OFFLINE

Süssünk pizzát! Egyszerűen!

2009. április 5., vasárnap 08:00

Olasz barátnőm minimál receptje következik. A világon mindennél egyszerűbb és finomabb lesz így a pizza, de csak a roppanós, vékony tésztát kedvelők olvassanak tovább. Aki jobban szereti a ballasztanyagokat a feltétnél, menjen a Pizza Hutba. Carola eredeti receptje (olaszul is) és az örök klasszikus margherita itt olvasható, ezek most az én kedvenceim lesznek. Egy kiló lisztből készült pizzából hatan bőven jóllaknak.

Egy kiló szobahőmérsékletű lisztet (BL 55/00 típusút) nagyon alaposan eldolgozok langyos vízben feloldott, 50 gramm élesztővel. Nem kell felfuttatni, kovászolni, itt fölösleges. Langyos meleg vízzel segítem a ruganyos, éppenhogy nem ragadós állaghoz. Legalább fél órát gyömöszkölöm (lehet géppel is, de nem az ortodoxoknak, akik kézzel tolják, bal és jobb karra is 100-100 gyúrás után lesz kész, a sport mindenek felett), majd meleg helyre félrerakom egy-másfél órára.

A kétszeresére dagadt tésztát 1-2 milliméteresre nyújtom és egy bőven kiolívaolajozott tepsit kibélelek vele, betolom 8 percre a 250 fokos sütőbe. 8 perc után kihúzom, rádobálom a feltéteket és visszatolom másik 8 percre. Lehet kerekre, én az egyszerűség kedvéért szögletesre szoktam, ahogy a házi pizzát az olaszok is. Kirántom, felszeletelem és amíg esszük tolom be a következőt. És a következőt. És még egyet. Roppanós, olajos és a feltét mindenek felett.

Hét-nyolc éve voltunk Veronában (Verona amúgy bűbáj, erkély, blablabla...) ott ettem ezt a vega-kompatibilis pizzát, isteni, imádom: felkockázott főtt krumpli, gorgonzola (akár márványsajt) olívaolajjal meglocsolva, friss rozmaring. A sajtot csak mértékkel, mintha fűszer lenne, mert az is. Csodás és laktató, mellesleg rém olcsó is.

Ezt Carrarában ettem, talán ezerszer Carlónál, sírni tudnék, ha rágondolok: prosciutto crudo (füstölt-főtt tarja akár), mascarpone. Ennyi. A feltéteket nem szabad sajnálni, mascarponét jó vastagon lehet kenni a sonka alá. Ez a férjem kedvence is (kínos, de szereti a hawaiit is, de ezt most inkább nem részletezném...)

 És kedves Olvasók, kedvenc pizza?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.05 18:16:29petrezselyem0001

    Nem tudom,milyen lehet ez a krumplis pizza,biztos jó. Bár egy olaszországi síelésen volt szerencsém a sült krumplis pizzához,azóta nem kívánom az ilyen szénhidrát-bombákat...

    Viszont Carola Margheritáját megcsináltam,és isteni lett!

  • 2009.04.05 18:41:51Los Alamuszi

    Az én pizzareceptem ugyanez, és szerintem sem kell ennél jobb (és olcsóbb).

    Még annyi, hogy én a tésztába is szoktam egy kis bazsalikomot, rozmaringot tenni, de csak, mert a kézi paradicsommártáshoz már úgyis elővettem.

    Nekem a sütési trükköm az, hogy egy sírkövesnél vágatott le apósom egy 3,5 cm vastag, pont a sütőbe passzoló márványlapot, azt nyomom be a sütőbe, rá a maximális hőfok (nálam 250°C). Mire a tészta megkel, a sütő is felmelegszik (a kővel irtó nehezen melegszik, illetve hűl). Állítólag ez az a házi módszer, amivel viszonylag jól modellezhető egy rendes pizzasütő kemence (olyan sose lesz, de majdnem) Állítólag vastag tetőcseréppel is működik.

    A tepsit nem olajozom, csak lisztezem, a tésztát szintén a lehető legvékonyabbra nyújtom-tapicskolom, rá a mártás (semmi extra: olasz paradicsomkonzerv megfuttatva egy kis oliva-fokhagyma elegyen, és bazsalikom, rozmaring), alulra némi mozzarella, rá a lehető legkevesebb feltét (ált. sonka, gomba)

    Be az izzó sütőbe, 8 perc alatt kész.

    Mi még vágunk rá friss bazsalikomot (ha nyár van, és van a kertben), meg rukkolát (ha szintén van a kertben, vagy a hűtőben)

    Ennyi.

    Hosszabb leírni, mint megcsinálni.

  • 2009.04.05 18:47:23VilágosKékHarisnya

    Bazz, Los, remélem, nincs belevésve, hogy "sosem feledünk" :DDDDDDDD

    (ma a szokásosnál is hüjjébb vagyok, bocs, biztos az idő...)



    Izé... rukkolát a kertben nehéz?

    Vagy csak elszórod és hadd szóljon?

    Még nem vetettem rukkolát, viszont pár napja énkiskertetkertelek és időben még belefér.

  • 2009.04.05 18:49:38VilágosKékHarisnya

    jdgirl, kikkkérem magamnak a hízásra hajlamosságot!!! :DDD



    ikes,

    az uramat nem báncsuk, szeressük, merjóember.

    Egyetlen hibája, hogy juve drukker, de erről nem tehet, hét évesen megcsapta valszeg valami gömbvillám.

    Kész a terasz, subidubi, fogadjunk holnap jön egy orkán és letöri az összes muskátlit...

  • 2009.04.05 19:03:30ikes_ige

    VKH:D Nem is gondoltam ám komolyan, csak épp engem is kiakasztott az erősebbik nem egy példánya, ezzel magyarázható a hirtelen felindulásom:)



    peace

  • 2009.04.05 19:04:08VilágosKékHarisnya

    Na, meséjj.

    Bosszúban isteni vagyok :DDD

  • 2009.04.05 19:17:40Macaroon

    Sajnos én is szeretem a roppanós virslit, és kecsöppel szeretem, na megyek kukoricára térgyepelni:o)

  • 2009.04.05 19:21:29Macaroon

    VHK beszélnünk kell, én paradicsomot szeretnék, de csak ládázni tudom, segíts majd léci! Még nem késtem el vele ugye? Nekem áprilist és végét javasoltál...

  • 2009.04.05 19:24:06Macaroon

    javasolták...

  • 2009.04.05 19:35:46Péter Anna

    a virslihez amúgy gasztronómiai megközelítésből megy a ketchup, ugyanazt a termékszinvonalat képviselik, de egy pengevékony olasz pizzára nemáááá :)

  • 2009.04.05 19:36:08VilágosKékHarisnya

    Mac, nnnavégre, leestél a mociról???? :D

  • 2009.04.05 19:36:40VilágosKékHarisnya

    Anna és kérd ki az Annácskát is!!!! :DDD

  • 2009.04.05 19:54:10Macaroon

    Nem motoroztam ma, kinn voltam a motorépítőn, majd leszedem a képeket felteszem vhova és közreadom, Annának az autómániája miatt másoknak meg azért, hogy be lehessen szólni, hogy már megint nem a témáról van szó. Váháhá:-)))

  • 2009.04.05 20:00:26Péter Anna

    Volt Annácskázás? Nem láttam volna, vagy észre se veszem?

  • 2009.04.05 20:03:00Macaroon

    Ctrl f: "annácska" és mindjárt meg lesz az:o)

  • 2009.04.05 20:04:52Péter Anna

    Macaroon, te voltál! :DDDD

  • 2009.04.05 20:10:34VilágosKékHarisnya

    Namostmérnemjelenikmeeeg?



    Aszontam, hogy mosmér??



    Terminátor Annácska.



    Bazz, ha holnap nem hív fel a Havas Henrik, hogy könyvet akar írni rólad, akkor eddig hiába volt minden!



    Ja és azt is írtam, hogy ordítva röhögök.....

  • 2009.04.05 20:14:41VilágosKékHarisnya

    Ja, és a könyv munkacíme az lesz, hogy a Karajkirálynő. áááááááááááááááááááááááááááá, jaj asszem el kéne mennem alunni :DDDDDDD

  • 2009.04.05 20:18:06Péter Anna

    Ezt én kevésbé remélem, HH eddigi könyvalany-ízlését figyelembe véve. :DDD

  • 2009.04.05 20:22:40VilágosKékHarisnya

    Ok, akkor majd én. Módosítottam a munkacímet: Karajkirálynő Volvóvalra.

    (mármostkopirájt, és visszavontam mindent, ami a velvet felhasználói feltételekre vonatkozik.... :DDD)



    Mac,

    te meg ne mászkálj paradicsmok után jövő hétig, mert látom lelki szemeim előtt, ahogy bepalántázol a teraszra 7-8 tő lugasparadicsomot aztán csodálkozol nagyon :DDDDD

  • 2009.04.05 20:56:18ikes_ige

    VKH,



    amúgy semmi különös nem történt, csak a szokásos férfiúi határozatlanság, ami néha eléggé kiábrándító...:D Nálam nem háztartásbeli a célszemély, de asszem nem is lesz az... meg amúgy is, fijatal vagyok én mééééég:DD

  • 2009.04.05 20:57:45VilágosKékHarisnya

    a könyv egy részlete..



    - ööö... azt hiszem, tegeződhetünk...

    - igen.

    - (jaj, csókolom, köszönöm, igen, imádom a házi málnaszörpöt, köszönöm. Maguknál is szar volt az ide termés, mert nálunk igen, és hát a korai cseresznye is elfagyott, félek, kiment a fa, mert....

    - khm...

    - ööö igen. köszönöm a málnaszörpöt. Isteni. Pont így szeretem, szódával. Nem szeretem, ha túl hideg, mert a fogaim túlérzékenyek..

    - khm khm...

    - ja igen. Hol is tartottam? Azt hiszem, tegeződhetünk, hiszen én vagyok az idősebb... jajjj de aranyos kiskutya...... hágyereidetekiste, azanyádúristenit, teaztán egy kistevagymi???? Jajjj, hápersze, gyereide az ölembe, mer te egy kis szarházika vagy, mi??? nemszabadámnyalogatni a diktafont, mert krrrrrrrrhhhhhhhhhkkkkhrrsssssssszrcssssssssshhhhhhh hánemmegmondtam, jajj tekis atyalapatyala tekis cunája, te

    - NEM KEZDHETNÉNK?

    - ó persze, hogyne. izé. Hol is tartottunk? Nem tegeződhetnénk? Óóóó óóó elnézést......... oláketál? (ó elfut.... csrrrrrrrrrrcsrrrrrrrcsrrrr (lihegés)) Izé. Olá, Buenas tardes. Izé. (bazmeg, de szar a kiejtésem) Olá. Hihi. Soy ungárá. Me jámo/gyámo vékáhá........ na naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (dulakodás csendben) ...

    - Értem, talán térjünk vissza a témához. Úgy gondolom, tegeződhetnénk... (ááááááááá áááááááá segítség..... áááááááááá szokorróóóóóóóóóóóóóóóóóó izé........... pozoooooooooooor .........krcssrssscsszsrrrrrrrrrr...........)

  • 2009.04.05 21:10:37VilágosKékHarisnya

    "Nálam nem háztartásbeli a célszemély" atyaég, utaltam rá, hogy nálam ill. nálunk igen??? :)))

  • 2009.04.05 21:13:23ikes_ige

    "az uramat nem báncsuk, szeressük, merjóember."



    áhhhám:D bár lehet, h csak átvitt értelemben írtad, nem tudhassam én aztat:D

  • 2009.04.05 21:23:49VilágosKékHarisnya

    szted férjhez mentem volna valaha? :DDD



    húdenagyonrosszidőbenjöttél.

    elkezdtek követelni engem.

    hahh.



    most éppen aszonta. "gyere ide asszony".

    én meg mék :D

    hát ...... én is eccé szólok rá a kutyára :DDDD



    zárójel.

    nincs élőbb és szebb dolog annál, mikor papa bejött a nyári konyhába, izzadt volt, büdös és koszos, és aszonta: "asszony, (á, nem ezt ondta ám, hanem a mama keresztnevét, dehát mégiscsak egy nyilvános fórumon vagyunk ugye...) szóval aszonta, "asszony, adj innom"... és a mama eldobott kaszátkapát és adott inni.

    Na, akkor elhatároztam, hogy én is egy szóra mék.

    Vagy sehogy.

    Most elhangzott :DD

    Úgyhogy mék. :)



    Kívánom ezt mindenkinek :)

  • 2009.04.05 21:38:17ikes_ige

    Ha menni kell, hát menni kell...

    Olyan ez, mint a kétbetűs meg a koporsó:DD

  • 2009.04.05 21:48:40Péter Anna

    Nálunk az egy szóra ugrás előtt mindig elhangzik a klasszikus: Que?

    :D

  • 2009.04.05 23:46:46Bambano

    nem szeretem a papírvékony pizzát... nekem a legalább másfél centi vastag ízlik.

  • 2009.04.06 08:22:30goa

    VKH, ha veszel egy tő rukkolát, és elülteted most, nyár végére az egész kert tele lesz, merthogy gyomnövény, és mindenhova elterjed.

    Macaron, most kell palántázni a paradicsomot ahhoz, hogy július végétől teremjen. Jó nagy legyen az a balkonláda, vagy vegyél olyan fajtát, ami kimondottan apró szemű balkonparadicsom.

    Én tegnap vetettem el a paprika és paradicsom magokat, május közepe vége felé ültetem ki a kész palántákat. Tavaly 30 tő paradicsom palántán heti 3 kiló termett. A házi paradicsomnál nincs finomabb, szerintem megéri macerát.

  • 2009.04.06 09:56:36Los Alamuszi

    Kissé megkésve jöttem rukkola ügyben, de látom, hogy pont megérkezett a válasz is.

    Szóval, az náluk is úgy lett, hogy vettem egy tővel abból a hiperekben is kapható fűszernövényes cserepekből, aztán mostanra már a tárkő közeiből is ez hajt ;-) De azért a biztonság kedvéért ősszel kipergettem a magjait is és azt is vetettem (de csak cserépbe) Na, AZOK nem jöttek ki ;-)))

    A bazsalikomomat viszont mindig megeszik a rohadt csigák vagy elhervad már a cserében, amit úgy vettem. Az összes imádott zöldfűszerből pont a kedvencem nem terem eléggé és eleget.

  • 2009.04.06 09:57:21Macaroon

    KÖSZI! Nem balkon kiteszem a kertbe, de társasház azért kell a láda, nem áshatom fel a kertet já, jó nagy lesz, már meginterjúvoltam ez ügyben pár ember, hogy mekkora kell, mivel nagy paradicsom fan vagyok, ezt nem hagyom ki.



    Rukolát hol tudok venni? Elmegyek az Oázisba ma...meglesem van-e...

  • 2009.04.06 09:58:40Macaroon

    Van még bármi extra azon kívül hogy jó nagy ládát veszek, mélyet, és legalább 30 centire teszem bele a paradicsompalántákat? Tippek ötletek? És még annyira off sem vagyok:-)

  • 2009.04.06 10:23:03Rékuc

    hát ez inkább pászka, mint pizzatészta... minek bele élesztő, ha kopogós szárazra sütöd? A Pizza Hut a másik véglet, de ezt erős túlzásnak tartom...

    a pizzára pedig sem ketcupot, sem házi kotyvasztású magyar minimálparadicsomot nem szabad tenni, hanem otthon készített fűszeres marinara szószt, attól lesz finom pizza íze.

    ennyi

  • 2009.04.06 12:33:01Macaroon

    Rékuc te olvastad ez a mondatot: "És kedves Olvasók, kedvenc pizza?" Tehát ezt itt az a hely (kellene, hogy legyen) ahol mindenki leírja, hogy NEKI mi a kedvenc pizzája és nem lefikázza a másikat, hogy neki miért az ami. Na de mindegy, megfigyeltem, hogy vannak itt emberek akik egyetlen hozzászólást nem tudnak negatívum nélkül beírni.

  • 2009.04.06 13:45:58hallohallo

    hihihi, szeretem ezeket a mondatokat, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni, enni, szeretni :)

    a kedvenc pizzám amúgy dolce vita blogjáról való, akit néha szívesen leütnék azért, mert dogmatikusan megmondja, mit lehet és kell és szabad enni, bárkinek, mindenkinek, viszont nagyon jó receptjei vannak.

  • 2009.04.06 13:57:55Rékuc

    Macaroon

    'Tehát ezt itt az a hely (kellene, hogy legyen) ahol mindenki leírja, hogy NEKI mi a kedvenc pizzája'

    akkor mi a búbánatot kertészkedsz itt? :D

  • 2009.04.06 13:58:57Los Alamuszi

    Hát, rukkolát most szerintem cserépben sehol nem kapni, magot viszont vettem a Bricostoreban.



    Egyébként pizza ügyben valóban, ki mit szeret. Engem a vastag, vagy vastagabb tésztákkal lehet kikergetni a világból. Mo-n a három legjobb eddig evett piizám: Pomodoro, a érdi Giuseppe pizzéria, és Szekszárdon szintén egy olasz által üzemeltetett étterem (Bella Napoli), akik, ha minden igaz most nyitnak valahol Bp-en is egy trattoriát, csak emlékeznék, hogy mit mondott a tulaj hol. Talán a Király utca sétálós részének elején...

    De ez persze az én szubjektív rangsorom, de ezek hajaznak a leginkább azokra az igazi olasz pizzákra, amiket Olaszországban sikerült ennem.

    Ott a csúcs az volt, mikor a pék sütött egy ilyen pászkának titulált lapot, a vendéglátónk meg bement a tengerbe, felszedett éhány szúrós izét (talán tengeri sünt?), kijött, a szúrós izét felvágta, kifordította, a belsejét szétkente a tésztán, és kész volt az ebéd... JA, ez Bari mellett volt, nulla turista, akiknek az ízléséhez igazodni kell, ha boltot akar az olasz. Ott nem volt a pizza eleve túlszofisztikálva, ha nem a sünös megoldás volt, akkor egy kenet paradicsomszósz, fűszerek, némi sajt, és jónapot.

    Azokat a pizzákat szeretném majd egyszer reprodukálni, ha lesz egyszer egy kemencém.

  • 2009.04.06 14:01:20maripán

    Személyszerint nem kelesztem a tésztát... :) Mégis csudafinom csudajó pizzákat szoktam sütni. Jah, mondjuk elő sem sütöm,de 280 fokos sütőben (hősokkolom:) )és 8 perc alatt készre sül.

  • 2009.04.06 14:39:09helmut fantasia

    de jó egyeseknek hogy olaszba járnak pidzát zabálni.

  • 2009.04.06 15:41:22silberstein

    Ruccola nálam magról is rendesen elszaporodott (erkélyen, balkonládában), a zsenge leveleket kell leszedni, mert később megkeseredhet / szálassá válhat, bár ez valszeg típus-függő.



    Egyik kedvenc pizza a Napoletana, a jó kis szardellákkal, kapribogyókkal meg sok mozzarellával. A másik - kapaszkodás - a pera e gorgonzola, ami tejszínes alappal készül, rajta körte-szeletek, gorgonzola sajt, dió, szőlőszemek. Hát az valami isteni. És jöhet a spenótos-fokhagymás is, tükörtojással. Tésztából a vékony, ízes, ropogós, és igen, a szélét is megeszem, fokhagymás olívába mártogatva.

  • 2009.04.06 15:48:00Los Alamuszi

    helmut fantasia!

    Igen, nagyon jó.

    Az az út, amiről pl. itt meséltem úgy jött létre, hogy egyetemisták voltunk, nyáron melóztunk egy hónapot egy étteremben (mosogattunk), és abból a pénzből elmentünk egy olasz srác meghívására, akit előtte a párom szülei láttak vendégül. Később is csak abból utaztunk, amit megkerestünk.

    Lehet utánozni.

  • 2009.04.06 15:50:11silberstein

    Ja, itt Pesten a Marzanoban ettem, eszem a legjobb pizzákat.



    A márványlapos trükköt Jamie Oliver-nél láttam, a sírköves kicsit bizarr, de valóban ez tűnik a legjobb beszerzési forrásnak.

  • 2009.04.06 15:54:01farina

    1. a nagymamám is szokott vastag tésztásat készíteni. rendes felvidéki asszony, úgy is hívja, hogy lepény. egyébként kolbász szeleteket tesz rá, aminek csinosan kisül a zsírja és egy pohárnyi tejfölt egy tojással kikever és azzal leönti, mielőtt betolja a sütőbe. na ez a tészta sem lesz vastagabb két centinél sülés után, de isteni.

    2. pizza rossini: pesaro városkában a paradicsommal vékonyan megkent (vékony) tésztára sajtot sütnek, és mikor kész, még forrón vékonyra szeletelt keménytojást fektetnek rá és pár csepp majonézzel megcsepegtetik. tudom, hogy bizarul hangzik, de isteni.

    3. szuper natur paradicsom pürét lehet kapni üvegben. én azt használom.

    4. nekem is a temetőből van a gránitom, teljesen más világ, mint az elektromos sütő alapjáraton...

    5. és a kemence... majd elmondom, hogy milyen :-))

  • 2009.04.06 16:18:42silberstein

    farina, ez a nagymama-féle remekül hangzik, van is otthon mangalicakolbász,.. Francba a kilókkal, meg a tavaszi karcsúsodással, ezt ki kell próbálnom.

  • 2009.04.07 18:14:13reduxio

    A pizzára ketchupot tenni szentségtörés az olaszok szerint!Bazsalikomos paradicsommártás az igazi.

  • 2009.04.07 22:41:47farina

    na ide figyelj Péter Anna, mindjárt felrobbanok.

    harminchatodik alkalommal futok neki a ciabattának. mentem a saját fejem után, kísérleteztem a lisztekkel, a gyúrással, a vízzel, a kelési idővel. elolvastam száz receptet, kombináltam. és isteni dolgok jöttek ki a sütőből, DE mindegyiknek az állaga sűrű, mint a rendes magyar kenyéré.

    NAGY BUBORÉKOKAT AKAROK!!! és vastag roppanós kérget és azt a kicsit "gumis" belet.

    van tipped?

    vacsora meghívást ajánlok cserébe, a gasztrobarátnőm úgyis kér egy ideje, hogy hívjalak.

    elfogadod?

  • 2009.04.08 07:55:21Péter Anna

    El, jóhogy. Na az van, jön ma este Carola Genovából és megkérdezem, hogy van a ciabatta és megosztom veletek. DE

    Carola, mivel genovai, ismeri a jó focaccia titkát, ebben a videóban el is mondja és itt hiába viccel, képtelenség itthon, egy sima sütőben megcsinálni ezeket, hirtelen kell 300 fok körben nekik:

    auto.indavideo.hu/video/Etanolos_Ford_Focusszal_Olaszoszagban



    de megpróbálhatjuk a ciabattát is :)

  • 2009.04.08 08:08:56VilágosKékHarisnya

    farina,



    amit a mamád csinál, isteni, én úgy ismerem, hogy langalló.

    (vagy az más??)



    Nagyon-nagyon jók a pizzákok, tökjó, mindenki tök ügyes! :))

    És kösz a rukkolás tippeket is!

  • 2009.04.08 09:29:08Péter Anna

    farina van kemecéd? hú, akkor menni fog :) a tűz és a víz a titka ezeknek az olasz kenyértésztáknak

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta