OFFLINE

Magas művészet egy tenyérnyi sütiben

2009. február 21., szombat 08:00

A Centrál tulajai úgy döntöttek, hogy feldobják az étterem kulináris kínálatát, így február 19-től felfogadták Mihályi László cukrászmestert, a Sofitel korábbi főcukrászát, a váci Desszert Szalon apját, a francia desszertvilágbajnokság első magyar döntősét. Egy százmilliós beruházás keretében a lelkes tulajdonosok valószínűleg az ország legmodernebb cukrászmanufaktúráját hozták létre. Hogy a befektetés mennyire térül meg így az elpártoló turisták és a gazdasági válság idején, az majd kiderül. Az viszont biztos, hogy a Centrálra ráfért már a kikupálás, mert a kopott üvegpult mögött szottyadtan gubbasztó sütik elég béna hangulatot árasztottak. Főleg ezekhez képest:

 

Nézzen sütiket!

 

Mihályi László a Centrálban tartott sajtótájékoztatón zavartan hallgatta, ahogy a nagy emberek dicsérik, majd megmutatta négy remek sütijét. Sajnos mindeközben át is vettünk egy tányérnyi adagot, így a csámcsogáskánonon csak a mester művészi lelkesedése szűrődött át. Meg az, hogy gránátalmaszirup fűszerezi a csokikrémet. Mihályi desszertjei egyébként vitathatatlanul művészi kreálmányok. A cukrász sokszor előbb álmodja meg a látványt, és ehhez komponálja hozzá az ízeket, szigorúan friss hozzávalókból, adalékanyagok nélkül. Művészetét a legváltozatosabb körülmények ihletik, legyen az az időjárás, a helyszín, vagy éppen a hangulata. Hogy milyen árban lesznek a sütik, arról egyelőre nincs infónk, de arról igen, hogy desszertet elvitelre is lehet kérni, és a cukrász egyedi megrendeléseket is szívesen teljesít.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.21 11:40:09jdgirl

    egy nagy baj van ezzel az egésszel. hogy engem nem hívtak meg oda :( fantasztikusan néznek ki a sütik, be fogok ugrani a Centrálba...

  • 2009.02.21 11:48:30kanaye

    1szer bementünk és ki is fordultunk amikor megláttuk az árakat.

  • 2009.02.21 12:36:40janila

    a képek láttán megindult a nyálelválasztásom még így egy sóhajjal az ebéd után is...:)

  • 2009.02.21 12:38:49janila

    jelentem a honlapon már fent van az árlista 790 forintos 'egységárral'

  • 2009.02.21 14:00:02Magenta

    A váci cukiban akkor némileg "barátibbak" az árak, 5-600 forint körül van egy akkora süti, mint máshol egy fél.

  • 2009.02.21 16:28:42falevél

    Szegények belőle nem élnének meg, mert nem szeretem a süteményeket :D Inkább a sós sütemények.

  • 2009.02.21 17:07:42Macaroon

    Megmondom mi a gond a Centrállal...az összes sütemény bagószagú, ami a 800 forintos ár mellett szerintem megengedhetetlen - pedig a flódni tényleg jó náluk. A kajájuk meg egyáltalán nem kimagasló. Tavaly jó ideig nem ettem húst és a roston kecskesajton kívül semmit nem tudtak kihozni nekem...de még tésztát sem.

  • 2009.02.21 17:21:08Sunil

    Nem is annyira guszták...meg "tücsökpöcs" nagyságúak...

    Bár nem mondanék nemet, ha megkínálnának... :D

  • 2009.02.21 20:26:39panka

    Na ettől a látványtól azért nem pisiltem olajat. A díszítés (már amelyiken van) tényleg jól néz ki, de az alapsüti... hát ahhoz nem kell egy nagy dizájnernek lenni.

  • 2009.02.21 21:23:38ddevil

    Az a dobos torta büntet, nem bírnék megenni olyat, ahol ennyire durva a krém aránya a tésztához.

  • 2009.02.21 22:07:59silberstein

    Ma teszteltük a sütiket, elvitelre egy százassal olcsóbb, 690-ért kaptuk darabját, háromfélét kóstoltunk (Bahia, Griottin, Ardéchoise), mindegyik hibátlan - friss, harmonikus, zamatos kompozíciók. És nem hangyafasz méret!

  • 2009.02.21 22:28:13ubcus

    Macaron! Ülj oda ahol nincs bagó.Úgy kóstold meg a sütit. Élmény.Amióta új séf van a kaja is tuttI.Délben 1400 ft 3 fogás. Nyam

  • 2009.02.21 23:10:50Stipistopi

    "690-ért kaptuk darabját"



    jézusom, ki is fizettétek?



  • 2009.02.21 23:21:56qwertzqw

    hehe



    maffiozo.hu/rablas.php?rablo=rtzak

  • 2009.02.22 02:09:09Sunil

    silberstein



    Bocsi nem akartalak megsérteni, de a képeken nagyon kicsik.. de akkor fogjuk arra, hogy bemutatószeletek :)



    Meg tényleg nincsenek agyon díszítve és ez így is jó.. de akkor ne is dicsérjék túl őket.. :)



    A maga 790 FT árával..hát.. drágulunk :)

    Viszont az ebéd csak 1400??? :D

  • 2009.02.22 10:35:54pafff

    nekem mondjuk nem attól jó a süti, hogy akkora, mint egy virágcserép...

  • 2009.02.22 17:08:22silberstein

    A díszítés nekem nem hiányzott, örömmel eltekintek a növényi zsiradékból készült ál-tejszínhabtól, színes cukorrózsáktól, vajkrémgirlandoktól és tortareszeléktől. És inkább fizetek egy ilyen sütiért 690 forintot, mint a vacakért feleennyit.

  • 2009.02.22 18:56:07hallohallo

    az a négyféle pici süti egy tányéron csak ízelítő a sajtótájékoztató résztvevőinek.

    bővebb (bár szerintem idegesítő stílusú) leírás dolce vitától, fozzunkolaszul.blogspot.com -on

  • 2009.02.22 19:07:18VilágosKékHarisnya

    A harmadik képen levő fűzöld kiskoporsó is süti?

  • 2009.02.23 01:43:52caixa

    ez kínzás!!!!!

    naggyon jól néznek ki



    Szabó Győző meg ne falatozzon oly' hevesen a sütiből, mert mostanában épp eléggé fel van hízva...spec én nem vettem volna be a Blikk reklámkampányba így

  • 2009.02.23 10:29:45Cosmo

    ddevil, Mihályi Úrnál a dobostorta nem olyan, mint a kínáló tálcán van. Henger alakú, pihekönnyű és amio számomra a fő, nem vajkrémes vacakkal, hanem valódi, főzött krémmel van töltve. Régebben meg nem ettem a dobost, Vácott talán az egyik kedvencem. Nagyon örülök, hogy közelebb jött a cukrászda, de azért senki ne hagyja ki egy kellemes Duna-parti sétával egybekötött felefedezés a váci Desszertszalonba. Az árakkal kapcsolatban: kiváncsi lennék, belvárosi üzletben ( ebből kifolyólag nem alacsony rezsijű ) több nyelvemn beszélő szakképzett felszolgálók alkalmazásával és minőségi alapanyagok felhasználása mellett ki milyen árakkal tudna nyereséget realizálni.

    Karácsonyra több ismerősömnek marcipános szaloncukrot készítettem ajándékba. Kilója kb. 2300.- Ft volt anyagárban. Persze lehetett kapni lilapapíros maripánost 1600.- Ft / kg áron. De az csak a nevében marcipános, a valódi marcipánoshoz nem sok köze van. A süteményeknél ugyanez a helyzet.

  • 2009.02.23 11:41:30zanzibar

    A Sütik ára 3 EUR alatt van. Namármost: bárhol, a magyar határtól nyugatra egy hasonlóan exkluzív helyen nem jönne mindez ki ennyiből. Tudomásul kell venni, hogy a hely árát is megkell fizetni. Nekem ezzel nincs bajom, inkább azzal, hogy olyan mindannapos beülős / elvivős cukrászda nem nagyon van a tágabb értelemben vett budai / pesti belvárosban, illetve ami van, ott pocsék, jóformán ehetetlen puffasztott műanyagsüteményt árulnak.

    Dél- és Nyugat Európában minden sarkon van egy olyan beugrós cukrászda, pékség, ahol jóformán fillérekért csomagoltathat az ember 2-3 szelet süteményt. Ez az, ami nekem igazán hiányzik, mert a Centrálban (amit egyébként nagyon jó szinvonalú helynek tartok) nem fogok kétnaponta másfél órákat ücsörögmi, se pénzem, se időm, se kedvem hozzá. Viszont a délutáni irodai kávéhoz nagyon szívesen csomagoltanék valami tényleg fincsi házisüti jellegű dolgot (pite, zserbószelet, rétes, szelet kalács / kuglóf, meggyespiskóta), hát ez az, ami abszolut hiánycikk!

  • 2009.02.23 14:06:11ehran

    Cosmo és zanzibar jól leírta, mellé még annyit, hogy azt se tessenek már elfelejteni, hogy ez egy picit más szint, mint a nagy átlag cukrászda, ami Bp.-n előfordul, ugye ott a cikkben is az az apróság, hogy Mihályi László (és csapata, őket se felejtsük) az első magyar, aki indult a lyoni desszertbajnokságon, és ráadásul igen tisztesen helytállt - mondhatjuk a körülmények ellenére.

    Egyébként ha már édesség és színvonal, akkor javaslom kipróbálásra a Rózsavölgyi csokoládét ( www.rozsavolgyi.com/ ). Hivatásos kötözködőknek: igen, drága; de ezért cserébe ad is némi élményt, amit lehet, eddig nem tapasztalt az ember, mellesleg ők is szépen teljesítenek világviszonylatban:

    www.academyofchocolate.org.uk/academy/awards/2009.html

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta