OFFLINE

A leszexisebb zöldség: medvehagyma

2009. április 7., kedd 13:00

Szeretem a szezonális termékeket. Szexisebbek, mint az egész évben kapható alma, banán, narancs. Nem lehet őket mindig megkapni. Várni kell. Gyűlölök várni, ezért minden, amire muszáj, felértékelődik.

A medvehagyma ráadásul nem tartósítható elég hatékonyan, ízét fagyasztva elveszti. A legszexisebb zöldség. Pedig hagyma. De nem büdösít be napokra.

A medvehagyma vadul nő sokfelé, elsősorban a Mecsekben található. Szezonban (MOST!!!) 400-1000 forint között kapható egy csokor, szezonon kívül nincs. Íze a fokhagyma és a zöldhagyma között ingadozik, de van benne egy kevés zeller is, mennyei. danny lotiont nemrég hoztam össze vele, ő is odavolt tőle, ezt mondta: "A pult alól adta a csarnokban a bácsi, ugyanaz, akinél a hátsó bejáratnál az ibolyát is vásároltam, ami tudom, hogy szupervédett, de a kedvencem, és beteríti az illata a lakást. És már léptem odébb, amikor mondta a bácsi, hogy medvehagyma, az nem érdekli, nagyság. Akkor kicsit elgondolkodtam, mert nagyságnak lenni hízelgő, és mondtam, hogy dehogynem, és mire kiértem a csarnokból, nagyjából addigra fogyott el a zacskó fele. Úgy mosatlanul, magában. Aztán tettem otthon a vajaskenyérre, meg a salátába, meg a rántottába, még a párolt zöldségbe is, mert eléggé elkapott a medvehagyma-szerelem. De vigyázat! A salátában épp úgy viselkedik, mint a rukkola, nagyon is képes dominálni az ízeket, úgyhogy vigyázni a mértékkel. A szerkesztőségbeli kollégák szerint nagy mennyiségben fingszagot áraszt, de velük egyáltalán nem kell törődni."

Lehet főzni is vele, én nyersen szoktam felhasználni, elkeverem salátával és megesszük, vagy felvagdalom és mascarponéval rárakom egy pizzára, egy pastával, vagy kenyérrel. Vajas kenyérre is elég magában, Macaroon lazaccal tolja, egyszer tejszínnel és chipotlével összevágva adtam fel előételnek olívás kenyérhez. El tudom képzelni sós torta töltelékének, vagy egy omlettet feldobni. Sokoldalú fűszernövény, nem pusztító hagymaízzel.

És kedves Olvasók, mit csináltok a medvehagymából?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.07 14:17:56atti1234

    Kalória



    Mert ha van benne, még a végén medvét fogunk látni a konyhában :-)))



    A gyöngyvirág ugyaqnis amelett hogy mérgező, még erősen halucinogén is.

  • 2009.04.07 14:18:00palloncino

    úristen, miaz, hogy szexis egy zöldség???? amugy tényleg nem kell pult alol (?), az ember bemegy a csarnokba, es elvesz egy csomaggal minden titokzatosság nélkül ebből a "szexis zöldségből"..440ft-ért.

  • 2009.04.07 14:32:23_karmapolice_

    Szezonja van, egy csomó helyen lehet kapni, nem kell a "pult alól" kérni. Tegnap vettem 380-ért.

  • 2009.04.07 14:56:04Valleypond

    Anyám,manapság minden szexi?Visszasírom az időket,maikor egy zöldség szimplán csak finom/jó stb. volt.

    Hogy a kérdésre is válaszoljak:Mit csinálok medvehagymából?Bundahagymát.

  • 2009.04.07 15:03:20Péter Anna

    kollégával a szezon -1.napján voltunk a csarnokban, akkor még nem volt kirakva. holnap írok már egy posztot, ennyi lesz:

    A spárga finom/jó.





  • 2009.04.07 15:29:13VilágosKékHarisnya

    Minden évben van Medvehagyma Fesztivál Orfűn.

    Most volt hétvégén.



    Én belevágom a kaukefírbe és kanállal megeszem. Vagy magába', mint ahogy a retket és az újhagymát is.

    Most éppen enni nem eszek semmit, mert 38.6-os lázzal fekszem, mint egy darab fa (mosnem, felkeltem, hogy megigyak még két liter teját...)

  • 2009.04.07 15:41:56VilágosKékHarisnya

    Nagyszombatot Zengővárkonyon és Orfűn töltjük (ha meggyógyulok addig és fenn tudok lenni 15 percnél tovább... persze, mer' a hüjjegyerek pólóról levetkőzött bikinifelsőre, aztán bement izzadtan a présházba és megivott fél liter szódát húzóra most meg csodálkozik hogy torokgyulladása van meg göthös). (Zengővárkonyban van a mívestojás múzeum meg húsvéti programok..)

    Úgy tervezem, szedek medvehagymát is, ha valakinek kell hajma, szívesen küldök, mert én is megpróbálom otthon "termeszteni" még mielőtt nálunk is védett lesz.

  • 2009.04.07 17:00:06kiskalacs

    megvallom becsulettel errol en meg nem is hallottam,bar nem is vagyok egy konyhatunder. a hagymanak viszont minden valtozatat kedvelem.foleg nyersen.

  • 2009.04.07 17:25:48kihanemén

    azt azért szeretném elmondani, h a medvehagyma kísértetiesen hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. inkább vegyétek, mint szedjétek.

  • 2009.04.07 17:26:40kihanemén

    jé, ezt már mondták. na mindegy, akkor én is elmontam

  • 2009.04.07 17:58:02mrssolis

    Biztosan vadul is nő a medvehagyma, de nem inkább vadon? Egyébként imádom, addig idegelem minden tavasszal a kedvenc zöldségesemet, amíg nem hoz végre. Idén már én is minden formában ettem.

  • 2009.04.07 19:35:47Prinzessin Erbsen

    A Mecsekben Árpád tető környékén ilyenkor térdig járhattok a medvehagymában, ameddig a szem ellát, annyi van, de a Bakonyban is fellelhető.



    Vigyázat a gyöngyvirághoz hasonlít, de ha megszagoljátok a levelét, és kellemes házikolbász szaga van, akkor ehető.



    Tavaszi kéktúrákon a kenyér közé szoktuk rakni, nagyon feldobja a hazait.

    (Érdekes, hogy a Bükkben, meg a Zemplénben sehol nem találkoztam vele - sajnos.)



    Egyébként ősi magyar fűszernövény. Örülök, hogy újra felfedezték, bár ha ilyen gyorsan terjed a divatja, hamarosan védetté kell nyilvánitani, mint a hóvirágot)



    Idén megpróbálom magról elvetni, egyszer próbálkoztam áttelepítéssel nem jött be.



    (A magot Németo.-ban vettem, mert otthon nem találkoztam vele.)



    Ami a snidliget elbírja abba mehet a medvehagyma is.







  • 2009.04.07 19:55:19Macaroon

    Jáj híres lettem! :-DDD

  • 2009.04.07 20:00:40Macaroon

    Na ezzel tartozom. Heinz kellcsöpp: paradicsom, borecet, cukor, só, fűszer és fűszernövény kivonatok, zellert tartalmaz. Ebből van. Én ezt továbbra is szeretem. Plusz találtam még majonézt is, idehozom pillanat. S, valljuk be egy jó kecsöp nélkül nincs hamburger evés. Meg virsli se, ehehehehehehe:o)))

  • 2009.04.07 20:03:21rokkka

    pogácsáááááát!

  • 2009.04.07 20:06:11rokkka

    az én anyukám régebben zsákszámra haza, mert egy kastélyparkban - amivel munkája részeként foglalkozott - szinte gyomnövénynek számított.

  • 2009.04.07 20:11:39Macaroon

    És hogy ON is legyek: szóval valóban, a pácolt lazacot sütöttem, kivettem, a visszamaradt cuccon (vaj és olíva) pároltam a medvét majd felöntöttem tejszínnel, sóztam, rottyantottam, halra rá kész. Kurva jó. Jázmin rizs mehet mellé hófehéren.

  • 2009.04.07 20:12:06Macaroon

    Pogácsa van a Daubnerben amúgy...

  • 2009.04.07 20:12:29Macaroon

    Sziasztok fikázók!

  • 2009.04.07 20:30:44Cosmo

    A medvehagyma nagy királyság mindenhogy. Főként nyersen eszem, de tojásrántottába és krumplipürébe is kerül. Utóbbiakba szigorúan a hőhatási folymatok végén, tehát nem főzöm, csak hagyom, hogy a meleg ételtől megrottyanjon valamelyest.

  • 2009.04.07 20:31:49valkür

    A gyöngyvirág levele tényleg mérgező, de ilyenkor még NINCS gyöngyvirág, tehát májusig nyugodtan lehet szedni a medvehagymár. Az illata és az ize egyébként beazonositja, tényleg nem kell gyöngyvirágmérgezéstől tartani. Májustól már más a helyzet, de onnastól már nem érdemes szedni a medvehagymát se, mert csak virágzásig javasolják a fogyasztását.

    kertben csak akkor lehet termeszteni, ha az hűvös, árnyékos, mert a medvehagyma erdőalji növény, napos helyeken kiég.

    Én csak nyersen eszem, salátába, vajas kenyérrel, esetleg levesbe apritom, de csak amikor már kész. Ilyenkor annyira ki vagyok már éhezve a friss zöldre, hogy egyszerúen sajnálom megfőzni.

  • 2009.04.07 22:37:14ikes_ige

    Érdekes, hogy azt mondjátok, a Bükkben és a Zemplénben nincsen...mert pont közötte, a Mátrában viszont van:) Tényleg fura dolog.

  • 2009.04.07 22:56:07farina

    mi tettünk kertbe, árnyas helyre, nagyon kora tavaszit, ami éppencsak kidugta az orrát a földből. szépen elszaporodott.

  • 2009.04.07 23:01:11farina

    (macaroon, milyen motor?)

  • 2009.04.08 00:40:54konyhalány

    igenis lehet egy étel szexi, a medvehagyma pedig valóban a legszexibbek egyike

  • 2009.04.08 08:59:16hegyilany

    Mióta van a Mátra a Bükk és Zemplén között? :)

  • 2009.04.08 09:01:12hegyilany

    Valkür, sajnos védett, napsütötte oldalakban már van gyöngyvirág is.

    De azért nehéz összekeverni, egyrészt a hagymaszag miatt, másrészt mert a medvehagymának sokkal puhább a levele.

  • 2009.04.08 09:22:25virus

    Bakker én venni biztos nem venném meg,szinte rablás.El kell menni szedni.A Bakonyban is van.

    Lehet,hogy megpróbálom hazatelepíteni,csak nem tudom hogyan,vagy hogy milyen helyre.

  • 2009.04.08 09:42:32Macaroon

    farina, ilyen (mármint az enyém is):

    www.nagylantos.hu/chopper/index.htm

  • 2009.04.08 09:46:51Macaroon

    virus: 450,-Ft-ért volt belőle salátába adag, magában pofába, tejszínbe a lazac mellé és talán még maradt is. Szóval az intenzív íz miatt szerintem ezek elég emberes csokrok én nem tartom drágának.

  • 2009.04.08 10:49:06Ricardo

    Én most olyat találtam ki, hogy a medvehagymát, spenótot leforrázom, aztán összekeverem mascarponéval, kevés só, bors, és bletöltöm házilag készített tésztába, Aztán kifőzöm, összeforgatom olivaolajjal, és a tetejéra parmezánt reszelek. szerintetek milyen ötlet? Esetleg egy kevés tejszín még a töltelékbe?

  • 2009.04.08 11:14:42VilágosKékHarisnya

    szia Ricardo,



    sztem remek ötlet!

    Vagy úgy is lehetne, hogy levelestésztába tekerni és megsütni, úgy rá a sajtika nyammnyamm...



    Örülök, h látlak, mert szerettem volna elmondani, mióta leírtad az IGAZI bolognai ragut egy másik posztban, azóta kétszer is csináltam (ok, nem egész du. hanem csak két órát főzögetve :) ) és egyszerűen FE-NO-ME-NÁ-LIS lett :) Nagyon köszönöm még egyszer!

    Férj úgy lapátolt, mint aki most eszik utoljára :D

  • 2009.04.08 11:20:58Ricardo

    Itt szoktam ám lenni, és olvasom a cikkeket, na meg a Te hozzászólásaidat. Néha majdnem leesek a székről! A Malackarajra is át szoktál már nézni ha jól látom! Igazán nincs mit, nem az én érdemem a recept, hanem a sok olasz Mammaé! :)Jobbulást!

  • 2009.04.08 11:35:42VilágosKékHarisnya

    Köszönet a mammáknak is, és neked is, főleg, hogy annyi idő után végre olyan lett, mint amilyennek kell, hogy legyen! :)



    Igyekszem jobbulni, kösz!

  • 2009.04.08 11:58:18Mabel

    Sziasztok! Zalában is van belőle bőven.

    Én két hete mindenbe medvehagymát teszek, a férjem kezd besokallni. Tettem a töltöttcsirke töltelékébe, spenótba, majonézes kukoricasalátába, pogácsába, zöldséges prószába(burgonya, cukkini, sárgarépa, hagyma lereszelve, + kefír, só, bors, 1 tojás + medvehagyma összevágva, palacsintasütőben megsütve), kacsazsíros kenyérre, tojásba, hús mellé tejszínnel szósznak, levesnek. Magyarán mindenbe jó, amibe a fokhagyma/hagyma illik. Mellesleg az erdőbe, ha találtok már messziről lehet érezni az fokhagyma illatot.

  • 2009.04.08 12:14:28ikes_ige

    huh hegyilany, milyen igazad van, télleg nem közötte van, el is süllyedek menten e gáz de gáz:)

    Nem hiába vagy hegyilany...

    Mondjuk ettől még érdekes a dolog:)

  • 2009.04.08 14:23:23Prinzessin Erbsen

    ikes_ige

    valószínű a talaj miatt



    Csak arról tudok nyilatkozni, ahol már találkoztam vele, vagy a helyet nagyon jól ismerem, állítólag valhol a Bükkben is van valahol, de ha van is nem olyan tömegben mint a Mecsekben.

    Pedig vadásztam rá, elhiheted.

    Hasonlóan kutattam fekete trombita gomba után is, de vagy nagyon korán, vagy tul későn mentem.

    De az a nagycsarnokban van szárítva.

  • 2009.04.08 16:18:26hegyilany

    Lehet a talaj is, de inkább valami más. A Mecsekben üledékes kőzeten (mészkő) rendzinán, a Mátra vulkáni kőzetén nyiroktalajon, a Soproni-hegységben pedig kristályos kőzeten és lajtamészkőn van barna erdőtalajon. Talán inkább az erdőtársulás számít neki. Vagy a lejtő kitettsége... nemtom.



    De kertben egész sok helyen megél, csak nem ilyenkor, virágzás idején kell áttelepíteni, hanem nyugalmi időszakban, hagymaként.

  • 2009.04.08 17:35:48VilágosKékHarisnya

    hegyileányzó,

    most is át lehet telepíteni, a lényeg a gyorsaság.



    (kb. két és fél hete loptam..... izé. Két héttel ezelőtt találtam az egyik elhagyatott tanyán halom nárciszt, tulipánt, császárkoronát meg liliomot. Persze, hogy kiszedtem az utolsó darabig. Jó mélyre kell nyúlni az ásóval, rohannyhaza, azonnal elültetni. Minden megfogta, a tulipánok már majdnem ki is fakadtak, úgyhogy húsvétra gyönyörű lesz a kert! ööö... és ez megélhetési virágelvétel volt egyébként :DDD)

  • 2009.04.08 18:37:32vasszűz

    Két éve Szekszárd környékén szedtem, egy étel tényleg nem szexi, nagyon finom krémleves készült belőle.

    Jellegzetes hagymaszaga van, szerintem nem lehet összekeverni a gyöngyvirággal.

  • 2009.04.08 21:23:25Kiszel Tünde

    Most vettem a törökbálinti Corában, zacskója 370,-Ft.

  • 2009.04.08 22:39:53tomsawyer

    gőzöm nincs mi ez, úgyhogy fájdalom, de ehhez most nem szólok hozzá

  • 2009.04.09 08:05:35zoxó

    VilágosKékHarisnya, én ugyanezzel a módszerrel és ugyanilyen környezetből loptam nagyszemű fehéreperfát:). Picikét:). De azt valahogy nem bírom, amikor a nyanyák benyúlnak a kerítésen, és leszedik a kaktuszom kicsinyét. Nem vagyok lehagyott tanya!!!

  • 2009.04.09 10:24:35VilágosKékHarisnya

    zoxó,



    látod, milyen kis önző vagy? :)))



    javaslat: beszerezni egy pitbullt, nem lesz nyúkapiszka :D Najó, én könnyen beszélek, ha én lebukom, max. annyi, hogy "lány mérnemszóltálhogyköll", nekem azon a környéken 17 km-es körzetben minden rokonom.

    Még tán a kóbor macska is meg a patkányozó tacsikutya is.



    Fehéreper finom csak jönnek rá a legyek, ezért nem szeretjük, csak a porta mögött.



    tom,

    remélem, hétfőn jössz locsolni és verset is mondasz :DDD

  • 2009.04.09 12:22:29házitündér

    Ma vettem a Lehelen, 250 forint volt egy csokor.

  • 2009.04.14 12:35:03szazala

    Fejér megyében a dégi kastélyparkban és azt körülvevő erdőben rengeteg van.Már kezd virágozni,de még nem fehérlik.Akinek van rá lehetősége látogasson el.Általában én az erdős részen szoktam szedni,mert nincs szem előtt,így talán kevésbé szennyezett,meg aztán nem szólogatnak durván be,hogy ugyan már ne szedjem le a növényt!Normálisan,nem gyökerestül tépem,vigyázok a természetre!

  • 2009.04.28 18:18:42LittleT

    Ha valaki ismer a Pilisben Budapesthez közel medvehagymás területet, kérem ne tartsa magában.

  • 2009.04.30 20:20:24jános 62

    Üdv mindenkinek!
    2 évvel ezelőtt hoztam 3 medvehagyma hagymát
    a Cserhátba a házam mögött szépen terjed,az elszórt magok is kikelnek.
    Tudna valaki nekem magot postán küldeni?
    Szeretném megpróbálni több helyen az erdőben
    szaporítani.

    Köszönetképpen szólok mikor kell jönni vargányát v. rókát szedni.

  • 2010.01.30 15:59:51pawa

    Ha kell valakinek én ezer forint plusz postaköltség amit vevő áll 50darabot (ötven darabot, hagymát) küldök utánvéttel! nyár vége felé. Természetesen így sem nagy mennyiség az 50db hisz csak kettő levelet hoz amiből csak egyet lehet felhasználni! Nyár végén szedem fel nagyon kora ősszel.Érdeklődni somogyimedvehagyhma@gmail.com címen

  • 2010.02.24 13:40:41Durva

    Ajánlom mindenkinek a medvehagyma.eu oldalt.
    Egész évben! Ismétlem Egész évben lehet kapni fagyasztott és sózott medvehagymát. Állítólag szezonban frissen is küldenek. www.medvehagyma.eu

    Itt nem egy csokor 700-800 ft, hanem 1 kg. És az rengeteg.

    Szerintem jó!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta