OFFLINE

Mi bajunk a nyolcvanas évekkel?

2009. április 9., csütörtök 10:34

A karakter, az. Mert a divatban ennél csapongóbb és szélsőségesebb évtized nem sok volt.

A nyolcvanas években volt pénz. Sok. Mindenre. Gazdasági fellendülés volt, vagy mi, még ha nem is a világnak azon a felén, amit Magyarországnak hívnak. A sok pénz pedig nem takarékosságra, hanem esztelen költekezésre készteti a népet, mert belefér hülyeségeket venni. A vadul költekező hangulatra pedig a ruhák, házak, autók és hirdetések tervezői valahogy reagálnak. Nem szürke pamuttoppal, hanem túlzásokkal, a több több filozófiával. Jöhet a szupersportkocsi, vagy a szegényebbeknek a hatalmas válltömés, csillogó ruha, sok smink, kövekkel kirakott szemüveg. És az arany. Mert a nép megveszi, sőt, követeli.

A hajak is hogy megnőttek, elszabadult a tupír, a platinaszőke, és rózsaszín csíkok kerültek bele. Ebből egy is sok lenne, pedig egy frizurán belül is előadták. Nem voltak hülyék, csak belefért, miért ne? A szem és száj is hangsúlyos volt egyszerre, amit ma csak Kiszel Tünde és a prostituáltak engednek meg maguknak, azóta aranyszabály: vagy mosómedvének vagy szopósra fesd magad, te lány! Anyáink simán szopós mosómedveként mulattak, mert lehetett herdálni a festéket.

Mert a csajok. A csajok tehetnek mindenről. A hetvenes években elkezdték szedni a fogamzásgátlót, ettől a nyolcvanas évekre kinőttek a tökeik is. A széles vállaik viszont nem, legfeljebb az NDK-ban. Jött a válltömés, mert a csajok hatalmat kaptak, a ruhák csípőben keskenyek és vállban szélesek lettek, mint a férfiak. A nyolcvanas években a nők egészen a kortárs művész pozíciójáig merészkedtek, ami egy sokkal hímsovinisztább és középkoribb világ, mint bármi, akár a politika, vagy a vállalatvezetés. Cindy Sherman és Barbara Kruger ( a "vásárolok, tehát vagyok" szlogen megalkotója) talán a legközismertebbek, előttük egy nő legfeljebb ruhatervező lehetett, mert az még inkább kézművesség, de megmondó képzőművész? Soha. Ők nem átallottak műveikben is a nők helyzetéről értekezni.

A nagy válltömés szorosan összefügg a férjünkéhez hasonló piaci lehetőségekkel, ne haragudjunk rá olyan nagyon. Drasztikus is, ronda is, sokaknak fáj, de a változás mindig ilyen.

3:00-nál, még sohasem dolgoztam senkinek aki idősebb lenne nálam. És nő.

De ez nem volt elég, mert a nyolcvanas évek az egyénről szóltak (mert az egyénnek volt elég pénze, hogy megvegye amit akar, és az az egyén már lehetett egy önálló nő is), azt pedig nem lehet lefedni egy irányzattal. A ruhatervezők és a márkanevek kiemelten fontosak lettek, mert a mindenki számára nem elérhető termékekkel (pl Versace) egyértelműen ki lehetett fejezni egyéniséget és anyagi helyzetet. A sok harcos egyéniség miatt egymásnak ellentmondó trendek jöttek létre, menő volt a férfias sziluett, de a fekete csipketop a fekete fűző felett viselve is, á la Madonna, aki az évtized egyik jelentős stílusikonja volt. Rémesen nézett ki valóban, de nem volt menő szürkének lenni! Ami pedig nem szürke, sokaknak nem tetszik, ezért látjuk most bénának. Így kerülhetett ki az utcára az edzőcucc is. Mennél dolgozni mackóban és tornacsukában? Pláne full sminkkel, kreppelt frizurával kombinálva? Ugye nem. Sőt, ma a teszkóban is ciki a susogós. Akkor ez teljesen rendben volt, kényelmesen akarsz lenni, van rá pénzed, hajrá, azt csinálsz amit akarsz, mert fontos vagy!

Képzeljék el a munkahelyükön ott ül Sigourney Weaver a Dolgozó Lányból, George Michael a Whamből, Madonna és néhányan Adidas mackóban és  tornacsukában. Mindenki sminkelve, akár George is. Kis túlzással így mentek a dolgok, azonos társadalmi rétegek nem egyenruhában jártak, mint most. Persze a különböző társadalmi rétegek öltözködése is sokkal kontrasztosabb volt. Versace csak keveseknek járt, de az ötletei gyorsan leszivárogtak a néphez is, de ez ma is így van.

A túlzások keresése mutatkozott meg a túlméretes fazonok kialakulásában is, ami pár éve megint felbukkant a trendekben. Ma ebben is csak a túlzást kifogásoljuk. De recesszió idején a mini és a szűk kerül mindig előtérbe, nincs mitől félni. Spórolva nem lehet sok alapanyagot felhasználni.

A férfiak is a szélsőségekbe menekültek, a kemény csajok mellett próbáltak új identitást keresni. A metroszexuális lény először bukkant fel. Nem volt divat az arcszőrzet, de a színes ruhák, és a fülbevalók annál inkább, hawaii és törökmintás ingek, persze a zakókban hatalmas válltömések. Ki is volt az évtized férfi stílusikonja? Hát Jacko. Nem valami szexi és semmiképpen sem férfias. Képzeljünk el egy Madonna vs. Jacko iszapbirkózást. Madonna bicepsze felrémlett? Reggelire bedarálná a kis nyámnyilát. Mehetne a jelenetbe Grace Jones is...

Hopp, spandex rulez!

Nem csak a ruhaipar, az autóipar is lubickolt a pénzben, nem mint most. Az ötvenes években elszabadult amerikai tanulmányautó-őrület után (azt hitték ők a Föld urai, de a Szputnyik csak kiherélte őket) a nyolcvanas években nekiszabadultak a szupersportkocsik. És nem csak tanulmány szintjén. Olyan ikonok születtek, mint a Ferrari Testarossa, BMW 8-as sorozat, és megjelent az első Saab kabrió, a legenda szerint azért, mert egy amerikai márkakereskedőnek az kellett. 2009-ben ezek a kereskedők lehúzzák a rolót, nem kabriót követelnek.

A nyolcvanas évek óta nem volt karakteres trend. Most egy darabig nem is lesz, viszont megnézhetjük, hogy zár be néhány akkor született divatház. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.09 17:35:50puninyúl

  :D:D:D

  Voltak ennél különb nevek is

 • 2009.04.09 17:36:41puninyúl

  Ja!És némelyiket tényleg hallhattad a Kékfényben:D

 • 2009.04.09 17:42:44reparatur

  ...ritmo cipő, alföldi papucs, moncsicsi, new-vave, popper, lógó fehér öv a répafarmerhez...

 • 2009.04.09 17:44:03VilágosKékHarisnya

  "a Totya mondta, hogy nagy balhé lesz..." :DDDDDDDD  Nalányokasszonyok, megjött a családfő, mék át asszonyba.

  (jóvót röhögni, kösz)

 • 2009.04.09 17:59:38lamb79

  szerintem a 80as évek király volt.  - Queen, Depeche Mode, Wham, Duran Duran stb.

  - egész jól megvoltak egymással a népek

  - agyonmásolt narrátoros videokazik (és német nyelvu pornók)

  - agyonmásolt kazik :-)

  - Milka, Toblerone

  - játékterem

  - Balatonpart lemeno nappal, beutalós uduloben

  - fagyi a Balaton parton

  - késobb sor a Balaton parton

  - Commodore +4 és 64 (ezeket a mai napig orzom, és még mindíg mukodnek!) és a rongyá tort joystickok

  - a játszótér a budai várban, hát most milyen szarul néz ki

  - utasellátós kaja

  ...és még sorolhatnám.  a cikk írójával nem értek egyet.

  Te csak a kulsoségekkel foglalkozol mert felfogtad azt hogy nemsokára `90es évek retró lesz. CSAK a felszínre mész rá ami tényleg vicces volt... nekunk akiknek most visszatekintenek rá. DE sértonek találhatja egy nagy rakás ember azt hogy az emlékeiken próbálsz rohogni vagy szornyulkodni.

  a 80`as évek nem csak a karakterében volt más, hanem abban is hogy tulajdonképpen az embereket érdekelték DOLGOK. most ilyen csak elvétve akad, onzok lettunk, igazi fogyasztógépek akiknek annyi agya sincs mint egy marék lepkének.

  nem termelunk minoséget, csak mennyiséget (hatalmas kulonbség). emlékszem az akkoriban vett farmereim kibírtak 2 évet pedig koptattam oket rendesen, mostanában kénytelen vagyok félévente venni minden szukséges színbol.

  nincs mentség kulfoldon se, maximum a kaja minosége jobb de minden más ugyanolyan. és mégis miért? ismétlem magam, mert az embereket érdekelte hogy mi van korulottuk. ma a banda nagy része tv, internet, alkohol stb fuggo lett, a kovetkezo generáció se tunik jobbnak.

  de ez csak az én véleményem. remélem senkit se bántottam meg.

 • 2009.04.09 18:34:19Macaroon

  puninyúl attól függ melyik Guszti mert kettő volt, az egyikkel együtt is éltem egy évig:-))) és a másik meg Ágoston. A Csepparcúra emlékszem, de nem mozogtam velük. És valóban egyik másik megjárta a Markó utcát:-))) Voltak balhék...

 • 2009.04.09 19:15:54Macaroon

  Eszembe jutott még valami, a neonszínű kötött denevérujjú pulóverek! Amúgy úgy szeretnék denevérujjút, láttatok valahol? És mi lesz a vánszoncsukámmal, senki nem látott sehol olyat? Színes, lennelkörbefont vászoncsuka, nem lehet kapni sehol??? Most kezdjek el gyártatni? :-))) Lehet amúgy nem is lenne hülyeség...mindenféle színben, akár virágmintás szegéllyel mint a Sabagok...ÖTLET LEVÉDVE!

 • 2009.04.09 19:22:55VilágosKékHarisnya

  lamb,  a cikk írója (Annának hívják egyébként, vastagon feketével, ott van fenn a grínicsi idő mellett közvetlenül) azért írt elsősorban ezekről a külsőségekről, mert a divatszakmában dolgozik. Magyarán: ehhöz ért a szöröncsétlen pára, ebben profi.  Nekem is megvan a magam véleménye a nyolcvanas évek britanniájáról, mikor nyomorult Margaret kb. annyi Margittakaroggy-ot kapott, mint a mi Fletónk sohase (bár az előbbinek sikerült úrrá lenni a gazdasági sokkon, nem úgy mint az utóbbinak) és értekezhetnék a szerencsétlen sorsú brit bányamunkásokon meg írhatnék vérpezsdítő sorokat az első Lakitelekről meg a Nemzeti Kerekasztalról no meg a Live Aid kapcsán az éhínségről/Afrikáról.  Én nem nagyon értek semmihez, csak jártatom itt a pofámat napestig, úgyhogy én keményebb dió vagyok, mint a cikkíró. :DDD  Az embereket sosem érdekelték a DOLGOK, csak és kizárólag saját maguk, fájó, de így van. :)

  Persze, lehet hirdetni a szeretetet mindenekfelett (Jézus is milyen kvajóljárt, mi?), de ez nagy hazugság.  Inkább kérek egy nagy köszönömöt anyáink/apáink generációjának, akik szívtak gyerekkorukban, szívtak fiatalként is, és mégis ők voltak azok, akik igent mondtak a rendszerváltásra és utána is ők szívtak.

  Nagy köszönömöt a Szopás Generációjának, a többi meg rajtunk múlik. :)

 • 2009.04.09 19:27:47VilágosKékHarisnya

  Mac, a denerévujjú pulcsik kb. 50 alkalommal hangzottak el, de te a vodkanarancs kombódon visítottál éppen fetrengve :DDDD

  Nekem VAN denevérujjú csokibarna pulcsim, tökjóállapotban mert egy éve nem bírom felhúzni. Kihíztam, hápersze :D

 • 2009.04.09 19:40:36Allesmor Obranna

  Akkoriban a divatzenekarok zöme még zenélni is tudott, csak a vége felé jött be az igazi tüc-tüc :(  Level 42 és különösen Mark King az isten, de a Tears For Fears, Nik Kershaw, Go West, Paul Young, Duran Duran, Simply Red, stb. még hallgatható zenét tudott varázsolni.

  Optimizmus, pozitív gondolkodás, hangszeres tudás, énektudás, kreativitás mind megvolt.  Stock Aitken Waterman trió által feltalált Bananarama, Rick Astley (aki magánzóként végül sokkal jobb lett) Mel&Kim, Jason Donovan, Kyle Minogue stb. már előjele volt a mai iparosításnak. A Bros és a többi ellen-Bros (Brother Beyond és a többi) pedig megágyazott annak ami a jenki New Kids On The Block után itt is divat lett, vagyis a fiúzenekaroknak, akik csak tátognak meg ugrálnak.  És mi ebből mit láttunk? Hála az akkori Danobiusnak és Calypsonak idáig csak a Stuttgart-i meg München-i sound juott el, vagyis Modern Talking, CC Catch, Trio Rio, Sandra és a többi Eurodisco szerzemény.

  Meg Italodisco. Minden ami akkortájt torzítva bőgött a vurstliban, míg át nem vette helyüket a Szkúúúter!

 • 2009.04.09 19:41:51Allesmor Obranna

  Akkoriban a divatzenekarok zöme még zenélni is tudott, csak a vége felé jött be az igazi tüc-tüc :(  Level 42 és különösen Mark King az isten, de a Tears For Fears, Nik Kershaw, Go West, Paul Young, Duran Duran, Simply Red, stb. még hallgatható zenét tudott varázsolni.

  Optimizmus, pozitív gondolkodás, hangszeres tudás, énektudás, kreativitás mind megvolt.  Stock Aitken Waterman trió által feltalált Bananarama, Rick Astley (aki magánzóként végül sokkal jobb lett) Mel&Kim, Jason Donovan, Kyle Minogue stb. már előjele volt a mai iparosításnak. A Bros és a többi ellen-Bros (Brother Beyond és a többi) pedig megágyazott annak ami a jenki New Kids On The Block után itt is divat lett, vagyis a fiúzenekaroknak, akik csak tátognak meg ugrálnak.  És mi ebből mit láttunk? Hála az akkori Danobiusnak és Calypsonak idáig csak a Stuttgart-i meg München-i sound juott el, vagyis Modern Talking, CC Catch, Trio Rio, Sandra és a többi Eurodisco szerzemény.

  Meg Italodisco. Minden ami akkortájt torzítva bőgött a vurstliban, míg át nem vette helyüket a Szkúúúter!

 • 2009.04.09 19:45:12VilágosKékHarisnya

  És akkor egy szívküldi a nyócvanas évekből, remélem, Mac szereti mert szívem csücskéből neki küldöm (és magamnak mert egy önző állat vagyok és ez az egyik kedvencem :DDD)  www.youtube.com/watch?v=DNT7uZf7lew&feature=related

 • 2009.04.09 19:55:45bolletje

  Jajj, Anna, ezeket hogy lehetett kihagyni? :))  www.youtube.com/watch?v=LGkurWAXgZs  www.youtube.com/watch?v=L-E8u2o48ts

 • 2009.04.09 20:04:19puninyúl

  Macaroon:

  Én ismereteim szerint volt Vörös Guszti meg Fekete Guszti. A Vöröst imádtam.A rendes nevüket persze nem tudom...

  Néked mellik volt a párod?Mikor?

 • 2009.04.09 20:04:36VilágosKékHarisnya

  namostmár tényleg lépek, de kedves  allesmor,  "Tears For Fears, Nik Kershaw, Go West, Paul Young, Duran Duran, Simply Red" közül a Slágerrádjó hallgatóin kívül kik hallgatják őket?  Viszont Ozzy, AC/DC (különös tekintettel agárkutyatestű örök és hellyel-közzel egyetlen szerelmemre, Angusra azaz AZ ISTENI FÉRFIÚ), Mike Oldfield, Peter Gabriel, U2 (fenntartásokkal), David Bowie, Metallica, Manowar, Queen, Van Halen, Judas Priest... stb.stb.stb. hahh, szted kiket hallgatunk többet?  Most is van ám jó zene, csak nem a Danubiuson szól, hanem az aharmincnyolcashajón. :)

 • 2009.04.09 20:08:05VilágosKékHarisnya

  Nahh, végre, bolletje leáztatta rászáradt kenyértésztás kezét a kicsenédről és ránktámad :)  (a másik poszton már írtam, hogy valszeg hozzáragadtál :DDDD)  Bár kértem a részletes beszámolót, de dagasztásról szót se, ha holnap nem tüsszögök bele a tésztába, foszlós kalácsot sütök. :D

  (ha még folyik, a mama süti én meg nézek okosan és bólogatok, cserébe kipucolom a tyúkólat, úgyse érzek semmit :DDDDD)

 • 2009.04.09 20:50:03bagameeri

  8-as BMW-t még nem lehetett a 80-as években vásárolni,mert azt csak 90-től gyártották,bár tény,hogy inkább a későnyolcvanas évek fílingjét adja-így visszaemlékezve.

  Másrészt az is igaz,hogy érzésvilágában a 86-tól kb.92-ig tartó időszak nekem-lehet,hogy tudatalatt Annának is:)- valahogy egységesebbnek tűnik,mint tisztán a 80-as évek.Ebbe az intervallumba pedig bőven befér a 8-as sorozat:)

 • 2009.04.09 22:14:56kerekbilincs

  Életemben nem olvastam ilyen szórakoztatóan divatról, és értelmesnek tűnő szociális fejtegetésekkel. Köszi!

 • 2009.04.09 22:23:42Pompadour

  Eléggé összeeszkábált ez a cikk, kedves Péter Anna. Ha lesz egy kis időm, írok majd valami konkrétat erről az időszakról, mert ez, így, ami ebben a cikkben van, nem helytálló.

 • 2009.04.09 22:30:41molnibalage

  Naná, hogy jó volt vazzeg!

 • 2009.04.09 22:49:02crazyfish

  Ó azok a csodálatos '80as évek, akkor költöztünk békásmegyerre, szuper volt, az első telepesek energiájával, szemben volt a suli és reggel mentem az abcbe az 1,50es poharas tejért:)...fiatalok voltunk, és jó volt élni, aki mást mond az biciglibelsőben élt, akkor nem szerettem pl Michel Jaksont, mert rokcer volta, meg depeches, de most imádom, mert mindig eszembe jut az akkori hangulat...napi 4ora foci a dühöngöben, néztük a superchanelt meg az MTV-t el se hittük, h sugározzák....cool volt!!!

 • 2009.04.09 23:02:21antne

  Csősapka fonott fejpánttal....ez volt akkor minden vágyam:-))))))

 • 2009.04.09 23:24:48eino.

  2009.04.09 14:16:25 catshannon  Ez jó, Anna, én másért szeretem a "80s"-t:) Utolsó normális korszak volt, azóta az emberek gyorsuló spirálban őrülnek megfele, egyre vadabb és abszurdabb ötletek valósulhatnak meg, és ennek kötve hiszem, hogy ne lenne drasztikus vége.  ----------------  Alapvető tévedésben van itt a kommentelők zöme. A ma elidegenedése a nyolcvanas évek egyenes ági következménye.  Ezen kívül: a nyolcvanas években Magyarországon még lehetett embert verni , amiért márc. 15-öt ünnepelték.Emellett még mindig megfigyeltek egy halom embert, jelentéseket írtak róluk, még 1989-ben is. Tehát: diktatúra volt, kedves elvtársak és elvtársgyerekek, akik olyan jól éreztétek magatokat akkor!  Jóccakát.

 • 2009.04.09 23:38:22aserik

  Azért Roy Orbisont se felejtsük ki a 80-as évekből, meg a Queent, akik 1986-ban itt jártak.

 • 2009.04.09 23:40:39Harqalada

  Szerencsi csoki a várakkal...

  Kockás magazin...

  Süni magazin...

  Frutti cukorka...

  vándortáborok, úttörőtáborok...

  LolkaBolka, Pampalin...

  Prince (Roger Nelson), Stewie Wonder, Pet Shop Boys...  Minden ember szeret nosztalgiázni, mindenkinek a gyermekkora az áhított időszak. Apámnak az 50-es évek, amikor 56-ban forradalmat játszottak, vagy 5 km-t gyalogoltak a másik faluba, hogy focizhassanak órákon át a szomszéd falu gyerekeivel. Nekem a 80as évek. Lehet, hogy puha diktatúra volt, lehet, hogy voltak besúgók, stb., de nekünk biztonságos volt, biztonságérzetünk volt. Ettől függetlenül a mostani gyerekeknek, ha szerető légkörben nőnek föl, a 2000-es évek lesznek a szuperek, de nemcsak emiatt, hanem: Pókember, Batman, Hulk, ugyanakkor Thomas is...meg ilyenek...  Ízlések és pofonok.

 • 2009.04.10 00:26:56Dr.Hook

  A kilencvenes évek ugyan ilyen izgalmasak lesznek pár év múlva, nyugi!

 • 2009.04.10 00:51:57salapapa

  Klassz a cikk! Ezen még most is vigyorgok: [i]"Anyáink simán szopós mosómedveként mulattak,"[/i] Így volt... röhögtem is a nővéremet! :D Olvastam, már írtátok: volt píz szinte bármire... vagy ha nem volt, akkor sem volt ciki. Azt sajnálom, hogy a gyerekeink (16, 12, 7) ezen csak legyintenek...

  ...miközben egyre trébb a világ.

  Köszönöm az írást, jó volt kicsit visszaemlékezni! :)

  Hozzáteszem, kis feleségemmel épp ma halgattunk MátéPétert, SzécsiPál, Apostolt... együtt lúdbőröztünk. Ezt is megmutizom Neki, hadd örüljön. :)

 • 2009.04.10 00:56:07salapapa

  Harqalada

  "Lehet, hogy puha diktatúra volt, lehet, hogy voltak besúgók, stb., de nekünk biztonságos volt, biztonságérzetünk volt"  Igen. És minden évben minimum 3 hétre elmehettünk szabadságra, valódi tejet vettünk a boltban...

  Nem hiszem, hogy a gyerekeinknek ez a műizé ami most van, ez lenne az áhított. Hacsak... méxarabb nem lesz mire felnőnek.

 • 2009.04.10 01:07:22salapapa

  eino

  "Alapvető tévedésben van itt a kommentelők zöme."

  ...

  "Tehát: diktatúra volt, kedves elvtársak és elvtársgyerekek, akik olyan jól éreztétek magatokat akkor"  Valóban. Viszont abban a "rosszban" mégis a legszegényebbek is elmehettek nyaralni, a humoristáknak nem kellett azon rinyálniuk hogy most zsidóznak, cigányoznak, teszemazt "politikusoznak" és beperelik e őket, hanem teli pofával röhögtünk az igazi poénokon. Emellett nem voltak munkanélküliek (legalábbis lényegesen kevesebben), mert ott volt a KMk. Ma a sokat tanult gizdaman asszonggya, nem adja el magát 200netto alatt. OK. No és termelni ki fog?

  Nem kell sok ész, hogy rájöjjünk: Sárinéni és Pistabácsi hullára dolgozza magát éhbérért, hogy Mr Gizdaman jókat zabáljon a H3-ban útban a rezidenciája felé.

  Nincs megbecsülve a DOLGOZÓ, a termelő réteg. Ezt szopjuk most... mindenki manager vagy bármi "íróasztalos" akar lenni, a kétkezi meló büdös.

  Mert valami barom megengedte, hogy idejöjjön az a qrvajó kápitálizmus. Mert irigyeltük. (Igen, én is)

  Már bánom ezt a fenenagy "jólétet" mert visszaesni qrvára nem szeretnék. Pedig csúszok...

  ...vissza a nyócvanas évekbe. Veled együtt Kedves Fiatal Barátom. :)

 • 2009.04.10 01:11:36salapapa

  crazyfish  :D Mi 1980.06.14-én költöztünk a hegyfelőli oldalra a Sramliba. 8)

  Akkor még csak túrták a mostani Heltait meg a művház helyét... ott szánkóztam 12évesen...

 • 2009.04.10 01:19:01salapapa

  VilágosKékHarisnya  Ez nagyon jó volt! MAW... nagy zenekar volt! :D Ha nem is nekem kűtted, élvezettel hallgattam.

  Hálából egy enyémszeretem:  www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw

 • 2009.04.10 07:50:59badabing

  borzalom volt az egész

 • 2009.04.10 08:57:53Harqalada

  salapapa  na igen, most hogy szóba hoztad a 3 hetes nyaralásokat: szüleimmel 3 hetes körutakat tettünk a Nyugaton, kempingezve, telepakolva a jó öreg Zastavánkat.

  A demokrácia betörése óta alig tudtunk utazni saját pénzből - mondjuk, én sokat utaztam, de mindig a munkám révén.

  Borzalmas, nem borzalmas: a gyerekkor varázsa nekem a 80-as években volt meg. Másoknak előbb vagy utána. A mi korosztályunk a 80asokat sírja vissza.  "van benne valami" "álljunk meg egy szóra", "elmebajnokság"

 • 2009.04.10 10:16:49Gironde

  A divat undorító volt akkoriban.

  Nekem a nyolcvanas évekről a répaszárú nadrág jut eszembe, persze szigorúan boka fölött végződve, fehér zoknival, mokaszinnal. Ja, és minden egyes ruhadarab más-más színben tündökölt az emberen.

  Meg persze a naturalista szemlélet, hogy a "hónaljkutya" szexi, meg a "bundabugyi". Egy nyolcvanas keletnémet pornó kötelező tananyag kellene legyen, hogy tudjuk mit nem szeretnénk soha többet látni.

 • 2009.04.10 10:28:59ka9

  Azért Harrison Ford csak jó pasi volt...

  De ha visszanézek egy Modern talking klipet, könny szökik a szemembe - hogy tetszhetett nekem 6 éves kormban Thomas Anders? :) Mégis, az volt a gyerekkorom, és tényleg jó volt akkor gyereknek lenni, bandázni a lakótelepen felnőtt felügyelet nélkül és mégis biztonságban, beszaladni az ABC-be túró rudit vagy Leó jégkrémet venni... a divat tényleg gáz volt, különösen a neonkorszakot utáltam, meg amikor kamaszként nem kaptam válltömés nélküli felsőket. Mindig kiszedegettem belőle, mert eleve széles a vállam, és válltöméssel hozzá a vékony kis nyakam igen komikus volt... Szerencsére akkor még kicsi voltam a sminkhez meg a dájerhoz meg a tupírhoz, de emlékszem, hgoy a nővérem haját olyan Sandra stílusban vágták. De azért a zene nem volt ám olyan rossz.

 • 2009.04.10 10:37:01VilágosKékHarisnya  Itt is kívánok mindenkinek kellemes húsvétolást, sok/kevés locsolót, gyerekeseknek minél rövideibb ideig tartó hisztit az állatsimogatóban, ld. devihigyühükhazaaaaaakisnyuszííííííít (ne vigyétek, büdös), aki elutazik, jó utat, érezzétek jól magatokat, nem utolsósorban egyetek/főzzetek/süssetek jókat!  vkh  www.youtube.com/watch?v=t6s3MqURDWw

  (hihihihi)

 • 2009.04.10 10:38:44ka9

  Jaj, és a Bécsből hozott Milkát úgy osztotta be központilag apám: minden nap egy kocka/fő - és milyen boldogok voltunk. :) És milyen menő volt az Impulse, tényleg - pont ezen gondolkodtam, hogyishívták azt a dezodort, aminek a nővérem úgy örült, mint majom a farkának. Meg a Donald rágó... tényleg. :) És mekkora szám volt, amikroe gyszer külföldi rokonok banánt hotak júliusban. Kimentünk az utcára látványosan enni, hogy egye a többieket a banánsárga irigység. :)

 • 2009.04.10 12:12:25Macaroon

  Boldog Nyulat, leléptem a Mátrába, mindenkit szeretek ilyenek. Kész a borsos négyfonatos kalácsom, később kiteszem a blogomra...

  www.youtube.com/watch?v=Tl-V39RudM8&feature=related

 • 2009.04.10 17:22:14Bannor

  Ma,ha röhögni akarunk, csak felidézzük mit is hordtunk a 80-as években... pedig mi még szolidak voltunk, lévén 86 - 90 között voltunk gimisek... full ciki ami akkor volt... :)

 • 2009.04.10 23:32:56salapapa

  Nem nagyon volt még blog, amihez visszatértem volna... de eeeeez... ez NEKEM és RÓLAM szól! :)

  Tudom, bárki keresgethet a jutúbon...

  ...nekem ezek a kedvenceim:

  www.youtube.com/profile?user=sala1967&view=favorites  Komolyan úgy érzem magam, mint a papóca a csílyócsípsz reklámban... "az igazán jó dolgok..." :D

 • 2009.04.10 23:59:20Szuszi

  Hmm, és ez:

  www.youtube.com/watch?v=6T9_h5kPIP8&feature=related

 • 2009.04.11 10:48:33gabcigirl  Bár öltözködésileg némiképp gáz volt a lasztex fekete és színes cicanadrágokkal, csiri-csáré pólókkal, a lehánytmintás, válltöméses farmerekkel, tupíros, rikítósan sminkelt, bundeszliga-frizurákkal én is sokszor gondolok vissza azokra az időkre.  Nagyon menő volt a rózsaszín, továbbá a zöld, a sárga, a ciklámen, minenféle rikító árnyaaltokban. Egy időben a csősapka is igencsak dívott: még a nagyival is köttettem egyet az akkor csak nagy nehezen megvásárolható Barbie-babámnak:)  Igaz, a kóla, a narancs és a banán ritka ínyencségeknek számítottak, ünnepnap volt, ha néhanapján a határon túlról vagy a dollárboltból, esetleg egy-egy jobban menő maszek trafikostól került 1-1 darab.  Valahogy mégis picit jobb világ volt akkor-persze, ezt most valószínűleg csak azért gondolom így, mert 0-tól 10 éves korig nem nagyon érzékeli az ember, ha egy diktatúra ott ül a lakosság nyakán.  Persze sokan ma is a létbiztonságot sírják vissza-telkezős kultúra, hétvégi ház, jutott mindenkinek rántott hús az asztalra. És ahogy a nagymamám meséli: az átlagpolgárnak egyáltalán nem jelentett gondot moziba, színházba menni, szórakozni menni, vagy ha kedve szottyant, bármikor beülhetett egy-egy étkezdébe, ahol konszolidált áron vásárolhatott teljesen fogyasztható harapnivalókat.  Nos, sajnos, egy réteg életéből ezek teljesen kimaradnak-sokan ezért is időutaznának a nyolcvanas évekbe... • 2009.04.11 11:26:35Athos64

  „Mi bajunk a nyolcvanas évekkel?”  Nekem például semmi. Már csak azért sem, mert zsenge huszonéveimet jelentik.

 • 2009.04.11 12:24:33brigi92fcb

  Nekem mindig az volt az érzésem h rossz korba születtem!!! Mindig a 80-as években akartam élni én nagyon szeretem ezt a korszakot csak hát én nem éltem sajnos akkoriba... A zene a kicsit (mai szemmel nézve) vicces haj és ruha divat nekem bejön!! Szörnyű 1992-nek lenni! Bár én szeretem a 21-dik századot is de a 80-as évek az a 80-as évek

 • 2009.04.11 12:39:09brigi92fcb

  1982:

  www.youtube.com/watch?v=cNLXsCt3UpE&feature=PlayList&p=ACBC2D579D3CFF3A&playnext=1&playnext_from=PL&index=22

  2004:

  www.youtube.com/watch?v=0a6sPA__iQ4  (én ott voltam amikor itt voltak az ufóban 2005-ben és vágom a szövegeiket & hány éves is vagyok most...16)

 • 2009.04.11 12:42:23brigi92fcb

  Ez a szám meg az én kedvencem:)

  www.youtube.com/watch?v=6fbdAgv4B7w

 • 2009.04.11 14:18:15michelle babacool rodriguez

  brigi92fcb

  : nem hittem volna , hogy ezt rajtam kívűl más is imádja!

 • 2009.04.11 16:16:38brigi92fcb

  Pedig nagyon szeretem:D

 • 2009.04.12 14:15:47tepsiszetty

  én is imádtam a 80 as éveket, pedig csak tizen éves voltam. a 80-as évekből nálam csak egy valami maradt:

  akkor:

  www.youtube.com/watch?v=hU7CnRslyM0

  és most:

  www.youtube.com/watch?v=L2GaCnAiuvo

 • 2009.04.12 18:12:12kis patkány

  '81-82

  www.youtube.com/watch?v=V1Gn0e7kvTA  '89

  www.youtube.com/watch?v=uINmUvusqlU  most

  i225.photobucket.com/albums/dd254/Bobbyt3r1/funny-shit.gif

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta