OFFLINE

Orosz Réka selymet használ szemléletformálásra

2009. március 17., kedd 15:00

„A divatshow-imat nem divatbemutatónak hívom, hanem divatszínháznak. Ennek többek közt az az oka, hogy szeretem hangsúlyozni, hogy a bemutatott darabokat nyugodtan fel lehet venni bármikor. Ezek hétköznapi használatra készült ruhák”- mondta a Tejvajnak Orosz Réka divattervező, aki minden bizonnyal úgy véli, a divatbemutató szóról az embereknek a hordhatatlan ruhák jutnak eszükbe. Orosz Réka divatszínháza a Gödörben történet és dramaturgia nélküli bemutató volt, a színházi hagyományokra leginkább abban emlékeztetett, hogy az amatőr modellek különféle jelenetekben mutatták be a ruhákat, tettek néhány, a ruhának megfelelő teátrális mozdulatot, és néhány jelenetet szavalás kötött össze, amikor is Spilák Klára színésznő egy 1813-ból származó, magyar erotikus verset adott elő. Mint kiderült, már a reformkorban, a rovátkolt barom rovarrá összevonása idején is használták a pina szót. A tervezőnő szerint az sem mindegy, milyen zenére mutatja be a ruháit, mert például az egyik legutóbbi bemutatóján Csajkovszkijra „aludtak be az emberek, majd követelték legközelebb a tuctucot”.

 

De rátérve a ruhákra, Orosz Réka kollekciója javarészt selyem patchwork koktélruhákból, élénk, sokszínű estélyikből és csipkegyűjtők hagyatékéból származó, 150-200 éves csipkékkel díszített törtfehér, és púderszínű ruhákból áll. Ezek annak ellenére, hogy Orosz Réka szerint bárhol és bármikor viselhetők, még nemigen jöttek velünk szemben az utcán, sem pedig az Operabálon, ahol pedig a ruhaparódiák száma is jelentős. „Budapesten kevés a bátor ember, és a szokások is elütnek attól, amit én képviselek. Arra gondolok, hogy itthon egy estélyre tűzpiros vagy fekete ruhában érkeznek az emberek, világos estélyikre nem is gondolnak. Néhány éve a médiaestélyre almazöld ruhában mentem, és mondhatom, világítottam a sötét ruhás emberek közt. De ez leginkább itthon jellemző. Amikor szilveszterkor Bécsben voltam a párommal, neki egy törtfehér, hernyóselyem frakkot varrtam, én pedig vajszínű, csipkehasú estélyiben voltam. Megnézték a ruhánkat a többiek, de belefértünk a közegbe. Itthon inkább modellbulikon tudnám elképzelni a ruháimat, ahol mindenki magamutogató, és magamutogatásban egymásra licitálnak."

A bécsi kirándulástól eltekintve a tervezőnő ruháit külföldön még nem ismerik, de éppen azon dolgozik, hogy Athénban és Londonban is megjelenjenek a kollekciói. Orosz Réka elmondta, előfordul, hogy napi 18-20 órát dolgozik, és ez idő alatt nemcsak ruhákat szeretne készíteni, hanem azokon keresztül szeretné elérni azt is, hogy a hazai emberek divatszemlélete változzon. „Azt hiszem, megszállott vagyok. Szeretném feszegetni a határokat, de nem mindig kapom rá meg a megfelelő választ. Volt egy bemutatóm Selyemlányok, selyemfiúk címmel, amellyel többek közt az volt a célom, hogy bemutassam, selymet férfiak is hordhatnak anélkül, hogy selyemfiúnak néznék őket. Direkt fiú-lány párokat küldtem a színpadra, de a közönség a visszajelzések alapján egyféle selyemcuccot tudott elfogadni férfin: egy narancsos, rókavörösbe hajló árnyalatú inget. A tört fehéreket nem. Szóval van még min dolgozni”- mondta Orosz Réka, akinek csupán húsz percét raboltuk kérdéseinkkel a húszórás munkanapjából.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.17 16:57:59Prinzessin Erbsen

  az én férjem hm... elég konzervatív ízlésű, hogy finom legyek, ennek ellenére kedvenc darabja egy törtfehér hernyóselyem ing. Sajnos már túl van a kihordási határidőn, nem gondolom hogy egy narancs vörös inget felvenne, tehát ebben nem osztom a véleményét a művésznőnek.  A ruhákat nem azért nem lehet viselni mert túl feltünőek, hanem mert egyszrűen kényelmetlenek.  Az irányvonal egyébként jó.  A selyem örök. • 2009.03.17 19:55:45bolletje

  A legkeményebb szovjetkommunista időket idézi a színvilág, a stílus, a helyszín, a sminkek, a modellek, szinte érezni a dohos művház és krasznaja moszkva illatkombót. Kegyetlen.

 • 2009.03.17 19:59:50galli

  bolletje helyettem beszélt....  az egyik nő úgy néz ki mint egy ffi, sőt még a tartása is olyan...

 • 2009.03.17 20:16:01Prinzessin Erbsen

  bolletje

  azért annyira nem rossz, ez a csaj még kezdő, top modeleket nem tud megfizetni, de azért több fantázia van benne mint a legtöbb sztárolt magyar tervezőben.

 • 2009.03.17 22:13:34Péter Anna

  Nincs koncepció és nincs újdonság a kollekcióban. Más nem is kell, de ezek nélkül értékelhetetlen.

 • 2009.03.17 22:46:17tomsawyer

  Bár néha zavar kissé az a sznoboskodó attitűd, amivel egy-két "kivételes" ember "hozzért"...de mégis azt mondom: ritka gusztustalan, fantáziátlan, átgondolatlan rongyok kicsiny csokrétája ez.

  Rusnya holmik nüansznyi egyvelege.

  Rövid és tömör véleményem: pföj.

 • 2009.03.18 08:27:34tomsawyer

  "hozzáért"

 • 2009.03.18 08:58:35Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  khm. valaki mondja meg a velvet fotósának, hogy a divatbemutató fotózása arról szól, hogy a ruhákat fotózzuk, és nem pedig a modellek fejét és csöcseit. ez nem pornó/akt fotózás, ez RUHAfotózás.  gyakorlatilag a dekoltázson kívül semmit nem lehetett látni a ruhákból. köszi. pedig engem érdekelne.

 • 2009.03.18 09:13:16hegyilany

  Szerintem szépek az anyagok és hordható részletek is felbukkannak (2, 13 meg ami az Orosz Rékán van).

  A fotók, nos, azok gyalázatosak...

 • 2009.03.18 09:46:59nagymacko2

  Egy újabb hülye pina(hogy reformkori szóhasználattal éljek!),és hogy sokszor 18-20 órát dolgozik....szegény!!!!Csak sajnálni tudom!nem is érdemel több szót a "művésznő"!

 • 2009.03.18 10:49:16kicsihobbit

  Kb mint a textiles szakközepesek évvégi kiállítása, 10 évvel ezelőtt...

  Ahhoz képest, hogy divatszínház, divatot nyomokban sem tartalmazó ruhák, gratulálok.

 • 2009.03.18 11:19:05babacool shalomka

  ez tisztára olyan mint a 80as években exportra előállított műanyag szörnyedvények

 • 2009.03.18 19:42:53kiskalacs

  elnezest......izlestelen szar cuccok bohocoknak.

 • 2009.08.07 19:47:06Funshine

  Nem nem ez a csaj egyáltalán nem kezdő egy régi ismerősömtől egy sráctól hallottam róla. Évekig ócska anyagból varrogatott magának meg pár barátnőjére próbálta rásózni az egyedi cuccait LOL, a kutya se volt rá kiváncsi.
  Kellemesen gazdag családból származik mindent megkapott felszerelet lakást boltot családtól.
  Szánalmas pata cipőt hordott évekig amikor már az utsó diszkópatkány sem vette fel de szerinte akkor lett egyedi. :) S a csaj varrta a nájlon ruhákat csak varrta. :D Amellett, hogy bármikor kilopja a szemedet, vagy fényesre nyalja bárki homlokát, wannabe designer. Ez a hír jár rólad te kis beképzelt liba Russian Réka. Kacat Kacat Kacat Kacccc:

  A modelleket hagyjátok :I legtöbbször kis barátnői akik orgazmust kapnak attól hogy designer! ruhában emberek elé lépnek és Ők modellek! Vár a Fővárosi Nagycirkusz LOL!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta