OFFLINE

Vigyázz, kész, rajt, spárgaaa!!!

2009. március 6., péntek 08:00

Tavaly május óta nem ettem spárgát. Nem is értem, hogy történhetett. Az a bizonyos májusi spárga tarthatott ki eddig, mert többszörösen rendkívüli volt.

Münchenben ettem, a BMW Weltben, mielőtt elkészítettem volna a fél éve várt Chris Bangle interjút, akit csendben, magamban egy ikonnak tartok. Nem csak én. A személyes találkozás előtt ebédeltem spárgát hollandi mártással és sauvignon blanc-al, állítólag tipikus bajor kompozíció, szeretik és sokat eszik szezonban, pont, mint a fehér kolbászt mustárral. Isteni volt, puha, karakteres és erős, igazi hústalan szerelem, itthon juhfarkkal szoktam kombinálni, de szinte mindent juhfarkkal eszek, csak van, amihez megy, van, amihez nem. Borban még fejlődnöm kell. Sokat.

Jön a tavasz, pár hét és megjelenik a piacon a spárga, a medvehagyma (kimondhatatlanul imádom) és egyéb csodák, amikkel rendbe lehet rakni a kókadt szervezetet. Mindennél jobban várom, mert már napi 2-3 kifacsart citromlével tartom szinten a rendszert, ami brrrr.

A spárgával a vásárlásnál kezdődnek a gondok, ha be van csomagolva a feneke, muszáj belenézni. Ha a zöldséges ezen fennakad, ideje továbblépni. Ha rohadt, fás, száraz a vége, ma nem eszünk spárgát. Ha sikerült ép zöldséget venni, pláne fehéret, akkor jön a hámozás, ami a zöldnél elmarad, ezért szoktam zöldet venni. Meg az erősebb ízéért, sokszor nyersen felfalom azon melegiben. Állok a csari hátsó bejáratánál és eszem a spárgát a bicaj mellett. A spárga tetszés szerint behelyettesíthető libatöpörtyűvel, sonkával, kolbásszal, vagy akár egy túrófánkkal a lipótitól. Nem bírok 3 sarkot várni és otthon megenni normálisan, egy kicsit gyomoragyú vagyok.

Ha nem nyersen zabálná valaki a spárgát, meg lehet főzni. Csakis forró vízbe dobva, nem szeret ázni a lelkem. 15 perc alatt kész, jöhet a bonyolítás. Még sose mentem spárgával a hollandi mártásnál messzebb. Nekem nem ízlik tojással, pedig mindenki azt tolja. A hollandi mártásban is van tojás...

A hollandi mártás egy munkaigényes nyavalya, de igen jó: 20 deka vajat melegítek, leszedem róla a habot, ha már nem habzik, leöntöm a közben képződött üledékről (tisztított vaj lesz belőle, nahát) ezt a fázist hajlamos vagyok kihagyni, jöhetnek a kövek. Három tojássárgáját egy kis sóval és három kanál hideg vízzel gőzfürdőbe teszem és addig verem, amíg kétszeresére habosodik. Ha sikerült, nem hagyom abba hirtelen a verést. A zabaione (mert ez olyasmi, csak vízzel, nem borral, mint az olasz sodó) igényli az utójátékot. Még melegen kell apránként hozzáadni a szintén meleg vajat, citromlével ízesíteni és melegen tálalni. A spárga mellett jó más zöldekhez, halakhoz is, húshoz borzasztó tömény lenne, nehéz és tojásos…

Most olvastam egy mókás receptet, Bíró Lajostól, ezt fogom elkészíteni az idei első köteg spárgából, majd beszámolok, ha megvolt, csokis zöldspárga passiógyümölcs fagyival. Mellesleg az ő kezei közt lett a Bock a Dining Guide szerint a legjobb budapesti étterem.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.06 08:53:21Macaroon

    A hollandi mártást kihagyom. Készen nem lehet kapni? :-D

    Csajok csajok csajok, ma van a hamburger nap. Mindjárt bekészítem a puffancsot, reszkess Mirelle;o))) Csalamádém még nincs, szóval lesz ma egy tekerésem szerintem és akkor bevizsgálom a Lipótit is.

  • 2009.03.06 08:57:26Prinzessin Erbsen

    Azért a spárga még egy kicsit odébb van, de ha beüt a szezon akkor meg vasárnap is kinyitnak a spárgát árusító helyek, minden vendéglő táblán csalogatja spárgára a vendégeket.



    A németek nagy baráti vacsorákat szerveznek a spárgára, de 2-3 alkalomnál nem eszik többször, a szezon után kimúlik az őrület magától.



    A hollandi mártást nagyon sok fajtát lehet készen kapni, ugyan úgy ahogy a pudingot sem késziti senki már lisztből és tojásból, a hollandi mártás is különféle zaskókból kerül elő.

    Tulajdonképpen a mártásban van a lényeg, mert a spárga amúgy magában elég ízetlen.



    A főzéshez előkerülnek a nagy ovális fazekak, a spárgát megpucolják, de a héját nem dobják el, azt is megfőzik és ebben a lében főzik a csomóra összekötött spárgát.



    Megcsinálom, ha muszáj, de meg nem eszem.

  • 2009.03.06 09:21:03Cosmo

    Spárgát imádom. A leg-leg a hollandi mártással, utána leves formájában.

  • 2009.03.06 09:46:16Péter Anna

    Prinzessin, sokat olvasok német éttermekről és nekem úgy tűnik, nagyon szépen elhúztak a kolbászos-barnamártásos világtól. Eddig csak kétszer voltam, rövid ideig, de isteni kajákat ettem (kolbászt is, de a kortárs konyhára gondolok). Fú és egyszer ittam jégbort, az is izgalmas volt. Te ezt hogy látod? Ugyanezt mesélik Ausztriáról is, hogy csuda dolgok vannak arrafelé a konyhákban, rég nem csak csülök-tafelspitz-kolbi.

  • 2009.03.06 09:53:27bolletje

    Spárga... komolyan, már szinte csak ezért is megéri Hollandiában lakni :) Már alig várom, nyami! Nekem bármilyen formában jöhet, a legesleg a fehérspárga vajjal és sonkával, illetve a spárgkrémleves.

  • 2009.03.06 10:04:20Macaroon

    Én voltam pár éve (2) Bécsben egy vacsorán, vallom, hogy az ember ízlése valóban változik bizonyos időközönként, mert úgy zabáltam a hagymás vért meg a marhanyelvet, hogy majd bele fulladtam:o) Nekem amúgy kifejezetten bejött ez az Osztrák-Magyar monarchiás kaja vonal...

    Szóv

  • 2009.03.06 10:05:14Macaroon

    -ezt a szar notebookot, hogy utálom a touch padot-

    Szóval a zöld spárgával nem kell pucolásilag bajlódni. Ezt viszont jó tudni, mert én a pucolás miatt kerülöm, de mint a pestist:o)

  • 2009.03.06 10:11:53VilágosKékHarisnya

    Általános szia,



    jééé valami sárga izét látok kinn. Öregek mesélik,hogy hajdanában volt ilyen, hogy sütött a nap, lehet hogy ez az? :D



    A spárgát én, Férj és a kutya esszük meg a családban, más senki. A parasztgyomor nehezen emészt meg egyéb földi jókat, mint a megszokottak...



    Próbáljátok ki sütve is. Az én kedvencem ebből a fajtából a spárga-karalábé kombináció, majnemkész állapot előtt leheletvékony füstölt sajtot teregetek rá, de ez akár el is maradhat.

  • 2009.03.06 10:14:14Prinzessin Erbsen

    Minden féle étterem van a világ minden részéről, sajnos az igazán jó éttermeket nem engedhetem meg magamnak, de ahová szoktam járni sörözni ott is jól főznek - bár engem elrettent az az adag amit adnak.

    Valóban nincs már generál szósz, de azért egy panierte etwas minig ott van a hagyományos éttermekben.



    Legutóbb a sörhöz rántott juhsajt golyócskákat ettem fűszeres tútókrémmel, na az egy nekem való esti adag.



    Én szertem a typisch deutsch kajákat, mert a fiatalkoromat idézi. Ha csak tehetem mindig ezt választom.



    Érdekes hogy a currywurst csak az utcán esik jól. És megeszem a bockwurstot is amire otthon nem tudnának rá venni.



    Sajnos fiatal korom nagy kedvencét a soljanka levest csak a keleti részen főzik, itt nem ismerik, de azt már otthon is megfőzöm.

  • 2009.03.06 10:14:50bolletje

    Macaroon, nem nehezebb megpucolni, mint a sárgarépát vagy a krumplit. Ezért igazán nem érdemes kerülni. Én pl. szívesen pucolnám egész évben hetente többször is, de sajnos idény csak egyszer van :)



    VKH, ne is mondd, spárgás pite (quiche)... tavaly csináltam egy szenzációsat, de hogy merre hagytam a receptet??

  • 2009.03.06 10:15:26pantufül

    Nagyon érdekes, de nekem vegetáriánusként a spárga kimaradt eddig. Valószínűleg azért mert egyszer ettem egy spárga krém levest és iszonyú fás volt. Nagyon szívesen venném, ha adnátok tanácsot, hogy mire érdemes figyelni vásárláskor, melyik a legzsengébb és miket lehet belőle készíteni. Ez a hollandi mártás elég macerás, zacskósat meg nem veszek. Valami más???

  • 2009.03.06 10:17:00VilágosKékHarisnya

    Anna, gratulálok a cikkhez. Elolvastam, nos, nem sokat értettem belőle, ld. nem értek az autókhoz, szóval a fele lehetett volna kínaiul is.

    Azért hangosan felröhögtem, mert - Bridget Jones nagysikerű Colin Firth interjúra alapján - elképzeltem magam, ahogy Fabio Capelloval ülök szembe (még az as romás időkben) és riportot készítek vele, valahogy így:

    vkh: - és be szokott menni edzés után az öltözőbe?

    fc: - persze.

    vkh: - jujj.... akkor is, amikor a fiúk meztelenek?

    fc: (zavart nevetés) persze, ez elkerülhetetlen...

    vkh: (zihálás) komolyan?? ó, de irigylem... és ilyenkor mindenki lefürdik?





  • 2009.03.06 10:18:53bolletje

    Pantufül, a fehér spárgánál arra figyelj, hogy - ahogy Anna is írta - a vége egészséges legyen, ne száraz, hasadozott-töredezett. Ha a spárgákat egymáshoz dörzsölöd, akkor nyikorogó hangot kell, hogy adjon. És hát a törésteszt, de azért tuti, hogy leszedi a zöldséges a fejed :)

    De ettől függetlenül én pl. mindig levágom a spárga végét, úgy két centit (amiből és a lehántott héjból később a leves alapot csinálom).

  • 2009.03.06 10:21:34bolletje

    Pantufül, ez kimaradt: sima olvasztott vajjal is nagyon jó, ha nem akarsz hollandizni. MOndjuk utóbbinak az az előnye, hogy enyhén savanykás és ez valahogy rendkívül jól pásszol a spárgához.

  • 2009.03.06 11:08:32Los Alamuszi

    Én nem rége vettem (és láttam) először mirelitben spárgát. Ardo, 1 kg és zöld.

    Persze, nem vetekedett a friss ízével, de azért jó volt.

    Én szitára fektetve, gőz felett párolom egy 10 percet, aztán pármai jellegű sonkába (jó a Pick Angelo sonkája, vagy bármi hasonló) tekerem 4-5 szálat csokorba fogva. Egy tűzállótálat leheletnyi olivával kikenek, erre mennek rá, majd beborsozom, megszórom jó kis parmezán forgáccsal, és irány a sütő egy 15-20 percre.

    Tálalás előtt meglocsolom egy kis balzsamecettel (legjobb a krémes változat), meghintem bazsalikommal, és mehet ;-)

  • 2009.03.06 11:13:21pantufül

    Köszönöm az eddigi infókat, örülnék még húsmentes ötleteknek.

  • 2009.03.06 11:21:29Macaroon

    Losz Alamuszi: FOLYIK A NYÁLAM!!!

  • 2009.03.06 11:23:30Péter Anna

    pantufül, a vega tag alatt van már jó pár ötlet, én nagyon nem vagyok vega, de igyekszem

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/tags/vega

  • 2009.03.06 13:13:55zanzibar

    Kedves Anna, szerintem a zöld spárgának elég 3-5 perc főzés fedő alatt (lobogó sós-cukros-citromos vízben), majd gyorsan kikapni, lehűteni hidegvízzel, és jöhet a folytatás. Mivel általában még tovább feldolgozzuk: sonkába tekerjük és átsütjük, vagy rizottóba / tésztamártásba kerül (legvégén csak!), esetleg gratinirozzuk.

    Ha salátának / mártogatandónak csinálom meg, akkor sem főzöm 6 -8 percnél tovább, akkor még roppanós.

    Le szoktam fagyasztani a főzővizét: nincs annál jogg zöldség alaplé leveshez, rizottóhoz, húspároláshoz!

  • 2009.03.06 19:08:33Bajszos Póni

    nahh én is kedvet kaptam, holnap veszek az ápiszban egy köteggel!



    (jo jo gyenge vicc volt, de ez a sonkás sajtos valami tényleg elnyerte a tetszésemet)

  • 2009.03.06 20:24:54farina

    szerintem könnyebb ma jó minőségű spárgát venni, mint rosszat, legalábbis nekem az utóbbi években ez a tapasztalatom.

    ha spárgaszezon van, nekem nem kell más, csak spárgát akarok enni, de szemben veled, Anna, én a fehéret szeretem, de azt nagyon és csak sós vajjal, esetleg (közben nagyokat nyelek) vajon pirított morzsával.



    az interjúhoz én is gratulálok, és jó volt arcot látni egy névhez. néha, pl. ma is az utcán az az érzésem van, hogy megismerlek titeket :-)



    pantufül: labelladieta.blog.hu



  • 2009.03.06 22:36:08zölderdö

    pantufül, (és persze más spárgarajongóknak is): ajánlom figyelmetekbe:



    chiliesvanilia.blogspot.com/2006/05/slt-sprga-fokhagyms-krumplikret-tombol.html



    lilafuge.blogspot.com/search?q=spárga



    a receptek működnek, nagy részüket én is kipróbáltam. Én zöldspárga-párti vagyok, az ritkábban fás. Nehéz igazán jó fehér spárgát kifogni.

  • 2009.03.07 11:11:49VilágosKékHarisnya

    Mac,

    hogy sikerült a hamburger?



    Brrr... az normális,hogy tegnap hétágra sütött a nap és 15 fok volt, ma meg 110 km/órás szél fúj és érzetre -3 van???



    Májust akarok (meg spárgát :) )!!

  • 2009.03.07 18:50:45Macaroon

    (anyúszi soha többet nem ííííszom)

  • 2009.03.07 18:53:37Macaroon

    A képek magukért beszélnek-E? Hamburger:

    forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88277266&t=9060237

  • 2009.03.07 18:58:55bolletje

    Hú, Macaroon, nagyon jól néz ki!! A bucikat te csináltad? Jajj, minden nagyon szép!

  • 2009.03.07 19:30:00VilágosKékHarisnya

    mmm.. tényleg nagyon guszta, grat :)



    Pláne, ha belegondolok, hogy én ma mit ebédeltem, esküszöm, már egy kecske is öngyilkosságot követne el! :)

    Nem beszélve arról, hogy meggebedek egy pofa sörért..

  • 2009.03.07 19:53:33Mitzi von Küche

    Csodás étel spárgából: a félig megfőzött fehér spárgákat vajazott jénaiba fektetem, sajtmártással leöntöm (amibe mindenféle maradék, jó minőségű sajt mehet, pl. Comté) és sütőben 45 percig sütöm. Isteni!

  • 2009.03.07 20:43:11mamelukz

    Igen a bucik is én voltam. Tudom pályatévesztés áll fenn:o) Ha a Segal megcsinálja a szakácsiskolát én mindenképpen megyek...az sem érdekel ha kölcsönt kell felvennem.

  • 2009.03.07 21:01:20mamelukz

    Na akkor beírom, hogy a tegnapi bebaszásra (oh bocsánat) ma megettem egy oldal mangalica szalonnát két szelet kenyeret (saját tönköly) és most nyomok rá egy kis cukroskólát:-) Holnapra beterveztem egy 45 perc futást megint:-)

  • 2009.03.07 21:02:14mamelukz

    Macaroon voltam az ember nikkjén csak most nézem bakker:-)

  • 2009.03.08 18:48:32énmegén

    minden tiszteletem Annáé, de tényleg leírtad azt, hogy " mindent juhfarkkal ESZEK" ??????

  • 2009.03.08 22:35:57panka

    Hú, imádom a spárgát és a medvehagymát is, csak kevés a receptem hozzá, pedig hetekig tudnánk enni.

    (Másrészt meg mindjárt én leszek itt a piros tollas nyelvész, mi a franc az a passiógyümölcs, amit eredetiben rögtön passzió gyümölcsnek írt az a jóember? :DDD. Maracujának mondjuk mi itt magyarul, de ez nem a te hibád, Anna, nem a te kritikád, te egyet máris javítottál rajta.)

  • 2009.03.09 09:22:11pantufül

    Mitzi von Küche: Köszönöm ez tetszik, és a többit is mindenkinek! Jó étvágyat!

  • 2009.03.09 11:47:23VilágosKékHarisnya

    Hahó, sehol senki?



    Érdeklődtem volna, kivel mizu.

    Nálam a kezdéskori súlyhoz képes két kiló mínusz, üvöltő szél, utálomahétfőt hangulat, monitor előtt ebédelés :)

  • 2009.03.09 11:57:40VilágosKékHarisnya

    Ja és persze állásról sehírsehamv, de. ablakot pucoltam és kiteregettem a teraszra.



    Persze, hogy esik.

  • 2009.03.09 12:49:33Macaroon

    Cső:o)

    Nekem van egy meló kilátásban, tekintve, hogy az ember déltől estig interjúztatta a jelölteket, úgy kb. 10-12 versenytársam van ha jól számolom:-))) Ma hívnak, mert a csóka prágai és én későn kerültem a képbe így telefonos interjú lesz. Csinosítom a cv-t, most voltam futni 45!!! (mindenki kiáltson egy hangos hurrát) percet, mivel hétvégén a másnapra gyakorlatilag a lehető legrosszabb kajákat ettem: cukroskóla (maradt a buliból), krémes, mangalica szalonna, kenyér, hagyma:-) Így hétfőre úgy éreztem magam mint egy kitömött zokni. Most jobb. Szombat déltől éjfélig és uez vasárnap: megnéztem tizenakármennyi Szökés részt, kurvára idegesít, most már tutira biztos, hogy a héten végignézem a 4 évadot. Kinek volt érkezése ezt hétről hétre nézni és várni? Tutter rohamot kaptam volna, mint Grisoméknál is ugye úgy fejeztük be, hogy lelőtték a csudaszépfekafiút.

    Asszem jelen pillanatban más nincs. Tán annyi, hogy embernek végképp elment az esze (Nemzeti hírháló, Posta Imre, Kurucz Info olvasása éjszakába nyúlón, rokonság látogatása, felkutatása, családfa állítás, székelység tanulmányozása, vidéki élet tervezgetése, Isten és vallás sűrű emlegetése...) de addig örülök, míg békésen teszi. Soha többet vízöntőtővel nem kezdek:o))) Egyáltalán nem hallgat rám. Én meg maradhatok vagy megyek hiszen tudtam, hogy milyen...mindig is ilyen volt, háromhavonta talál ki valami új elfoglaltságot aminek kapcsán lesajnálhat, hogy én bezzeg nem látom az igazságot...

    Komolyan többed szerre döbbenek rá, hogy a nők mennyivel megfontoltabbak...(okosabbak, sic!).

  • 2009.03.09 13:08:14mrssolis

    Nálunk többnyire rizottóba kerül a zöld spárga, vagy néha baconbe tekerve és megsütve. De a rizottó az annyira mindent visz, hogy még szezonon kívül is veszek néha drága pénzért a Culinarisban, hogy ehessek olyat. Persze csakis rizotto rízsből, borral, húsalaplével, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Már nagyon várom a szezont, és a medvehagyma...hmmm!!! Imádom, általában kb. annyira bonyolítom, hogy egy nagy csomót ráteszek egy vajaskenyérre:)

  • 2009.03.09 13:11:43VilágosKékHarisnya

    Hangosan röhögök.

    Én is vízöntő vagyok uis :DDD



    Jézusom, annyira csurog már a nyálam, de nemcsak a spárga miatt, hanem újhagyma, retek, spenót, sóska, korai meggy, piszke, ribizli........

    Valaki intézkedjen hogy gyorsan jöjjön a tavasz, SándorJózsefBenedek meg készítsék azt a bazi nagy zsákot... :D

  • 2009.03.09 13:26:29Macaroon

    (nekem meg az aszcendensem az egy fasza kis skorpió jegy mellé ezért merek véleményezni:-)



    Fogyáshoz gratula! Nem keserítelek el:-) ha nekiállok nekem is letakarodik 1-2 hét alatt 2 kiló és egyetlen nappal (egyetlennel) gajra tudom vágni. Sakkor elölről:-)

  • 2009.03.09 13:43:56VilágosKékHarisnya

    Ügyilegyél az interjún!



    Anyósom skorpió :)

    Skorpiókban az a brutális, ahogy vesébelátós módon kiszúrják azt az egy-két gyenge pontodat és BELEDÖFNEK.



    Egyébként a vízöntő jegyben születik a legkevesebb ember. Hja, ennyi zsenit nem tudna a hátán hordani a föld :DD



    Remélem, kitartok és a végén megajándékozhatom magam egy olyan farmerral, aminek nem akkora a segge mint egy lavór.



    Na megyek, mert szétkaptam a lakást és nem lesz belőlem énekes halott se.



  • 2009.03.09 14:59:31Macaroon

    Bocs Anna, hogy ide. Szóval VKH a skorpió nem beledöf, tökre félreismernek sokunkat az emberek. HANEM:-) nem szól egy ideig és benyel ezer bántást, szemétséget amiből ha egyszer elég akkor tudja, hogy mit kell felemlegetni és milyen hangnemben:o) És mikor:-D

  • 2009.03.09 15:17:41tuktuk

    Panka, itt egy: a nokedli tesztajaba tedd a medvehagymat, majd kifozes utan jenaiba bele egy kis besamelszeruseggel, tetejere sajt, es be a sutobe. Nyami. Es aki tud, az inkabb szedje a medvehagymat az erdoben.

  • 2009.03.09 15:17:42tuktuk

    Panka, itt egy: a nokedli tesztajaba tedd a medvehagymat, majd kifozes utan jenaiba bele egy kis besamelszeruseggel, tetejere sajt, es be a sutobe. Nyami. Es aki tud, az inkabb szedje a medvehagymat az erdoben.

  • 2009.03.09 15:18:33tuktuk

    Aki tudja. Es csak egyszer.

  • 2009.03.09 16:01:22jdgirl

    Én sem akarok kötözködni, szeretem az Anna írásait nagyon, de mégis, az "eszek" nagyon csúnya, és helytelen is. Ez szúrja a szemem minden cikkben, bocsi.

  • 2009.03.09 17:08:55VilágosKékHarisnya

    Jéé, én azt hittem, a juhfarkon vagytok kiakadva.

    A jó választás spárgához ugyanis valóban a sauvignon blanc, ahogy Müncibe' ette Anna... látjátok, kinek mi körül jár az esze (vkh röhög), nekem pl. az eszek fel se tűnt. :DDDD

  • 2009.03.09 17:18:42jdgirl

    Nekem is csak azért, mert következetesen eszek-et ír. De a juhfarkot imádom én is :D

  • 2009.03.09 17:39:29bolletje

    Kösz mindenkinek és akkor most én hol a búbánatban szerezzek medvehagymát?? Mert hogy itt olyan nincs... és ha van is az erdőben, nem lehet leszedni, mert védett.

  • 2009.03.09 20:55:39mrssolis

    Nem szoktam a nyelvtanon kötözködni, mert tényleg nem arról szól ez a dolog, de az "eszek-iszok" engem is kiborít. Élő szóban is, de leírva különösen csúnya. És igen, tudom, hogy ma már elfogadott forma, de úgy gondolom, hogy a hivatásszerűen író-beszélő embereknek nem kellene használni, mert az "eszem" szebb.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta