OFFLINE

A legjobb, ami a tojással történhet

2009. április 13., hétfő 08:00

Jönnek olasz barátnőmék, Caroláék, mi legyen, mi legyen. Húsnak kolbásszal felszúrt hosszúkaraj volt, nem is akárhogy elkészítve, de az édességen sokat tipródtam, mert valami egyszerű (olaszoknak nem érdemes túlkombinálni a dolgokat, inkább a jó alapanyagokból készült egyszerűt szeretik), könnyű (kolbászos karajvacsora után) kellett. Ráadásul amikor itt vannak, házi kosztot esznek barátnőm anyukájánál is, aki zseniálisan főz, nagy a nyomás ilyenkor... Ez a három együtt pedig már megnehezíti a dolgomat. Ember mondja, csináljak tejet a felhőkkel. Mit? Tudod, ezer éve nem ettünk. Ja, madártej. Igen, az lesz.

Olaszországban főztem utoljára madártejet, ami elég régen volt, több mint öt éve, pedig sikeres édesség. Egyszerű alapanyagai mindenhol beszerezhetők, bátran feladható bárkinek, mert ez a kompozíció minden nemzet felhozatalában megtalálható, panna cotta, creme katalan, flan, stb. formájában. Nálam a tej-tojás-vanilia-cukor hozzáadásával készített édességek között a madártej a legérdekesebb. Mind imádom, de ez a francia eredetű édesség a legkiműveltebb kompozíció, pici, öntudatlan vicc a molekuláris konyha irányába.

Öt tojás fehérjét öt deka cukorral betonná verek. Ebből tojásnyi felhőket szaggatok egy nagy lábos alján forró tejbe. Vigyázok, nehogy kifusson, és a felhőknek hagyok helyet a növekedésre. Egy perc múlva megfordítom őket, másik perc után ki egy szűrőre. A tejet kipótolom másfél literre és a közben tíz deka cukorral fehéredésig vert sárgájához adagolom (ne legyen a tej forró! mert rögtön kicsapja a sárgáját). Egy félbevágott rúd vaniliával alacsony lángon, folyamatosan kevergetve megfőzöm, úgy fél óráig tart. Fontos, hogy ne forrjon, mert akkor kicsapódik. Ha kicsapódott, nem esek pánikba, merülő mixerrel kisimítom. Szabálytalan, és nem lesz olyan sima, mintha sikerült volna jól elkészíteni, de dobjon ki más ennyi teljes tejet és tojást. Néha a hatékonyság győzedelmeskedik a tökéletesség felett. Nálam gyakran. Ha mixerezek, előtte kiveszem a vaníliarudat...

Ha valahogy végre elkészült a tej, belekaparom a vaníliamagokat, rárakom a főtt fehérjegaluskákat és jól behűtöm.

Páratlan, imádnivaló adu ász. Az Olimpiában mogyoróval ettem, láttam már kakaóval is, de nem jön be ízesítve. Az egyszerűségét szeretem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.13 09:31:50kihanemén

    nyamm.

  • 2009.04.13 09:43:58Los Alamuszi

    Én mindig együtt főzöm a vaníliarudat (félbevágva, kikaparva) a tejjel, mert úgy tudom, hogy így sokkal vaníliásabb lesz az íze. Rosszul tudom, és elég a végén beletenni, sőt netán eleve nem jó, ha főzöm?

    Illetve mosogat a fene egy hatalmas lábost a tojásfelhők kifőzése után, én adagonként főzöm ki őket, egy szűrőkanálban landolnak, majd a végén vissza a kész, nagy tál madártej tetejére.

    De régen csináltam, a francba!

    Hiába, az új életmódnak is megvannak a hátrányai...

    Mondjuk, enni ettem egy fél adagot egy étteremben, de az sose olyan, mint a házi, viszont, ha itthon csinálnék, akkor tuti nem állnám meg, hogy csak fél tányérkányival nyomjak...Ááááá

  • 2009.04.13 10:51:15MILCSI

    Tévedés...a tojás legjobb formája,különösen ilyenkor, a sárga túró...

  • 2009.04.13 11:02:43Pepe masnit köt

    Sárgatúró rulzzz!! És milyen sokan nem is ismerik!

  • 2009.04.13 11:18:48danny_lotion

    en pl nem. mi az a sarga turo?

  • 2009.04.13 11:32:03fatál natál

    Sárga túró::::

    Hozzávalók:

    1 l.tej, 10 e.tojás,1-2 ek.cukor,1 cs.van.cukor,r.citromhéj,esetleg ízlés szerint ő.fahéj,cs.só.

    Elkészítés:

    A tejet felforraljuk,miközben egy másik tálban a 10 egész tojást ízlés szerint 1-2 ek.cukorral,1 cs.vaníliás cukorral,reszelt citromhéjjal,esetleg kevés őrölt fahéjjal,csipet sóval kikavarunk,majd óvatosan,folytonos kavargatás mellett beleöntjük a tejbe.Lassú tűzön 5-10 percig forraljuk,míg össze nem áll a massza.Ezután sűrű vászonkendőbe kötjük (hogy gombóc alakú legyen!),és hűvös helyre felakasztjuk,hogy lecsorogjon belőle a savó.Ezután hűtőbe tesszük.Felszeleteljük, úgy tesszük a hidegtálra.

    Tanácsok:

    Finom,édeskés sajtféleség,sonkához a legfinomabb.Szatmári asztalokról húsvétkor nem hiányozhat.Elkészítése nem igényel szakértelmet.

    Elkészítési idő: 60 perc

    ---------



    Van, aki sósan készíti sonkához.

  • 2009.04.13 11:33:20fatál natál

    Sárga túró kép:



    lh4.ggpht.com/_M2-YdZIjOoQ/R-QkCJRb0OI/AAAAAAAAFL0/FkibsVu6NcM/IMG_0490.JPG



    lh6.ggpht.com/_M2-YdZIjOoQ/R69xaADuG1I/AAAAAAAABfM/1jO3lmcUHEg/s%C3%A1rgat%C3%BAr%C3%B3.JPG

  • 2009.04.13 16:41:32zitapita

    en izraelben foztem a baratainknak madartejet,de amikor leforditottam szoszerint hozza se nyultak.

  • 2009.04.13 17:16:13szamócaábris

    fatál natál

    Sárga túró::::



    tipikus húsvéti étel



    sajnos nem minden vidéken készítik, úgytudom a Zemplénben is csinálják



    még nem mertem vele megpróbálkozni

  • 2009.04.13 20:06:48Tpancs

    madártej, NYAMM!!!

    a karamellás madártejet ismeritek? hát az vmi tutifinom!!! :)

  • 2009.04.13 20:07:07Rékuc

    a madártejet imádom, de azokat a rémes habgaluskákat meg nem enném semennyi pénzért. Viszont rumos mazsolával még finomabb.

  • 2009.04.13 21:17:28panka

    zitapita: nem az volt a baj, hogy a tej meg a tojás együtt nagyon nem kóser? (bár nyilván Izraelben sem mindenki kóser).

  • 2009.04.14 11:43:43zitapita

    tojas(parve)tej(tejes)egyutt koser.a nevetol undorodtak meg.angolul jobban hangzik az biztos .floting island.a madarnak a teje egy kicsit durva igy leforditva.

  • 2009.04.15 09:14:55VilágosKékHarisnya

    Én is madártejet készítettem húsvétra. :)



    Sztem méltatlanul mellőzött desszert, én gyerekkorom óta imádom ("mamaaaa csinájj hattyústejet" ... mert gyerekkoromban annyira tetszettek a habgaluskák, hogy azt mondtam, olyan szépek, mint a hattyúk :D)



    Persze én imádom a rizsfelfújtat is, kezdem azt hinni, a földkerekségen én egyedül. (az is mellőzött...)



    A legjobb, ami a tojással történhet még a tojásos nokedli fejessalátával.

  • 2009.04.15 21:46:49margitkámaranyom

    ohó!

    ajánlom mindenki figyelmébe azt a receptet, amit én örököltem anyai ágon, mely szerint mi sütőben sütjük a habot, nem szaggatjuk/főzzük. nagyon rendben van. cukorral tojásfehérje felverve, vizezett tepsibe be, forró sütőbe be. húsz perc, bár nagyon haladó kurzus a tökéletes időt eltalálni, mert összeesik a lelkem mindentől, de ha jó, akkor szuperfinom.

    szuperszuperfinom.

  • 2009.04.16 10:38:49Mitzi von Küche

    A crema catalana nem ugyanaz, mint a madártej, mint ahogyan a flan sem: ezek azonosak a créme brulée néven ismert, sütőben vízgőzön sok tojásból készült édességgel. Ugyanez Portugáliában a tartita quemada.

    A madártej Franciaországban is népszerű (az autentikus créme brulée mellett), ott a neve: ile flottante (úszó sziget)

  • 2009.04.17 09:48:31sajtos pogi

    Egy ismerősöm esküszik rá, hogy a madártej így a legfinomabb:

    A krémet picit besűrítik liszttel. Babapiskótát tesznek egy tálba, rá a lé. Picit állni hagyják. Tojásfehérje habot ők is tesznek rá.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta