OFFLINE

Mégis mire jó a trappista sajt?

2009. március 9., hétfő 13:00

Semmire. Illetve mégis. Egy helye van neki. Egyetlenegy.

A quesadilla.

Az 1500, sőt, 999 ft/kg-os áron árult „sajt” nem tudom, miből lehet, de íze nem sok van, csak csúnya zsír az egész. A csúnya zsír az, amelynek brutális energiatartalma nem párosul élvezeti értékkel. A szép zsírok például az agyvelő, csontvelő, spanyol sonka szélén ránk mosolygó fehér csík, a libatöpörtyű, az ikrás kacsazsír, és hasonlók.

A trappistának nincs íze és marhára gyanús, hogy a marhához oly’ kevés köze lehet. De az állaga, és alacsony olvadáspontja (a magas zsírtartalom, ugye) és nem létező íze megfelelő quesadilla-sajttá teszi.

A quesadilla a kukoricaliszt-tortillába olvasztott sajt, szószokkal, esetleg más hozzávalókkal és félbehajtva. Elkészítése egyszerű és elég sikeres kompozíció. Természetesen lehet sajtokból is készíteni, nem csak trappistából, de így jön ki a legszebben a kukorica íze. Meleg teflonserpenyőbe dobok három tortillát (Pesten most a Tacos Locosban árulják a legjobbat, 95%-os, szerintem jobbat Mexikón kívül nem is lehet előállítani, az az 5% a hazai pálya behozhatatlan illata, levegője) rászelem vékonyan a sajtot és lefedem. Nem szabad magas lángon készíteni, mert a tortilla megkeményedik. Amikor megolvadt, meglocsolom némi csípős szósszal, pár csepp citrom (lime jobb) és megeszem, majd bekészítem a következő kört. Fejenként 20 deka sajt könnyedén eltűnik ezen a módon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.11 10:35:24VilágosKékHarisnya

  Üdv a fedélzeten,  nabasszus, emberek....

  A tegnapi meccsről nem beszélnék.

  Arról viszont igen, hogy LaliPapi borát elszopogattam. (kettő deciliter)

  Éjjel fél ötkor arra ébredtem, hogy tolófájásaim vannak, ami azért lepett meg, mert nem vagyok várandós.  Nem ragozom, gyakorlatilag azóta a vécén ültem.

  (persze, mert vacsira kefírt ettem belevagdosott lilahagymával és feketeretekkel)

  Nagy valószínűséggel a bor és a kefír találkoztak és nem voltak szimpatikusak egymásnak. Horror, borzalom, tragédia...  Macaroon, nagyon büszke vagyok, hogy a tisztaságmániám hat a neten keresztül :D  A lelki kiegyensúlyozottságról: volt egy munkahelyemen, amit nagyon szerettem, szívesen csináltam és értettem hozzá. Egyéb okok miatt ez megdegelt (többek köz eu csatlakozás) azóta nem találom a helyem.

  Szóval az én központi problémám a mi leszek, ha nagy leszek. Mi az a munka, amit szívesen végeznék, és kiteljesíthetném benne magam.  Sztem nekem kéne átadni a "legbalfaszabbul összeválogatott iskolák és szakmák" díját.  Az elmúlt években dolgoztam három-négy helyen, de egyik sem volt az igazi, nem azért, mert hisztis vagyok, hanem mert úgy éltem meg, nem vagyok a helyemen és pár hónap után kínlódtam. A szó szoros értelmében, fizikailag és lelkileg/szellemileg is.  Nagyon irigylem azokat az embereket, akik megtalálták a hivatásukat és van is lehetőségük arra, hogy abban dolgozhassanak. Másszóval, akik úgy élnek, hogy a munkájuk a hobbijuk.

  Nekem ez megoldhatatlan feladatnak tűnik, és sokszor azért keseredem el, mert kilátástalannak tartom, hogy valaha kilábaljak ebből.  Amúgy minden rendben velem.

  Ja ... szeretnék egy kicsit nagyobb cicit.

 • 2009.03.11 10:41:14Macaroon

  Akkor minek diétázol? :o))) Váháhá:-)))

  Na még az hozzátartozik, hogy kb. 5 éve lement rólam közel 10 kiló, de ahhoz nem túlzok egy álló évig alig! ettem, szarrá edzettem magam ÉS még mellé nyomtam a Fitness Akadémia aerobik edzői képzését is, ami minden 2. hétvégén legalább 6-8 óra mozgást tett hozzá. Akkor voltam olyan 77-78-79, de konkrétan nem ettem! Azaz alig. Szóval ez biztosan nem normális.

 • 2009.03.11 10:41:58VilágosKékHarisnya

  A jó takarmányértékesítő fajta nálam úgy volt meg, hogy "az ilyenre, mint maga mondják, hogy bírós menyecske". (kösz) Akkor most álljak be az eke elé?

 • 2009.03.11 10:42:29Macaroon

  Hja munka: én nem pár éve hanem kezdetektől nem találom a helyem...és ugyanez amit írsz, lelkileg szellemileg leépülök, megvisel és amikor nem bírom kirúgnak vagy továbbállok. Ezért kellene saját lábra állnom.

 • 2009.03.11 10:48:56Péter Anna

  "bírós menyecske" hehe, apám másik kiszólása: murásos

  na ez egy muraközi:

  www.google.com/imgres?imgurl=http://users.atw.hu/cupy/lovas_kepek/murakoezi-800.jpg&imgrefurl=http://users.atw.hu/cupy/lovak-%2520murakozi.htm&h=587&w=800&sz=108&tbnid=2dOMFsp9PJ-iJM::&tbnh=105&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dmurak%25C3%25B6zi&hl=es&usg=__0ExeBrPsjIRMSRQlQ3C79YThJgU=&ei=9oi3SdGyM4mb_gbjyqG-Cw&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&cd=1

 • 2009.03.11 10:51:03goa

  VKH, ha valakit azért, mert megveszi és megeszi a trappistát "retkesnek" minősítesz a hasonlatodban, talán ne csodálkozz, ha személyesre veszi a kommentet.

  Ezentúl ignorálom a hozzászólásaidat, mert ez már amúgy sem az első poszt, ahol szemet szúrt nekem, sőt sokszor másoknak is a stílusod.

  Nekem meg erre nincs drága időm, hogy az otthonülőkeresemmagamat emberek odavetett sorait értelmezgessem.

 • 2009.03.11 10:52:03VilágosKékHarisnya

  Nemtom, mi a rosszabb, ha egyáltalán nem találod meg a helyed, vagy ha egyszer úgy érezted, hogy megtaláltad és aztán elveszted.

  Nem, nem és nem, nem fogok ezen elkezdeni gondolkodni.  Nem merek enni, pedig kezdek éhes lenni :D

 • 2009.03.11 10:59:52VilágosKékHarisnya

  goa,  nem hallottad még azt a szólásmondást, amit idéztem?

  Gyerekkoromban volt egy család az utcánkban, a feleség az a tipikus mártírfajta volt, aki mindig sajnáltatja is magát, na ha hozzá bementünk, minden tiszta kosz volt és úgy mentegetőzött, hogy jaj, gyertek csak be, de nem tudlak benneteket megkínálni semmivel, mert mi olyan szegények vagyunk és olyan piszok van, de mi olyan szegények vagyunk...

  Erre mondta ezt a mondást egyszer anyám.  Kb. annyit jelent, hogy nem ér takarózni valamivel, ami nem okozat.  Ha úgy gondolod, hogy ignorálod a beirkáimat, a te dolgod, a te döntésed. Nem érzem, hogy valaha öncélúan és szándékosan bántani akartam volna valakit.  Nem hiszek abban, hogy "a stílus maga az ember", tény, hogy nem vagyok egy olyan típus, aki a f.szt is szalvétával fogja meg :D  Elnézésedet kérem, amiért akaratomon kívül a stílusommal megbántottalak.

  Mindezzel együtt fenntartom amit leírtam a kajákról. • 2009.03.11 11:00:54Cosmo

  Anna, még arról is álmodozom néha, hogy vidéken egymást érik a river cottege-ek, mindnek saját specialitása van, frissen lehet náluk venni az organikus zöldséget gyömölcsöt, a Jimmynek malaca vannál megvesszük a husit. Ez ügyben nem tudnál valami bíztatót mondani, erre nincs egy jó projektet? Ellenkező esetben még pár év elkeseredett álmodozás és addig-addig hergelem magam, amíg önmegvalósítok és veszek egy pár malacot.

 • 2009.03.11 11:01:44Cosmo

  Macaroon, köszi a szakácsiskolát, majd figyelek.

 • 2009.03.11 11:03:31VilágosKékHarisnya

  muraközi....:DD  "Küllem: nagy, kissé csukafej, rámás felépítés, hajlott hát, izmos far, erõs lábak, bokaszõrzet"  Namost, a csukafejen és a bokaszőrzeten kívül minden stimmel rám. (utóbbi csak a borotva feltalálójának köszönhetően nem :D)

  Deazért most megnézem, hogy csukafejem van-e.

 • 2009.03.11 11:12:56VilágosKékHarisnya

  Cosmo,  hallotam arról, hogy akinek nincs lehetősége a tartásra, az mással hizlaltatja fel a disznót pl.

  Értem ezalatt, hogy megveszik a malacot, kifizetik a kajáját, plusz fizetnek valamennyit a gondozásért, amikor vágásérett, levágják, és hazapakolják a husit.

  Persze ehhez bizalom is kell, nagy adag, nehogy a megvett kukoricád a gazda tyúkjai elé kerüljön, a disznódat meg moslékkal etessék.

  Ilyen lehetőséged sincs?

 • 2009.03.11 11:34:34goa

  VKH, nem ismertem ezt a mondást

  OK

 • 2009.03.11 11:36:20Cosmo

  Valójában elég kevés hút eszek, inkább zöldpárti vagyok. Egy disznót valszeg két évig ennék. Viszont szívesen vásárolnék néha szabadon tartott csirkét, gyöngyöst, normális körülmények és normális táplálékon tartott disznóhúst, ne adj Isten feldolgozott formában is. Régi iskola szerinti hagyományos füstölésű sonkát, nem azt a szemetet, amit évek óta nyomnak le a torkunkon Húsvét táján. Ha még pici fogadó is lenne mellette, ahol Manci néni (időutazással a XVIII. századból) főz valamit a pesti népeknek, az már maga lenne a menyország számomra. Teli pofával tolnám az isteni friss málnát és a házi bodzaszörp mellett azon tanakodnék, hogy a hazaszállítandó málnából milyen különlegesség varázsoljak.

 • 2009.03.11 11:43:19Péter Anna

  VKH, a csukafej (konvex profil) emberi megfelelője a pisze orr, nekem az is bejött

 • 2009.03.11 11:43:20VilágosKékHarisnya

  goa,  na, jól van akkor adj egy ötöst. :))

  Egyébként is, aki tud tésztát gyúrni, az már önmagában egy istennő, így, mi istennők tartsunk össze.

 • 2009.03.11 11:48:59VilágosKékHarisnya

  Nekem krumpliorrom van. (akár öregapád...)

  Gyerekkoromban volt egy rajzfilmsorozat, a Mesék Mátyás királyról, úgy volt vége, hogy Mátyás és Beatrix egymás felé fordul, a profiljuk meg beleolvad a háttérbe.

  Na AZ VAGYOK ÉN :D Az a Mátyás király profil, még mindig hangosan röhögök, ha rá gondolok, ráadásul a hajam is olyan volt akkoriban, lévén, hogy a daueroltatás (emlékszik még valaki a spiráldajjerra??) menő volt.  Fú, de hasznosan töltöm ma az időt....

 • 2009.03.11 11:51:17VilágosKékHarisnya

  Cosmo,

  ilyenkor mindig hálás vagyok, hogy ide születtem, ahova és azok közé, akiket a családomnak mondhatok :)

  (sokszor meg nem)

 • 2009.03.11 12:36:36Macaroon

  Kész egy szoba! Hú baszki egy hős vagyok!!! Holnap a nagyobbat is elkapom...Kérdés, hogy ma mi legyen ebédre? Legyen tortilla:-)

 • 2009.03.11 13:19:13cherrypie

  lassan kicsit offtopic :)de a Président trappistája jó. Szerintem. :) Mondjuk az árát is meg kell fizetni.

 • 2009.03.11 13:26:25Macaroon

  Ezt már írtam, hogy vannak jó és drága trappisták ami nem sör hanem sajt:-)

 • 2009.03.11 15:44:10VilágosKékHarisnya

  Mac, te egy hős vagy :))  Én meg veszetten bicóztam. Ide egy sárga trikót! :)

 • 2009.03.11 17:17:51silberstein

  VKH, ami a te problémád, arra van egy remek angol mondás: Jack of all trades but master of none. Kb. annyit tesz, hogy mindenhez ért (és ez simán lehet átlag feletti több területen is), de egyikben sem a legjobb - ennek oka, saját magyarázatomban az, hogy a sokoldalú érdeklődés nem engedi, hogy egyetlen vonalra ráálva minden erőddel, szorgalmaddal, tehetségeddel abban próbálj kiteljesedni.  Na, rávertem Józsibarátra pszichológiából? :)

 • 2009.03.11 17:24:05silberstein

  VKH, ami a te problémád, arra van egy remek angol mondás: Jack of all trades but master of none, kb. annyit tesz, hogy mindenben (akár az átlag felett is) jó, de semmiben nem igazán kiemelkedő - saját magyarázatom erre, hogy a sokoldalú érdeklődés miatt nincs egy olyan vonal, amelyre minden időddel, energiáddal, szorgalmaddal, kitartásoddal, tehetségeddel ráfeküdnél, hiszen ennek áldozatául esne a többi terület. A szakbarbárok ebből a szempontból szerencsésebbek, hiszen hivatás- és küldetéstudatuk van.  Na, lenyomtam Józsibarátot pszichoanalízisben? :)

 • 2009.03.11 17:25:06silberstein

  Jajdejó, hogy kétszer is megjelent, kis módosítással... de legalább konzekvens.

 • 2009.03.11 17:43:31silberstein

  Segítség!!! Most fedeztem fel, hog az erkélyen tárolt mangalicakolbász teljes külső felületét egyenletes, fehér penészréteg fedi - ez vajon kívánatos változás, amely a termék élvezeti értékét nem (esetleg pozitívan) befolyásolja, avagy halálra ítéli a fent nevezett szárazárut?

 • 2009.03.11 17:57:43feltételes reflex

  1. A trappista nem sajt.  2. Valaha voltak sajtjaink, pl. Ilmici, Lajta, Márványsajt, Pannónia, Pálpusztai. Ezekből ma legfeljebb a Pannónia és a Pálpusztai maradt, a többi leginkább vizes gumi.  3. Innentől kezdve vérző szívvel, de nem tudom támogatni a magyar tejipar eme szegmensét. Majd ha lesz mit, akkor majd nem veszek Gruyère-t, Fourme d'Ambert-t, Grana Padano-t, vagy akár csak szlovák sajtot. • 2009.03.11 18:03:41feltételes reflex

  silberstein,  ez részemről csak feltételezés:), de úgy sejtem, hogy ettől még nem lett baja a kolbásznak. • 2009.03.11 18:23:29trollkotze

  Macaroon  "múvecsávó: ki és hova írta le közülünk, hogy minden trappista növényi zsírral készült?"  Nem ezt, hanem hogy bizonyos ár alatt nincs valódi sajt. Ezt cáfolta múvecsávó.

 • 2009.03.11 18:24:45VilágosKékHarisnya

  silberstein,  most beszéltem mamával telefonon, megkérdeztem tőle a kolbászt. :)

  Azt mondta, hogy nincs semmi baja, ha csak kívül van és belül nincs penész, nyugodtan megeheted. "Nedves helön vót, azé penészles" - hogy teljesen valósághű legyek.  Ha nagyon zavar, lemosod, kiszárítod (gondolom, nem "nedves helön"), olyan lesz mint újkorában.  És ha már kóbászdógok: szokott olyan probléma is lenni velük, hogy kifehéredik a közepe, ez sem baj, nyugodtan meg lehet enni.

 • 2009.03.11 18:28:48VilágosKékHarisnya

  silberstein,  nagyon köszönöm, amit írtál, most akkor elolvasom még egyszer-kétszer és megpróbálom megemészteni. :)

  szió, űrleveses :)) • 2009.03.11 18:31:58feltételes reflex

  VHK, le szabad mosni?  én úgy tudtam, nem szabad, mert akkor könnyen megromolhat, hiába szárítgatják gondosan.

 • 2009.03.11 18:39:53VilágosKékHarisnya

  Gondolom, nem a csap alá tartva, hanem nedves kendővel lesuvickolni róla.

 • 2009.03.11 18:42:22feltételes reflex

  alkoholos kendővel... :))

 • 2009.03.11 18:48:44VilágosKékHarisnya

  babapopsi törlőkendővel :)))

 • 2009.03.11 19:10:46feltételes reflex

  Na várj csak, addig röhögcséltünk a törlőkendőn, hogy közben én meg megtudtam, hogy a tiszta alkoholos letörölgetés tényleg jó :))) gondolom, mert hatékony, és gyorsan szárad.  De azért állítólag tényleg jobb békénhagyni a cuccost úgy, ahogy van.  (Jut eszembe: Spanyolországban valamelyik chorizo-t árulták így -tudom, hülye vagyok, nem emlékszem, melyik-, az emberek meg simán megették a fehér héjával együtt.)

 • 2009.03.11 19:53:24trollkotze

  Itt tördelem a kezem, nem tudom, be merjem-é vallani, hogy a vizet sem szeretem (gyerekként sem szerettem). A buborékmentes ásványvízzel ki lehet kergetni a világból, esetleg a hegyi forrás vize, az jöhet.

  Debezzegakóla...! Meg az agyoncukrozott dobozos gyümölcslé...!

  Negyvenévesen fel fogok fordulni.

 • 2009.03.11 20:11:04VilágosKékHarisnya

  fortisszima,  Hofi után szabadon: inkább legyen az orrom borvirágos, mint a fogam vízköves :D  Amúgy éjjenéjjenéjjen a szóda! (csak mikor fel kell cipelni...........)  feltételes,  igen, biztos azért.

  Nálunk a házisonka is ki szokott fehéredni, nem sokat foglalkozunk vele, apám ledörzsöli sóval, oszt jónapot.

 • 2009.03.11 20:14:39VilágosKékHarisnya

  fortisszima,  nekem bevallhatod, hogy a zacskós krumplipüré is ott van a toptenben :DDD

  Nem mondom el senkinek. Bennem megbízhatsz.

  Ne tördeld a kezed. Gyónnyá' lányom :D

 • 2009.03.11 20:20:48trollkotze

  Hehe :)

  Tényleg szoktam zacskós krumplipürét enni.

  És nem szeretem a kilencvensokszázalékos kakaótartalmú csokoládét, ill. úgy általában az étcsokoládét. Helyette inkább fehéret eszem, ami megint csak a műség netovábbja :) • 2009.03.11 21:44:11VilágosKékHarisnya

  fortisszima,  egyszer azaz egyetlenegyszer ettem fehércsokit. A barátnőmmel minden évben azzal kínoztuk a szüleinket, hogy "karácsonyi műsort" adtunk elő.

  Lényege az volt, hogy megtanultunk egy csomó hülye verset meg dalt (pl. ugye szép a tavasz, mikor rügy születik s madár dalol? ésatöbbi ésatöbbi) és ezt előadtuk, (általában meghívtuk a szomszédokat is) nagyon komolyan véve magunkat meg a műsort. Csináltunk műsorprogramot is, ezen torz mikulások meg fenyőfák voltak sk. valószínűtlen színekkel kiszínezve.

  Na, drága barátnőmék szülei decemberben kikirándultak Grácba, így a "műsor" végén kaptam egy csomó "nyugati" ajándékot, többek közt három darab toblerone fehér csokit amiben valami puffasztott dolgok is voltak.

  Természetesen kettőt együltőhelyemben felzabáltam. (hö, kóla, jó vicc, karácsonykor meg húsvétkor láttam otthon, nálunk ez volt a luxuscikk, még igaziüveges kivitelben, literes, hogyne)

  Kettő, azaz kettő napig hánytam folyamatosan, azóta fehér csokit az isten se tudna belém könyörögni :DDD  Krumplipüréről nincs sztori, viszont arról van, hogy miért viselek műkarmokat, na az megér egy misét, de majd máskor, más helyen... :)

 • 2009.03.11 22:09:10beyyya

  Nálunk Békés megyében nagyon népszerű a trappista. Nincs sok pénzünk sajtra, hiszen ez egyféle luxus egy átlagkeresőnek. De én szinte kizárólag csak azt eszem, ha lehetőségem adódik rá és imádom!!!!!Inkább mint gouda vagy edami vagy bármiféle "büdös" sajtot!

  Sztem kiváló!

 • 2009.03.11 22:11:35Péter Anna

  Áááá fortisszima, nem fogsz felfordulni, már tartósítva vagy!

  te jó ég, zacskós krumplipüré... pontlevonás :D

 • 2009.03.11 22:18:28beyyya

  Ja meg tényleg a száraz szalámikat a gyárban olajjal szedik le a penészt, meg szebben csillgjon, durva!!!!

 • 2009.03.11 22:40:55silberstein

  VKH, csók a mamának a szaktanácsért. Mivel a penész nem tűnt ijesztőnek, inkább olyan nemesnek és jóillatúnak, rajtahagyom, nem mosom le, viszont tényleg szárazabb hely kell neki. Legjobb persze megenni, akkor egy gonddal kevesebb.

 • 2009.03.11 23:04:08VilágosKékHarisnya

  Na a mama erre azt mondaná, hogy "jóvan gyerök/lány éngöm ne csókugassatok, csak aszondom, amit tudok", viszont, ha valaki szakdogát vagy phd-t ír "amikó 61-be beléptünk a téjeszbe" címmel, nyugodtan keressen meg :D  Jóccaka :)

 • 2009.03.12 01:23:50Bajszos Pubi

  na én például abszolut proli vagyok kaják terén, de zacskos krumplipürét nem eszem, minek? kb husz perc alatt össze lehet dobni sk :)

  persze akinek nincs ideje a konyhában ügyetlenkedni, megértem hogy eszi.  csokitéma - én is szeretem a csokit, de a Tobleronét a legjobban :)

 • 2009.03.12 16:06:56mamelukz

  2009.03.11 18:23:29 fortisszimafingusz  Ha továbbolvastál volna látnád, hogy belinkeltem: nincs is a Cserpesnek trappistája!!! Nem kellene mindent elhinni amit leírnak, csak úgy, csuklóból! A Cserpes amúgy egyáltalán nem olcsó, kizártnak tartom, hogy 900-ért legyen trappistája!!!

 • 2009.03.12 22:28:50trollkotze

  Semmi okát nem láttam annak, hogy azt gondoljam, nem írt igazat (ti. hogy trappistát vett náluk 900Ft-ért), a cáfolatod felett meg véletlenül elsiklottam.

 • 2009.03.13 08:00:48mrssolis

  Tegnap vásároltam a Hold utcai csarnokban a Cserpesnél, és a helyzet egész pontosan a következő: árulnak egy-két nem saját készítési terméket, pl. túrót és valami trappistának látszó sajtot, ha jól emlékszem kapuvári, vagy milyen. Itt lehet a félreértés. Egyébként meg a Cserpes goudája megtévesztésig hasonlít a trappistára, vettem egy darabot, szerintem Mr. Solis simán letrappistázza majd, ha megtalálja a hűtőben.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta