OFFLINE

Szakításra: mángold

2009. április 12., vasárnap 11:00

2000-ben ettem először mángoldot. Soha nem fogom elfelejteni. Horvátország, tengerparti kis étterem, naplemente, viszi a sót a szél, a tányéron roston sült friss tintahal és fokhagymás mángold. Én meg hülyére bőgtem magam egy ezígyúgysemfogműködnilássukbe típusú szakítás miatt. Azért a mángold csak bevésődött, pedig rohadtul nem tudott érdekelni semmi. Dráma volt ezerrel. Drámát azóta maradéktalanul kinőttem, de a mángold maradt.

A mángold a legegyszerűbben körülírva: Spenót De Luxe. Pénteken a Nagycsarnokban bóklásztunk Macaroonnal, hülyére udvaroltattuk magunkat közös henteseinkkel és aztán kiderült, az egyik zöldségesünk is közös. Volt mángoldja, Macaroon rábeszélt, itt van a hűtőben. Őrület, azóta nem ettem mángoldot. Pedig volt minden az elmúlt kilenc évben.

Mindennél jobb tintahallal. Legjobb barátja a fokhagyma. Isteni tengeri halakkal. És sós sonkával, füstölt tarjával, száraz kecskesajttal, grillezett camemberttel, szereti a tejszínt, mascarponét, szerecsendiót és a borsot.

Köretnek elkészíteni pofonegyszerű, első próbálkozásnak ezt ajánlanám: levelekre bontom a növényt, forró olívaolajon fedő alatt megpárolom, sózom, fokhagymázom, esetleg egy kis sajtot morzsolok rá és örülök az életnek. Még egy esetleges ezígyúgysemfogműködnilássukbe eset után is. Najó, arra nem vigasz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.12 11:54:29oneandonly

    A múltkor pont azon gondolkodtam, hogy mi is volt az a zöldség, amit a múltkor láttam a boltban, és fogalmam nem volt róla, hogy mit kell vele csinálni.. a mángold volt az.

    Úgyhogy köszi Anna, már kérni se kell, jön a megoldás azonnal! :)

    Egyébként akkor ott a boltban valami olyasmi emlékfoszlány kavargott az agyamban, hogy én ezt Kínában ettem, valami szószos fincsi akármiben. Az lehet, hogy ez a növény Ázsiában is nagyon népszerű? Vagy csak álmodtam?

  • 2009.04.12 12:18:20jdgirl

    Nyam. Most megyek Kaisersbe (az van a legközelebb), ha van, veszek, és elkészítem!! Spenótot is imádom oliván, fokhagymával...

  • 2009.04.12 13:17:29kihanemén

    jajj ezt szeressem. tintahal nélkül. de jóóó fokhagymásan...

  • 2009.04.12 14:49:43tomsawyer

    újabb növényzet, amiről most hallok először

    "Az élő bolygó" - különszámát tekinthették meg kedves nézőink.

    Szájsarok rágással fűszerezett kéztördeléssel várom a következő epizódot

    :D

  • 2009.04.12 14:58:37Ay leánya

    Tom!

    Félve kérdem : rucola ?

  • 2009.04.12 15:01:03tomsawyer

    Arról hallottam

  • 2009.04.12 15:22:27Ay leánya

    Hallottál ?

    Az a rucola esetében nem számit :(

    de,ha nem vagy rucola kedvelő,akkor a medvehagymához ne is közelits ! Nem való neked.

  • 2009.04.12 15:42:03tomsawyer

    Nem bír igazán megmozgatni a sárteke flórjának osztályozása.

    De örömmel olvasgatom a növényhatározót, a la' füvészkert...egzotikus kikapcsolódás

    Szólítsatok: nemecseknek...:\

  • 2009.04.12 15:48:55Ay leánya

    Kedves Ernö !

    Ezeket nem a növényhatározóban,hanem a tányérodon kell keresni :))

    De nem fontos.

    Egyik felmenőm pl. nem termelte,hanem irtotta a rucolát,mert az szerinte emberi táplálkozásra alkalmatlan gyomnövény :)))



  • 2009.04.12 15:54:43tomsawyer

    Nem arra értettem a növényhatározót, hanem átvitt értelemben, a cikkre...de mindegy.

    Nevezzük gasztronómiai útikalauznak...akkor.

    Nem volt célom vitát nyitni, csak egy szarkasztikus megjegyzést tenni...ami az első kommentem volt.

    "a többi néma csend"

  • 2009.04.12 17:41:03andie

    Tom, ha ez megnyugtat, a címet látva én a mángorlóra asszociáltam... :-S

  • 2009.04.12 23:05:32aiaié

    Érdekes ez a fotó,én ilyen nagy fehér "szárat-törzset" sose láttam,pedig Nagyi évek óta termeszti,sőt,nő magától-bár sose ástuk ki,mi van a föld alatt:)sajnos nagyon tetvesedik és szeretik a csigák:(

    Én is a Horvát tengerparton fokhagymásan,rá se ismertem,mert Nagyi spenótként készíti,és úgy meg se tudtam különböztetni őket...

  • 2009.04.13 08:12:25valkür

    Én is szoktam külön késziteni, a szárát úgy, mint a spárgát, tojással, besamellel lerakva, a zöldjét pedig levesnek, tejszinnel és márványsajttal izesitve. Ez utóbbi egészen isteni, saját fejlesztés.

    A horvát módszer, fokhagymásan, roston sült tintahalakkal, az Adria látványával, na az tényleg nagyon igazi.

  • 2009.04.13 16:46:48zitapita

    isteni isteni isteni,meg rantottaban is kecskesajtal.

  • 2009.04.13 20:12:23Tpancs

    hú, valkür, köszi!

    és a poszot is külön kösz!



    (OFF: a rukkolától sajnos cziffrafo***t kapok ON) :)

  • 2009.04.14 02:11:07ddevil

    Éééletemben nem hallottam még erről a növényről (se).

  • 2009.04.14 10:29:34Macaroon

    Sziasztok! Nekem onnan az egész, hogy (kimondani is rossz) bő 10 évvel ezelőtt volt egy barátom akinek az apukája eredetileg a Gundelben tanult és a Gellért szálló főszakácsaként ment nyugdíjba. Na ők a feleségével leköltöztek Etyekre (dupla öröm, bor, meg még kert is woá) és jó sok mángold volt a kertjükben. A LEGLEGLEG-kedvencebb vasárnapi ebédem náluk úgy nézett ki, hogy mángold leves (nem kell cifrázni, mángold szára és esetleg más zöldségek összepirítanak, felönt azzal amink van, alaplének örülünk, főz, kevés nokedli bele, majd tejföllel esetleg fokhagymásan habar, végén mehet bele a maradék levél is laskára vágva) ahol én rendre elakadtam mert két tányérral bírtam belapátolni. Ezt követte a hagymás nyúlcomb sült krumplival (nem olyannal!!!: hajában kifőz, karikára vág és vékony zsíron VAS-serpenyőben pirít tálalás előtt) és kerti paradicsomból készült paradicsomsalátával. Itt kezdődött, hogy megveszek a má(a)ngoldért! Erre jött csak a horvátországi tintahal (eredetileg nem eszem halat!!!) valag mángolddal, egyszerűen valami zseniális párosítás hal mellé, itt a sztorim is hozzá tessék:



    habcsokespuszedli.blogspot.com/2009/04/pisztrang-es-en.html



    Amúgy megjöttünk:



    habcsokespuszedli.blogspot.com/2009/04/kalacs-meg-tobbi-peldaul-peldatlan.html



    :-)))



    Valakinek van tippje, hogy a gyöngyösi piacon hogy a fenébe tudtam apró szemű édes csuda vörös paradicsomot venni? Még ha fóliás akkor sem szokott ilyen lenni, azt, meg, hogy marokkói vagy szicíliai cucc lenne eléggé kétlem...

  • 2009.04.14 10:31:02Macaroon

    Ezt a paradicsomot:

    3.bp.blogspot.com/_D79k2UD9zcA/SeREcDbMjnI/AAAAAAAAAIw/nz8z7Bv_S5s/s1600-h/pirosparadicsom.JPG

  • 2009.04.14 11:38:22puninyúl

    Szia Macaroon!

    Ezt a kis tálat már dobhatod is nekem,nagyon jól néz ki!!Csak még egy kis sonkát tegyél mellé légyszi:-)

  • 2009.04.14 12:04:43Macaroon

    Szia!

    3.bp.blogspot.com/_D79k2UD9zcA/SeQ482Fl4ZI/AAAAAAAAAHQ/j903b4RhvO0/s1600-h/sonkanyersen.JPG

    Jó lesz?

    :o)))

  • 2009.04.14 12:16:05puninyúl

    Pompázatos!!!!!

    Most annyira éhes lettem,már alig várom,hogy hazaérjek és rá is vetem magam a sonkára:D

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta