OFFLINE

A cukormentes böjt közben nincs hova menekülni

2009. március 22., vasárnap 09:00

Megint itt a tavaszi böjt időszaka, amikor én valamiért mindig úgy érzem, hogy lemondásokkal kell próbára tennem magam az étkezés terén (is), pedig fogyókúrára egyébként semmi szükségem nincs. Évek óta nem iszom alkoholt a hamvazószerdától húsvétig terjedő másfél hónapos időszakban, és emellé tavaly a kávéivással és a húsevéssel is felhagytam. Mivel a három megvonás közül a kávé bizonyult a legnehezebbnek, azt idénre is bevállaltam, de a vegetáriánussághoz szinte egyáltalán semmi lelkierőre nem volt szükségem - mivel egyébként sem eszem túl sok húst -, ezért helyette kitaláltam valami mást.

Pontosabban nem én találtam ki, hanem egy ismerősöm ejtette el azt a megjegyzést, hogy az lenne az igazán nagy szám, ha az édességekről mondanék le, tudja ugyanis, milyen javíthatatlanul édesszájú vagyok. Ha már lúd, legyen kövér, mondtam erre én, és úgy döntöttem, nemhogy nem eszem és nem is iszom semmit, amihez cukrot (mézet, édesítőt) adtak hozzá. Friss gyümölcs, ezeknek facsart leve, "üres" tea, tej cukrozatlan kakaóporral vagy sózatlan-pörköletlen mandula - ezek jelentik számomra mostanában a desszertet.

Érdekes módon a kávénemivástól idén már nem kapok fejfájást, az édességtelenségnek azonban volt annyi mellékhatása, hogy az első héten többször is álmodtam azt, hogy eszem valamit, amiről utólag jut eszembe, hogy cukor volt benne. A cukormentes diétát meglepően komplikált megszervezni, ha az ember nem kizárólag azt eszi és főleg issza, amit maga készít. Egy-egy beülés alkalmával ugyanis ha nincs tea vagy 100%-os gyümölcslé az adott vendéglátóipari egységben, nem nagyon marad számomra más az ásványvizen kívül. Egy kávézóban egy pohár meleg tejjel kényeztettem magam a múlt héten.

Ha valaki még csak le sem akar fogyni, akkor egy ilyen diéta alapvetően értelmetlen, elismerem. De azért tanul közben az ember magáról néhány dolgot, legfőképpen az ételhez, étkezéshez való viszonyáról. Megdöbbentő ugyanis, mennyi örömet merít az ember önmagában az evésből-nassolásból. Ha nincs kávészünet, nincs sütizés, nincs ivászat, nincs ott az a pohár(/üveg) bor, amibe az ember a bánatát(/stresszt) belefojthatja, elég nehéz elmenekülni a hétköznapok és a gondok elől, főleg, ha az ember még csak nem is cigizik. Márpedig nyilván nem én vagyok az egyetlen,a ki felé a világ éppen nem a legbarátságosabb arcát mutatja idén kora tavasszal.

Ha mégis van értelme egy ilyen gyakorlatnak, az az, hogy az ember megtanulja megtalálni és felértékelni a többi örömöt, amit az élet nyújt. Együttlétek, pár perces napsütés, zene, film, művészet, sport - és persze a "rendes kaja" is ott van. Ha megkérdezik, hogy miért csinálom, akkor most azt válaszolom, én ezért. A poszt végén a kérdés idén is ugyanaz, mint tavaly: rendelkezik-e ön is hasonló kényeztetés-megvonási tapasztalatokkal? Mi az, amiről le szokott, vagy le szeretne mondani? És főként: miért?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.22 12:46:50andie

  zalla

  akkor most idézek egy könyvből (nyitott vagyok a cáfolatra egyébként)

  A kandidakolónia méretét vagy — ha úgy tetszik — népességét közvetlenül a rendelkezésükre álló élelem határozza meg. Ha a vércukorszint mindig normál szinten van, akkor a kandidakolónia sem gyarapodik. Amikor az elfogyasztott cukor kikerül a vérből, és egyenletesen eloszlik a sejtek között, amik hasznosítják azt, akkor a legkisebb gombaszaporulat is gyorsan kipusztulna, és ez így van rendjén.

 • 2009.03.22 12:47:06andie

  folyt:

  Ahogy azonban a vércukorszintünk megemelkedik, a kandida villámgyorsan szaporodni kezd („virágzik”), ahogy ne-kiáll belakmározni a fölösleges cukrot. És ha ezzel végzett, mind a vércukorszintünk, mind pedig a kandidakolónia nagysága visz-szaáll a normál szintre. Ez a fluktuáció természetes része az em-beri test fiziológiájának, és nem okoz semmilyen egészségi problémát, sem pedig kellemetlen tüneteket.

 • 2009.03.22 12:47:31andie

  folyt:

  Ha azonban a zsírban gazdag étrendnek köszönhetően a vérzsírszint tartósan magas marad, akkor a cukor nem tud tá-vozni a vérből, és ahelyett, hogy üzemanyagként szolgálna tes-tünk 18 billió sejtjének, táplálékul szolgál az egyre növekvő kandidakolóniának. Üzemanyag nélkül viszont a sejtek nem képesek energiát termelni. A test elfárad, kimerül, mint egy rossz elem.

 • 2009.03.22 12:48:30andie

  folyt:

  az emberek maguk tehetnek arról, és napról napra minden étkezésnél folyamatosan tesznek is azért, hogy a hasnyálmirigyük és mellékveséjük kifárad. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a kandida addig gyötri az embereket, amíg azok végre hajlandóak nem lesznek változtatni az életmódjukon. A kandida megjelenése egy vészcsengő: arra figyelmeztet, hogy a szervezetünk rohamosan közelít a diabéteszes állapothoz, és nem árt drasztikusan csökkentenünk a zsírfogyasztásunkat, különben rettenetes egészségi következményekkel kell számol-nunk.

 • 2009.03.22 12:48:46andie

  vége:

  Elmondom tehát még egyszer: az egészségügyi szakembe-rek, akár hagyományos, akár alternatív orvoslással foglalkoznak, sajnos nem látják a fától az erdőt. Ha csak a tüneteket ismerik, de a zsírfogyasztással kapcsolatos kiváltó okokat nem, akkor azt szokták javasolni, hogy egyáltalán ne fogyasszunk cukrot, még gyümölcsöt se. Pedig nem a gyümölcsfogyasztás okozza a kandida-betegséget, így annak elhagyása nem fogja megoldani a valódi problémát.

 • 2009.03.22 12:48:51Ay leánya

  Zalla,

  mindössze annyit mondtam,hogy az inzulin receptorhoz az inzulin kötődik. Mi ebben a hiba ?

  Akit kérdeztem az egyébként szakértője a témának és nem alapfokon :)

 • 2009.03.22 12:53:57andie

  bocs, még egy

  Az inzulin egyik dolga az, hogy a vérben hozzátapadjon a cukormolekulákhoz, majd megtalálja a véredények falán lévő inzulinreceptorokat. Ezután az inzulin a véredények hártyáján keresztül el tudja szállítani a cukormolekulákat a sejtek közti folyadékba, majd átsegíti egy újabb akadályon, a sejthártyán, és bejuttatja magába a sejtbe.

  A zsír a felelős testünk szigetelésért: biztosítja az állandó testhőmérsékletet, elnyeli az ütéseket, rázkódásokat, megakadá-lyozza, hogy a bőrünkön át túl sok víz távozzon, és megvédi az idegrostokat. De az étkezéssel bevitt többletzsír a vérben éppen negatív védelmi hatást fejt ki. Amikor túl sok zsíros ételt fo-gyasztunk, vékony zsírréteg borítja be a véredények falát, a sej-teknek azt az oldalát, ahol az inzulinreceptorok vannak, a cu-kormolekulákat és magát az inzulint is. Gyakran egy egész nap is kevés hozzá, hogy ezek a zsírok kitisztuljanak a vérből, és mindeközben gátolják a normál anyagcsere-tevékenységet, és megakadályozzák, hogy ezek az elemek kommunikáljanak egy-mással.

  Így ha túl sok zsír van a vérben, az akadályozza a cukor kijutását a vérből. Ezért aztán megemelkedik a vércukorszint, hiszen a cukor folyamatosan áramlik az emésztőrendszerből (1. szakasz) a vérbe (2. szakasz), de nem tud kijutni onnan, hogy eljusson a sejtekhez (3. szakasz), amik már várják az üzemanya-got.

 • 2009.03.22 12:55:36andie

  Ha jól értem, ezt cáfolod:

  "Amikor túl sok zsíros ételt fo-gyasztunk, vékony zsírréteg borítja be a véredények falát, a sej-teknek azt az oldalát, ahol az inzulinreceptorok vannak, a cu-kormolekulákat és magát az inzulint is."  Érdekelne, hogy tényleg téves-e a dolog.

 • 2009.03.22 12:56:33Ay leánya

  Andie,

  amig nem jön a kóma mindenki szabadon választhatja meg,hogy kinek hisz és milyen tanácsot követ.

  Mindenkinek szive ( és alkotmányos ) joga szabadon dönteni a saját testéről és egészségéről,és ennek a jognak kikerülhetetlen mellékhatásaként viseli döntése következményeit.

 • 2009.03.22 13:01:37Kbd

  na tessék. nekem az orvosom azt mondta, hogy mindenképpen meg kell ennem napi 3 kanál zsírt, egyrészről a zsírban oldódó vitaminok miatt, másrészről...és igen, fél órája keresem a pontos leírást, amit ezzel kapcsolatban adott, és nem találom, tehát nem tudom megindokolni, miért is mondta ezt....

  kicsit zavaros a helyzet, nem is tudom kinek hihetek, illetve talán nem is fontos, az is lehet, hogy nem kandidám van, de az tény, hogy 8 évvel ezelőtt is kigyógyultam a sokkal súlyosabb bajomból a diéta következtében és most is javul a helyzet (kivéve amikor nem tartom a diétát). minden esetre kíváncsi lettem, mi is van a zsírfogyasztással. keresem is tovább a papírt.

 • 2009.03.22 13:01:38andie

  Ay leánya

  ámen  csak tudod, pont e téma kapcsán futottam bele olyan netes vitába (csak olvastam), ahogy egy kémikus egy biológus és egy gyakorló orvos vitatkozott az emberi test működéséről, amire én azt hittem, hogy egyféle lehet. :-P  És a cukor=édesség dologtól is mindig falnak megyek, mert nem csak édességgel viszünk be cukrot, hanem minden szénhidráttal. És ez gimis biosz anyag...

 • 2009.03.22 13:03:39andie

  Kbd  engem is összezavar a sokféle, egymásnak ellentmondó infó, csak nekem a fenti leírás annyira logikusnak tűnik, ugyanakkor lehet, hogy baromi nagy csúsztatás.  De ha bevált valami, azt legalább a saját bőrödön érzed, és ez a lényeg. Szerintem.

 • 2009.03.22 13:14:05zalla

  Oké, akkor kezdjük ott, hogy az inzulin nem tapad a glükózhoz... Glut-4es transzporter kihelyeződését segíti, ami a zsír és harántcsíkolt izom cukor felvételét segíti.  Mint mondtam, a zsír az endothel ALÁ épül be, a felső réteg és az alatta lévő kötőszövet/izomréteg közé, tehát még véletlenül sem akadályozza meg az inzulinreceptor-inzulin kapcsolatot mivel a zsír az ér alatt van...  Akkor nézzük mi is lesz a cukorral: Közvetlenül felvehetik a sejtek is, de limitált mennyiséget egyszerre. Májban a felesleges glükózból lesz glikogén, ez fog cukorrá alakulni éhezéskor. És a zsírszövetben a glükóz átalakul glicerin-3-foszfáttá, ami a szabad zsírsavakkal trigliceridet képez, így alakul ki a zsírraktár. Tehát, éppen kell a cukor a zsír beéppüléséhez!

  Ami igazán fontos itt: a hirtelen bevitt nagy mennyiségű cukorral vagy hosszú távon bevitt nagy mennyiséggel nem tud lépést tartani az inzulin ami pont a beépülést segítené. És igen, egy idő után kifárad az inzulintermelő sejt, így alakul ki a cukorbetegség.  De akkor én teszem fel a kérdést: szerinted merre van a candida gomba a szervezetben?

 • 2009.03.22 13:24:36zalla

  folyt

  A candidagomba valszeg jobban fel tudja venni a glükózt, mint a többi sejt, de ezt a hatást a zsír igazán nem befolyásolja...  Aki csinál cukorbeteg diétát tudja, hogy 2-3 óránként kötelező egy kevés szénhidráttartalmú dolgot enni, mert kell a normális glükózszint fenntartásához. Ennyit a szervezet gyorsan lebont, anélkül hogy a vércukor vészesen megemelkedne. Azért nem ajánlják a glükózt direkt (gyümülcsök, cukor) mert az azonnali vércukor emelkedést idéz elő, míg a szénhidrát lassabban hat, mert még bontania kell az emésztőrendszernek.

  De ez nem azt jelenti hogy kenyeret kell enni, mert abban a szénhidrát hatalmas mennyiségben van jelen. Zöldségeket ajánlanak főleg.

 • 2009.03.22 13:33:17zalla

  Ay leánya: bocsi, kicsit összemosódott a dolog.

  Zsír tényleg kell!  Az összezavarodás oka az hogy van átfedés a betegségek között: a magas koleszterinszint okozza az érelmeszesedést (zsírlerakódást) az érfalban, ami érszűkületet okoz. Ezt okozhatja a cukorbetegség is, vagyis leginkább az, hogy nincs elég inzulin ami a megfelelő helyen lebontaná a koleszterin/zsírszállító egységeket, így máshova épülnek be. A koleszterin a veszélyes, így azt nem szabad nagy mértékben fogyasztani. Viszont a koleszterin a szalonna bőrének közelében rakódik le, így nehéz elkerülni hogy ne együnk meg...

 • 2009.03.22 13:40:27andie

  zalla

  úgy tudom, a candida a vérben van.  és én értem, hogy a saját zsírunk az ér alatt van, amiről fentebb idézett szöveg ír, az a bevitt táplálék zsírtartalma.  Jól érzem, hogy van különbség?

 • 2009.03.22 13:45:25Ay leánya

  2009.03.22 13:40:27 andie

  zalla

  "úgy tudom, a candida a vérben van."  Ha a Candida a vérben van,akkor a beteg az intenziv osztályon,vagy egy steril boxban és nagyon rezeg a léc !!!

 • 2009.03.22 13:47:51Ay leánya

  Szép hosszu értekezésem valahol a levegőben szálldos,megpróbálom később újra összefoglalni,de előtte:  Valóban ez a lényeg: ami bevált azt kell csinálni (pl. diéta) függetlenül attól,hogy miért hat,ha egyáltalán ki tudjuk deriteni. :))

 • 2009.03.22 13:59:48zalla

  Nem voltam egyértelmű az előbb: zsírlerakódás alatt főleg koleszterinlerakódást értettem.  Andie: tény hogy még "hozzáértők" sem tudják pontosan mindennek a hatásmechanizmusát. De amiket írtál, azok alapvetően hibásak, ezt bármelyik biológus/kémikus/orvos/gyógyszerész megmondhatja.

  Az is nehezítő körülmény, hogy még sok minden mechanizmusát nem tudják a tudósok se pontosan, sok dolognál csak széttárják a kezüket, hogy ez van és kész. Ilyenkor tényleg a saját kitapasztalás fontos.  De van azért néhány olyan dolog, amit érdemes betartani: Hacsak nem olyan súlyos a helyzet, akkor nem szabad gyógyszert szedni, mert az a májat terheli és később lehet súlyosabb következményekkel fog járni, mint az "eredeti" betegség.

  Fontos, hogy csakis úgy tud visszaállni a szervezet a normális egyensúlyába, ha megfelelő állapotban van. Tehát, ha valaki pl túlsúlyos, akkor hiába próbál meg mindent betartani, lehet akkor sem fog hatni a kezelés, míg nem fogyott le!  Tudom, hogy ez a legnehezebb feladat, mert nem kevés önkontroll kell hozzá, de enélkül az egész semmit sem ér. Nekem édesanyám 6 év canidida majd 4 év cukorbeteg diéta után -ami csak stabilizálta az állapotát- át kellett hogy álljon az inzulinra, mert a szervezete nem bírta a gyógyszereket. Eléggé megijedt a dologtól, elkezdett mozogni, fogyott 10 kilót és varázsütésre hirtelen a krónikus magas vérnyomása normális lett, a keringése javult és minden amit még el lehet képzelni.

 • 2009.03.22 14:12:52Ay leánya

  2009.03.22 13:01:38 andie

  Az emberi szervezet valóban egyformán müködik abban az értelemben,hogy ugyanahhoz a receptorhoz mindenkiben csak ua. molekula tud kapcsolódni,de vannak egyéni különbségek (ua. benzin ua. alapelvek szerint müködteti a kis Polskit és a Maseratit mégsem ua. a végeredmény).

  Az nem kérdés,hogy a glukoz sejtekbe juttatásához inzulin kell és,hogy az élet fenntartásához a glukózból származó energiára van szükség,hogy nem marad ép a csont Ca nélkül,hogy az anyagcseréhez vitaminok is szükségeltetnek.A bizonytalanság a finomabb részletekben van,ezért mond mást a kutató biológus,aki a laborban elvégzett kisérletet ismeri, és a gyakorló orvos,aki a való életben kialakuló reakciókat látja.Ők vitatkoznak,ill. inkább úgy mondanám,hogy beszélgetnek és a kettőjük tapasztalatából alakul ki az újabb koncepció,amit aztán átültetnek a gyakorlatba.

  Neheziti a kérdést,hogy a biológia lassabban reagál,mint ahogy a környzetünk változik (naponta megjelenő új molekulák,melyekhez alkalmazkodni kéne a több millió éves rendszernek ) Beszáll a meccsbe az immunrendszer (ami a legnagyobb szervünk,ha valamennyi ide tartozó sejt tömegét összeadjuk) és az idegrendszer.Ebből is adódnak az egyéni különbségek,amik a napi gyakorlatban nem mutathatók ki,a legtöbb esetben kutató laboratóriumban sem.  Sokat segit a "józan paraszti eszünk" vagyis,ha valamitől kiütéseim vannak akkor azt nem eszem,akkor sem,ha a laboratórimi vizsgálatok szerint nem vagyok rá alergiás.

  Ha tej,cukor fogyasztása után rosszul vagyok,fáradt vagyok,akkor kihagyom őket.

  Ha a cukor hiányában ideges vagyok,akkor eszem belőle valamennyit (kivéve ha dibateses vagyok,mert akkor az életemmel játszom),mert a stresz ami abból adódik,hogy rágcsálom az egészséges salátalevelet,de közben majdmeghalok egy palacsintáért,legalább annyit árt,mint az az egy palacsinta.

  (egy palacsinta és nem 101 !! )

 • 2009.03.22 14:15:50Ay leánya

  Bocs,van néhány elütésem,betükimaradásom,ha emiatt nem érthető szóljatok,korrigálom :)

 • 2009.03.22 14:17:27zalla

  Ay leánya "Ha a Candida a vérben van,akkor a beteg az intenziv osztályon,vagy egy steril boxban és nagyon rezeg a léc !!!"  Tökéletesen fogalmaztad meg :). Szóval candida lehet a hüvelyflórában, esetleg bélrendszerben. Mivel gomba, ezért cukrot (de csak ezt!) fog fogyasztani.  Andie: Jó esetben a zsír a zsírszövetben az őt ellátó érendothel alatt van. Amit beviszel zsír, mind ide kerül, jó esetben. Ha gáz van, akkor beépülhet a nagyobb, vastagabb erek közé, ez lesz az érelmeszesedés. De ez két külön helyen történik! Ahol vastag az ér, ott nincs közel-s-távol zsírszövet, tehát nem tud zsírszöveten lévő receptort elfedni.

  Zsír eleve nem tud egy receptort lefedni. Sokkal nagyobb mint a receptor. Ahhoz kisebb anyag kell, ami specifikusan köt.

 • 2009.03.22 15:53:49Ronja

  gratulalok gyb! veghez viszed azt amihez en nem voltam eleg eros..bar hust most en sem eszem husvetig, de pont nalam sem egy nagy megeroltetes a huselvonas, 3evig vega voltam es nem nagyon hianyzik...viszont a csoki!!! nem birok lemondani rola, kitalaltam h hus-es cukormentes bojtot fogok csinalni de az elso nap lecsuszott a csokolade...:( mondjuk van egy 4honapos kisfiam, kell az energia. egyebkent egyszer csinaltam egy candida-dietat, 4honapig, es eskuszom egyaltalan nem hianyzott az edesseg. neha vettem karobos szeletet, az kielegitett. aztan a csaladban egy hirtelen betegseg kiderulese miatt felhagytam a dietaval mondvan mit hulyeskedek amikor apukam meg rakbeteg lett...

  szoval megegyszer gratulalok!

 • 2009.03.22 15:58:22Ronja

  ja, sajna nincsen tejem, ugyhogy megtehetem h ne egyek hust..

 • 2009.03.22 16:16:03Bajszos Póni

  volt egy szer egy bnöm nagyon perverz volt, állandoan rávett ilyen cukros malacságokra, ettök midennhonnan, pld a sapkám bojtját is mindig becukrozta.

  aztán egyszer csak már nem, és nem értettem, késöbb kiderült hogy már nem szeret, igy el tudtam menekülni.

 • 2009.03.22 16:16:39Bajszos Póni

  oppsz most látom, ez itt nem is bojt hanem böjt.

  akkor nemszoltam

 • 2009.03.22 16:26:54Ronja

  egyebkent van vmi homeopatias cukorelvono, probalta mar valaki? mit gondoltok rola?

 • 2009.03.22 16:27:47Ronja

  mert nagyon szeretnek legalabb egy honapot cukor nelkul elni, de tenyleg fuggo vagyok. nem is a kilok miatt fontos hanem a meregtelenites vegett..

 • 2009.03.22 17:22:41Attilajukkaja

  Andie, Ay leanya  "miért van sok cukor a vérben, miért nem ürül ki onnan a sejtek felé.  Azért, mert zsír borítja az erek falát, ami elfedi az inzulin receptorokat, amikhez kapcsolódva a cukor kikerülni a vérből."  A cukor kilepese a verbol es az erfalak lumenjeben talalhato zsirnak nincs koze egymashoz. Az inzulin receptorok sem az erfalon csucsulnek, hanem a sejtek hartyajan, feluleten. Vagyis a cukor stimulalja a hasnyalmirigy inzulin termeleset es az inzulin kotodik aztan a receptoraihoz a sejtek feluleten. De a lipidek es koleszterin (zsir molekulak) felgyulemlese akar inzulin erzektelenseghez is vezethet a maj elzsirosodasa (hepatic hyperlipidemia) miatt. Ezert nem javasolt tulterhelni a szervezetet zsirral az ilyen esetekben.

 • 2009.03.22 17:24:20Attilajukkaja

  Poni  Becukrozta a bojtodat is?

  A kis edesszaju!

  :o))))))

 • 2009.03.22 17:56:03horadi

  Kb. másfél éve derült ki, hogy inzulinrezisztens vagyok.  Emiatt nem ehetek sem fehér cukrot, sem fehér lisztet.

  Korábban sem vittem annyira túlzásba az édességet, de azért szerettem. Nekem nagyon nehéz volt leszokni a cukros dolgokról, néha már tiszta pszichó voltam mindenkivel és tényleg nem azért, mert olyan édesszájú voltam előtte, hanem egyszerűen stressz-forrás volt, hogy nem ehetek szabadon azt, amihez kedvem van.

  A másik fájó pont a fehér liszt volt. A frissen sült, még szinte meleg kenyér, kifli vagy akár egy túrós batyu annyira isteni, már ránézni is öröm. Viszont mióta tartom az inzulin-diétát, azóta ezekre még ránézni sem szeretek, mert sírvafakadnék, hogy nem ehetem meg.

  Marad a rozs, tönköly vagy teljeskiőrlésű pékárú és a diabetikus édességek, illetve az üres tea, az édesítőszereket nem szeretem.  Meg kellett szokni ezt, de ma már nem annyira rossz.

  Nem mellesleg ledobtam 25 kg-ot! :-)

 • 2009.03.22 19:31:22beryl

  kbd, hajrááááá, te fogsz győzniiiiii • 2009.03.22 20:21:43Kbd

  DE EZ EGÉSZEN BIZTOS, Beryl????? :D

 • 2009.03.22 20:43:56Ronja

  hat en kb hiztam 4kg-t a candida dieta alatt, nem ettem semmi tejtermeket viszont eletemben nem ettem annyi gabonat, rizst, kuszkuszt, kolest, krumplit...

 • 2009.03.22 20:57:19panka

  Régebben húsmentes böjtöt tartottam 40 napig, nem is volt különösebben nehéz. Az utóbbi években viszont vagy terhes vagyok, vagy szoptatok a nagyböjtben, úgyhogy ilyesmi nem játszik. Viszont a dokim (most aktuálisan terhes vagyok) eltiltott az édességtől, szenvedek is, mint a kutya, aszalt gyümölccsel és chilis étcsokival tartom a frontot, bár most látom, hogy annak az összetétele is úgy kezdődik, hogy Zucker..., basszus. Pedig azelőtt nálam jobban senki se irtózott az édes íztől. A tiltott fa gyümölcsének tipikus esete.

 • 2009.03.22 21:04:23szanna

  Horadi!  Gratulálok! Nem semmi teljesítmény!

 • 2009.03.22 21:12:02Ronja

  en brutal mennyisegu csokit tudok elfogyasztani. mas edesseg nem hoz lazba. oszinten szolva felek is, h elobb-utobb itt gond lesz.

 • 2009.03.22 22:38:21Attilajukkaja

  Ronja  Kostoltad mar a 85%-os csokit? Vagy lehet, hogy teged a csokiban sem a kakao vonz, hanem a cukor? Mert a "csokkentett cukortartalmu" csoki nagyon egeszseges ;o)

 • 2009.03.22 23:13:56Littelkitty

  Én egy hetes zöldségleves kúrát tartottam néhány hete. Nálam sem a fogyás volt a cél, hanem az akaraterő. A végére kissé elgyengültem (akaratilag, nem fizikailag) és az utolsó két nap már ettem egy kis rizst, de végül is elég jól bírtam, egyáltalán nem volt vészes éhség szempontjából, inkább az ízek hiányoztak.  Amúgy nekem a kóláról kellene leszoknom, így a terveim között ez a következő + nagyon édesszájú vagyok (elsősorban csoki & keksz), ezt is kicsit kordában kellene tartanom...

 • 2009.03.22 23:30:16Ronja

  Attilajukkaja, igen probaltam, de azt nem birom megenni! nagyon nem szeretem :) tudom, az lenne a jobb megoldas. ma megettem egy sutemenyt, egy csokinyuszit, 3turorudit es egy bananos joghurtot. nem is ertem hogy vagyok 59kg :)

 • 2009.03.22 23:32:25Ronja

  jo azert ez nem egy atlagos fogyasztas :)

  de le kellett irnom h itt is szembesuljek vele

 • 2009.03.23 10:44:02Cosmo

  Harmadik éve tartom a Húsvéti nagyböjtöt. Semmi hús, még vasárnapokon sem, amikoris azért lehetne enni. Igyekszem naponta egyszer jóllakni. A cél? Nem iaós annyira egészségügyi, mintsem az akaraterőm acélozása. Alaphelyzetben is aránylag kevés húst szek, nem kerül nagy fáradságba tartani a böjtöt. Érdekes, sokkal jobban beindítják azért a gyomornedveimet a kajafotók és leírások, mint a fizikai valójában a vasárnapi ebédnél megjelenő húsok. Mondjuk örök életemben nem tudnék vega lenni.

  Az édességevésről mindig egy 15 évvel előtti tapasztalásom jut eszembe. Bőrgyógyászhoz kerültem, mert az arcomon fura "virágok" keletkeztek. Azt mondja a doki, ne egyek cukrot, kakaót, olajos magvakat. Hát én akkoriban olajos magvat háromhavonta ettem (mára már nem ez a helyzet), csokit meg havonta egyszer, a menzeszem idején, mert akkor nagyon kívántam. Gondoltam magamban, hát ez nem fog nehezemre esni, mármint tartani a szabályokat. De onnantól kezdve csakis a pisztácián, a mandulán és a csokin járt az eszem. Azt hiszem három napig bírtam, utána becsületesen bezabáltam fentiekből. A pattanásaim meg pár hét után elmúltak. A tiltott gyümölcs, ugye.

 • 2009.03.23 12:57:53Tééé

  Kicsit off:

  Árulja már el valaki, hogy miért örül minden orvos annak, ha inzulinrezisztanciánál fogynak a betegek?

  Mi történik akkor a szervezettel/-ben, ha lefogy?

  (Lefogytam, kicsit visszafogott szénhidrát+nagyonsok sport és mindenki örömtüzeket rak.)

  De mi lett jobb a szervezetemben?

 • 2009.03.23 15:29:05horadi

  szanna! Köszi! :-)  Tééé! Például az lesz jobb egy fogyásnál a szervezetedben IR esetén, hogy a hormonok szinte maguktól visszaállnak a normális működésre, ergo újra lesz peteérés például.

  Arról nem is beszélve, hogy könnyebb teherbeesni normál testsúllyal, mint elhízva.

  Ráadásul, ha kezelik az IR-t, többek között fogyással, akkor kisebb a valószínűsége, hogy cukorbeteg lesz az ember.  Persze ezek csak akkor érvényesek, ha az adott IR-es betegnek tényleg van túlsúlya. Akkor persze, hogy minden szempontból jó, ha lefogy.

  Ettől függetlenül láttam én már nagyon sok, kifejezetten vékony testalkatú IR-est, náluk az orvosnak szinte bűvészkednie kellett a gyógyszeradag beállításával, hogy ne fogyjanak már tovább.

 • 2009.03.23 17:05:47Tééé

  Ez tényleg jól hangzik! :)

  (Bár peteérésem volt, de túlsúly is, 172/84 kg-ról 71-nél tartok, még -6-7 kg kéne.)

  Köszi, és bocs az off-ért!

 • 2009.03.23 17:26:12horadi

  Nagyon szívesen! :-)

  Sajnos szakértő vagyok a témában. Én a több évig tartó meddőségi kezelések során lettem pco-s és később IR-es, "köszönhetően" a hormongyógyszereknek. :-(

 • 2009.03.23 17:50:38Tééé

  Bakker! Baba összejött?

  (Ha van kedved, mehetünk emailre, tobnlckukacyahoopontcom)

 • 2009.03.23 19:54:51gyb

  Norbika1980, az a helyzet, hogy nem szeretjük, ha reklámmal szpemmelik tele a posztjaink kommentjeit, ezért a következőnél sajnos ki foglak tiltani egy időre, mert a szpemkommenteket egyenként törölgetni se a passzióm

 • 2009.03.25 13:32:08_gabi

  nekem a cigiről kell mostmár tényleg leszoknom :(

  "de ha lerakom, meghízok" és tényleg, mert most elkezdtem kevesebbet dohányozni, és fel is pattant egy kis úszógumi.. észre sem vettem hogy bagó helyett eszek..

  de mostantól erre is figyelek. hátha.. plusz tornázom, hátha megjön az egészséges mindennapokhoz a kedvem, és akkor majd a cigi sem fog kellenni... jó lenne..

 • 2009.03.25 14:22:49firstlady

  Sziasztok.  En a holnapi Ujholdkor kezdem a kovetkezo probateteleimet:

  - nem nezek TV-t egyaltalan

  - nem eszem este 17.00 utan

  - idoben megyek aludni 10-11 korul (es nem hajnal 2-kor)

  - ami a bojtot illeti: egyszeru, cukormentes, egeszseges eteleket eszem es sokszor keveset (a napi egyszeri sok helyett).Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta