OFFLINE

Budapestnek idén sem jutott Michelin-csillag

2009. március 17., kedd 08:38

Idén sem kapott csillagot egyetlen magyarországi étterem sem a Michelin európai kalauzától. A kiadvány húsz ország 43 városában minősít és ajánl több mint másfél ezer szállást és ugyanennyi éttermet. Európa kulináris kettéosztottsága továbbra is tény, csillagot ugyanis mindössze két prágai étterem kapott a volt szocialista blokkban. A magyar fővárosban továbbra sincs a tesztelők által a legjobbak közé sorolt hely. A magyar fővárosban 21 éttermet minősítettek. A kalauz fővárosunkban egy helyet ajánl, az ár-érték alapján úgynevezett Bib Gourmand emblémát Náncsi néni vendéglője kaphatott. (forrás: Független Hírügynökség)

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.17 08:47:55csz0

    Hú de igényesek vagyunk...

  • 2009.03.17 09:42:10Tojglius

    menjeteke el a maligánba vagy philip a belgába ha TÉNYLEG jót-igényeset (és jó árértékarányút) akartok itthon enni normális áron...



    dunát lehet amúgy rekeszteni a sznoboskodó, bazidrága, "mindenételneklegalábbháromsorosnevevan" de cserébe szarkajátadok és lenézapincér éttermekkel...

  • 2009.03.17 09:51:19Los Alamuszi

    Minden évben kiakaszt, hogy a Náncsi néni miért állandó szereplője egy Bp / Mo gasztroajánlójának.

    Tipikusan semmi különös, sőt, néha ordas nagy hibákkal működik, ár/érték arányban ajánlani meg szintén vicces....

    Egyszer jó lenne látni, hogy azok az értékelők melyik éttermeket látogatták meg a Náncsi mellett, ha a Náncsi lett még a legjobb...

    Ezzel nem azt mondom, hogy kardomba dőlök, ha a Náncsiban kell ennem, csak épp nem izzítom be az ízlelőbimbóimat, és nem várom epedve, mert egy jó közepes hely.

  • 2009.03.17 09:57:07crazydaisy

    Jöjjenek le vidékre, itt rengeteg jó étterem van, meg rendes vendéglátás. A Náncsika kicsit elcsépelt közhely.

  • 2009.03.17 10:10:43coco

    Nem akarok kukacoskodni, de ez az egy hiba már annyira zavaró, hogy leírom, hátha egyszer s mindenkorra megjegyzik a szerkesztők: a "több mint" szókapcsolatba nem kell vessző, ha a fenti értelemben használjuk.

  • 2009.03.17 10:23:39csib

    Szerintem meg nagyon sok nagyon jó étterem van Budapesten és vidéken is, egy részük még ár-érték arányban is oké.

    Náncsit én se bírom, ha magyarosat akarok enni, megyek az anyukámhoz, ha már étterem, valami különleges.. Náncsi epdig nem az.

    Egyébként tudja valaki, hogy mi alapján osztják a csillagokat? Van valami szempontrendszer, vagy csak, ami ízlik a ítészeknek? Vagy nézik a folyamatokat is, a minőségbiztosítást?

    Mert ennyi erővel a sarki kebabosnál is lehet ám jót enni..

  • 2009.03.17 10:31:09Geolány

    De kit érdekel ez a csillag? Ez is csak üzlet.

  • 2009.03.17 10:31:27danny_lotion

    coco, javitom, elnezest, koszi

  • 2009.03.17 10:36:54Élményindex

    mondjuk a Náncsinéninek egész jó a honlapja.

    Legutóbb a pastrami-ben voltam, nekem az bejött.

  • 2009.03.17 10:49:13Los Alamuszi

    Azért annyira sok nagyon jó (nemzetközi szintű) étterem nincs Bp-en/Mo-n. Mert, hogy a tömegigény még mindig a jó nagy adag, lehetőleg rántotthusi-hasábburi vonal. De azért egyre több a jó étterem is, ezért nem értem, hogyan maradhat ott a mi Náncsink az áljópofiskodásával folyton folyvást.

    A magyar konyhafőnökök egyesülete meg ezt írja a Michelin értékelésről:

    "Az éttermeket az alábbi öt szempont alapján ítélik meg: az ételek minősége, a sütés-főzés és ízesítés tökéletessége, a konyha "személyisége", ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága. A csillagokat a legjobb étkeket kínáló éttermek kapják meg, az értékelés természetesen független a konyha stílusától. A csillagok csupán azt tükrözik, mi található a vendég tányérján, a kritikusok nem veszik számításba a dekorációt, a felszolgálás minőségét vagy a terítéket. A kalauz egy csillaggal díjazza "a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő" éttermeket, két csillaggal a kitűnő vendéglőket, amelyekért érdemes egy hosszabb kitérőt tenni, s hárommal a kivételes helyeket, melyek akár egy külön utazást is megérnek."

  • 2009.03.17 10:54:14Dezsőjóska

    Látom a "minőség" szó még mindig nem szerepel az átlagmagyar szótárában. Na azt pontozzák a michelinnél!

  • 2009.03.17 10:58:30Cosmo

    Bevallom őszintén, hogy ezt az évről évre ismétlődő Náncsis dolgot én sem tudom hová tenni, de lassan érlelődik bennem a gondolat, hogy én ülök háttal a moziban. Rám sem volt olyan hatással, hogy bárcsak minden héten egyszer ott ehetnék.

  • 2009.03.17 11:03:33Tojglius

    csib, mondjál jó éttermet ami kitűnik a többi közül... kiváncsi lennék... persze, szerintem is sok jó kajálda van itthon akár bp-en akár vidéken...

    de "különösen jó" ami kitűnik a többi közül csak nagyon kevés... drága puccos közepeskajás ócskaalapanyagos sznobközönséges sznobtulajospincéres, gagyifranciaborthorrorpénzértárulósmertahüjeúgysetudjajóeésmegveszi viszont annál több...

  • 2009.03.17 11:29:37safranek

    én ettem csillagos étteremben és nem voltam tőle hanyatt esve.

    sok jó étterem van itthon is, a csillagos és a "rántotthús sültkrumpli" között.

    nem nagy tragédia, ha nincs ilyen csillagunk :)

  • 2009.03.17 11:41:33merre?

    a szent jupát azért megérdemelné, vajjukbe

  • 2009.03.17 12:01:55mashbp

    Donatella’s Kitchen a Király utcában.

    A séf külföldön már szerzett csillagot, ezért kipróbátam. Náncsinéni sehol sincs Donatellához képest.

    És a Szent Jupát is ténylejóóóó

  • 2009.03.17 12:09:40Cosmo

    B@sszus, elszállt a kommentem, no mégegyszer.

    Szóval szerintem igenis tragédia, ha egy országnak nincs(enek) csillagos étterme(i). Tudod, hosszú távon ezek a helyek kitartó munkával részt vesznek a közízlés alakításában. Megtanítják a minőségi alapanyagok használatát. Itt persze nem azt kell érteni, hogy Tóni bácsi a hárombéből szarvasgombás libamájat fog otthon ozsonnára fogyasztani. De talán el lehet érni, hogy a Julcsi a bolti E betűs, agyonfűszerezett, transz-zsírsavas mirelit steakburgonya helyett a piacról vásárolt friss krumpliból készítsen nagyságrendekkel jobb steakburgonyát süssön otthon. A csillagos éttermek léte nemzetgazdasági érdek, abból a szempontból is, hogy meglepően nagy tömegeket képes megmozgatni egy-egy csillagos hely. Oda pedig kell alapanyag, szakács, pincér, tányér, pohár, ital stb. stb beszállító, az embereknek oda kell jutni, kicsit szebb ruhát felvenni stb. Ezek mind-mind munkahelyeket jelentenek.

    És igen, népgazdasági érdek, hogy az étkezésein megreformálásával esélyünk legyen egy egészségessebb, hosszabb életre. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, hosszú-hosszú évek kellenek hozzá.

  • 2009.03.17 12:28:19Empty

    www.hetivalasz.hu/cikk/0903/michelin_guiide

  • 2009.03.17 12:52:07satho

    Kár, hogy arról senki sem beszél, hogy milyen alapanyagokból készülnek az ételek és azokat honnan szerzik be. Ez egy kardinális kérdés az étel minősége szempontjából. Sok étterem azért is szar idehaza mert a METRÓ-TACSKÓ-ÓSENY vonalról szerzik be az alapanyagokat, ezek meg katasztrófálisak.



  • 2009.03.17 13:56:25p!nkinside

    nem tudják ezek, mi a jó...

  • 2009.03.17 15:09:09mixy

    Ha esetleg valaki tudja hogy hol találnám a listát az ellenőrzött éttermekről annak felajánlok egy VIP kártyát az X.O. bisztróba. Kíváncsi lennék rá hogy mitől lesz egy étterem bib gourmand? Az a helyzet hogy dolgoztam együtt michlen csillagos szakácscsal és megvan a véleményem róla! A tudását nem növelte de az orrát azt felemelte az idiótának........... kirúgtam! :)

  • 2009.03.17 16:15:35pucc

    Szerintem az Olimpia a legjobb étterem most. (Garai téri piacnál, hihetetlen mit csinálnak, őszinte konyhának hívja magát, de érdemes megnézni, semmi rántott hús, kóla, fanta..)Náncsi néni helyett ott aztán szivesen lennék minden héten. Tojglius, próbáld ki egyszer.

  • 2009.03.17 16:21:14pucc

    na, elszállt az előző kommentem. szóval az Olimpiát (Alpár utca) próbáld ki Tojglius, ha tényleg jó, nem háromsorosnevű kaját akarsz enni, és nem a rántotthús-sültkrumpli-lájtkóla szentháromságra esküszöl. Őszinte konyhának hívja magát, ott minden az aminek látszik. Náncsi benézhetne egyszer...

  • 2009.03.17 16:21:49pucc

    mégsem szállt el.. csak későn jelent meg. (bocs)

  • 2009.03.17 17:33:06cbc

    Szent Jupát?



    Még egy Budapest ajánlóba sem tenném be. Ideges kiszolgálás, húzzál már a fenébe, mert 50-en várnak a helyedre hangulat, ételszag, és a világon semmi különös. Csak azért, mert sokat hoznak, ugyanmár.



    Az viszont tény, hogy sajnos rengeteg a designétterem, ahol a tányéron alig van valami, ám az 5000 ft.

  • 2009.03.17 18:11:02Attilajukkaja

    A Szent Jupatban az a jo, hogy nagyon sokaig nyitva tart. Eleg szar a konyhaja, de mar en is estem be hajnali kettokor ugy, hogy barmit felfaltam volna. He-he.

    A felvezeto cikk jo es nagyon szomoru, hogy itt tartunk. Gondolom, a Buvos Szakacs is csovalja a fejet. En is azt hittem, hogy talan a Csalogany 26 felkuzdi magat elobb-utobb egy csillagig. De nem...

    Off. Miert em lehet kommentelni a Velvet egy masik cikkehez: "A férfiasság szimbóluma a gyilkos gömbhal". Nincs igazsag!

  • 2009.03.17 18:17:54Attilajukkaja

    Satho



    "Sok étterem azért is szar idehaza mert a METRÓ-TACSKÓ-ÓSENY vonalról szerzik be az alapanyagokat, ezek meg katasztrófálisak."



    Ez abszolut jogos! De az igenytelenseg sok mas modon is megmuttakozik. Az elso, amivel az ember talalkozik, az a kiszolgalas. En szivesebben megyek olyan helyre, ahol nem tul nagy a valasztek, de ami van, azt jol csinaljak, es a pincerek is rendesek (pl. Budapesten az Arnyas, Rozmaring vagy a Dunai Matroz).

  • 2009.03.17 21:07:32gastro vazze

    a Metroban azért találni elég minőségi cuccokat! argentin marhák, bébi kacsák, galamb, sokmillió halféle, stb....a többi néma csend...

  • 2009.03.17 21:08:23gastro vazze

    attilajukkája

    hát egészségedre a Szent Jupáthoz. Így van, edd meg más maradékát, ugyanis azt kapod!

  • 2009.03.17 21:17:10silberstein

    Nem is érdemel ez az ország egyetlen csillagot sem, amíg bárki a Szent Jupátot tartja a gasztronómia non plus ultrájának :(



    Vannak szerencsére szép törekvések, de szükség lenne igényes (és fizetőképes) vendégekre, akik értékelni tudják az ízek harmóniáját, az elkészítésbeli nüanszokat és nem érzik átverve magukat, ha egy főétellel nem laknak jól pukkadásig. A jó alapanyag igenis drága, a szakács hozzáértését, a pincér képzettségét és még kismillió más dolgot is meg kell fizetni, amitől egy éttermi étkezés valóban élmény marad.

  • 2009.03.17 23:06:27Littelkitty

    A Szent Jupátban pár éve voltam utoljára, azontúl, hogy a kaja sem túl jó, borzasztó, hogy fatálon szolgálják fel az ételt és mindig olyan érzésem volt, mintha nem lenne rendesen elmosva a tányér.



    Az abszolút kedvencem mostanában az Arcade. Néhány hónapja voltam először, azóta visszajáró vagyok, minden nagyon minőségi és ízletes.



    Kockásasztalos biztos hely a Café Kör.



  • 2009.03.18 04:00:16leyla



    Az az igazsag marpedig, hogy a Michelin-csillag a francia konyha "uralmat" hivatott bebetonozni. Joval tobb francia etterem (a stilusra ertem, nem a helyszinre) kap csillagot, mint "kulfoldi"; kulonoskepp azokban a nemzeti konyhakban keves a csillag, amelyek a jelleguk, karakteruk alapjan a francia konyha vetelytarsai lehetnek (a magyar ide tartozik, a japan alapvetoen nem).

    Kar,hogy mindeddig nincs csillagunk,de lehet, hogy ennek az oka nem csak a minosegben keresendo, hanem abban is, hogy nagyon sok jo szakacs magyarosan foz.

  • 2009.03.18 08:52:11Cosmo

    "az az igazsag marpedig" leyla, bevallom, logikailag nem nagyon tudom követni amit írsz.

    1. francia konyha = francia sítlusú

    2. a magyar konyha a francia stílusú konyha vetélytársa, mert azzal nem megegyező

    3. a japán nem vetélytársa,

    4. a japán konyha = francia stílusú ???

    Mielőtt belemennénk a további vesszőfutásba, ajánlom olvasd el a heti válasz idevonatkozó cikkét, feljebb link hozzá.

    Egyébként mitől főz egy szakács magyarosan ? Vagy mihez képest magyarosan, mert a hagyományos magyar konyha bizony nagyon távol áll a manapság magyarosnak (gulyás, paprika, hagyma, pörkölt, paprikás, zsír, "kabátos - rántott" ételek ez lenne a "magyaros" irányvonal, nem?) kikiáltott és körömszakadtáig védett konyhától.

  • 2009.03.18 12:20:24Attilajukkaja

    Gastro vazze



    "hát egészségedre a Szent Jupáthoz. Így van, edd meg más maradékát, ugyanis azt kapod!"



    Koszonom a jokivansagaidat!

    Utoljara kb. tiz evvel ezelott jartam a Szent Jupatban, de ugy hallom, a szinvonal azota is valtozatlan, ami nagy szo nalunk ;o))

    Azelott is csak akkor mentem oda, ha valami elvetelmult bulibol jovet nagyon megeheztem hajnalban. Hidd el, akkor baromira izlett BARMI! Azota mar nem nagyon jarok ilyen bulikba, no meg ott van mostmar a McDonald's vagy a KFC is a Moszkva teren, ami annyira, de annyira szinvonalasabb kajaval rendelkezik otszoros aron, hogy juhejjjj!

    Te hova jarsz kajolni hajnalban, ha megehezel?



  • 2009.03.18 12:38:34Attilajukkaja

    Cosmo



    Ezer szazalekban igazad van abban, hogy a regi magyar konyha fenyevekre van a mai "paprkikas" felfogastol. De ez nem biztos, hogy baj. Minden nemzet konyhaja alakult az evszazadok folyaman. Mi kulinaris szempontbol egy eleg befogado nemzetnek bizonyultunk. Bezzeg az angolok: milyen hosszan tanyaztak Indiaban, megis csak ket dolgot birtak meghonositanai az ugynevezett konyhajukban: a teat es a fekete borsot. Pff!

    Matyas kiralyunk asztalan meg aranyszamba ment a finomitott feher cukor, ma meg sok finom kajaval buszkelkedhetunk. Egyik etelunk sem ut el sokban valamelyik mas nemzetetol, en megis hiszem, hogy van egy jellegzetes mai izvilag, ami a hagyma-fokhagyma-paprika-tejfol vonalan huzodik,...persze csak nagy vonalakban :o)

    Amiket en ma szeretek a magyar konyhaban, azt foleg a torokoktol orokoltuk,...megsem talalod meg ugyanazt Torokorszagban. Nem akarom 'koromszakadtaig' vedeni a magyar konyhat, de hiszem, hogy van egy jellegzetes izvilaga, amit mashol nem fedeztem fel.

    Es ez nem csak a recepteken mulik, hanem az alapanyagokon is. Probaltam en mar igazi magyar gulyast kesziteni az USA-tol kezdve Kinaig. Mindenhol ugyanazt csinaltam, megsem ugyanazt kaptam! Nem a magyar sertessel/marhaval dolgoztam es nem a makoi hagymaval. A szegedi paprikat sem mindenhova vittem magammal. Mekkora kuilonbseg!!!! Ez is resze a magyaros izvilagnak.

  • 2009.03.18 12:48:57viax

    Jukka!



    Vééééégre! :-DDDD

    Mindenhol kerestelek!

  • 2009.03.18 12:54:00Attilajukkaja

    Viax draga!!!!



    Annyiszor irtam neked!!! Mar Gatton keresztul is uzentem. A mobil cimed nem akar velem kommunikalni :o)))

    Hogy talaltal meg??????

    Nagyon orulok neked!!!!!!!!!!!!!!

  • 2009.03.18 13:00:03viax

    Jukka



    Folyton itt koslattam fel-alá a velveten!!

    Küldök a méledre mingyá egy másik címet.

  • 2009.03.18 15:17:50Cosmo

    Attilajukkaja,

    hidd el, nem vagyok pörköltellenes, magam is szívesen megeszem néha. De tudomásul kell vennünk, hogy a nemzetközi csúcsgasztrnómiában nem sokra jutunk a megmérettetéskor a tányérra halmozott galuskahalmon csöndesen ejtőző pörkölttel, amit egy fél szelet paradicsom, egy karika paprika és egy hüvelykujjbegynyi petrezselyem díszít.

    Nemrégiben az Olimpia étteremben jártunkkor Takács Lajos (mert megérdemli, hogy kiírjuk a nevét) olyan gulyást hozott össze, ami teljes mértékben megfelel a kor szellemének. Szerintem a magyar gyökerek jók (voltak), ebből kellene továbbfejlődni. A hagyományos magyar konyha iszonyatosan sok alapanyagot használt, manapság egy középszerű étterem szerintem nem használ húsznál többet.

  • 2009.03.18 16:29:18Attilajukkaja

    Cosmo



    Itt, ha akarnek sem tudnek ellentmondani neked. Foleg, hogy nem is akarok! Meg akkor sem, ha nekem annak idejen kicsit bebasszintva, bizony a Szent Jupat is fensegesnek tunt :o)))

    En nem tudom, hogy mikortol, honnan datalhatjuk Az Magyar Konyhat. De nekem is hianyoznak egyes alapanyagok (csicseriborso, zabkasa, egyes allatreszek, stb.), vagy egy-ket (sok!) fuszernoveny, amit a regi receptekben olvastam. Ertem en, persze, hogy ertem, mirol irsz!

    De hol keszitsek en dunai vizabol parazson sultet manapsag hagyomanyos fuszerekkel?

    Megtenned, hogy leirod nekem, miben kulonbozott Takacs Lajos gulyasa a tobbi paradicsomkarikas, ostoros valtozattol? Megkoszonnem.

  • 2009.03.18 18:23:50Cosmo

    Attilajukkaja, természetesen leírom, de most csak azért ugrottam be, mert ezt találtam:

    www.diningguide.hu/hirek/kulfold/etterem-informacio-2216



    No, mégis beírom most.

    A hús sous vide készült, ennek megfelelően omlós és puha. Ha nem csal emlékezetem, ez nem volt meggrillezve, vagy pirítva csak a karikára vágott sárga és fehérrépa, valamint burgonya. A lét szósz helyettesítette, ez sült paprikábol készülhetettt egyéb ízesítőkkel ( hagyma, só stb) pürésítve.

    A legnagyobb hatást azonban a kacsamáj jelentette, amihez foghatót éleztemben nem ettem olyan szaftos és omlós volt. a máj körete apróra vágott mangó volt pirospaprikával megszórva. Bevallom, az alapanyagok összeválogatása elsőre nekem is szürreálisnak tűnt, de az ízek olyan jól simultak egymáshoz, hogy mennyei volt az összhatás. A nyálam csorog, három hete tartom a nagyböjtöt és még ugyanennyi hátra van. Úgyhogy a gulyás és egyéb élménybeszámoló csak Neked és csak most. Folyt. köv. Húsvét után :-)

  • 2009.03.19 15:53:57csib

    Én bírom a Donatellát, ami jó-jó sznob meg minden, de ha ezt nem nézzük, a kaja nagyon finom. Olaszban nem rossz a Via Luna, régen jó volt a Venezia, de megszünt. Franciából a Chez Daniel mindent visz, és van néhány autentikus indiai, is ami jó. Magyarból csak a Lázár Vendéglőjét tartanám említésre méltónak.

    Ár-érték arányban a Da Lello elég jó, ne ez is olasz.

    Mondjuk igazi magyarost nem sokat tudok. Ezüstponty?

    Most akkor lehet kezdeni szétcinkelni, hogy ez meg az, milyen szar! :))

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta