OFFLINE

Milyen Barbie-s élménye van?

2009. március 9., hétfő 07:30

Barbie ma ötven éves, boldog születésnapot neki, pedig csak egy baba. 1959. március 9.-én három dollárért kezdték el árulni New Yorkban a képen látható Barbie Millicent Roberts nevű tinimodell babát, amelyből az első évben háromszázezer fogyott.

Amikor én voltam Barbie-korú, akkor kommunizmus volt Magyarországon és bár tudtunk Barbie-ról, egyet jelentett a nyugattal, vagyis a Milka-csokival, a gombnyomásra nyitható tolltartóval és a bécsi utakkal, amelyek egyikét sem engedhettünk meg magunknak. Cili nevű osztálytársam néha kölcsönadta a Barbie-ját, amit álmélkodva forgattam, mit sem tudva arról, hogy túlzottan nőies idomai örökre megnyomoríthatják önképemet, és az a veszély leselkedik rám, hogy onnantól örökre a 90-60-90-es akarok lenni.

Cili egy tapodtat sem mozdult mellőlem, így játszani nem tudtam rendesen Barbie-val, ami komoly frusztrációt okozott, míg be nem toppant egy oldalági amerikai nagybácsi és kezembe nem nyomott egy példányt a nyolcvanas évek legvégén. Derékig ért a szőkesége és leopárdmintás kezeslábasba bújt a vadító teste (mármint a Barbie-é, nem a nagybácsié) és nagyon örültem neki, de nagyon hamar meg is untam, mert rájöttem, valójában igen kevés dolgot lehet vele játszani azon kívül, hogy százszor levetkőztetjük, megnézzük, mi van a ruha alatt, aztán visszaöltöztetjük, és néha esetleg kiszedjük, aztán visszarakjuk a testrészeit.

Önnek mi a legkedvesebb, legérdekesebb, leggusztustalanabb Barbie-s élménye? Felgyújtotta? Babusgatta? Szeretgette? Felaprította? Írja meg.

Az alábbi videóban az elmúlt 50 év Barbie-s stílusváltozásait követheti nyomon:

(Képek: Barbie.com, videó: Reuters)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.09 08:47:48Qwertyui

  Nálunk a legkisebb lányunk (4 van) játszadozott a barbie-kal, csönd, egyszer csak mind a 9 le volt fejezve. Néhánynak sikerült visszavarázsolni a fejét, de a többség bevégezte. :-)

 • 2009.03.09 09:00:18Tpancs

  szerencsére Lego-s és építőjátékos Barbie nem volt, így én csak felnőtt koromban tallkoztam vele.

 • 2009.03.09 09:14:38Kawaii Koneko

  én évekig tudtam Barbie-val játszani(kb 8évesen kaptam az elsőt 12 évesen az utolsót)Nem ötlöztetni-vetkőztetni meg fésülni kell,hanem történetek főhősévé megtenni.A tesómmal játszottunk(elég gyakran nyomozónő volt,néha tanárnő,esetleg sci-fi hősnő, és volt egy Brian babám is szóval volt pasija is a szőkeségnek).Tényleg csak fantázia kell hozzá.Idővel persze kopasz lett,majd a tesóm parókákat kezdett gyártani neki(fonalból).:-)

  Félreraktam egyet a potenciális lányomnak.(annak még megvan a haja)

 • 2009.03.09 09:25:44DKone

  En csak macifejet fureszeltem le kenyervago kessel, ( bosszu a pasi kedvenc macijan ). De anyukaja visszavarta, azota is gezzel a nyakan ul a nappaliban...

  Barbie-m is volt, foleg az volt az erteke, hogy Barbie volt, es a tobbi gyerek irigykedhetett, jatsznai jobban lehetett a playmobilos katonakkal, macska alaku filctollakkal stb.

 • 2009.03.09 09:35:38trollkotze

  Lefejezés, fejcsere (Ken és Barbie között), tömegszex.

 • 2009.03.09 09:40:04barbonca

  Lerágtam a lábfejét, csak egy kis belső kemény lábszárcsonk lógott ki a bokájánál... :-DDDD voltam vagy 8 éves.

 • 2009.03.09 09:46:48lefekszemahóba

  Míg kislány voltam, minden vágyam egy Barbie baba volt. Igen, a kommunizmusban persze. Volt egy "dollárbolt" a városban, nos ott lehetett kapni. Nagynénim el is indult, hogy vesz nekem, de 20 kemény USD-be került (volna), így mégsem kaptam.

  Megszületett a kislányom, elég hamar kapott Barbie-t. Gondoltam, legalább neki legyen. Én már csak áhítattal forgattam, nem emlékszem, hogy kell babázni. :-(

  És Ő nem szereti! Meg is mondta, hogy több nem kell. És a meglévők is elég rossz állapotban vannak... (Van fej nélküli, kéz nélküli, és ruha nélküli változatunk is)

 • 2009.03.09 09:57:19eszterke

  Nekem sok barbie babám volt, egy egész család, pedig nem voltunk gazdagok. Voltak külfölvön élő rokonok. Ken és Michael Jackson is és egy kislány is volt. Nagyon jól lehetett velük családot játszani. A nagymamát mindig az játszotta, akinek a sok fésülsétől tönkrement és félig kihullott a haja, és végül rövidre vágtam, hogy visszanőjön...

  Fogalmam sincs mi lett velük.

 • 2009.03.09 10:03:54gabcigirl

  Az első Barbie-babák beszerzése idején jött be a Music Television. Persze az itt látott videók a Barbie-kozmetikázása terén is jócskán megtették a hatásukat :))) Mivel akkortájt sűrűn játszották egy Rebel Mc nevű bili-frizurás rapbanda számát, elhatároztam, nekünk és Barbikának is kell olyan.  Nem is nagyon haboztam: egy babaszobába való mini, alumínium levesestálat belenyomtam a kis szőke fejébe és szépen körbenyírtam a drága, dollárbolt-szökevény pici fejét, Volt is otthon nagy röhögés, mikor meglátták...

 • 2009.03.09 10:19:14Navia

  Barbie-m volt egy pár, sajnos Ken-t valahogy sose kaptam, így szegények az én történeteimben fiú híján egymással csókolóztak...mégse lettem leszbikus:D  Kamu barbiet viszont kaptam többször is(ha jól emléxem Cindynek hívták), ilyenkor mérges lettem, és rövid időn belül lábkitépéssel álltam bosszút( a babán, nem az ajándékozón:)  Egyébként is a pónik sokkal aranyosabbak voltak...őket sose bántottam:))

 • 2009.03.09 10:52:08zsinacity

  Hajlevágás, fejletépés, szex Kennel (korá érő típus voltam), tetoválások alkoholos filctollal.  :)

 • 2009.03.09 11:15:43Dogla

  Nekem is dollár boltból volt az első Barbie-m. Egyszem gyerek voltam, nagyon nyüszögtem érte, hát megkaptam. Később lett több is.  Egyszer az egyiknek varrtam szoknyát, de nem ment rá, mert a derék része nem tágult ki, hogy felhúzhassam. Ezért kivettem az egyik lábát, ráadtam a szoknyát, aztán láb vissza :)  A lábfejét én is megharaptam vagy kettőnek, máig sem értem miért.

  Gyanítom még megvannak valahol, a szülői házban porosodnak.  Dogla

 • 2009.03.09 11:19:38oneandonly

  én a többi játékommal simán kombináltam barbie-t, és azt hiszem leginkább a süsü-lemez hallagatása közben alakultak ki vicces helyzetek (királylány szerepében: barbie. süsü szerepében: hatalmas plüsssüsü. királyfi szerepében: öcsi michelangelo tininindzsája, várlakók: lego emberkék, stb stb) de bevásárlóst öltözőst sose játszottam vele. egyébként a kedvencem egy afro barbie volt, ámerikából jött persze, hát az még mindig megvan valahol.

 • 2009.03.09 12:03:37ninamyers

  az en anyukam dollarboltban dolgozott:pp

  hugommal mindig jo elore kineztuk a legszebb barbie-t az aktualis kinalatbol, azt kertuk karacsonyra, anyu felreerakta nekunk

 • 2009.03.09 12:52:21Stílus

  Én eldugtam a még meg nem született lányaimnak az én babáimat, majd egy őszi nagytakarítás során a kutyám kiszedte a dobozból őket és kicsit megrágta a szőke ciklonokat. Barbie-nak volt New Yorkban egy óriási szülinapi divatbemutatója (stilus.blog.hu) ahol észrevettem azt a ruhát amilyet szétrágott a Morzsi is.

 • 2009.03.09 13:44:23_gabi

  nekem nem tudom hogy barbim volt-e vagy cindym (asszem volt görkorija...?), lényeg a lényeg, hogy fiú nem volt. így kiválasztottam a csúnyábbat, kitépkedtem a haját, és golyóstollal csináltam neki rövidet, így lett fiú is..

  szex-imitálás szerintem mindenhol megvolt, csak nem mindenki írja le konkrétan..:)

  én sem...:)

 • 2009.03.09 13:58:16soleona

  Jópár, Barbiem volt, nagyon jól lehetett velük játszani, szerettem őket. Lehettek kalózok, kommandósok, bármik, a fantázia szabott határt az egésznek. Meg annak is hogyan végezték - kopaszon, felgyulladva, törötten, szétmarcangolva :)))

  Viszont legutóbb Madridban egy áruházban láttam egyedi, gyűjtőknek szánt Barbie-babákat. Gyönyörű volt mind (nem játékok ezek ugyibár), csodálatos műalkotások, tizenpercet nézegettem őket nagy nosztalgiával :))))

 • 2009.03.09 15:27:37Virgogirl

  Acetonos arclemosás, mert úgy biztos nem lesz olyan piszkos. Olyan lett, mint egy ázsiai horrorfilm főszereplője. Ja, és a Skipperemnek meg letörtem a fejét. Ennyi

 • 2009.03.09 15:39:17w3nd1g0

  A legsúlyosabbak az olyan modern Barbie-kiteljesedések, mint a Barbie-headset, a Barbie-autó (eztkeremkaracsonyra.blogspot.com/2009/03/barbie-headset-es-barbie-auto.html), esetleg a beszélő Barbie-sminkkészlet (eztkeremkaracsonyra.blogspot.com/2009/02/beszelo-barbie-sminkkeszlet.html) vagy (ó, uram, ne hagyj el) a bugyirózsaszín Barbie MP3-lejátszó (eztkeremkaracsonyra.blogspot.com/2009/02/barbie-mp3-lejatszo.html). Itt meg van digitális Barbie körömnyomtató (eztkeremkaracsonyra.blogspot.com/2009/01/vicces.html)... Szóval, a Barbie babákkal csak kezdődött valami igen geil, de most teljesedik ki szépen...

 • 2009.03.09 16:01:24p!nkinside

  nekem nem volt barna hajúm, pedig mindig olyat akartam :(  pont azt beszéltem az ismerőseimmel, hogy úgy utáltam, mikor lejött a fejük, és hiába ügyeskedte valahogy vissza az ember, nagyon csúnya rövid nyakuk lett, és onnantól azokat már nem is szerettem :p

 • 2009.03.09 16:22:19Prinzessin Erbsen

  az én időmben nem volt  3 fiam van  most már csak egy unoka segíthetne hozzá

 • 2009.03.09 16:28:15makreca

  Az én drága anyukámnak játékboltja volt annak idején, így én mindig elsőkézből értesültem a legújabb barbis őrületekről. Természetesen karácsonyra szülinapra meg is kaptam őket rendszerint. Volt barbiházam, autóm, és egy hatalmas ruhagyűjteményem, no és persze amire a legbüszkébb voltam, az KEN. :) Én nem tettem velük semmi barbárságot, viszont az osztálytársaim rendesen sárgultak az irigységtől. :)

 • 2009.03.09 17:23:14mammina

  nalunk nagy becsben voltak a babak, szinte statusz szimbolum volt. volt vagy 30 db belole, a keresztlanyom orokolte tolem, aki jo penzert eladta egyben. :-( viszont az en ket lanyom is orokolt vagy 20-at, igy van mit fogyasztani (fogynak is szepen az evek alatt). mindig van egy aldozat, akinek vagy a feje esik le, vagy a keze hianyzik, vagy a laba ragodik le. most hogy nagyobbak mar vigyazni tudnak rajuk. remek szerepjatekokat jatszanak vele. vannak a "dragabb" darabok, amik nem szeretnek oltozni, :-) es vannak az olcso tucat darabok, akik oltoztethetoek, vaghato a hajuk, kifesthetok, stb. de alapbol a milimeteres kis muanyag izek - kutyuskak, cicuskak, illatos babacskak - sokkal sokkal nagyobb jatekteret adnak, es hossszu-hosszu szabad orakat nekunk. :-)

 • 2009.03.09 22:40:12TantóNéni

  1984 karácsony- hat évesen kaptam meg a Barbie babát a dollárboltból. Életem legjobb játéka volt, a mai napig emlékszem mennyire imádtam. Az anyum meg a nagynénim varrtak ruhákat, kötöttek sapkát,sálat, még bundája is volt! Én is sok történetet találtam ki vele, meselemez hallgatás közben volt a legjobb 'barbizni'. Kaptam Kent meg gyereket-kisfiút, Skippert nem :-( Lehet,hogy másnak több tucat volt, de nekem az az egy szem Barbie maga volt a boldogság.

  Elraktam a ruhákkal Kennel együtt egy kibőröndbe- tudjátok, olyan kis piros gyerekbőrönd,hihi- és alig várom,hogy legyen egy lányom akivel babázhatok. Ja,és házat-kocsit-lovat mind megkap a kölök,akár tetszik, akár nem! Anya játszani akar!

 • 2009.03.10 10:34:57Reckl_Amál

  Rengeteg Barbie-m volt. Mindenféle történeteket játszottunk el velük. A kedvencem a kísértetkastély és a lakatlan sziget voltak. Később szappanopera szerű dolgok mentek.  Érdekes - és nem is jutott volna eszembe, ha ti nem írjátok - én is rágtam a lábát egyiknek - másiknak. De csak az eredetiknek! Így is reklámozhatná a Mattel: csak az eredeti lábának van jó íze. :)  Sosem betegedtem viszont bele abba, hogy nem úgy nézek ki, mint Barbie. Sorry, de meglehetősen butusnak kell ahhoz lenni, hogy valaki így érezzen. Vagy a szülei nem szerették eléggé, ami minden médiaellenes tényező ellenére komolyabb oka az anorexiának, mint egy 29 cm-es baba...

 • 2009.03.10 14:22:29janila

  hát, én kaptam egyet, több soha többé nem kellet, annak az egynek is már csak a feje lehet meg valahol....

 • 2009.03.10 14:24:36janila

  nekem duplom, legom, meg rengeteg gyurmám volt. színespapírból meg 'babaházat' építettem a plüssöknek.azt hiszem barbie nélkül is normális ember lett belőlem:)

 • 2009.03.10 16:30:17sentinel

  nekem is volt majdnem 10 barbiem, meg egy ken, az összes rajta osztozott:)

  aztán barbiék kaptak barbie-házat, hajót, lakókocsit...aztán amikor kinőttem a barbie mániából, egyet félre téve, az összeset házastól hajóstól odaadtam egy óvodának. azt az örömöt, amikor meglátták, nem lehet leírni:)

 • 2009.03.10 16:41:47redballon

  tűzre vele...

 • 2009.03.11 10:08:26Veg_

  Én kaptam egyet, továbbitottam is babamániás ismerősnek... A többi baba (jellemzően attól kaptam, aki nem ismert) a szekrény mélyén hevert, felhatalmazva mutert, hogy lepasszolja. Részemről lego, plüsök, gyurmák, festegetés, indián sátor+fejdisz+csatabárd+ij+stb., homokozó a kertben, ahol a várba legofigurák ültek.

  Akkoriban a lego se volt itthon csak főként alap, németből hoztak rokonok sineket, csilléket, sokfajta figurát, állatot, növényt, meg ami még akadt. Ottani rokonfiuk nálam 8-10 évvel idősebbek voltak, és legomániájuk volt, csak mindet megunták, mire engem érdekelni kezdett, és elhozták az egész miskulanciát nagy dobozokban. Na engem ezért irigyeltek a suliban, nem holmi hosszu lábu szöszibaba miatt :)

 • 2009.05.15 14:30:02Zsuzskó

  Mivel 1966-ban születtem (kucc, kucc), az én gyermekkoromból kimaradt a Barbie. Illetve kaptam német rokonoktól valamilyen ál-Barbie babát, nagyon csúnya volt, aztán a kis hugicám le is szerelte a fejét, szóval... Egyébként sem voltam nagy babázó, a mesekönyvekre gerjedtem :)
  Aztán amikor a lányom 4-5 éves lett és sorra kapta rokonoktól az ilyen-olyan hercegnő Barbiekat, égnek állt a hajam, mivel gyermekem inkább labdázott és "kardozott". Készült is a sok Barbie-nak tetoválás és smink filctollal, de leginkább lemeztelenítve, megtépve feküdtek a játékpolcon.
  Aztán egyszer egy amerikai barátnőm elárulta, hogy Barbie babákat gyűjt. "Ez hülye"- gondoltam, de azért megnéztem a honlapot, melyet ajánlott. És megpecsételődött a sorsom. A "soleona" által is említett gyűjtők számára készült babák ugyanis egészen mások. Gyönyörűek, vannak köztük a föld mindenféle népviseletét hordó babák, mesefigurák, tündérek, hírességeket megformázó babák, Armani, Escada vagy Dior költeményeit hordó babák stb. Varázslatos világ, mely rabul ejtett. Szóval én most élem második gyermekkoromat és gyűjtöm ezeket a babákat, eddig 21 db van, de szeretnék még venni. Nem olcsó mulatság, mivel Magyarországon nem igazán lehet kapni őket, de ha valakit érdekel, akkor az interneten annyit találhat, hogy választani sem tud. Csak a postaköltség igen borsos, legtöbbször több, mint maga a baba ára. Az egész család rajtam röhög, élén az immár 11 éves lányommal, de én nem bánom :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta