OFFLINE

Még egy elkurvult cukrászda

2009. április 14., kedd 13:00

A körúti Szamos az. Nem meglepő, mégis elszomorító.

2006-ban a Royal mellett laktunk, akkoriban többször jártunk a Szamosba egy Esterházy tortára. Mert jó volt. Nem házi, hogy is lett volna, de az átlagos magyar cukrászmezőnyt többszörösen verte, sőt szeretni lehetett. Ennek vége. A körúti Szamos is igénytelen és lehúzós lett, mint szinte az összes, turisták látogatta környék kirakatcukrászdája. Lejáratják az egész országot, mert egy közepesen igényes turista is rossz emlékként fogja elraktározni és úgy meséli el. Személyesen azért zavar, mert rendszeresen jönnek ide külföldi haverok és feldolgozhatatlan az az ordító különbség amit még a szigorú felügyeletem (majd egyszer azt is megírom, ez mekkora erőfeszítés, megbízhatóan jó, megfizethető helyekre vinni normális vendéglátáshoz szokott barátokat) alatt megtett étteremlátogatások, és az ő hazai legutolsó vendéglőik között tapasztalunk. Nem a mi javunkra. Szánalmas és kínos. Nagyon elegem van ebből a gasztronómiai kasztrálásból, amit vendéglátás néven tolnak sokszor frekventált helyen páváskodó ipari egységek.

Nosztalgiától hajtva négyen mentünk a félházzal telt helyre, húsz perc után szóltunk, rendelnénk. Negyed óra alatt megkaptuk a kávékat és a háromféle tortát, és el is ment a kedvünk az egésztől. Szívesen vártunk volna, ha van mire. Nem volt. Fűrészporos, kopogósan száraz, ízetlen műpiskóta közé szorult hűtőízű krém a dobosban, több mint egy centi magas! Beazonosíthatatlan ízű, műanyag dzsemszerűség (az, amit régen kilóra lehetett kapni az ábécében a hűtőpultból) a sápadt, épphogy csokis tésztájú Sacherben (tortabevonóval borítva) és egy hasonló kvalitásokkal rendelkező, végtelenül jellegtelen marcipán torta jött. A Sacher mellé bónusznak fel volt csavarva egy csiga Tesco-színvonalú tejszínhabból.

A tortákon meg voltunk döbbenve, de gyorsan eszméltünk, felismertük a szokásos helyzetet, ez van, gyakran ez történik. Van egy jó hely, de nem tud neadjisten fejlődni, vagy csak úgy maradni, elvakulnak a soha vissza nem térő (vajon miért is?) turistáktól és osztják a fűrészport, öregbítik gasztronómiánk amúgy is rossz hírnevét, pusztítják mogyorónyira zsugorodott pozitív imázsunkat. Hiába főzök csodapörkölteket és isteni madártejet a pár napot itt töltő barátoknak, egy ilyen cukrászdaélmény mélyebben beég.

Hja, ide se jövünk többet, hol a felszolgáló, húzzunk. Nem jön. Bemegy férjem szólni, tíz perc, nem jön. Bemegyek, már rohadtul elegem van, én szégyellem magam az olasz haverok előtt, émelygek a silány minőségű tortától, pedig nincs vége. Végre megkapjuk a számlát 15% szervízdij. Barátnőm fizet, a számla vége 2277 forint, nem szól semmi, odaad egy ötezrest, nem hangzik el a 2300-ból kérek. Semmi nem hagzik el, nem is mosolygunk, mennénk, egy fillér borravalót nem hagytunk volna, nem hogy még a szervízdíjon felül. Így megy ez, ez a borravaló szerepe, ami csak kivételesen nagy élmények esetén összeegyeztethető a szervízdijjal. Ennek ellenére automatikusan 2300-ból megy a visszaadás, mint a legócskább Shell kutakon. Szervízdíj ide vagy oda, a felszolgáló automatikusan ellopná az aprót, mégis mit képzelt? Talán arra játszanak, a külföldi úgy se veszi észre a számla alján az extra tételt? Nem vagyok külföldi, de ilyenkor szeretnék az lenni.

Mindez egy olyan cukrászdában, aminek rengeteg terméken szerepel a neve, így a kelleténél jobban rögzül az agyakban: egy magyar nemzeti termék retro a javából. Nem századfordulós cukrászdaretró, nem ám, inkább Balaton, kilencvenes évek, Zimmer Feri, rántott szalvéta. És sajnos nem az egyedüli példa.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.15 13:14:46Macaroon

    (most voltam futni, olyan 5,5-6 km körül, bejöttem, a tegnapi sült zöldség és egy kevés tészta várt, de annyira nem kívántam, hogy bekaptam egy tányér mákos tésztát...jójó, nádcukorral, de valszeg egy kisebb tányér is legalább 1000 kalória, vazz:-)

  • 2009.04.15 13:41:06kicsibuta

    Sziasztok! A Vanilin tényleg egész jó hálózat. Pesten én a Mozartot kedvelem (brutál adagok, igaz, brutál árak, de egyenletesen jó minőség). Nekem a Daubner nagy csalódás volt: a sós apróik zsírosak, nehezek. (Sütit nem ettem náluk.) A Zilában a pultos rész jó, de a beülős minősíthetetlen. Szegeden a Virág mindent visz, minőségben is és hozzáállásban is.

  • 2009.04.15 14:31:14gastro vazze

    2009.04.15 12:42:52 puninyúl



    --Fölvenném én, de nem tudom az mi :)

  • 2009.04.15 15:57:45Krisztina

    Kicsibuta elszallt az elozo kommantam (ugy tunik)de nem tudom, miko rvoltal utoljara a "nagyviragban" Szegeden. Mert en a mult heten es mondhatom, igen vacak elmeny, nem is ertem, miert megyek vissza hetrol hetre. Talan varom a regit?

  • 2009.04.15 16:06:33gabika1979

    Boldogult egyetemista koromban a Palánkért nem voltunk annyira oda Szegeden, de volt a Kálvária téren egy hely, amit szerettünk, illetve a Z. Nagy cukit, de nem a Dugonics térit, hanem a József A. sugárútit.

  • 2009.04.15 16:13:16Rézfánfütyülő fűzangyal

    Mikro_cica :

    1. a szentendrei Szamos pont olyan rossz, mint a pesti! Lehúznak, nem azt hozzák, amit rendeltél, és a végén nekik áll feljebb. (Zöld teaként kihoztak egy Lipton Gree Labelt, reklamáláskor pedig hozták, hogy zöld címkéje van) A torta régi és rágós, stb. Soha többé!

    2. A Daubnernek a sarkon van egy leülős része, csak a másik utcáról van a bejárat!

  • 2009.04.15 16:52:02gabika1979

    Ez a Lipton Green Label kicsit erős... Ó szent együgyüség...

  • 2009.04.15 17:20:46redballon

    ha minőséget akarsz, vásárolj a tuskóban...

  • 2009.04.15 18:17:36storme

    Budán,a fogaskerekűnél van egy nagyon szép,ízléses cuki.Finomak a sütik,a marcipán isteni.Kicsit drága,de megéri!

  • 2009.04.15 18:22:58gabika1979

    A Koch honlapja nagyon guszta...

  • 2009.04.15 18:52:24Ezsemese

    Pilisvörösvár, Wippi cukrászda. Emil után az első utca lefelé.

    A legjobb sütemények,igazi főzött krémekkel, nagyon könnyű tésztával. Abból a csokitortából egymás után hármat is simán meg lehet enni rosszullét nélkül. Mindenképpen próbáljátok ki. Én függő vagyok.

  • 2009.04.15 18:57:22Kahuna13

    Szerintem:



    1. "Sulyán Gödöllőn" - ez mekkora vicc! Még Gödöllő igen alacsony színvonalához képest is rossz. 25 évvel ezelőtt lokálisan jó volt a krémesük, még a veresi üzletben.



    2. A Váriban majdnem olyan a fagyi, mint Rómában. Sütik nem annyira.



    3. Miért nem tudnak sehol jó tejszínhabot csinálni?



    4. Daubner nem rossz. A fagyi mondjuk nem nyűgözött le.



  • 2009.04.15 18:58:49Kahuna13

    Ja, 1-2x voltam a Zilában, akkor fincsi volt a süti (Mo. madártejes tortája, pl.)

  • 2009.04.15 19:36:37silberstein

    Angelo a MOM Parknál - nem minden jó, de ami igen, azért ölni tudnék, pl. a csokis és a túrós cannelletti-ért, meg a mandulás édes aprósüteményért.



    Pécsett a Mecsek cukrászda jó, holland kockát csak itt szabad enni. Egerszegi, Capri is okés, de nem kiemelkedő..



    Daubnerék összes pogácsája (tökmagos, istenem...) remek, meg a szilvás papucs, mmmmm :)

  • 2009.04.15 19:37:48silberstein

    A váci Desszertszalont mi is próbáltuk, fejenkét három-három sütit muszáj volt megenni, annyira pazarul néztek ki, és kifogástalanok voltak.

  • 2009.04.15 19:44:10csillagánizs

    Ahogy már vki megírta én is csak ajánlani tudom a 16kerületben a Várit!..Zseniálisak, megbízhatóak, kedvesek, és a minőség tutijó...Ami a fagyit illeti, az olasz(legnagyobb kötekedő, fikázógép) barátom is beismerte, h. isteni....Torta ügyben személy szerint az amerikai csokist , a répatortát, és az eszterházyt ajánlanám...óhhh na és azok a parfék....hmm...isteni isteni isteni.....

    A Sugart illetően pedig szintén csak csupajó tapasztalatokat gyűjtöttem be, annak ellenére , h. kifejezetten fikázva (tulaj=nem szeretjük régóta kategória) és gonoszan teszteltük le anno nyitáskor...

  • 2009.04.15 20:48:44KisCsapos

    Én sokat jártam munka ügyben a Szamos cukrászdákba. Édes szájú vagyok, de csak az ischlerjüket szerettem. Amúgy én is kedvelem a Vanilin cukrászdákat, a Daubner parfétortáját. Fehérváron a meki mögött van egy Aranyalma cukrászda, ott mindig friss sütit kaptam és hát az áfonyás bécsi krémesük mindent üt. A másik kedvenc a siófoki Marcipán cukrászda,szerintem hibátlan.

  • 2009.04.15 20:55:20jdgirl

    gastro vazze, gyanítom, rám gondoltál? mert nem vagyok biztos, hogy berni torta a neve annak a túrós, linzertésztás, őszibarackos tortának, pedig mindig azt eszem a Rembrandtban!

  • 2009.04.15 20:59:44jdgirl

    aha, megnéztem a honlapot, bajor torta a neve a kedvencemnek a Rembrandtban!!! De minden finom, amit ott szoktunk venni. egyszer-kétszer kávéztam is, az is elsőosztályú.

  • 2009.04.15 22:38:30petra111

    www.youtube.com/watch?v=Fo0hG0JhbIo

  • 2009.04.15 23:11:00akárki

    Aki kifizet egy penészes süteményt, az hülye...

  • 2009.04.16 11:38:56csutka_publik

    Lehet, hogy a Daubner a király, viszont szemét dolognak tartom, ha váltig állítják vannak olyan sütik amik lisztmentesek, majd a következő alkalommal azt mondják mindegyik tartalmaz lisztet. Bár tudom aki lisztrézéken yne menjen ilyen helyre, de az ex anyósjelöltet meghülyítették. Tonnaszámra vásárolta nekem a sütiket. sajnos (miatta is) én már soha nem fogok oda bemenni.

  • 2009.04.16 11:40:09csutka_publik

    szerintem a VÁRI a király.

  • 2009.04.16 11:49:21cibetmacska

    Igen, igen, igen! VÁRI a legjobb! Pedig én nem is ehetnék édességet :-)

  • 2009.04.16 12:02:21Kaliff

    Európa Kávéház a Szent István Körúton és a Daubner Cukrászda is egy rakás Szar!



    A Kossuth mozi mellett lévő kis cukrászda az az igazi! Soha olyan finom sütit még nem ettem mint ott! Ráadásul a cukrász nemzetközi díjat is nyert!

  • 2009.04.16 12:10:47gastro vazze

    Még szerencse, hogy nem mindenkinek ugyanaz izlik , nem is lehet igazságot tenni.. Olyan, mint a Coca-cola, pepsi cola - Red Bull cola háború, amiben természetesen a Red Bull Colának illene nyerni, lévén a legfinomabb :-DDDDDDD

    Krémeseknél maradva: valakinek a klasszikus komcsikrémes jön be, ami, olyan remegős-sárga-harapható, van akinek a főzött sárgakrém-tejszínhabbal lazítva (egyneműsitve), és van akinek a tojáshabbal lazított jön be...persze meg lehet próbálni meggyőzni egymást, de pl. , amelyikben nem találok apró vaniliaszemcséket, az nekem nem igazi :D

  • 2009.04.16 13:13:37t.era

    Én is tudok tuti cukräszdät: Érd-Parkvàros Katica cukräszda, hàzias, olcso, finom.

    Az érdi és diosdi Osvàth is jo.

  • 2009.04.16 13:23:01raszta macska

    Viszont az érdi csilli-villi Pataki messze nem olyan jó, mint ahogy kinéz.

  • 2009.04.16 13:45:15gastro vazze

    Patakinak a fagyija azért 10 pontos! a süti magyarátlag.. Osváth sütiben is vállalható:)

  • 2009.04.16 13:53:16raszta macska

    A fagyi nem rossz, de a legjobb fagyit az országban Harkányban lehet kapni az Amadeus cukiban. Szerintem legalábbis. :-D



    A legjobb krémes a Horváth cukrászda brüsszeli krémesi Újpesten. Szerintem. :)



    De van egy-két cukrászda, amit szívesen megnéznék, jó kis kínzás volt olvasni a kommenteket fogyókúra közben. :(

  • 2009.04.16 15:34:31petrezselyem0001

    Úgy látom,még senki sem említette a Korona cukrászdát Soltvadkerten. Isteni a fagyijuk!!!! A sütik csodásan néznek ki, de sajnos az ízük már nem olyan jó...

  • 2009.04.16 15:39:08cavecanem

    akkor jó:( már azt hittem én voltam csak olyan szerencsétlen, hogy ehetetlenül száraz/íztelen/jellegtelen/mégis botrányosan rossz ízű/katica tortabevonós sachert kaptam a Böszörményi úti szamosban a múlt héten...

  • 2009.04.16 16:05:48robina

    én azt hiszem, hogy hibát követ el az, aki a minőséget a lehető legdrágább helyen keresi. persze valóban kivételes helyeken megkaphatja talán - fullasztó sznobizmussal és távolságtartással meghintve - de én mégis azt tapasztaltam, ahogy a legjobb ételek (és italok) az autentikus, házias hangulatú kifőzde-éttermekben vannak. gondolok itt például egy jó családi olasz, vagy görög étteremre, ahol a hangulat személyesebb... az étel ezzel párhuzamosan lesz jó. igazán jó.

  • 2009.04.16 16:09:44Felicitasz

    Puskin mozi melletti kis sarok, Auguszt cukrászda. Évek óta a kedvenc helyem. Remélem, a terjeszkedés után is ugyanolyan jó hely marad, tavaly nyár óta nem jártam arra.

  • 2009.04.16 17:51:55silberstein

    Nem is értem, hogy felejthettem ki a Le Meridien szálloda cukrászatát (léccilécci ne sznobozzatok le!!!), mennyei tortáik vannak, habkönnyűek, frissek és zamatosak, persze ötcsillagos árakon, de konkrétan tudom, hogy a 8-szeletes Royal Chocolate tortával legalább 16 embert ki lehet ütni :)

  • 2009.04.16 20:24:05bokacsizma

    A Móricz Zsigmond körtéren, a Meki melletti cukinak mi a neve? Nekem ott voltak elég jó tapasztalataim, amíg arrafelé jártam. Az Eszterházy szeletük isteni volt, és a sajtospogijuk is az. Kb 5 év kihagyással látogattam el oda egyszer, és örömmel vettem, hogy még ugyanolyan finom a süti, és új péksütik vannak. Kiszolgálás okés.

    Pécsen az Egerszegi cukik voltak nagyon jók, mára csak egy üzemel, vagy 2. Pécsiek, javaslat? Aki finomat akar enni, annak a Semiramis! Kávé, süti: isteni.

  • 2009.04.16 21:01:02jdgirl

    silberstein, számból vetted ki a szót!!!én is elfelejtettem, pedig a Le Meridien süti a legjobb Budapesten, élén a royal csokival!!!

    abszolút megéri az árát! én még az ondario-t imádom ott...

  • 2009.04.16 21:09:17elzsabo

    Gyulán a Százéves cuki az fantasztikus. Ha én ott lakhatnék...

  • 2009.04.16 22:15:32silberstein

    bokacsizma: Pécsett a Mecsek (Széchenyi tér) kiszámíthatóan jó, nem hanyattesős gasztroorgazmus, de tisztességes sütik vannak, a holland kocka kötelező mindenkinek, aki Pécsett jár, mert kis hazánkban máshol (tudtommal) nem is lehet kapni.

  • 2009.04.16 23:05:47VilágosKékHarisnya

    hát tényleg nem hanyattesős........

    úgymond ehető :)

    Anna szavaival élve: a középszar.

  • 2009.04.17 10:32:12budapestjovoje

    A Horváth Mihály téri templom háta mögött van egy "Cukrászda" nevű cukrászda :-) Nagyon jól csinálják.

  • 2009.04.17 12:16:00drszaszp

    Én nekem akkor is az Auguszt Cukrászda. Akármelyik. Én még abban nem csalódtam!

    Lehet, hogy kicsit drágább mint a többi, de azok az ízek! Ott ugy érzem tényleg nem mű dolgok vannak, hanem igazi tejszín, igazi vanilia, igazi gyümölcs. Hangoztatják is hogy ők hűek a 130 éves receptekhez. Habár vannak újdonságok is, ami néha kicsit merész (csilis mango torta, meg ilyenek), de szerintem ők az egyetlenek akik a hagyományok mellett haladnak a korral, és mindig van valami új is!

    A Krémesük meg egyenesen fenomenális! (Igazi, főzött, omlós)

    A Szamosék szerintem ott rontják el, hogy már üzemben készítik a süteményt. A Marcipánnál ez rendben van, de amikor egy sütemény egy gyárban készül... az már kicsit gáz...

    A Daubnerrel az a bajom a kilométeres sorokon túl, hogy személytelen, futószalag, sajnos.

    Hajrá Auguszt!

  • 2009.04.20 11:11:19Gábeli Erika

    Kedves Mindenki!
    Szomorúan olvasom némelyik ember okoskodó hozzászólásait ehhez a cukrászdás témához! Én dolgoztam a Daubner Cukrászdában és az anyukám cukrász a Szamos üzemben. Mindkét helyről nagyon jók az értesüléseim, úgyhogy nekem hihettek!Mindkét helyen csakis minőségi alapanyagokkal dolgoznak ( nem tortabevonóval, mint írta az egyik "überokos" és nem boltban kapható sütőlekvárral, hanem helyben főzött gyümölcsből!!!! készült lekvárral)
    Aki nem lát bele a dolgokba ne írjon kérem szépen ilyen marhaságokat, úgy csinálva, mintha tudná!!
    És hogyan is készülhetnének a Szamos sütemények minden egyes Szamos cukrászdában? Sok fölösleges ember, alapanyag, rezsi, selejt, minőségi különbség. stb! Gondolkozzatok már egy kicsit! Gazdaságosabb egy cukrászüzemben (Pilisvörösváron) előállítani és onnan naponta kiszállítani a cukrászdáknak!
    Ebből adódik, hogy minden egyes Szamos cukrászdában található sütemény minősége egyforma.
    Véleményem szerint a legjobb sütemények, igenis a Szamos Cukrászdában, a Daubner Cukrászdában és a pilisvörösvári Emil Cukrászdában találhatók!

  • 2009.04.20 15:07:57cavecanem

    nos, kedves Gábeli Erika, sajnálom, hogy nem tartottam meg a bűnjelet, mert az a sacher a szamosban igenis szégyenletesen rossz és száraz volt,a bevonója tutira nem minőségi csokoládéból (mint csoki rajongó ezt (is) képes vagyok felismerni), a helyben főzött lekvár pedig kifogyhatott éppen amikor az készült, egy szó mint száz: édesanyád biztosan nem lenne rá büszke!

  • 2009.04.20 17:14:29gastro vazze

    2009.04.20 11:11:19Gábeli Erika

    hehe, gondolom az überokos nekem szólt, pedig lehúzni nem húztam le a Szamos sütiket, sőt, pont azt írtam, hogy eddig nem volt vele különösebb gond. Az étcsoki bevonat, meg tavalyig tuti, hogy bevonóval készült, és az az igazság , hogy abból is lehet kapni jobbat és rosszabbat (pl. Tibi).
    A Daubnerban tuti, hogy házi lekvárból készül, ami lekváros, hiszen láttam már az öreget pl. klottgatyában kevergetni a lekváros kondért...
    Szóval nem rossz a Szamos, főleg a Mandula torta, a krémes (bár én a ruszwurm változatát jobban szeretem, mert kevesebb benne a tejszínhab és több a sárgakrém), a Daubner is príma, de az Emil, mint jó minőség?! Nanemár... A legjobb a 10 féle gyümölcstorta, aminek ugyanaz a krémje, csak más színük van, ennyi friss gyümölcs meg nem is létezik, ergo aroma, vagy valami szirup szinezi őket :)

  • 2009.04.21 10:03:28mormota20

    a diósdi Osváth cukrászdát ajánlom annak, aki jár arra.

  • 2009.06.20 09:38:17Gábeli Erika

    Kedves Gonosz Gombóc!
    Fehér kávé(tejeskávé) fagyit ehetsz Pilisszentivánon a Némó fagyizóban. A Fő úton találod és isteni finom a fagyi.

  • 2009.07.07 00:39:27Cliff

    a daubneres miepes!!! vigyazzatok!!!

  • 2010.11.22 08:01:41bodica

    Nekem a Szamos szaloncukor nagyon bejött, de egyetértek Annával, hogy a sütemények minősége sajnos már nem a régi, gyakran nem friss, és ugyanez mondható el a Daubnerről meg a Gerbeaud-ról is, bár nekem még mindig a középkategóriában a Daubner ízlik a legjobban.
    Ha viszont valaki ínyenc, akkor a Váci Desszertszalont vagy a Le Meridien cukrászatát ajánlom. Utóbbiban 3600 körül van egy négyszemélyes torta ami egyébként 6-nak is elég, és mindkét helyen tartózkodnak a bevonó 'csokoládétól' és egyébként a hidrogénezett növényi zsíros szörnyedvényektől, és a marcipán is marcipán, nem kevés mandula-sok barackmag-krumpli-cukor paszta mint a Daubner-Gerbeaud-Auguszt stb. cukrászdákban.
    Én a vendégeimet már csak a Le Meridienbe meg a Váci Desszertszalonba merem cukrászdába vinni.Ja, és egyik helyen sincs felszolgálási díj!

  • 2010.11.22 10:22:11T.zetény

    Daubner elsősorban, a Szamosék is nagyon jók, megemlíteném még Surányit Szentendrén,pilisvörösvári cuki és ha jót akartok fagyizni Dunabogdányig meg se álljatok.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta