, de érződhetne jobban a spárga, tehát több kell bele
[14:33:36] Dóri Kaszás: bocs de most a gondolatától is hányok

Kedves bevállalós olvasók, íme a recept:

Hat tojásfehérjét habosra keverek öt deka cukorral. Húsz deka vajat szintén habosra keverek tizenöt deka cukorral és húsz deka kakaóporral, a tojássárgákkal. A két masszát összeforgatom, adok hozzá tíz deka lisztet, tíz deka apróra vágott nyers spárgát, egy teáskanál őrölt cayenne borsot és egy csipet sót. Kivajazott, kicsi tortaformába öntöm és 120 fokon egy órát sütöm. Elkészíthető reszelt répával is, bors nélkül, az a répatorta. Elkészíthető mindenféle zöldség nélkül, a kész tortát félbevágva és megkenve jófajta baracklekvárral, majd az egész tortát belekvározva és étcsokival bevonva kész a Sacher.

Jövő héten hamburgerezünk, akkor megint megcsinálom, meglátjuk mit szólnak a haverok. Egy darált felsálból, vesefaggyúból, házi zsemlébe rakott hamburger rontja a legkonzervatívabb elme ítélőképességét is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.05.02 14:04:14Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Anna baszod megint nincs ott a neved a cím mellett;o)))))))))))))))))))

  • 2009.05.02 14:07:08Macaroon http://habcsokespuszedli.blogspot.com/

    Amúgy nekem bármit tehetnek a csokoládéba, legyen minél sötétebb...megeszem. Múltkor paradicsomos sós csokit vettem és jó volt.

  • 2009.05.02 14:17:54Rékuc

    ezt teljesen fölösleges szignálni, egyértelmű hogy ki az elkövető :D
    nekem abszolút nem jönnek be az ízesített csokik, a chilistől is rosszul vagyok, az én ízlelőbimbóimnak nagyon nem smakkol. Csoki terén puritán vagyok, minél kevesebb cukor és frincfranc, annál jobban ízlik.
    A spárgának viszont annyira (semmilyen áthúzva) semleges íze van, hogy simán be lehet tenni bármibe, nem fogja észrevenni az ember.

  • 2009.05.02 14:26:50rekafoto.com

    Macaroon: rossz példát állítasz a nickeddel :D

  • 2009.05.02 14:34:57danny_lotion

    beirtam a nevet!

  • 2009.05.02 15:08:40jani68

    Állati jó hir

  • 2009.05.02 15:27:21oneandonly

    Másodikra is bizarr. A répát még értem, mert az hozzátesz valami különös édes ízt a sütihez, de a spárga? Hát akkor már spenóttal is kipróbálhatjuk, vagy esetleg retekkel? a lényeg úgyis a csoki :)

  • 2009.05.02 17:30:14gidabiga

    legalább finom vagy csak bizarr? :)

  • 2009.05.02 20:00:47LeviT

    Igen, viszont másodszorra kifejezetten ijesztő. A csoki még ok, de az a vízizű spárga?! Inkább csomagoltál volna vele! Ja, hogy arra se jó. Akkor meg minek?

  • 2009.05.03 08:30:12VilágosKékHarisnya

    Másodszorra is bizarr :D

    Egy-két apró kiegészítést azért tennék:

    Első és legfontosabb: - a szent tehenek közé tartozik a Sacher-torta, amit nem csokitortázunk és zaherezünk le, mert az ő neve vala: Sacher-torta.
    Na.
    Kettő: aki kuaó Sacher-tortát tud sütni, az én vagyok :DDD
    Három: spárgát vaníliafagyival simán el tudok képzelni, sőt... spárgafagyit is, na de ez olyan felesleges, mint macskapöcsénabukréta.

  • 2009.05.03 21:53:39liliana13

    én csak azt nem értem, hogy ennek mi értelme volt? mármint, spárgát sütni a csokitortába? felejthetetlen gasztronómiai élmény? korszakalkotó újítás? csodálatos ízkavalkád? az ízek egyedülálló harmóniája?
    valszeg egyik se.
    akkor meg minek??????

  • 2009.05.05 13:16:20e_e

    a kaszas dori az a kaszas dani novere, mindketto VPG-s es csillaghegyi?
    a peter anna abbol el, hogy az indexes blogokra gaszto-es divattemakban irogat, vagy ez nala csak hobbi?
    (a kerdeseket nem koltoinek szantam, ugyhogy ha barki tud valamit. koszonom.)

  • 2009.05.05 13:17:10e_e

    ja, most latom, ez egy tobbnapos poszt. de kar.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta