OFFLINE

McQueen szopós szájakkal, de újra a régi

2009. március 12., csütörtök 13:00

Egyik kedvencem Alexander McQueen, de pár éve mintha kissé ellaposodott volna, 2006/07-as madaras-skótkockás kollekció óta nem hozta a zseniális fenegyereket. Most ezt az adósságot kamatostul fizeti vissza.

Jövő téli pret-a-porter (magyarul hordható, muhaha) kollekciója megint kockás, de most a tyúklábmintát kapjuk az arcunkba. És mást is. Az egyik modell egy komplett alufelnit a fejére. Nem bírom a fekete felnit, pedig az most nagyon menő tuningkörökben, de erre azért ők sem gondoltak.

 

A kollekcióban vannak hordható darabok is, tényleg. Ha sikerül elvonatkoztatni a körbeMárkázott szájaktól, gingkó fejfedőktől, ki lehet onnan hámozni vad szerkókat, mint például ezek:

 

Ezen külön behaltam, kinek ne lenne kedvence a nagyon őrült Escher? De nagyon hordanám:

A madarakról és a tollakról most sem kell lemondani, van belőlük bőséggel:

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.12 21:49:13tomsawyer

  Egyetértek Pákó, a kalapok tényleg szarok....:D

 • 2009.03.12 21:49:33razor_fika

  Nem tom ki hogy van ezzel, de ez még porszívónak is durva. Ha berakom, nem kapom vissza. :(

 • 2009.03.12 21:51:01tomsawyer

  Jajj úgy izgulok, most mi lesz, melyikük mondott igazat? Má' ma nem is alszom...Ugyan "mekkvín" most akkor baszottul bizarr "ótkütűrt" vagy "pretaportét" mutatott be itt nekünk?!!

  Rágom a körmömet tövig:DDD

 • 2009.03.12 21:59:41razor_fika

  Péter Anna: szerintem ZűrGolyhó azt próbálta kifejezni (ahogy én is egyébként), hogy lehet ilyen szájjal rendelkező nőket beválogatni a kirakatba? De ZűrGolyhó sem fejezte ki nem tetszését a ruhákkal kapcsolatban, vagy éppen a művészeti megkérdőjelezésüket (inkább a modellekét). Mert ugye mivel ezek a torz nők mutatják be a kollekciókat, a kislányok ezekre akarnak majd hasonlítani (ahogy a piszkafákra is), és nem a tervezőjükre, aki a közember számára háttérben marad. Sosem értettem, miért nem lehet megint normálisan kinéző nőkre aggatni az új, divatos ruhákat, miért kell mindig valami defektes babát szerezniük. :(

 • 2009.03.12 22:15:02tomsawyer

  Megnézném azt, aki ezekre akarna hasonlítani...Hat hónap beutaló a pszichiátriára...:DD  Ezek kreatúrák. Skiccek. Bábuk. A feladatuk: kiemelni a ruhát, annak hangulatát, stílusát, vonalát, színeit, formáit, stb...:D

  Nincs köze ezeknek a _nőhöz_, mint emberi lényhez, testhez, hétköznapi teremtményhez. Csak szemléltető ábra, rajz, vállfa, ami a ruhát kiemeli, hangsúlyozza.

  :DDD

 • 2009.03.12 22:21:40Britte

  A képek láttám rájöttem hogy én tulajdonképpen művész vagyok, csak még nem bontottam ki a szárnyaimat.

  Készüljetek fel! Jövök a rózsaszín gumiabroncs szoknyáimmal! :D

 • 2009.03.12 22:45:06stiggy

  razor_fika! ugyan ki akarna így kinézni? szerintem ez a bemutató pont hogy szembemegy azzal a trenddel, hogy olyan lányokkal mutatják be a ruhákat, akik emlékeztetnek ugyan halványan az emberi faj egyedeire, de leginkább csak a súlyos betegség vagy egyéb környezeti ártalom által sújtott példányokra. szerintem is nagyon rossz dolog, hogy mindenhol az extrém vékony lányok dominálnak. itt azonban a modellek a (szerintem egyébként zseniális smink és "kiegészítők") miatt nem igazán emberi lényekként, hanem valóban élő ruhafogasként jelennek meg. ezzel mcqueen elkerüli azt a problémát, hogy a modelljei emlékeztessenek az emberekre és bárkit is azonosulásra sarkalljanak. (noha nyilván mindezt magasról lesz*rja mcqueen, őt gondolom az érdekli, teljesen érthetően, hogy a gyönyörű ruhái valóban egy tökéletes egész részeiként jelenjenek meg.)  lenne egy kérdésem mindazokhoz, akik vették a fáradságot és szapuló kommenteket írtak a cikkhez: miért kattintotok egy olyan írásra, amiről (már a címlapon elhelyezett kép alapján is) egyértelműen megállapítható, hogy a divatról szól? én, ha olyan témájú látok, ami hidegen hagy/kimondottan dühvel tölt el, nem olvasom el, hiszen van elég stressz az életemben anélkül is. de ha már elolvasom, tuti nem írok idióta kommenteket. bennetek miért buzog ez a vágy? és miért érzitek szükségesnek, hogy a véleményeteket hallassátok a modern művészettel kapcsolatban? oké, nem tetszik, nem érted, ennyi. nem értek az autókhoz, nem is tetszenek, nem is értek hozzájuk, de nem szidom őket a totalcaron... komolyan, tök szeretném, ha vki kifejtené, hogy ő miért látta fontosnak, hogy egy alexander mcqueen-kollekciót bemutató cikkhez vmilyen pocskondiázó kommentet írjon.  ez a baj úgy általában az ún. magyar hozzáállással. nem értem, de szidom, ha azt mondják, azért szidom, mert nem értem, akkor felháborodom, hogy "én vagyok az egészséges, normális, etalon ember, mi az, hogy én hülye lennék?" aztán közlöm, hogy a másik a hülye/zsidó/buzi/antiszemita/jobbos/balos/homofób/arab/kommunista/náci/amerikai/x, mire a másik közli, hogy én meg nem vagyok arra érdemes, h vitázzon velem, mire egyre hangosabban és alpáribban üvöltve kifejtem, hogy ő fentiek közül valamelyik kategória tagja(neadjisten több is). kérem szépen, ez így nem megy. aztán mindeki csodálkozik, hogy megosztottság van.  a ruhák amúgy szerintem is gyönyörűek, de nekem a tavalyi kollekció is tetszett. a sminkek és fejfedők pedig egyenesen fantasztikusak.  ja, és sztem a metrós, józsef attila színházas komment nagyon vicces volt :PP

 • 2009.03.12 22:58:19evee

  Na en lennek az akit a divat legkisebb mertekben se erdekel.. De az esernyos feju modellen levo ruha nekem is nagyon tetszik :) Ja es imadom Escher-t.

 • 2009.03.13 07:49:16hottentotta

  Anna, inkább a Volvo-ról írnál egy cikket... :) Megvan még a vas? :-)

 • 2009.03.13 07:57:25Macaroon

  razor_fika: te figyelj, ezek normális szájú nők. A többi csak smink kérdése.

 • 2009.03.13 08:03:26The_Genius

  TARKÓLÖVÉST!!

 • 2009.03.13 08:19:00Macaroon

  Ezt a szintet apám...amúgy azért léptem vissza, hogy annyit beírjak, érdekelne akár egyetlen fikázó ellenvéleménye is, ami minimum 5 mondatos és alapszinten hozzáértő. Nem értem, ha valamihez nem értünk és nem tetszik, miért esik jól ennyire lemenni zérószint alá. Én sem megyek olyan fórumra ahol számomra érdektelen dolgokról írnak. Számomra ez rejtély. De van esély, ha valaki megszólalna mondom, két szónál értelmesebben, kíváncsian olvasnám, hogy miért is egy rakás szar a modern művészet?

 • 2009.03.13 08:36:02Hemish

  A ruhák érdekesek, bár már Lady GaGa klipjeiben is lehetett látni ehhez hasonló vállmegoldásokat. Annyira nem nagy újdonság.

  Ez a sok madár, hal, pillangó dísz viszont mintha némi gyermeteg lelket takarna.  Csak azt az egyet nem értem, hogy a modelleket miért kell úgy sminkelni az egyik bemutatón, mintha aszott drogosok lennének (borzalmasan néznek ki, csontkollekció mind) a másik bemutatón, (fenti) meg mintha csak egy óriási szájból állna a fejük.

  Szerintem a "mesterre" hatással volt a Faun Labirintusa film.

  Mintha onnan szedte volna az ötletet a modellek megjelenéséhez.

 • 2009.03.13 09:10:08victor vacendak

  @ Macaroon: én nem sarkítanám annyira, hogy a modern művészet szar, ellenben ez, amiről a fotóriport szól az. Hogy miért? Kezdjük talán azzal, hogy bántja a szépérzéket. Aztán mert semmi értelme. Persze a kifutókon feltűnő kollekciók 99% nem az utcára készül, csak a "szakma" figyelmének felkeltésére. Ahogy a modell-szelekciónak sincs semmi köze az esztétikumhoz, ezért is elbaszott ronda a lányok legtöbbje. Az egyetlen feltétel a 0-ás méret, mert arra a legkönyebb szabni, varrni...  Nincs még egy ennyire haszontlan szakma, mint a "divat". Modellek, tervezők, vazze! Ha nem volnának, meg fel se tűnne.

 • 2009.03.13 09:27:57monu

  Nem szeretem a divatot, nem is nagyon értem. DE ahhoz azért nem kell sok ész, h rájöjjek azert van az összes model ilyenre festve, hogy egy keretet adjon ennek az egesznek, nem lényeg h a modell szép-e, nem is kell annak lennie, a modell csak egy váz ami kiviszi a ruhat. Olyan ez mint a kólásüveg: egy jellegzetes csomagolás.  Az alufelniről meg: ha a távoli képet nézed,pont úgy nez ki mint vmi fura kalap, gondolom meglátta, és azt gondolta: nézd má bakker, ez tok olyan mint egy kalap, hehe, poén. Ennyi. És ennyni lenne a dolguk azoknak is, akik azt üvoltik h "ez nem művészet ilyet en is tudok, köcsög sznobok". Csak egy poén, nem az alufelniről szól, nem része a kollekciónak, és senkit nem köteleztek arra ha jól tudom, h hordja vagy megvegye.  Valaki kérte h definiálják a művészetet, én tennék egy kísérletet: A művészet az, ami megpróbál rávenni arra, hogy elszakadj a hétköznapi gondolkodásmódtól, felszabadítsd az agyad a berögzült sémáktól, és rájöjj, h a világ sokkal összetettebb, és érdekesebb, és viccesebb mint hiszed. És ez igaz Leonardo-ra, Picasso-ra, és és erre a fickóra is. Az más kérdés h van egy csomó sznob is, de ez nem a művész hibája.

 • 2009.03.13 10:36:17Péter Anna

  hottentotta:

  Volvó megvan, jóhogy, felújítva áll a garázsban, szél se érheti, de jó cikk is lenne a ma kiállt mellőlem a Corolla, tegnap viszont nem, és szerdánként elmegy előttem az a jó seggű C30, kár hogy öreg vagyok hozzá :D  stiggy: ja, így megy ez, de a totalcaron meg jogsitlan öcsik ugatnak le mindent, hidd el, jól tudom, tehát ez nem egyedi eset, ne húzd fel magad, a nem értés a frusztráltakból a támadást, a boldogokból a tudásvágyat hozza ki, Konyhafilozófia, I. fejezet, 6. bekezdés

 • 2009.03.13 10:42:48MacGyver

  Ez nem alufelni, hanem dísztárcsa.

  Az alufelnihez jóval vastagabb nyakra volna szükség :-)

 • 2009.03.13 10:54:23Stipistopi

  "Az egyik modell egy komplett alufelnit a fejére."  Hol itt az ige?

 • 2009.03.13 10:58:43bolletje

  Anna, csak mert te értékeled az ilyeneket, tegnap vezethettem (na jó, csak egy kicsit) egy F430 Spidert :D

 • 2009.03.13 11:52:04zanzibar

  A ruhák gyönyörűek, a koncepció érdekes, a halak / madarak minta kifejezetten magával ragadó. Egy mesére esmlékeztet a Genji történeteiből, valószínűleg a gésás smink, meg a japános szabásvonalak, színhasználat sem véletlen.

  Igen, ez művészet, nagyon szép bemutató lehetett!

  A fikázóknak meg annyit, hogy ezzel az erővel be lehetne zárni az összes múzeumot, szinházat, könyvtárat és könyvesboltot, illetve a Csárdáskirálynő az maradhat, mi, mert azt mindenki érti és olyan szép egyszerű, nemde?!

  A 3 műszakis szuzukisnak üzenem, hogy volt egyszer egy ország, ahol megvalósították az ötletét (tökéletesen végigvíve): talán hallott Kambodzsáról és vörös khmerekről. Valószínűleg ott remekül érezte volna magát, akár kápó lett volna, akár áldozat, mert művészet az nem volt, csak 3 műszak, gyilkolás,, kínzás, és éhenhalás. Ha nagyon vágyakozik valami hasonló után javasolnék 2-3 hónapos Észak-Korreai tartózkodást neki!

  Nem gondolom, hogy a világnak abba az irányba kellene fejlődnie, hogy kiirtunk belőle mindent, ami szép, mondván h. fölösleges luxus, illetve, hogy valami izlésdiktátor mondja meg nekünk a frankót, mi az ami szabad és mi az ami fölösleges!

 • 2009.03.13 12:05:38Péter Anna

  bolletje: Tyű, és milyen volt? Az első Ferrari emlékezetes móka.

 • 2009.03.13 15:01:04tomsawyer

  Kezitcsókolom.

  Akkor most megkérdezhetem, hogy mi az igazság? "Ótkütűr" vagy "pretáporté" volt é az a bemutató?

  Amúgy zabálom az egészet, jó kis fantáziavilág, de most már oly kíváncsi vagyok, meg kéne valahogy tudnom ezt...

  Nem aludtam miatta egész éjszaka, tördelem a kezemet, izzadok, mint egy ló, reszketek...szóval tudnom kéne ezt, mielőtt feldobom a pacskert...

  Könyörgöm valaki mentsen meg!!!

  Hálás tisztelettel: Tom Sawyer

 • 2009.03.13 15:42:40boavista

  én megmentelek Tom!

  Bár szart se érdekel milyen volt a bemutató.de éjszaka segitenék elaludni, törölgetném az izzadságot rolad.... stb

 • 2009.03.13 15:59:03kiskalacs

  nekem nem tetszenek azok a fekete felnik...persze ha krom volna az mas...

 • 2009.03.13 16:59:14Senta

  Ha króm volna kiskalács, akkor nyalnánk.

 • 2009.03.13 16:59:35kiskalacs

  a smink borzaszto. a noi szepseg megcsufolasa....de egy kocsog vagy alexander!

 • 2009.03.13 17:00:33kiskalacs

  bizony Senta- ha krom lenne akkor szepen elnyalogatnank akar orakig is :)

 • 2009.03.13 17:18:49Senta

  És csak fogynánk, csak fogynánk, csak fogynánk. Ezért te mártogathatod pl mézbe vagy zsírba, hogy ne olyan sokat...

 • 2009.03.13 17:56:42bolletje

  Anna, rendkívül erotikus élmény volt :)

 • 2009.03.13 18:34:13Péter Anna

  Mr Bangle is megmondta: A szupersportkocsi maga a szex! És tényleg. :D

 • 2009.03.13 19:12:10bolletje

  Ah.... nem is értem a sok nőt, aki nem akar érteni a jó kocsikhoz. Fantasztikus! Komolyan, én repülni is csak a take off miatt szeretek, haha :)  Azért Clarkson odatesz neki rendesen. Érdemes megnézni az egészet, de a Spider a 7. pertől szerepel. És Clarkson szinte elélvez (szokásához híven):)  www.youtube.com/watch?v=FAIGp_prsWU

 • 2009.03.13 19:43:07tomsawyer

  Ez komolyan nagyon rosszul esik...

  Udvariasan érdeklődöm a divat iránt, és epedve várom a választ, erre szóra sem méltatnak...:((

  Hahhh...Szívtelen divatdémonok!

  Egy ilyen markáns kérdésben állást kérdésben foglalni, mert a világ folyását befolyásolja!

  Nem bírok enni, aludni miatta!

  Én itt "pretaportéról" írogatok, erre kioktatnak, erre legott depresszióba esem...és most összeomolva üldögélek az ablakban, és néha könnyezem...

  Hát van nektek szívetek?!!

  Ha nem lenne a drága Florence Nightingdale-re hajazó boavista, aki legalább ápoló habfehér kacsóját felajánlotta, önzetlenül(egyem a szívét, csókjaimmal halmozom el a csuklóját), már kiugrottam volna a tizedikről...

  Ti! Ti!

  Ti szívtelen nők! Nők??! Piha! Gorgók!  A Boxterembe sem ülhettek be most már!

  Szégyelljétek össze magatokat!

  :D

 • 2009.03.13 19:44:34tomsawyer

  És mennyire értelmes mondatokat írok!:DDD

  Egy ilyen markáns kérdésben állást kell foglalni, mert a világ folyását befolyásolja!!

  - na így helyes a mondat...

 • 2009.03.13 20:11:38boavista

  köszönöm az édes puha bársonyos kéz és csukló (Vagy csiklo?)

  csókjaidat...:-)viszont ahová akarod

 • 2009.03.13 20:14:24kiskalacs

  utana is jartam alufelni ugyben....

  a kepen lathato az egy fekete lakkozott momo tipusu.-nekem nem nagyon tetszik.ezert ajanlam helyette a fuchs tipusu krom valtozatott.

  foleg tavaszra es nyarra elonyosebb homlokon viselesre. • 2009.03.13 20:46:18kiskalacs

  az oszi-teli kollekcioba pedig slusszkulcsot javaslok a fulbe.

 • 2009.03.14 15:10:48tomsawyer

  kisbaltát az övcsatra

 • 2009.03.15 07:13:36Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  kövezzetek meg, de nekem tetszik az aluflelni kalap. emlékeztet arra a george miachel videóra, amiben visszapillantó tükröket szereltek a krómozott fűzőkre, és abban vonult az akkori modellvilág legszebb 10 modellje a kifutóra. ha jól emlékszem, gaultier csinálta a fűzőt.

  és most süssem el azt a poént, hogy philip treacy?  hordható? nem. praktikus? nem.

  hordható volt a patacipő divat? tetszik valakinek, vagy praktikusnak találja az emo divatot? és mégis hordták, viselték.  ez divat? igen. művészet? igen. michelangelot is basztatták a reneszánszban, hogy gusztustalan, amit művel, hogy pucér embereket festett a sixtusi kápolna mennyezetére, és hogy ez mekkora gyökérség, és egyébként is, miért gyönyörű izmos embereket fest, miért nem aszkétikus csontkollekciókat? most meg oda-vissza vagyunk tőle és fujjoljuk alexander mcqueent...

 • 2009.03.15 07:20:02Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és

  egyébként nekem inkább olyan "rei kawakubo összeházasíva christian dior new line-jával" -szerűnek tűnik az egész kollekció...  biztos sok időt töltött mostanában japánban, talán új divíziót indított ott be, és onnan jött az inspiráció

 • 2009.03.15 12:29:50tomsawyer

  Hééé!

  Héé,kérem! Én imádom a "megkvínt"! Zabálom úgy ahogy van. Csináltam egy gigaposztert az alufelnis nőről az van kirakva a nappalimban! beszéltem a Ludwig-múzeummal, holnaptól időszakos kiállítást nyitnak ezekből a göncökből..izé alkotásokból! Én leszek a kurátora!

  Feltörtem a malacperselyt és megettem a fél kollekciót egyébként most osztogatom a nőismerőseimnek...

  Csak most már valaki mondja meg: "ótkütűr" vagy "pretáporté" volt-e ez a bemutató, mert aszerint fogják hordani a csajok, akik kaptak belőle...Ha "ótkütűr" vót akkor nem veszik fel a zöldségeshez, csak kirakják otthon a vitrinbe...Ez fontos kérdés, könyörüljön valaki meg rajtam!

 • 2009.03.15 12:30:58tomsawyer

  nono...megettem=megvettem...még nem csócsáltam azért meg...de annyira tetszik, hogy ami késik nem múlik!

 • 2009.03.15 14:12:29friccska

  jaaaj,így én is rúzsoztam már,mert könyökön lökött közben a lányom...

 • 2009.03.15 19:19:10VilágosKékHarisnya

  hja, bolletje, én sem értem a többi nőt, miért nem akar jobban érteni a focihoz és miért nincs fogalma se arról, ki volt az a fantasztikus (és jókinízésű férfiú) aki nem beszéve arról, hogy oszlopos tagja volt az Albicelestesnek, de még a a Fiorentina meg az AS Roma csapatát is erősítette.

  Vagy vannak olyanok, akik nem tudják, ki rúgta a harmadik gólt a braziloknak a '98-as vébén.

  Na irány a wiki.

 • 2009.03.15 20:07:26tomsawyer

  Akkor tisztázzunk valamit...

  Egyetlen problémám van:az, hogy ÉN tökéletesen tisztában vagyok az "ótkütűr" és a "pretáporté" közötti különbséggel.

  Egyrészt mert tanultam róla keveset, másrészt mert minő skandalum(!) férfiként érdekelt.

  A cikk szerzője "pretáportét" írt, amivel egyetértek. Ezek ugyanis hordható darabok.A kiegészítők és smink a ruhák hangulatának kiemelését a kollekció egységes vonalát hangsúlyozzák.

  Azok nem hordhatóak, de a ruhák igen.

  De mivel volt olyan kedves valaki és kioktatott: "ez "ótkütűr" de barom..."

  Hát belekezdtem ebbe a kérdésfeltevésbe, hátha valaki, aki ért hozzá megerősít abban, amit már egyébként is tudok...Erre próbáltam itt két napig vicceskedve rávezetni a drága népem...

  De süketnek hiába ordítasz...

 • 2009.03.15 20:09:20tomsawyer

  És ami egyébként kifejezetten zavar, és kiver tőle a víz: ha valaki általánosít.

  Egy férfit csak a foci érdekelheti, és a forma-1.

  Egy nőt csak a divat, és gyereknevelés...

  Hál' Istennek, nem ennyire vaskalaposan, egysíkúan és fantáziátlanul vagyunk mi emberek összerakva...

 • 2009.03.15 20:14:41VilágosKékHarisnya

  szójer, nyugi.  Egyébként elkezdődött a Cápamese.

  Csak úgy szólok.

 • 2009.03.15 20:43:55tomsawyer

  :DD

  De ne általánosíts többet:)

  És..."játszani is engedd, szép, komoly fiadat!"...:)

 • 2009.03.15 22:06:39kriszti.md

  kedves kérdezők!

  ez a bemutató pret-a-porter azaz ready-to-wear volt. aki azt sem tudja, mcqueennek vannak-e egyáltalán couture szezonban bemutatói, az nem értem, mi a fenét keres itt és osztja az észt. elárulom mindenkinek, NINCSENEK :) és kérlek benneteket, ha nem szeretitek és nem értetek a divathoz, modellekhez, sminkhez, stb, akkor használjátok az alt+f4 billentyűkombinációt vagy a piros kis xet a jobb felső sarokban ;)

 • 2009.03.15 22:25:14tomsawyer

  Édesem, én erőst ragaszkodtam ahhoz, hogy ez bizony nem "ótkütűr" volt. És köszönöm neked ezerszer, hogy megerősítettél...:)

  Ezt akartam hallani...Ma már nyugodtan alszom:D

 • 2009.03.15 22:39:28aritimi

  2009.03.15 22:06:39 kriszti.md

  De én tanulni szeretnék,ha azt teszem amit mondasz akkor sohasem fogok kiigazodni ezekben a bonyolult dolgokban,mert Tom másutt csak az autómosásról max a macska alomtalanitásról hajlandó értekezni :))

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta