OFFLINE

Miért jobb a divatról készült rajz a fotónál?

2009. április 18., szombat 08:00

Április elején nyílt meg egy New York-i galériában a Society of Illustrators és a The Leslie-Lohman Gay Art Foundation közös kiállítása, aminek a keretében a divatlapok grafikusainak állítanak emléket, akiknek a divatfotók elterjedése óta egyre kevesebb a munkájuk. A The Line of Fashion című kiállítás a XX. Század legismertebb divatillusztrátorait mutatja be, kezdve Kenneth Paul Blockkal, René Bouche-on át, J.C. Leyendeckerig.

Innen Budapestről nézve talán annyiban érdekes a kiállítás, hogy a divatmagazinok jövőbeli képi világáról két dolgot is megjósolhat, de előtte gyorsan vegyük át, hogyan lett a divatillusztráció egyre népszerűtlenebb, és ugyanakkor a grafikusok miért tartják sokkal jobbnak, mint a fotókat.

„1963-tól kezdve a fotók egyre nagyobb tempóban vették át a divatillusztrációk helyét. Ha van egy elfogadható fotód és van egy elfogadható illusztrációd, akkor a jó illusztráció mindig többet fog mondani egy jó fotónál. A fotók és illusztrációk váltakozása nagyon élővé tesz egy újságot. A fotók és az illusztrációk karaktere megélénkíti a magazint. A grafikusra jellemző vonalak és az illusztráció stílusa összetéveszthetetlen egyéniséget ad. Ezzel szemben ma, az újságárusoknál a magazinok borítóin csak a tökéletes, gyönyörű, kreált arcú nőket látjuk, akik abszolút felcserélhetőek. A legtöbb esetben egy divatmagazin egyedisége csak a címében jelentkezik” – vázolt fel borongós képet a 2004-ben elhunyt René Gruau legendás grafikus.

A grafikusok azzal érvelnek még általában a képek mellett, hogy míg egy divatfotón sokszor a ruha hátrányára érvényesül a háttér és a modell, addig ez egy grafikánál nehezen fordulhat elő. Az illusztráció szerves részét képezi a ruha, harmonizálva a viselő figurával, a háttérrel és a grafika egészével.

Az egyszerűbb elkészíthetőség miatt a fényképek viszont szép lassan átvették a grafikák helyét. Merthogy egy divatgrafika is ugyanúgy egy modellről készül - ezen a képen például a kiállítás kurátora, Robert W. Richards divatgrafikus látható munka közben -, mint a fénykép, csak jóval több idő alatt, tehát drágább is és összetettebb is elkészíteni. Mára viszont a fotók elvesztették a hitelüket az állandó „Photoshop!”, „Retusált!”, „Fotosoooooop!” felkiáltások miatt egy-egy feltűnően gyurmaszerűre sikerült retusálás után. Egy képen hamarabb keresünk eltűntetett köldököt, hiányzó kart, deformálódott csípőt, mint hogy megnézzük, mégis kinek, milyen termékét reklámozzák.

Ez a kiállítás tehát két dolgot jelenthet majd a későbbiekre nézve. Vagy marad a photoshop-valóság, és azzal, hogy kirakták a galéria falára a divatillusztrációkat, örökre elköszönhetünk tőlük, vagy éppen az ellenkezőjéről. Azzal, hogy kirakták őket a galéria falára, igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy ez a műfaj a mai napig létezik, és hiteles és nagyon egyedivé tud tenni egy magazint, aminek köszönhetően talán néhány év múlva visszatérnek az ilyen jellegű képek a magazinokba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.19 11:41:03balazsman

  az illusztráció kihangsúlyozza az adott trend vagy viselet jellegzetességeit, ezzel ad kézzelfoghatóbb segítséget a korszellem átvételéhez
  a fotó a viselés bemutatásával ennek a trendnek az életszerű vetületét mutatja be, de ezzel a "misztikumot" is elveszti a viselet, egy lesz a sok ruha közül, amit fel lehet(ne) venni

 • 2009.04.20 13:28:38eternity

  A rajz azért jobb, mert ott azt hazudsz, amit akarsz. Darázsderék, állig-mell, bociszemek, méteres tupír, reppenő 10 méteres uszály: minden mehet, a papír elbírja.

 • 2009.04.20 16:28:44Tpancs

  azért nem fognak visszatérni a magzinokba a fentiekhez hasonló rajzok, mert amiatt, amit eternity megfogalmazott (egyetértek veled!) nem életszerűen mutatják be a ruhákat.

 • 2009.04.21 09:46:55sk1nny

  az a vicces hogy a magazinok annyi photoshopot használnak, hogy a végeredménynek kb ugyanannyi köze van a valósághoz, mint ezeknek a rajzoknak. csak a modellekre jobban akar hasonlítani a célközönség, a rajzolt figurákra kevésbé.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta