OFFLINE

Vegyél 80%-ban magyart, talán elkerül a rák

2009. február 24., kedd 13:00

Nem mintha a magyar termék lenne a világon a legjobb, de ha Magyarországon friss alapanyagokat akar, akkor a magyar termék a megoldás. Friss termékekből megfőzni a napi betevőt pedig javítja az életminőséget. A minősíthetetlen, és magyar Barátok Közt alatt lehet inkább főzni. Az irodába is lehet ételt vinni, csak lusta kifogás, hogy nem. A nincs időm szintén vaker, több meló mellett simán meg tudom oldani, nekem ne sírjon senki. Napi 20 perc a konyhában, és heti egy óra a piacon a megoldás, nem pedig a tescóban megvenni a magyar tartóstejet a szlovák ellenében, mert úgy szar mindkettő, ahogy van, sőt, a corában kínai melamines termék is akad. Egy jó kis vesekatasztrófa? Dialízis kétnaponta? Megéri?

Szombaton hazajöttem a piacról, és átnéztem mit eszünk a 9. héten, honnan jött és mennyit költöttem. A 80% magyar simán kijött, sőt. Miket nem veszek? A sok fölösleges kalóriát, de hasznos tápanyagot nem tartalmazó mérgeket. Nem járunk gyorsétterembe, nem veszünk tartós tejet, konzerveket, csokikat, műízzel ízesített, állományjavítóval sűrített joghurtokat, vajkrémet, gyors leveseket, félkész termékeket, margarint, üveges szószokat, leveskockát, padlizsánt télen, és főzök minden egyes nap és nem havonta, hanem hetente járok bevásárolni.

Az olasz, spanyol, mexikói ételek elkészítéséhez a culinarisban, ázsia bt.-ben vásárolt finomságok természetesen nem magyar termékek, de mennyiségük elhanyagolható és aki a pénzen kesereg, nem jár oda, és nem extraszűz olívával főz.

Tehát az egy heti bevásárlólista két sportoló felnőttnek:

tejtermékek: Fuchs őstermelőtől veszek, nem pasztőrözött, friss, tehéntejet. Nem dobozos szlovák izé, vagy melamines kínai méreg, hanem magyar tej, mellé 1 l natúr tehén és 1 l natúr kecskejoghurt.

Zöldségek, gyümölcsök: 1 kiló répa/fehérrépa, 3 kiló cékla, kiló alma, 1 kiló körte, Fél sütőtök, 1 kiló krumpli, hagyma

Egyebek: 1 kiló liszt, fagyasztott spenót, dió, mogyoró, lenmag, egy üveg almaecet, 1/4 kiló méz őstermelőtől, két üveg somlói juhfark, fél tyúk, két pisztráng egyenesen Szilvásváradról, egy doboz tojás

A fentiek mind egy szálig Magyarországon nőttek, ami nem magyar eredetű a szatyorban: 4 kiló narancs, 1 kiló citrom, zöld tea, fűszerek, két doboz Barilla (ezt éppen nagyrészt magyar lisztből készítik) egy angolzeller, ami a neve ellenére Olaszországból jött.

A fenti bevásárlás a Nagyvásárcsarnokban kijött egy tizesből, de az angolzeller, a juhfarkak, a méz és a pisztrángok elvittek belőle 4500-at, tehát ez az összeg jelentősen mérsékelhető, sőt. Mostanában nem spórolunk élelmiszeren, de határozottan emlékszem az azonos piacolós-főzős életmód mellett havi! 10-15 000 forintos kosztpénzeinkre. Sok paprikáskrumplit, krumplistésztát, darástésztát, nudlit és dödöllét ettünk, de mindig frisset és finomat. Olcsón jót sorozatunkban megtalálhatják ezeket a recepteket, mert imádom mindet. A libamáj nem helyettesíti a káposztáskockát.

Amiket most nem vettem, de szoktam, és nem magyar termékek: Pilsner Urquell, kávé, parmiggiano reggiano/grana padano sajtok, tengeri halak, lazac, szusi alapanyagok, egzotikus gyümölcsök, zöldségek, mexikói alapanyagok, nádcukor, olívaolaj. De ezek a termékek nem érintenek tömegeket, a házi ezertojásos tészta és a termelőtől közvetlenül vásárolt fűszerpaprikám viszont magyar és fogy is szépen. A kenyér is bajosan érkezik külföldről, persze minőségi különbségek ott vannak keményen, abból csak a pofátlanul drága nem műanyag, de kenyeret is lehet otthon sütni.

A nagy főzőcske közepén még sose voltunk influenzásak, náthásak pedig minden szökőévben egyszer. Így a gyógyszereken elég sokat spórolunk, az egészségügynek még többet, ami a rendszernek sem mellékes hosszú távon, ezért is kellene ebben az irányban keresgélnie, nem kockázatos és kivitelezhetetlen hipermarket patriotizmussal erőlködnie. Minél kevesebbet köhögnek a rabok táppénzen, minél kevesebb pénzt emészt fel az eldugult erek, leállt vesék és rákos vastagbelek kezelése, annál jobb a hajcsárnak. És ez megoldható úgy, hogy a raboknak nem kell több pénzt adni.

Nem a tescóban kell rendet rakni, mert a rossz minőségű, olcsó termékekből a magyar is csak árt és drágább is, de erről az elmúlt napokban született pár másik cikk. A lusta fejeket kéne felrázni, hogy a friss alapanyagokból készült, tartósítószerektől mentes élelmiszer és a testmozgás hosszú távú befektetés. Később fordulunk fel, és ami még addig hátra van, kisebb eséllyel töltjük kórházban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.25 10:05:59Péter Anna

    arwen, gyakorolni kell és csak könnyű és gyorsba belenyúlni. amikor húsz percem van, nem állok neki szusinak, töltött káposztának.

    A másik nagy segítség, hogy szombat délután, piac után előkészítek pár dolgot a hétre: főzök egy nagyon nagy húslevest, összedobok egy-kétféle tésztaszószt, sütök húst, céklát, sütőtököt, előkészítek mindent, ami pár napig eláll a hűtőben, így nagy mocsok, kajaszag és nagy mosogatás is csak egyszer van és egyszer megy a teli sütő, nem minden nap egy darab valamivel. ez az előkészület egy óra szokott lenni, mert elfő-sül magában minden délután, csak össze kell rakni.

    Olaszok csinálják így, hétközben nincs nagy főzés.

  • 2009.02.25 10:35:47Macaroon

    Ricardo: az az. Egész Budapesten ott meg a Kecskeméti utcai török hentesnél tudok megbízható húst. Szóljon aki tud máshol is.

  • 2009.02.25 12:29:17VilágosKékHarisnya

    ööö...izé.



    Elintéztem ügyes-bajos dolgaim, most akkor hozzáfognék a futáshoz. Nem gondoltam, hogy problémáim lesznek :D



    Najó, kibököm. Mit húzzak fel?

    Futócipőm normális van, futóruhám (?) nincs.

    Jó, oké, rétegesen, de hogy?

    Póló, pulcsik? Két gatya? Elég egy? Térdzoknit vagy simát?

  • 2009.02.25 12:38:49Picinger

    VKH

    A lényeg, hogy sapkát vegyél fel, akkor nem fagy le a fejed, füled.

    Nem kell rétegesen öltözni a futáshoz. Az elején én is fázni szoktam, de pár perc múlva...

    Én térdzoknit szoktam felvenni, mondjuk én nyáron is, de én hülye is vagyok, szóval, amiben jól érzed magad és kényelmes.

    Nekem van futógatyám, meg pólóm is, de szerintem egy sima melegítő is megteszi.

  • 2009.02.25 12:49:32VilágosKékHarisnya

    Jójó, csak aggódom, mert teljesen kezdő vagyok. :)



    Én is térdzoknit húztam :)) (és egy gatyát) Najó, még felhúztam a mackóra egy mellényt is. Meg egy trikót.

    Viszek kesztyűt.



    áááá félek! :))



    Huhh, előre!

    (ha estig nem jelentkeznék, belehaltam ....) :DD

  • 2009.02.25 13:11:41sony

    Hát én sem értem a siránkozást, hogy a 80%-ban magyar koszt tarthatatlan. Ha az ember egészséges ételeket eszik, nem junk food-ot, simán kijön. És meglepően olcsó.

    Mi azóta figyelünk a kosztra, mióta gyerekeink vannak, és meglepetésünkre kiderült, hogy nem anyagi katasztrófa. :)

  • 2009.02.25 13:16:02bolletje

    VKH, a lényeg, ahogy Picinger is írta a sapka, meg a sál és a kesztyű. A többi ízlés dolga :) Lehetőleg tartózkodj a pamut cuccoktól.



    Sok sikert! :)

  • 2009.02.25 13:59:49sony

    Szerintem még az a baj, hogy túl van misztifikálva a főzés, pedig nagyon könnyű elkészíteni egy csomó ételt.

    De látom, már rég nem erről szól itt a csevej. :)

  • 2009.02.25 14:08:09Péter Anna

    de sony, erről :) csak néha átmegyünk fórumba

    és tényleg olcsón ki lehet hozni, olcsóbban mint pizzarendeléssel, kifőzdével és chipsszel

  • 2009.02.25 14:25:05zanzibar

    Anna, gartulálok, minden suliban tanítani kéne, amit itt leírtál!

    Csak így tovább!!

  • 2009.02.25 14:39:32Macaroon

    Anna, bármikor szólj ám, ha bánod:-) De ha kommentre fizetnek, ideírom az egész életem is akár;o)))

    Újabb spórlós megmentős ebéd: maradék csirkepaprikás szaft maradék tésztára, tegnapi franciahagymalevessel is felönt (kevés volt az eredetileg megmaradt szaft), kevéssé sűrít (burgonyapehellyel) így lett egy nagyon finom szaftos tésztám, mellé kivettem egy csontos egész csmellet és ahogy tanultam, 180 fokon légkeverésen sütöttem (só, fokhagyma, bazsalikom) a végén átváltva grillre. Finom volt:o)

    Voltam a Sparban is és vettem vagy 6 különböző lisztet.



    Liszt-tipp: nem keveri ki a gép a rozsliszteket...csak a kezem marad ha jó rozskenyérre vágyom??? A múltkor kivettem, átgyúrtam és sütőben sütöttem, de most elfeledkeztem róla és elbaxtam fél kila rozslisztkeveréket...brühühü!!! Igaz Fruzsi kutya kajájába bele tudom keverni, jó dolga van, főleg mióta a Kispesti piacon találtam pulykaporcot kétszázé:-))) Porc is hús is, a kutya legkiválóbb eledele...

  • 2009.02.25 15:02:39Péter Anna

    a fizetett kommentelő csak városi legenda :D majd egyszer kéne egy kutyakajás poszt, de mi most egy kocsit vettünk fel kutya státuszba

  • 2009.02.25 15:42:23Prinzessin Erbsen

    Az östermelökben meg annyira sem bizom mint a multikban.



    1. valoszinü, csak az ado miatt östermelö, de soha meg kapa a kezeben nem volt, a nagybanin vasarol, es amire esküszik, hogy garantaltan magyar , söt tanyasi, lehet hogy olasz, spanyol vagy holland, a fejkendös neni se tevesszenek meg, na ök a legnagyobb mesterek az atbaßasban, a kalapos bacsi el adja a repavalszinezett cukorszirupot hazi meznek dragabban mint a botit.



    2. van ugyan kertje de a faluban nincs szengyviz, a Wc a deritöbe folyik, ami lyukas (nem magatol lyukadt ki) hogy utana el szivodjon a talajvizben, jo ha nem közvetlenül ezzel locsolja a kertet, bar olyat is hallottam, hogy a Sajobol jön a locsolo viz, hat az sem igazan Bio.



    3. hazi tej, es tejtermek: ajanlott irodalom : Rideg Sandor: Indul a bakterhaz

    "megeszik ezt a pesti uri nepek"



    4.a "tanyasi" tojas attol sarga, hogy a taphoz olyan adalekot keverenek amitol a Dotter sarga lesz, mert ez az uj követelmeny (vannak orszagok ahol nem menö a sarga tojas)egy tojas taperteke nincs összefüggesben a szinvel.

    En a szomszed nenitöl veszem de szeritem ö is ad tapot, mert ennyi kukorica a vilagon nincs, nem is birna penzzel.



    Na, megitn meg fogom kapni hogy milyen hülye vagyok, de csak azt akartam mondani, hogy akinek nincs ideje kiszaladni piacozni, azert az sen menjen a Dunanak

  • 2009.02.25 16:26:27Péter Anna

    A méz sajnos különösen nehéz műfaj, már azon gondolkozom egy ideje, hogy veszek évente 10 kilót egy méhésztől, de nem akarok beleőrülni ebbe a témába.

    A tojás nem csak azon múlik, anyáméknál szabadon és fakultatív kukoricán élnek a tyúkok (ő csak nem ver át...), szanaszét tojnak, és egyiknek sápadt, másiknak sötét narancs a sárgája, anyám nem ad nekik karotint (az a sárgító adalék), az biztos.

  • 2009.02.25 16:31:48VilágosKékHarisnya

    Szia Prinzessin,



    sztem semmi gond, nem fognak lehülyézni, elmondtad a véleményed, végül is, erről szól a dolog :)

    (Egyébként is ilyet feltételezni, mikor annyira galamepéjűek vagyunk, hogy az már fáj.... :DD)



    Biztos, hogy van olyan "őstermelő" aki csak az adózás miatt váltja ki az engedélyt, mint ahogy olyan zöldséges is, aki a vetőburgonyát az újkrumpli közé keveri, és azt adja el aranyárban :)



    Amivel vitatkoznék: ne keverjünk össze alapfogalmakat. Ami tanyasi, nem bio.

    És nem minden táp káros, pl. van kimondottam gyerekcsirke táp, ami valami betegség ellen véd. Meg persze a disznókat is be kell oltani, mikor még kisbabák, hogy ne kapjanak el fertőző betegségeket.

    Biztos ezek között is van olyan, ami biológiai eredetű meg ami nem, ennyire nem jártam utána a dolgoknak.



    Anna, Mac,

    kútyússal kapcsban: heti 2-3 nyers csirkenyak gyakorlatilag fogkefeként működik, leszedi a fogkövet, ami miatt nagyon tudnak kínlódni. (hülyeség megvenni a majd ezer forintos agyontévéreklámozott cuccot)



    Most már le sem merem írni a futásos élménybeszámolóma, hüpp hüpp...

  • 2009.02.25 16:35:19VilágosKékHarisnya

    Ja, griffek nálunk is szabadon.



    Mindig csodálkozom, hogy a francba csinálják, hogy mindig együtt jönnek haza sötétedéskor? :D

    (ha nagyon belemerülnek a kapirgálásba, nemes egyszerűséggel utánuk küldöm a kutyát, eddig három perc a rekord :DD)

  • 2009.02.25 16:46:45Picitures

    VKH szabad azé kérni a beszámolót????

    Futottál,vagy menekültél?

  • 2009.02.25 16:48:47Picitures

    Izé.....nemisköszöntem bocs.

    Olyan témában ki ismerős,hogy mosószóda,meg mosódijó?????lalllalala

  • 2009.02.25 17:08:50VilágosKékHarisnya

    Mi? He?

    Ja, itt vagyok... jajjhát ha ennyire erőszakosak vagytok.... :DDDD



    Hát ez nagyonjóvót.

    Jobb, mint a bicózás :) Féltem, nagyon, hogy fogom bírni, fogom-e egyáltalán.

    Hát természetesen túlöltöztem, a kesztyűt itthon felejtettem és persze hogy csak pamuk cuccot húztam magamra :)Úgy három réteggel többet, mint kellett volna...



    Nem rontottam neki a távnak, mint állat, hanem kinéztem egy (számomra) távoli célpontot, pl. a fehér kőnek látszó tárgy, és addig elfutottam. Aztán gyaloglás. Aztán megint célkeresés.

    Na az első két ilyen után aszittem, hogy összerogyok és meghalok, de aztán egyre könnyebb lett elfutni a "nagyon messzire levő" (=300-400 m) célig.

    A kesztyű nem hiányzott, hogy túl sok ruha van rajtam, na az kellemetlen volt.

    A legjobb az volt, hogy utána frissnek éreztem magam, tele voltam energiával és mintha még a fejem is kitisztult volna :)

    Nagyon jól éreztem magam, a zuhanyozás is sokkal jobban esett... fú, hát mérnemmondtátok előbb, hogy ez JÓÓ?? :D



    Na nem mondom, hogy ez már egy félmaratoni táv volt, de ELKEZDTEM :) Nagyon büszke vagyok magamra, és folytatni fogom :)

  • 2009.02.25 17:10:10VilágosKékHarisnya

    Sajni, mosóizékről nemtok nylatkozni.

  • 2009.02.25 17:11:22bolletje

    Mosószóda igen, használom, mosódió nekem nem jött be.

  • 2009.02.25 17:57:51ribizli

    Az itthon kapható mosódió sajnos már nem elég jó minőségű.

    Őstermelő: akiktől én vásárolok, azokon látszik, hogy tényleg kint dolgoznak a kertben, napbarnítottak, "munkáskezűek".

    Méz: csmc.hu, én rájuk esküszöm.

    Az idényjellegű zöldségből készült főzelék a legjobb költségkímélő étel szerintem.

  • 2009.02.25 18:14:11Picitures

    Itt a neten olvastam,hogy Kispesten a Hunyadi utcában lehet kapni valami bótban a mosószódát,de nem találom az istennek se...:-((

  • 2009.02.25 18:17:01Picitures

    Télleg válóok,hogy a férjem valami szőrősképű josibarátot néz a tv-?Aszittem hanyattesek , amikor bementem......

  • 2009.02.25 18:48:54bolletje

    Ribizli, nem Magyarországon élek, szóval nem valószínű, hogy egy helyről vettük a mosódiót :)



    Nekem nem vált be, nem tisztított rendesen és bevallom, kicsit idegesít az, hogy nem öblíted ki. Végül elhasználtam egyszerű lemosószernek takarításhoz.

  • 2009.02.26 11:11:20ribizli

    bolletje, nekem is az volt a gondom, hogy nem tisztította ki a ruhákat, de az elején vásárolt adag még jól működött.

    Mi az, hogy nem öblíted ki? Én gépben használtam mosószer helyett, teljesen normális mosáshoz, ami után 5x öblít a gép.

    Ha az "öblítőszerre" gondolsz, szólok (mindenkinek), hogy az egy baromi nagy kamu, teljesen felesleges pénzkidobás és környezetszennyezés.

    Sajnos pont arra nem alkalmasak már az öblítőszerek, amire eredetileg kitalálták: a textil elektrosztatikus feltöltődését nem akadályozzák, nincs antisztatizáló adalék bennük.

    Én mosóporból is az ajánlott mennyiség töredékét használom, meg sima (ledarált) mosószappant por helyett, sötét színű ruhákhoz meg pici ecetet és vizet teszek az öblítőszeres tartályba, ahogy régen is csinálták.

  • 2009.02.26 11:54:07Rékuc

    ribizli

    'Ha az "öblítőszerre" gondolsz, szólok (mindenkinek), hogy az egy baromi nagy kamu, teljesen felesleges pénzkidobás és környezetszennyezés.

    Sajnos pont arra nem alkalmasak már az öblítőszerek, amire eredetileg kitalálták: a textil elektrosztatikus feltöltődését nem akadályozzák, nincs antisztatizáló adalék bennük.'



    forrás? adatok?

    mert enélkül csak hülyeség marad ne is haragudj. Azt már csak érzem, hogy ha nem teszek öblítőt, akkor kemény és kellemetlen tapintású marad a ruha, ha pedig teszek, akkor puha és lágy. Szóvalakkor?



    A mosóporból én is nagyon keveset használok, elég az. És évek óta mindent 40 fokon mosok, kivéve ágyneműt, az kap 60-at.

  • 2009.02.26 11:57:22fatál natál

    Én ecettel öblítek.

    Alapon 30°C-on mosok. Néha 40, ha szennyesebb a szennyes.

  • 2009.02.26 13:30:08bolletje

    Ribizli, a mosódiót az egész mosás idejére a gépben hagyod, tehát amikor öblít a gép, a cucc még mindig ott figyel. És állítólag többször is moshatsz vele, tehát a "mosóhatás" az öblítés alatt is érvényesül és engem ez irritál egy kicsinkét.



    Öblítőszert nem használok, utálom azért, amit a géppel csinál, és akkor még a bőrünkre gyakorolt "jótékony" hatásait még nem is említettem.



    Mosni 40 fokon mosok, de havonta egyszer megeresztek egy 95 fokost is.



    Mosószódát is havonta.



    Öblítő, vízlágyító, hőfok és folyékony mosószer kontra mosópor témában az általam eddig talált legeslegjobb link (angolul):



    www.washerhelp.co.uk/washing-machine-usage.html

  • 2009.02.26 18:03:56pomme-pomme

    Most már csak azt kéne kitalálni, hogy egy 12 hetes Apróval a pocakomban hogy találjam ki az ebédet előre egy hétre, amikor a tegnap megfőzött és vígan felfalt ebédre ma rá se bírok nézni. Hüpp-hüpp!

    No, mindegy ez egy átmeneti probléma, és legalább az indoka is jó. :)

  • 2009.02.26 18:12:58Macaroon

    Hahó csajok!



    Bárányt lőttem, csonttal vágott nekem három szeletet a hentesem, zöldfűszerekkel és olivaolajjal pácoltam be, fehérbabot vettem még mellé. Eddig minden szép és jó, további elkészítési ötleteket várok:-)))



    Holnap mék az ossobuco-ért. Rámtukmáltak egy egészet, hát meglátom, hány szelet. Beszámolok arról is, ahhoz van autentikus recept a Bűvös Szakácson...



    Kösz előre is!



    M.

  • 2009.02.26 18:37:01VilágosKékHarisnya

    Szia Macaroon,



    üdv a béka segge alól.

    Eljött a mélypont, minden tekintetben.



    Nem is főztem semmit.



  • 2009.02.26 19:17:20Prinzessin Erbsen

    fatál natál: nagyon jól teszed, mert a szöszmösz ellen is jó, antibakter, meg gombaölő, valamint vizlagyitó



    havonta 1x mosógpet vízkőteleníteni vele főzőprogramon

    trisó szintén

    az ecet egyébként meg majdenm mindenre jó, a szagát meg meg lehet szokni

  • 2009.02.26 19:19:07VilágosKékHarisnya

    asszem, szó itt már nem segít....



    www.youtube.com/watch?v=LxQgXgS5G3c&feature=related

  • 2009.02.26 19:48:35SSW

    Nagyon érdekes a blog, biztosan sokak számára a mindennapos főzés, piacra járás és hasonlók az élete, de nem az én világom.

    Preferálom a magyar termékeket, de nekem nem fér össze a környezettudatommal, hogy autóval menjek kilométereket zöldségért piacra.

    Ha valaki gazdálkodik, az tudja, hogy a cékla, a sárgarépa, a krumpli, alma, körte, kukorica, búza, mák, dió, stb. néhány egészen kevés kivételle évente egyszer érik be itthon és senki nincs, aki friss céklát, krumlit, répát kapna most, az bizony tavaly ősszel hagyta el az anyaföldet, vagy került át tárolásra vékony homokrétegek alá, akár piacon veszem, akár a sarki üzletben, akár hipermarketben.

  • 2009.02.26 20:24:17VilágosKékHarisnya

    Az érdekes blog hozzászólóinak:



    Felhívás!

    Aki a málnán és az epren kívül fel tud sorolni legalább öt fajta kéccétermőt az alábbiak közül: cékla, sárgarépa, krumpli, alma, körte, kukorica, búza, mák, dió satöbbi., azt

    1.) egy hónapra vendéglátom a tanyán ill. nálunk (javasolt időszak: május-szeptember ekkor elkél a segítség)

    2. kényelmes fekhely a nappaliban, vendégágyon (igény szerint a tanyán, a tisztaszobában)

    3. napi program: ötkor kelünk, háztáji munka. Reggeli (ól inkluzív). A melót fél tizenegykor abbahagyjuk, egyrészt rohadt meleg van, másrészt, ennyi elég vót. Fél tizenegytől háromig szabad program. Ajánlat: kocsma (erős idegzetűeknek), pihi ill. mama élménybeszámolói ("mikó öregapád infarktust kapott......még jó, hogy nagyobb baj nem lett...." ill. " hát amikor a Julis baltával lesújtott, az ura háromszó' kelt föl") Du. három órától háztáji munka este fél hétig. Aki nem rogyott össze, annak vacsi ól inkluzív. Este fél kilenc: Juci nénihez látogatás a szomszéd tanyára (személyi igazolvány, lakcímkártya, ujjnyomat- és szivárványhártya leolvasó (kérjük vendégeinket, aki ezeket nem vállalja, jelezze, mert ekkor kutyasétáltatást szervezünk a csoport eme részének)

    Este tíz óra: takarodó.



    Előzetes jelentkezést kérünk, hogy el tudjuk postázni a mama-magyar magyar-mama szótárt.



    Javasolt oltások: tetanusz

    Pénznem: magyar forint (kocsma szabadprogramtól függően)

    közlekedés: napi négy (4) darab busz a közeli kisvárosba

    egyéb: posta naponta egyszer, Pétör nevű alkalmazott segítségével. Teljesen univerzális, feladja a csekkeket, hozza a napi ingyéújságot (szuperinfo és tsai), ill. minden pletykát a Keselyűstől a tanyáig.

    Fakultatív programok: szántás, vetés, boronázás a szomszéd gazdálkodónál (napi 10 e Ft), lovaglás (Józsi bátyjának a bejelentkezéskor 3 l bor/fő, apu segítségével tüzifa hasogatás és behordás a fészerbe 25 e Ft/fő (ebben a kórházi ápolás is benne foglaltatik)



    Szeretettel várjuk negyednapraforgós tanyánkra!

  • 2009.02.26 21:44:43petrezselyem0001

    VKh, szakadtam a röhögéstől!!!!!

  • 2009.02.27 00:54:48feltételes reflex

    Ezt a Fuchs őstermelőt kipróbálom.



    Ezzel pedig az utolsó esélyt kapják tőlem a Budapesten felelhető hazai ős-tejtermelők.. Eddig az összes tej, amit bármelyikőjüktől bárhol vettem, berohadt, bebüdösödött (normális tej megalszik, megsavanyodik). A tejfölük pocsék vizes, a juhtúrót inkább nem is említem, talán még a vaj elviselhető, de ettem már százszor jobbat is.



    Nem értem, hogy a környező országokban (Szlovákiában, Romániában) hogy tud normális, jóízű, jó minőségű lenni minden házi tejtermék, itt meg ilyen bűnrossz pocsék szar. Vagy ezzel csak a pestieket etetik?



    Egyébként lehetőleg mindig friss árut veszek, a magyart pedig már akkor is előnyben részesítettem, amikor az még inkább cikinek számított.(persze akkor is csak abban az esetben vettem meg, ha nem volt vacak)

  • 2009.02.27 01:03:09feltételes reflex

    2009.02.26 19:48:35 SSW



    Igen, ez egy tök normális szemlélet. Nem vagyok nagy hipermarket-járó, de ha nagyritkán beesz a fene, akkor ott is képes vagyok zöldséget vásárolni. (HA az a zöldség olyan) Ráadásul kiírják, hogy honnan származik a termék, és talán jobban ellenőrizhetőek, mint a kisebb zöldségesek.



    A lényeg, hogy nem attól lesz valaki "zöldebb" vagy egészségesebb, vagy hazai piac-védelmező, hogy autóval elpöfög a tőle sok km-re található piacra, hogy ott aztán fonott vesszőkosárkával a karján billegjen.

  • 2009.02.27 07:36:23Péter Anna

    Ha Budapestre gondolok (vidéken pedig még egyszerűbb) 10-15 perc bringányira a nagy többség talál piacot, én se kocsival járok a nagycsarnokba, nem is lehet ott parkolni rendesen, talán csak a lehelen oldották ezt meg.

    A hipermarketek viszont általában kocsitávolságban vannak, cserébe van parkoló. :)

    Nekem eddig nem volt bajom se a cserpessel, se a fuchssal, ha nem fogyott el, szépen megaludt mindig minden, remélem neked is bejön.

  • 2009.02.27 08:32:49SSW

    VKH! Roppant boldoggá tettél, hogy magad is megerősítetted, hogy hiába zarándokolnék el a piacra ma friss répáért, lencséért, nem kapnék. Köszönöm!



    Én már nem vermelek, mert bajos lenne, de ama szerencsés hazai népesség körébe tartozom, aki bír múlt század első harmadára jellemző életmód tapasztalatával, "gémeskút, malomalja, fokos", továbbá petróleumlápa, csirke- és mindennemű egyéb háziszárnyaspucolás, tollfosztás, disznóvágás, tésztagyúrás, paprikaszárítás, tapasztás, meszelés, stb., stb.", ezért nincsenek illúzióim sem a tanyasi, sem a falusi, sem a kisvárosi, sem a nagyvárosi életmóddal kapcsolatban, és azok környezetre gyakorolt hatásával sem. Megengedem, hogy ki-ki azt tartsa jónak, amit akar, és úgy éljen, ahogy akar, egyiket sem helyezem a másik fölé, ki-ki úgy él, ahogy tud, a magam részéről viszont mindezt illúziómentesen és környezettudatosan teszem.



    Az a programkínálat, amit felvázoltál bizonyára sokak ínyére lesz, akár napraforgósan, akár nélküle, de mindenképp jegyző kell hozzá, különben úgy jársz, mint a hollóházi nénik, akik megetették a turistákat számla és HACCP nélkül. Komplett agybaj a hazai szabályozás.



  • 2009.02.27 09:03:18VilágosKékHarisnya

    Mennyivel egyszerűbb röhögni egy jót (pláne saját magunkon) mint a zabszemet szorongatni a popinkban úgy, hogy közben még egy karót próbálunk lenyelni....

  • 2009.02.27 09:37:07Rékuc

    ez a 'lőttem' szó a 'vásároltam' vagy 'vettem' helyett egy az egyben mehet a modorosblogra :)

  • 2009.02.27 09:38:53Picinger

    Én holnap repülök el, de utána szívesen bevállalok egy tanyasi hetet nálatok :)



    "Este tíz óra: takarodó."

    Én nem bírok 10-ig ébren maradni, 9-kor eltakarodnék. Ha ez megoldható, jelentkeznék :)



    "üdv a béka segge alól.

    Eljött a mélypont, minden tekintetben."

    Hát milyen mélypont? :(



  • 2009.02.27 10:17:25SSW

    VKH! :):):)

  • 2009.02.27 11:25:58VilágosKékHarisnya

    Pici,



    jó utat neked, vigyázz magadra!



    Megbeszéltük, kilenkor mehetsz :)))



    Ja, nemtom, tegnap meghatározott időközönként vagy a harci ideg kapott el (ölnitudnék váááá váááááááááá) vagy a teljes letargia ("lenni vagy nem lenni..."), vagy úgy éreztem magam, mint akit bekaptak, megcsócsáltak és kiköptek.

    Ez estére eléggé kiakasztott.



    sww

    :) :) :)

  • 2009.02.27 12:38:41Macaroon

    Rékuc: mi fax?



    VHK: ma voltam az ElSŐ interjún. Kb. kiröhögtek, hogy ebben a pozícióban ennyiért dolgozom. Na erről ennyit. Ebből csak jól jöhetek ki, és örüljünk, hogy időben észbe kaptam.



    Amúgy: megismerkedtem a Segal Viktor (gugli) feleségével aki idősebb ugyan nálam, de egy napon születtünk és számmisztikázik. Teljesen nekem ugrott, jó értelemben, hogy én most egyes évemben vagyok és óh, minden be fog jönni, szóval no csüggedés. Nem gondolok arra, hogy van még 2 hetem, (jó esetben egy hónap) betegácsiba és lehet, hogy vissza kell mennem a vesztőhelyre. AMIT ÚTÁLOK. És tudom, az ember szorítsa össze a fogát válságban, de hát sajnos az nem én vagyok. És tényleg szarul keresek, pedig még csak nem is az igazat mondtam, mert turbóztam kicsit, ma erről tökéletesen meggyőztek. Ilyenek: kocsit nem kaptál? Melegétel utalvány? Üdülési csekk? Én meg csak ingattam a fejem. És elmeséltem, hogy elvárták, hogy saját kocsival külföldre menjek egyeztetett napidíj nélkül és még le is basztak, hogy nekem ez a legfontosabb. Az apjuk kaszát azt!



    Szóval reménykedem, és abban is, hogy elmegy a lakás, mert akkor az egyetlen esélyemet arra fogom felhasználni, hogy vállalkozni fogok slussz passz. Elsőre kicsiben, egyszerűt, de én ezt eddig bírtam nem tovább.

  • 2009.02.27 12:41:37Macaroon

    A bárányt meg akkor is lőttem.

  • 2009.02.27 13:11:54Picinger

    2009.02.27 12:38:41 Macaroon



    Én ma töltöm az utolsó napomat itt a cégnél :(

    Pár perce kaptam meg a papírjaimat.



    A múlt heti interjúmon:

    "Ilyen önéletrajzzal nálunk akar dolgozni???" - kérdezték :)



    Hát igen, mert egyelőre nincs jobb. - ezt ugye nem mondhattam...

  • 2009.02.27 13:32:55VilágosKékHarisnya

    Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna. :)



    (mantra: Erős vagyok és felnőtt. Tudatos és okos, ezért NEM rendelek a starkl katalógusból. Tudom, hogy képen látható virágtenger fotosopp. Tudom, hogy az "erős, cserepes növényeket szállítunk" mondat azt jelenti, hogy négy centis nyamvadt példányt postáznak. Becsukom a katalógust. Nem lapozok vissza a csodálatos iszalagokhoz. Nem hisztizek ibolyafáért. Az enciánfa is megdegelt. Erős vagyok. )

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta