OFFLINE

Ma hollószart eszünk, drágám

2009. február 27., péntek 13:00

Ami mellesleg az egyik legnagyobb hústalan szerelmem.

Az ustilago maydis, Mexikóban huitlacoche (vagy cuitlacoche, nahuatl nyelven annyit jelent: hollószar), magyarul kukorica- vagy golyvásüszög.

Mexikóban megeszik. Mert jó.

A lóhúson kívül még nem mondtam semmilyen ételre nemet, ki kell próbálni, meg kell kóstolni mindent, ami nem mérgező. Az persze már más kérdés, ki mit tart mérgezőnek. Most az európai gasztrokultúrában szokatlan alapanyagok egyik legfurcsábbja, a nálunk kártevőként nyilvántartott üszöggomba kerül az asztalra.

Apám agrárra járt, mellesleg élénken érdeklődik a gasztronómia iránt (mostanában a tökéletes wellington bélszín problémájával terheli a környezetét, és látom a szemén, hogy nem hisz nekem, amikor ramsey welllingtonját lefordítva elmondom: az ott tényleg sima leturmixolt gomba, nem ragu), mindent megkóstol, zabpelyhet reggelizik, és rengeteg halat eszik ami így együtt a korosztályában, de az egész országban elég ritka. Az üszöggomba, mint táplálék, mégis teljesen megdöbbentette. „De az, az a kártevő? Biztos?” Az bizony.

A gombák jelentős paraziták, fura androgün lények, se nem állatok, se nem növények, brrr. Pedig a golyvásüszög se sokkal rosszabb fej, mint a szarvasgomba, rondának mindkettő ronda, csak a golyvásnak valami félrement a PR-on, pedig próbálkoztak már a mexikói szarvasgomba dumával is. Itthon a La Costena termékét lehet megvásárolni (Ázsia Bt, Nuevo Progreso, Tacos Locos) elkészíteni könnyű. A támadásra kész fekete masszát egy kis olívaolajon kell átmelegíteni. A konzervben már van paprika, hagyma, ha frissen jutna valaki egy kis üszöghöz (Magyarországon teljesen reális, csak nem a piacon...), akkor azt süsse át némi párolt hagymán, és szeljen bele egy-két jalapenot, vagy zöld hegyeserőst. A kész krémet klasszikus (tojás, búzaliszt, tej/szóda) palacsintába kell tölteni, és besamellel leönteni. Nagyon laktató.

Maradandó élmény, mint az első szarvasgomba, az első osztriga, vagy az első szusi. Gyakorlatlan ízlelőbimbóknak nem ajánlott, intenzív, gombás-húsos íze miatt akár undort is kelthet. Én imádom, mexikói apósom utálja.

Most pedig mindenki mondja ki hangosan: Egy golyvásüszög palacsinta lesz. Étvágygerjesztő, ugye?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.02.27 13:27:07VilágosKékHarisnya

  Anna,

  annyira köszönöm. Most, a diéta kellős közepén, mikor már annyira ennék VALAMIT, elolvasva a fentieket, már nem is akarok semmit enni :DDDD • 2009.02.27 13:28:48bolletje

  Ramsey Wellingtonja az, ami nekem a legjobban sikerült. És mindig sikerül. Kedvelem a pasast.  A golyvásüszöghöz egyszerűen nem tudok hozzászólni :D

 • 2009.02.27 13:32:10janila

  pedig egészen a cikk feléig annyira örültem a gombás paradicsomos 7 PERCES(!)tésztámnak....:)

 • 2009.02.27 13:39:20gym

  Azért azt tegyük hozzá a pontosság kedvéért, hogy a gombák messze nem mind "jelentős paraziták", vannak köztük korhadékbontók, sőt gazdanövényeikkel szimbiózisban - azaz kölcsönösen előnyös kapcsolatban - élők is. Az viszont igaz, hogy a kukoricaüszög parazita. És a közép-amerikai indiánok évszázadok óta fogyasztják.

 • 2009.02.27 13:52:35Rékuc

  mivel én ma hallok életemben először a golyvásüszögről, semmilyen előítéletem nincs, így leírva bármelyik gomba lehetne szóval simán megkóstolnám :)

 • 2009.02.27 14:21:13Macaroon

  Én a lóhúsra sem mondtam nemet. A mongol barbecue-ban van az, meg mufflon is. Mindkettő finom volt. Osztrigát még nem ettem, kagylót már igen, osztriga még várat és valószínűleg hat(vanhat)pohárvodka után fogom megkóstolni egy bögre extra dry peszgő kíséretében:-)

  Üszgöt simán ennék, magamntól nem ismertem, veszek is majd az Ázsiában. Nyehe:-)

 • 2009.02.27 15:01:04Bajszos Póni

  hát én nem enném meg, borzalmasan finyás vagyok.

  Drágám ilyennel rukkolna elö, már rohannék is le boltba egy grillcsirkéért.

 • 2009.02.27 15:21:43Rékuc

  na én meg a bolti grillcsirkét nem enném meg semennyi pénzért, annál igénytelenebb kaja kevés van. Éljen a házi csirke, sütőben grillezve à la nagyanyám, papírstanecliben :)

 • 2009.02.27 16:11:04Macaroon

  Bajszos Póni: akkor mégsem megyek hozzád:o))) (nálunk embernek a igen kevés jótulajdonságainak egyike, hogy mindent megeszik...és, hogy ne legyen sima öröm, az üröm benne, hogy kb. leszarja, hogy éppen mit főztem...)

 • 2009.02.27 17:16:58Bajszos Póni

  elnézést hölgyek lehet kicsit tulzásokba estem ezzel a grillcsirkével.

  de szerintem a gasztoélvezeteket sem kell tulzásba vinni.

  én ugy vagyok vele mindenki azt eszik amit akar/szeret de ha valaki nem kultivál valamit akkor ne is eröltessük. (Ha jo az illata és jól néz ki akkor ugyis megkostolja :))  Macaroon, visszatért ember? na ennek örülök.

 • 2009.02.27 17:22:39Lilienfeld

  www.agr.unideb.hu/novved/Oktatas/tantargyaksegedletek/integralt/Gombabetegsegek/Kukorica%20golyv%E1s%FCsz%F6g%202.jpg

  Tényleg ez lenne az?

  Laza, amorf fehér hólyagok, nyirkosan morzsalékos, koromfekete belső állománnyal?

  Hát ismerjük, de aaannyira gusztustalan, hogy soha eszembe se jutott volna a számba rakni.

  El tudom hinni, hogy finom íze van, de hát kívülről rákos daganat, belülről szénpor...

 • 2009.02.27 19:02:40alzheimer

  Amikor fiatal, még nem fekete, inkább ezüstös és nem por, még nem nagyon erősen gombaízű. A bébikukoricával együtt grillezve, fűszerezve is finom, de rászokni azért nem tudnék... Ez a fenti kép nem vonz annyira, de pl a moszkvai kis barátom a mákospalacsintától kapott sikítófrászt, meg nem ette volna semmi kincsért:)

 • 2009.02.28 11:46:24Anyegin

  :) egy cimbimmel termeszhangyákat etettek Mexikóban...

 • 2009.02.28 13:44:07anóka

  Kedves Péteranna!

  Éltél volna csak a háború alat, meg utána a jó kis Rákosi-érában. Nemcsak a lóhúst, de még a ruszki katona komiszkenyerét is megetted volna!

  A lótéliszalámin – 30 Ft/kg – észre sem lehetett venni, h. nem a 70 Ft-os Herz v. Pick, ugyanolyan finom volt.

 • 2009.02.28 14:35:56VilágosKékHarisnya

  Kedves anóka!  Bár nem engem szólítottál meg, hadd mondjam el a véleményemet.

  Mamám 77 éves tanyasi parasztasszony. Sok egyéb közt két kardinális dolog van, amit felemleget, az egyik az "ötvenkettő", a másik a "mikó 61-be beléptettek a téjeszbe".  Számtalanszor hallottam, hogy "ötvenkettőbe, mikó elfagyott minden, nem vót se búza, se kukorica oszt éheztünk lány", ugyanez pikírtebben, mikor megjelenek nála egy-egy neki különlegesnek számító étellel "spárga....ehh..ördögöt...ötvenkettőbe ld. fent"... DE mindig hozzáteszi "hálisten lány, hogy neked nem köllött ezt mögélni, mögéltem helyettetek".  Azért meséltem el mindezt, mert többek között ennek az országnak az az egyik rákfenéje, hogy szinte minden családnak van valami szörnyű vesztesége (deportálás, kitelepítés, kuláklista, munkatábor, don-kanyar, ötvenhat stb.) és a feldolgozatlanságból eredő frusztráltságot szépen örökítjük át generációról generációra.  Ez a "sírva vigad a magyar" mentalitás, meg a múltba révedezés és a kollektív bűntudatkeltés romboló hatású és egészségtelen.  Hadd ne kelljen nekem lelkileg megnyomorodnom amiatt, mert nem tartozom ahhoz a generációhoz, akinek lóhúson kellett élnie. • 2009.02.28 19:04:40kegyetlen

  jaj, VilágosKékHarisnya, ez nagyon el van találva :)))))) és tényleg.  Ne b.sztassuk már egymást mindig valamiért, ha eccer nem élt akkor, mit tud tenni az ember?  Ja és igen, a világtörténelem jó sok szenvedést és borzalmat látott, örüljünk, hogy most éppen, és itt éppen még egész tűrhető.

 • 2009.02.28 19:37:34Senta

  Anna, ezzel simán beszállhatnál a gumicukros undorító ételes játékunkba:)

 • 2009.02.28 23:53:37zsu_

  Az egész elég undi...."Most pedig mindenki mondja ki hangosan: Egy golyvásüszög palacsinta lesz." Kérlek..."LESZ"...akkor majd szólj,ha kéred is!Mint exvendéglátós mondom,ez b*nkónak hat.Kérlek Titeket használjuk legalább a "kérnék" szót!!! (ha már a "szeretnék" vagy a "légyszíves" hosszabb :) )

 • 2009.03.01 08:41:37Macaroon

  VHK: ezt most nagyon szépen megfogalmaztad, de tényleg. Mélyen egyetértek.

 • 2009.03.01 11:58:20domakos

  Kérlek..."LESZ"...akkor majd szólj,ha kéred is!Mint exvendéglátós mondom,ez b*nkónak hat.Kérlek Titeket használjuk legalább a "kérnék" szót!!! (ha már a "szeretnék" vagy a "légyszíves" hosszabb :) )  Erről mondanátok vélemenyt kérlek miné többen?

  Egyrészt Megértem zsu_-t másrészt ilyet en csak régi magyar filmekben hallottam...bunkóztak volna eleink?! pedig nekem úgy tűnik (nem csak filmek alapján) hogy az ántivilágban az emberek udvariasabbak voltak.."Csókolom, Marika, két kávé lesz"

  Zsu_, kifejtenéd kicsit bővebben?

 • 2009.03.01 12:16:53milena

  Én kaptam ilyet Mexikóban, csak nem palacsintába volt töltve, hanem egy tálban volt megsütve, hogy milyen módon, azt sajnos nem tudom. Két pofára zabáltam :)

 • 2009.03.01 14:05:49Péter Anna

  domakosnak is leesett, de örülök.

  ezzel a "lesz"-el az ántivilágra szerettem volna utalni, egyhén ironikusan, viccesen, mélyebb rétegeket felvillantva, amikor még volt csontvelő a kisvendéglőben, amikor még napi szinten ettek mára fújolt ételeket, jól, stb.

  de az éknél bonyolultabb dolgokat nem mindenki képes értelmezni, pláne kifejteni...

 • 2009.03.01 15:10:39tuktuk

  Domakos: volt nekunk egy kedvenc kocsmank par eve, egy nem tul nagy varosban, minden hetvegen mindenki ott. Egy ilyen kocsmazas alkalmaval odamentem a pultoscsajhoz, akit addig se, azota se lattam mosolyogni, es kerdesere elkezdtem sorolni: Lesz egy... kozbevagott, hogy kerek szepen. Azt hittem, felpofozom. Ha nem nagy tarsasaggal lettem volna, akkor felallok es elmegyek. Ertem en, hogy nem tul udvarias, na de konyorgom, pentek ejjel, felig reszegen, egy kocsmaban? Engem ne oktasson mar ki, ha egyszer minden heten otthagyom a penzem. Borravalot soha tobbet nem kapott. Amugy vendeglatos koromban nekem is "lesz"-eztek, es meg mindig elismerem, hogy nem tul udvarias, de nem volt vele problemam. Barcsak ez lenne a legdurvabb megmozdulasa a vendegeknek...

 • 2009.03.02 09:47:10zsu_

  Valóban nem ez a legdurvább megmozdulása a vendégeknek...bárcsak ez lenne :)A pultos csajt mindenesetre én is megillettem volna legalább pár szóval.

  A lényeg,jól esik az embernek ha legalább annyit mond h kérnék...Jó,persze egy kocsmában nem várnám el,de egy étteremben(ott voltam én is)más.Szerintem.Ez nem az udvariasságról szól elsősorban,hanem arról hogy vendéglátós is ember.

  Nem kötekedésként írtam a hozzászólást,csupán felhívtam rá a figyelmeteket,hogy ezt sok felszolgáló nem veszi kedvesnek.És ha belegondoltok az ő kezén is átmegy amit megeszel,és én inkább nem kockáztatok :)

  További szép napot Nektek!

 • 2009.03.02 17:49:57ciccmicc

  ebben a témában angolul tudóknak: www.thesneeze.com/mt-archives/cat_steve_dont_eat_it.php

  keressetek rá. Amikor olvastam, nem tudtam, hogy sírjak a röhögéstől, vagy hányjak. Ez konkrétan a legundorítóbb dolog, amiről valaha hallottam, kenterbe veri a selyemhernyó-gubókat is (lásd ugyanott).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta