Ma hollószart eszünk, drágám

Ami mellesleg az egyik legnagyobb hústalan szerelmem.

Az ustilago maydis, Mexikóban huitlacoche (vagy cuitlacoche, nahuatl nyelven annyit jelent: hollószar), magyarul kukorica- vagy golyvásüszög.

Mexikóban megeszik. Mert jó.

A lóhúson kívül még nem mondtam semmilyen ételre nemet, ki kell próbálni, meg kell kóstolni mindent, ami nem mérgező. Az persze már más kérdés, ki mit tart mérgezőnek. Most az európai gasztrokultúrában szokatlan alapanyagok egyik legfurcsábbja, a nálunk kártevőként nyilvántartott üszöggomba kerül az asztalra.

Apám agrárra járt, mellesleg élénken érdeklődik a gasztronómia iránt (mostanában a tökéletes wellington bélszín problémájával terheli a környezetét, és látom a szemén, hogy nem hisz nekem, amikor ramsey welllingtonját lefordítva elmondom: az ott tényleg sima leturmixolt gomba, nem ragu), mindent megkóstol, zabpelyhet reggelizik, és rengeteg halat eszik ami így együtt a korosztályában, de az egész országban elég ritka. Az üszöggomba, mint táplálék, mégis teljesen megdöbbentette. „De az, az a kártevő? Biztos?” Az bizony.

A gombák jelentős paraziták, fura androgün lények, se nem állatok, se nem növények, brrr. Pedig a golyvásüszög se sokkal rosszabb fej, mint a szarvasgomba, rondának mindkettő ronda, csak a golyvásnak valami félrement a PR-on, pedig próbálkoztak már a mexikói szarvasgomba dumával is. Itthon a La Costena termékét lehet megvásárolni (Ázsia Bt, Nuevo Progreso, Tacos Locos) elkészíteni könnyű. A támadásra kész fekete masszát egy kis olívaolajon kell átmelegíteni. A konzervben már van paprika, hagyma, ha frissen jutna valaki egy kis üszöghöz (Magyarországon teljesen reális, csak nem a piacon...), akkor azt süsse át némi párolt hagymán, és szeljen bele egy-két jalapenot, vagy zöld hegyeserőst. A kész krémet klasszikus (tojás, búzaliszt, tej/szóda) palacsintába kell tölteni, és besamellel leönteni. Nagyon laktató.

Maradandó élmény, mint az első szarvasgomba, az első osztriga, vagy az első szusi. Gyakorlatlan ízlelőbimbóknak nem ajánlott, intenzív, gombás-húsos íze miatt akár undort is kelthet. Én imádom, mexikói apósom utálja.

Most pedig mindenki mondja ki hangosan: Egy golyvásüszög palacsinta lesz. Étvágygerjesztő, ugye?

Oszd meg másokkal is!
Mustra