OFFLINE

A magyarok a rövid feketére buknak

2009. április 8., szerda 13:00

A hazánkban főként a kávéjáról ismert Tchibo idén ünnepli a 60. születésnapját, és a kerek évforduló alkalmából egy sajtótájékoztató keretében Illés Zoltán kávészakértő közreműködésével közelebbről megismerkedhettünk a mindennapi működésünkhöz szükséges ital lelkivilágával. Illés Zoltán szerint a kávéivás egy költségkímélő mód arra, hogy megismerjük a világ különböző tájainak ízeit. Egyúttal arra is rávilágított, hogy a kőolaj után a kávé a legjelentősebb termék a kereskedelemben, és körülbelül 200 millió embernek ad munkát.

Így ünnepel a 60 éves Tchibo!

Közép- és Dél-Amerikára például a savanyú és a kesernyés ízek harmóniája a jellemző. Costa Ricára a teltebb ízek a jellemzőek, Kolumbiára pedig a visszafogottság. A brazil kávé íze is lágyabb, sokan adnak hozzá fahéjat, kardamomot és cukrot. Ami Ázsiát illeti, Indiában arabicát és robustát is termesztenek, míg a vietnámi gazdák az utóbbira specializálódtak. Ha már szóba került a két kávéfajta, akkor nézzük, hogy mi a különbség köztük. Az arabica nagyobb szemű és oválisabb formájú, a szem közepén lévő vágás S-alakú, koffeintartalma 1-1,5 %, és 900-1200 méter magasan termesztik. A robusta vágása egyenes, 900 méteres magasságig termesztik, koffeintartalma 2 %, és ellenállóbb a betegségekkel szemben. A New York-i tőzsdén arabica kávéval kereskednek, a londoni tőzsdén pedig a robustával.

Egyúttal betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen kóstolási, pörkölési és keverési technikák léteznek. A pörkölési mód alapján elmondható, hogy a bécsi a legvilágosabb, a francia a közepes, az olasz a legsötétebb. Mint kiderült, a szakértők összesen 10-12 színt is meg tudnak különböztetni. Maga a pörkölés történhet úgy, hogy a kávészemeket egy forgódobban alulról melegítik. Az eljárás 10-20 percig tart. Amennyiben a forró levegőt minden oldalról fújják, csak 2-3 percre van szükség.

A különböző régiók kávészemeit gyakran keverik, ez történhet a pörkölés előtt, vagy azt követően. A brazil kávét például gyakran használják töltőkávéként. Ami az őrlési finomságot illeti, van a törökös, eszpresszó és filteres kávé – tárta fel előttünk a kávégyártás rejtelmeit Illés Zoltán. Arra természetesen vigyázni kell, hogy az őrölt kávéból sokkal könnyebben távoznak az illóanyagok, így érdemes felbontás után légmentesen lezárni, és hűtőben tárolni. A kávészemek kóstoláshoz, vagy fogyasztáshoz való elkészítése is különböző módon történhet. Az eszpresszógépek 9 bar nyomás alatt, 25 másodperc alatt és 92 fokon készítik el az élénkítő italt, de a Tchibo szakemberei például a karlsbadi filter módszerrel készítik el a kóstolni kívánt kávét, vagyis egy porcelánszűrőbe adagolják a kilenc grammnyi őrölt kávét.

És milyen fogyasztási szokások jellemeznek minket? Magyarországon értelemszerűen a bécsi kávékultúra is jelen van, de Illés Zoltán úgy érzi, hogy hazánk az olasz eszpresszókultúra irányába mozdul el. Ami a honi trendeket illeti, sokan fogyasztanak presszókávét, capuccinót, amit egyre többen a hagyományos módon készítenek el, valamint közkedvelt a latte macchiato is, ami Olaszországban szinte gyerekitalnak számít.

Mint megtudtuk, előfordulhat, hogy ugyanazért a pénzért az olcsóbb robustával felhígított kávét kapunk. Bár gombamód szaporodnak a kávéházak, egyelőre még nem értük el azt a szintet, mint 100-200 évvel ezelőtt, amikor Budapest belvárosában szinte ötvenméterenként volt egy ilyen vendéglátóipari egység, és külön kávéháza volt a kofáknak, az íróknak, és a hölgyek társaságára vágyó arisztokratáknak. Illés Zoltán elmondta, az írók főként azért részesítették előnyben a kávéházakat, mivel otthoni körülményeik meglehetősen szegényesek voltak, és kényelmesebb volt máshol tartani a fogadóórákat. Ön hova jár kávézni? Mi a legtutibb hely?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.04.08 13:06:47zoldmandula33

  első:)

 • 2009.04.08 13:08:04zoldmandula33

  btw nem szeretem a kávé szagát sem...

  megyek is le a büfébe forrócsokit inni tejhabbal.

  fél tábla fehér bocicsokiból:)

 • 2009.04.08 14:10:26ddevil

  A Tchibo-ról csak az jut eszembe, hogy télen voltam a Arénában lévő üzletükben, a kabátomat csak a kezemben fogtam, de annyira iszonyatos klíma volt, hogy nem bírtam végigállni a sort, ki kellett jönnöm, h ne ájuljak el.

  Nem teljesen ide tartozik persze, de rossz élmény.

 • 2009.04.08 14:20:49far?hát?

  Nem vagyok átlag és nem csak a rövid feketékre bukom, hanem a magas szőkékre, a közepes barnákra és a vörösekre is!!

 • 2009.04.08 14:31:26Prinzessin Erbsen

  A magyarok az eszpresszót is tejjel isszák, ami szerintem nagyon fura.  Én ezeket a habosakat nem szeretem, nem is nagyon értem, hogy kávé helyett hogy lehet habot inni, de hát ízlésekről nem érdemes vitatkozni.  Pesten egyedül a mekdöncibe adnak olyan kávét, amit én szertek, mert a többi helyen kispórolják belőle a vizet.  Ellenben ha teát akarsz inni az olyan híg mint a mosgató lé, de legtöbb helyen csak forró vizet adnak tea helyett.

 • 2009.04.08 15:22:18Mitzi von Küche

  Nagyon jó a kimérve kapható szemes Tschibo-féle brazil és guatemalai arabica kávé. Kár, hogy nincs üzletük vidéken (pedig ígérték!).

 • 2009.04.08 15:44:18hegyilany

  Ráday utcai Sir Morik. És a Mexico Maragogype (francia pörkölés) meg a Kenya AA (olasz pörkölés) jönnek be legjobban.

 • 2009.04.08 16:23:34pajki

  A Kalvinon a Praga jo kis kavekat kinal, igaz, gozom sincs, milyen kaveszembol, milyen porkolessel... En mindig az "Ahogy anyutol megszoktad" alnevu gyerekeknek szant kreaciot valasztottam (kb fel liter tej es egy gyuszunyi kave), az isteni volt, de allitolag a tobbi is finom.

 • 2009.04.08 17:03:28Ámond Pista

  A Tchibo-t nem szeretem, inkább valami általam (amatőr) jobbnak gondolt 100 % Arabica kávéból csinálok otthon presszót vagy olasz capuccinót. Viszont azon megrökönyödtem a minap Párizsban, hogy a 250 g-os jó minőségűnek gondolt Arabica kávék a boltban 2 €-tól vannak, ami itthoni viszonylatban is drága, viszont a híres 6 € kávéházi capuccino az én ízlésemnek elég csapni való volt, amit otthon csinálok sokkal jobban ízlik...

 • 2009.04.08 17:04:12Németh Krisztina

  Balatonfüred, Sekli pizzéria: a legjobb kávé ott van.

 • 2009.04.08 20:20:30Cosmo

  Időhiány miatt sajnos a kávéházak kimaradnak, viszont bevásárlások alkalmával szívesen ülök be az árkádos Libri tévériporteres kávézójába. Van ott egy-két jó barista, aki érti a dolgát, a kávék jók, az ember hóna alá csap pár könyvet és kikapcsol egy fél órára. Csak a névadóját tudnám feledni :-/

 • 2009.04.08 20:32:23melcseee

  ugyan, ugyan, a legjobb a kotyogós!!! :D  az ikejjából meg beszereztem tejhabosítót, szal a cappuccino is megoldható.. :)

 • 2009.04.08 21:18:04panka

  hegyilany: szívemből szóltál Sir Morikkal. Mondjuk nem olcsó éppenséggel. Ezen kívül én szeretem még a California Coffe Company-t is, hosszú kávéstól, sütistől. Legjobban a kecskeméti egységet, ott a legbarátságosabb a hangulat.

  Amúgy az ott a felső képen tejszínhab a kávén? Fúúúúj. Gusztustalan. A tejszínhab nem tud rendesen belediffundálni a kávéba, és kicsi, sárga, undorító zsírcseppek formájában tiltakozik az eljárás ellen. Kávét csak tejhabbal, ha már mindenképpen muszáj habosítani.

 • 2009.04.09 13:58:10Eugene_W

  Dupla eszpresszó feketén... =)

 • 2009.04.10 15:02:54bestboy

  Na, én a Centrálba járok. Bár kicsit drága, de ingyen van a wifi, és az asztalok nagyok, kényelmesen elfér rajta a laptop + a notesz + újságok. A kávéjuk régebben erősen közepes volt, de most szerencsére elmozdultak a minőségibb arabica irányába. Bár a presszógépükbe belepakolhatnának még néhány bart. A pincérek között van egy tündéri csaj, akiért már megéri odamenni.

 • 2009.04.10 20:35:47_karmapolice_

  Dupla espresso feketén, és cukor nélkül. Akkor elindul a nap.

 • 2009.04.10 22:59:13gastro vazze

  csak az Illy...saját 2 karos Cimballiból, inkább 10-12 bar nyomással és max. 10 másodpercig folyatva, utána már elég csersavas tud lenni.. Persze a kotyogósat is szeretem, de mindig előtte darálom a kávészemeket :)

  Egyébként a Jamaica Blue Mountain sem rossz, bár a szemed nem nyílik ki tőle, viszont príma csokis íze van, cukor sem kell hozzá.

  Különben az igazán inyemre való kávé úgy nézne ki, hogy 85% arabica szemekből, és 15% robustából állna a mix, francia pörköléssel. Ennek habja is lenne bőven, meg ereje is. Külön - külön egyik sem tökéletes sajnos...szerintem!:)

 • 2009.04.16 10:35:50pandorka

  Egyetértek gastro vazzéval. Illy, és 100% arabica. Alacsonyabb benne a koffein, és finomabb, noha ez is ízlés kérdése. A Hősök terénél a Gloria Jeans helyén a kávézó maradt, csak Illy van benne. Kipróbáltam, hozta az elvárt színvonalat a kávé, La Marzocco kávégépük van, ami az egyik csúcs néhány Cimbali gép mellett. Csak a papírpoharazás nem volt szimpi, (elvitelre ok, na de leülős kávézóban papírpohár??) azt mondták a pincérnők, hogy kutyafuttában váltott a tulaj, pár nap múlva rendes csészékből is lehet inni, ami illy esetében nem utolsó szempont, gyönyörűek a csészéik is. Mivel turistás hely elég drága, de van terasz és egy jó kávénál nem 150 Ft árkülönbség fog földhözvágni ha arrajárok.  Otthonra Cimbali gépet nem szerzek be de az illy saját kapszulás Francis kávégépét már beújítottam (espressoshop.hu), a kapszulás rendszerek modellje szerint a gép olcsó, a kapszula drága, de napi 1-2 kávéhoz tökéletes, ettől nem fog a hitel törlesztőrészletem bedőln. :-)  Kávészaküzletekben (mint pl a Tchibo) a ki tudja hány napig levegőn álló, jól kinéző szemeskávék vásárlásától óvnék mindenkit, szabad levegőn a kávé pár óra alatt tönkremegy.

 • 2009.04.16 10:49:07Mitzi von Küche

  Otthon Gaggia Platinum Vision, automata, mindig frissen darálja a kávét. Kávé csak tiszta arabica, több országban, -ból beszerezve. Legutóbb a Tschibo szaküzletében nagyon friss, kimérős brazil és guatemala antiqua szemeskávékkal voltunk megelégedve. A kávé nem a levegőn állt - ezt természetesen kontrolláltuk. Talán a spanyoloknál voltak még ilyen jó arabica kávék, kimérős és vákuumszelepes csomagolásban is.

 • 2009.08.14 19:19:56nyu

  "Ráday utcai Sir Morik."

  Az mintha bezart volna, legalabbis kartonpapirral korbe van ragasztva az osszes ablaka.

 • 2009.08.14 19:23:48nyu

  Bocs, osszekevertem a masik Sir Morik-kal, Nador/Merleg (?) sarkon levo zart be.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta