OFFLINE

Hogyan kell futni?

2009. március 4., szerda 13:00

Szülés óta kínoz a gondolat, hogy muszáj valamit sportolni. Szerencsére súlyfelesleg nem nagyon maradt rajtam, de az idomaim, hogy úgy mondjam, nem épp feszesek. Szülés előtt a pilates-szel voltam jóban, de ezt sajnos most nem tudom folytatni, főleg azért, mert a fitnesz-termek órarendjét a dolgozó nőkhöz szabták, tehát pont abban a pár órában, amikor a gyermek bölcsiben, vagy nagyinál van, nem nagyon vannak órák, inkább csak kora reggel, meg munkaidő után. És ha esetleg vannak is, a rendszeresség egy gyerek mellett nehezen kivitelezhető, anélkül meg nem ér az egész semmit.

Olyan sport jöhet szóba leginkább, ami bármikor végezhető, amikor éppen időm van. Úszni szeretek, csak éppen túl nagy macera, átöltözés, hosszú haj megszárítása, a fél nap elmegy vele. Elhatároztam tehát, hogy futni fogok, bármikor végezhető sport, ráadásul nem igényel olyan anyagi befektetést, mint például a tenisz. De hát hogyan? Még soha nem futottam, csak általános iskolában, de ott is utáltam. Fogalmam sincs hogy kezdjek hozzá. Kezdetnek vettem egy futócipőt, a téli vásár keretében kedvezményes áron, így ezzel megvolnék, de utána hogyan? Vegyem fel a cipőt és kezdjek el futni, csak úgy? De gyorsan, vagy lassan? Mennyit fussak először? És mikorra jövök bele? És hogyan kell lélegezni? És mit csináljak, ha nem bírom? Álljak meg, vagy fussak tovább? Egyáltalán alkalmas-e a futás a hasizmok rendbetételére vagy csak jó nagy combom nő tőle? Futásszakértők segítsetek!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.03.05 09:24:37VilágosKékHarisnya

  Hőős... látnál, mikor a konyha közepén térdelve kotorászok a kukában dekk után.

 • 2009.03.05 09:25:35Macaroon

  Érdekes amikor választottam a Macaroon nevet még nem is tudtam mekkora gasztromókus vagyok:-)))

 • 2009.03.05 09:33:58Hybrisss

  Macaroon: és biztosan épp az beszél hülyeséget, akiről 9 kiló lement :] Ja. Reklám... ha láttad azt reklámozni, amiről beszéltem, akkor elismerésem, mert én nem láttam. Óra ide vagy oda, érdekes módon a nulláról kezdve kb én tudtam tartani az 1 órából kb 45 percben mindig azt a tartományt, amit kellett. Ja, és rajtam kívűl még 32 embernek ugyanez sikerült hónapokig.

  Felőlem mindenki csinál, amit akar.. nekem nem kell megvédenem magam, sem azt, amit mondtam.

 • 2009.03.05 09:36:02Cosmo

  Hybriss, küldd el a spinningedződet továbbképzésre. Vagy ő nem tanulta jól, vagy Te értettél félre valamit. Macaroonnál a pont.  Nálam egyébként mindkettő működik (mármint aerob/anaerob edzés), ha pipa vagyok vagy elekeseredett akkor fartlek edzés, ha örülök a napsütésnek meg a madarak csicsergésének, meg az őzikének és a nyuszinak, akkor hosszú, lassú futás van soron.

 • 2009.03.05 09:44:18Macaroon

  Hybrisss: te kezdted a lesajnálást az első szavaddal ne lepődj meg, ha valakinek nem tetszik. Ha meg már lesajnálsz akkor légy végtelenül pontos és részletes! A Polar órát nem tévében reklámozzák hanem edzőtermekben és edzőkön keresztül, de ott aztán nagyon. Semmi mást sem hallasz, csak hogy ez a jó a többi szar. Én az ilyen termékeket már elvből sem veszem meg, de ha körülnézel a piacon meglátod, hogy van hasonló tudású feléért, negyedéért. És nem spinningre reagáltál zsírégető tartománnyal hanem egy olyan posztra ahol egy kezdő szeretne elkezdeni nulláról futni.

 • 2009.03.05 09:53:49Hybrisss

  Igen. Lesajnáltam azt, aki azt mondta, hogy a futástól nem lehet fogyni. Az viszont, hogy valaki feltesz egy kérdést, másik ember idejön és elregéli, neki mi jött be, mert azt hiszem, hogy amit elértem az a "bejött" kategória, az már abszolút nem lesajnálás, csak tényközlés.

  Sikerült-e volna másképp is? Minden bizonnyal. Csak más idő alatt.

  Nagyon egyszerű a helyzet, biztosan van olyan, akinek bejön más, én viszont nem próbálgattam végig. Felhasználó vagyok, valamit ajánlottak, kipróbáltam, csináltam vele hónapokig és láss csodát, jó a 38-as konfekcióméret. És mehetek végre futni úgy, hogy nem kell a 40ezres óra, mert van már egy alap-állóképességem, nem tekeredik fel a szívem 200-ra 5 perc futás után. És IGEN, ezt is nyilván el lehet érni másképp is.

  Ha ebben is azt kell keresni, mibe lehet belekötni, akkor gratulálok és sajnálom, ha mindenből, amit mondtam az jött le, hogy átmosták a kis fejemet. • 2009.03.05 10:03:31Péter Anna

  Na, Hölgyeim, ez nem az a blog. Ha megszállt benneteket az ideg, mert a másik hülyéket mond szerintetek, menjetek fussatok egy kört. :D

  Én most jöttem vissza, izzadt buddhaként ülök a laptop előtt.

 • 2009.03.05 10:12:39Hybrisss

  Ja, még valami, amire elfelejtettem reagálni. Magamból indultam ki, mert amikor nagybátyám autót reparál, érdekelnek az alkatrészek, amikor anyám főz, érdekel a folyamat, amikor orvosnál vagyok, érdekel, mi hogyan működik, amikor elindultam edzésre sem voltam képes csakúgy futkorászni vagy tekerni, kellett, hogy tudjam, mi hogyan megy, nekem kellett ezek a fogalmak, mint zsírégetőtartomány és társai.

  Lehet, hogy irritáló voltam, végülis még anyám szerint is az vagyok sokszor úgy, hogy észre sem veszem, de segítő szándékkal írtam, amit írtam, részemről meg ez fontos.

  Au revoir, jó futást meg mindent!

 • 2009.03.05 10:24:24VilágosKékHarisnya

  "izzadt buddhaként ülök a laptop előtt"  kínai vagy indiai ábrázolást képzeljünk el???

  nagyon nem mindegy :DDDD  Leszakítottam a redőnyt.

  Asszem, beteszek valami meditációs zenét és ma már nem nyúlok semmihez.

 • 2009.03.05 10:38:22Cosmo

  VKH,

  legalább Te is megvilágosodtál a leszakadt redőny által:-)

 • 2009.03.05 10:46:21VilágosKékHarisnya

  Ja, az az volt?

  Én aszittem, nem látok a pipától... :DDD

 • 2009.03.05 11:08:20Ronja

  jaj, de mennek most futni, es ha igazan tokos lennek mennek is. de uuugy esik.

 • 2009.03.05 11:20:07VilágosKékHarisnya

  Nem vinyít.

  Felhúzza a kis cipőcskéjét, meg az esőálló dzsekijét, összeszorítja a fogát és indul.  Addig én főzök meg varrom ezt a soha el nem készülő **** függönyt (kézzel, persze)

  Aztán kiteregetek.

  Mire én végzek, te is :)

 • 2009.03.05 11:24:01BuffyT

  Nagyon jól teszed, hogy futni indulsz, a legjobb a zsírégetésre, feszesítésre a súlyzózás mellett. Én személyszerint rühellek futni, dehát mikor a plusz kilókat látom, nekiindulok... Hozzáteszem, hogy az útálatomból fakadóan különböző cselekhez szoktam folyamodni:

  1. ha hegynek fölfelé futok, akkor fele annyi időt kell szaladgálásra fordítani, nagyobb az energiaráfordítás

  2. korán reggel szoktam nekiindulni, éhgyomorra, felkelés után - ebben az időpontban a legintenzívebb az energiafelhasználás

  3. L-Carnitin kapszulát veszek be előtte egy órával. Ad egy kis plusz energiát, és hatékonyabban égeti a zsírt!  A lassú kocogás a zsírégető, a gyors futás az izomépítő.  Én úgy szoktam hozzákezdeni, hogy első nap picit futok, majd egyre többet. Kicsit sem megerőltetve magam - nehogy elmenjen a kedvem (ez nagyon fontos, mert az ember 2 nap után feladja...). Az öröm akkor jön, amikor érzi az ember, a kis szervezete milyen fantasztikusan gyorsan szokik hozzá a megterheléshez:O  Izomláz kb 1 hétig van, de akkor borzalmasan:D  Térdprobléma: emberfüggő... ha a térded fáj, felejtsd el a futást:( sose fog változni, ha nem fájós, akárhol futhatsz! Tök mindegy.  Én személyszerint a 20p futás után 40 p-et súlyzós-tornázom is, nem diétázom, csak normálisan eszem, potyognak a kilók, és feszül a testem.  Jó sportolást!

 • 2009.03.05 11:39:05bolletje

  BuffyT, az éhgyomorra futás miatt szerintem jó pár orvos és edző leszedné a fejedet...

 • 2009.03.05 11:53:16pantufül

  Lehet, hogy már mások leírták, nem olvastam végig...... Én is kislányom születése után kezdtem el futni, Monspart Sarolta könyvéből. Nem vicc, tényleg úgy kell kezdeni, hogy 5 perc futás, 5 perc séta és fokozatosan emelni. A sikerélmény garantált. Kb 4 hónap telt el, hogy élveztem is és elindultam a 3,6 km-es futáson a Margitszigeten. Azóta már félmaratont futottam, de az sem baj, ha megmaradsz 1 sziget körnél (5 km). Nagyon kikapcsol ezért is szeretek inkább egyedül futni. A legújabb az, hogy 1-2 kör futás és plusz 1 kör görkorival a leggyorsabb fokozatomon. Nagyon élvezem. Sok sikert!

 • 2009.03.05 12:01:02Prinzessin Erbsen

  Nem értem miért kell a gyerekekre fogni a hízást! A terhesség és a szoptatás rengeteg energiát emészt fel.

  Pasik is köv

  érek, pedig ők nem is szülnek.  Én bérném már azzal is ha csak olyan "kövér" lennék, mint a 3.gyerek után.

 • 2009.03.05 12:22:23BuffyT

  bolletje: ajánlom, hogy kérdezz meg egy orvost, és egy edzőt, vagy leglább írd be a dolgot a google-ba. pl.:

  www.fit-on-net.hu/reggeli_torna_reggeli_edzes-161611-10473-a.html

  Nekem bevált, évek óta így csinálom, és így jól érzem magam.

  Üdv!

 • 2009.03.05 13:02:43Ronja

  `Nem vinyít.

  Felhúzza a kis cipőcskéjét, meg az esőálló dzsekijét, összeszorítja a fogát és indul` Igenis, tenyleg elindulok!

 • 2009.03.05 13:03:58bolletje

  BuffyT, inkább ezt olvasd el, meg kérdezz meg egy rendes orvost (aki ért is hozzá): www.runnersworld.co.uk/news/article.asp?UAN=250  De egyébként is, ez egy veszélyes üzem (reggel éhgyomorra sport), mert még hypoglikémiás rohamot is kiválthat.  Szóval ha neked az jó, amit csinálsz és nem érdekel, hogy lehetne jobban is, nyugodtan fuss evés nélkül, csak azért ne osztogasd ezt tanácsként másoknak, ha lehet.

 • 2009.03.05 15:59:10BuffyT

  Szóval te értessz hozzá.

  Kissé irreálisan hangzik.. Keljek 5,30 helyett 3,30 kor, készülődjek el, reggelizzek, majd várjak 2 órát amíg megemészt a gyomrom, mert ha nem várok, akkor semmit nem ér az edzés, hisz a gyomorban lévő cuccot dolgozza fel a szervezet erőteljesen, és nem is törődik a felesleg elégetésével! Arról nem is beszélve, hogy a kaja lelassítja az embert, és hányingere lesz...

  De nyílván te az a fajta ember vagy akinek fáj a haja a sporttól, és csak kibúvókat keres, nehogy véletlenül mozdulnia kelljen. Visszaolvastam a hozzászólásaidat, az ízületi problémád a pajzsod.. Hallgatsz az orvosokra, szeded a gyógyszereket, ahelyett, hogy megtalálnád a saját szervezetedhez méltó sportolási formát, amivel megerősíthetnéd az izületeidet (továbbá a tested és a lelked) - mérgező bogyók helyett.  Utóiratként, edző ajánlotta ezt az edzésmódot, akik ugye mint tudjuk, tanulnak anatómiát...  Továbbá elnézést kérek, hogy nem vagyok az orvosok gyakori vendége, és nem kérem ki a véleményüket minden hülyeséggel kapcsolatban.

  Jelzem, hogy a hipoglikémiát cukorbetegek kaphatják. Ha egy egészséges ember fél ettől kapjon be egy szőlőcukrot...

  Jézusom.. Írhattad volna azt is, hogy "akár szívinfarktust is kaphat" vagy "akár bele is halhat" esetleg "ráesik a fejére egy tégla".  Sportoljatok, ami jól esik, amihez kedvetek van, és amennyi kedvetek van! Ép testben ép lélek!  Csóközön

 • 2009.03.05 16:18:24BuffyT

  Helyesbítés: Visszavondom az előző hozzászólásomat, ha azt mondjátok, hogy a pohár cukros tea elfogysztása után már "nem éh a gyomor".

 • 2009.03.05 16:40:23bolletje

  Buffy, régi nyavalyám, hogy nem tudok olyan emberrel írásban vitatkozni, aki nem azt olvassa, ami le van írva és/vagy nem érti az írott magyar (és adott esetben az angol) szöveget. Bocs.

 • 2009.03.05 16:46:11BuffyT

  Édesem?

  Értem én...

  DE LESZAROM!

 • 2009.03.05 16:49:18bolletje

  Helyesbítés: visszavonom az előzőeket, ha bemásolod, hol írtam azt, hogy nem szeretek sportolni és nem sportolok (hahaha) illetve hogy gyógyszereket szedek. A többit már nem is kérem számon :)  De azt szívesen elismerem, hogy bizonyos dolgokban hajlamosabb vagyok sportorvosokra hallagatni, mint gyorstalpalón végzett fittnesztermi edzőcskékre.

 • 2009.03.05 16:49:38Macaroon

  BuffyT: tényleg nem jó éhgyomorra sportolni és az evés nem feltétlenül jelent egy "sovány libát két zsömlével" de ne is a cukros teát emlegessük. A reggeli éhgyomor is más mint az esti (vagy étkezés után 2 órával) kiürült gyomor...ezeket se keverjük össze.

 • 2009.03.05 16:50:45Macaroon

  bolletje: én végeztem és tudom kikkel együtt...mindenki levizsgázott...phűűű...hadd ne mondjak semmit.

 • 2009.03.05 16:50:50bolletje

  Kár, hogy nem frissítettem, de akkor még egy kiegészítés: akit nem érdekel, az nem válaszol.

 • 2009.03.05 16:55:03lawbabe

  csöndben említem, hogy ritkán vagyok beteg, sosem szedek gyógyszert, viszont éhgyomorra sportolok...

 • 2009.03.05 16:57:08bolletje

  (Tyű, ez már ovis színvonal, elnézést mindenkitől!)  Macaroon, jájj, ne is mondd... annyi hozzá nem értő emberrel találkoztam Magyarországon és külföldön egyaránt, hogy őrület. Komoly kincs a jó edző, aki egyet talál, el ne engedje :)

  De mit is pofázok, hát én nem is sportolok, haha.

 • 2009.03.05 16:58:09bolletje

  (Mármint a kis vitám BuffyT-vel, nem Macaroonnal :))

 • 2009.03.05 17:58:32Macaroon

  Jó edző? 6 éve megyek a Borsodi Balázs után teremről teremre és nem én vagyok az egyetlen...járogattam még a kezdet kezdetén aerobiknak nevezett órákra, a 70%-áról a huszadik perc után kifordultam. Nem csak az edzők, hanem a teremtulajok miatt is, akik cseszik kiírni, hogy kezdő, haladó és mittomén extrémhaladó óra. Az meg, hogy a magukat edzőnek valló egyének semmilyen továbbképzésre nem járnak (csekély részük csak) külön misét érdemelne! Mikor bemegyek egy órára és 180as bpmre ugráltatja a népet az aki elől áll és utánozzák...semmire nem figyelnek, ki hova áll, légkondi/ablak legyen-e...hogy VKKKKKH szavaival éljek: viccország. Ezért ha tehetem elmegyek a Balázshoz, ha nem tehetem akkor futok, bringázok, túrázok és ez utóbbinak a kutya is örül:o)

 • 2009.03.05 17:59:20Macaroon

  lawbabe: te hogy vontál a kettő között párhuzamot? :o)

 • 2009.03.05 18:09:47VilágosKékHarisnya

  Aggyisten,  elegem van a diétából!!

  Vagy idegbeteg vagyok, vagy hasmenésem van, vagy felfújódok vagy kóválygok mert leesett a cukrom.

  Meggyespitét akarok enni!!!  Anna,

  ok, belevágok :) Szombaton mék az urammal a salakos pályára coopert futni izé gyalogolni. Azt ígérte, hogy hoz defiblirrátort is vagy mit :D

  Csak a méter számít? Mert ahhoz találtam táblázatot, vagy a pulzust is kell mérni előtte-utána?  Mac,

  ne idegeskedj, a stresszt érzik a kutyák :DDD

 • 2009.03.05 18:13:56VilágosKékHarisnya

  És rántott csirkeszárnyat is akarok meg sült kolbászt meg carbonara spagettit is!

  Meg egy kis somlóit.

 • 2009.03.05 18:15:17Macaroon

  "Mindezekből következik, hogy testmozgás előtt érdemes valamilyen összetett szénhidráttartalmú ételt fogyasztani, lehetőleg magas rosttartalmút, hogy teljesítményünk egyenletes maradhasson."

  www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/elelmvez/2001/4/Sport.htm

 • 2009.03.05 18:17:06Macaroon

  VKH a rántott csirkeszárny bunda nélkül is kurva jó csilizd be jól és nyomassad káposztasalátával, jeeee! Bekeverem a hamburgerhúst holnapra...

 • 2009.03.05 18:27:26VilágosKékHarisnya

  Nemakarokcsilisszárnyat, rántottszárnyat akarok!  És beszélj egy kicsit hangosabban, hogy kinn a budin is halljam...... köszi!

 • 2009.03.05 18:44:20Macaroon

  SÜL A PRÓBAHÚS!!!!

 • 2009.03.05 23:51:52elzsabo

  Mikor először elkezdtem futni, kábé 400 m után meg kellett állnom. De következő alkalommal már 7-800-at, és így tovább, egyre tovább, óriási sikerélmény volt. Nekem a step aerobictól kicsit tönkrement a térdem, így kizárólag terepen futok, de szerintem betonon senki ne fusson. Futópad nálam szóba se jön, mert a szabad levegőn való sportolás híve vagyok, csak télen megyek terembe. Mindig melegíts be elötte, én egy kis nyújtást is szoktam. A tempót úgy állítom be, hogy minél tovább bírjam, mert az a lényeg. A légzés a rákfenéje szerintem, szinkronban (ritmusban) legyen a mozgással, mondjuk 4-4, vagyis 4 "lépés" belégzésnél és 4et kilégzésnél. Nekem a legjobban a futás válik be, szálkásít, immunerősít és közben elmélkedek:-)

 • 2009.03.06 09:20:03Cosmo

  Egyébként a pilatest -ami szerintem kiváló kiegészítője a futásnak- miért nem tudod csinálni?

  Ha már jártál órákra, akkor megvannak az alapok, otthon is tudod csinálni, ha van kettő és fél négyzetméternyi szabad helyet. Kivéve, ha gépes pilatest nyomtál, akkor viszont itt lenne az ideje kipróbálni a basic-et.

 • 2009.03.06 13:14:10Macaroon

  Kocogtam 45 percet aztán elbringáztam a lidlingbe: 5+10km. Ki jön szenyóros triatlonra? :o)))

 • 2009.03.06 13:17:36Macaroon

  Cosmo: hogy én hogy irigylem azokat akik bírják az alapformálás. Mostanában ott, ott maradok a Borsodi második óráján (kondinak hívja és valóban változatok), de kétlem, hogy egy pilates órát végig tudnék nyomni.

  Amúgy még valami érdekes a hazai trénerek és termek világából. Köztudott ugye, hogy az ember nem csak unalom, hanem oxigénhiányos állapotban is ásít. Na én ha már nem tudok elmenni a Balázshoz, akkor szoktam járni a Trixi óráira amik elég gyorsak, de jó forgós is egyben, dugig vannak az órái, mindez a Sun Body-ban, Ráday utca. Na felújították a helyet. Ablakokat beszögezték. Légkondi? Mit képzelsz??? Szegény lányoknak megfázik a derekuk. Van két szaros ventilátor a plafonon. Na mondanom sem kell, hogy a 20. perctől ásítozom a végéig. Hihetetlen, hogy ezt nem lehetett megoldani, hogy nem teljesen deszkázzák be, hanem hagynak szellőzőt vagy tudomisén...

 • 2009.03.06 13:18:07Macaroon

  alakformálás

 • 2009.03.06 13:18:34Macaroon

  -fakk nem tok írni, újságíró már nem leszek az zicher-

 • 2009.05.17 16:17:17zoldmandula33

  csak gondoltam szólok, h ma volt a K&H maraton váltó. nagyon jó hangulat volt, a mi csapatunk 4 órán belül ért célba ebben a veszett melegben.
  remélem, ott volt valaki ebből a sok kommentelőből...:)
  elvégre majd' 2,5 hónappal ezelőtt taglaltátok, hogy is kell futni.

 • 2010.02.08 12:44:30axiniti

  sziasztok. jó volt végig olvasni a kommenteket. :)

 • 2010.05.10 16:26:40luxusjarmu

  sziasztok,

  jó látni, hogy nem csak én küzdök a futással.., de monjátok meg, hogy az hogy lehet, hogy amióta futok, azóta 2 kgval több vagyok? ez víz? mi a francnak tartja meg a vizet a szervezet, miközben este, futás alatt meg ömlik belőlem??? ti is jártatok így? mennyi idő múlva változik ez meg? nem akarom feladni, mert nagyon jó érzem magam tőle, de ez azért elkeserít..:(

 • 2010.05.10 16:30:45luxusjarmu

  elzsabo!

  mondd, hogy tudod a lélegzetedet olyan sokáig benn tartani??? és kifújni? vagy lehet, hogy csak én fújtatok közben, mint egy gőzmozdony??

 • 2010.08.07 23:15:15bvikica

  Kedves Kezdő és Haladó futók,
  Múlt hét óta csatlakoztam a futók boldog csoportjához, mert októberben lesz az esküvőm, s sajnos egy műtét után kb. 30 extra kg-t szedtem magamra. Előtte elég aktív életet éltem, sportoltam, táncoltam, az izomköteg megvan a sok zsír alatt, tehát a fedőrétegtől szeretnék valamennyire október végéig megszabadulni. Múlt héten kezdtük a párommal a futanet oldalon lévő egyik programot, de kevésnek véltük a heti két alkalmat, szóval járunk most már 3-4-szer. Ma túlteljesítettük a tervet, mint a jó sztahanov kommunisták, s bírom is az iramot, s ennek kifejezetten örülök. Kitartást mindenkinek, meghozza a munka a gyümölcsét!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta