OFFLINE

Hústalan szerelmeim: a shitake, azaz japán fagomba

2009. február 11., szerda 08:00

A shitake magyarul: japán fagomba, latinul: Lentinula edodes. Állítólag kiemelkedően egészséges, már-már gyógynövény, de bizonyítottan nem gyógyszer. A szintén gyógyhatású, iszonyatosan büdös macskagyökérrel szemben van egy behozhatatlan előnye: finom. Sőt, már-már hús, ami nem hülyeség, mert hát növénynek nem növény... ugyanez áll a vargányára is, de arról később, külön. A macskagyökér idegnyugtató hatását ráadásul kiválóan ki lehet váltani napi minimum 5 kilométeres futással. Tapasztalatból mondom, a macskagyökérfüggést futással kezeltem, Xanax-ra szokás helyett. Megérte.

Sajnos frissen elég ritkán kapni, ezért szárítottat szoktam venni az Ázsiában, a Nagycsarnok alagsorában. Ezt vízbe kell áztatni egy fél órára és kész is a gomba.

A shitake és a vargánya közös felhasználására a bűvösszakácson találtam egy izgalmas receptet, a profi gasztroblogra oly jellemző frusztráló részletekkel (a fokhagymát tíz másodpercre forró vízbe mártom, vagy például felöntöm 1,25 dl... ilyenkor felhorgad bennem a vadon nőtt, tanulatlan vaddisznócska, aki nem érti miért kéne ilyesmit és ilyen pontosan csinálnia, meg akarja tudni, és csinálná is, de ahhoz már türelmetlen, tehát igazából a bűvösszakács erősen bevilágítja egy súlyos jellemhibámat, amiért, amúgy, hálás vagyok nekik és dolgozom rajta erősen), de attól még egyszer rá fogok ugrani, addig is a primitív alapgyakorlatot ismételgetem a shitakéval

Csipegetősnek tálalom szusi mellé. A beáztatott gombát felcsíkozom, kevés vajon pirított karamellen átsütöm, felengedem egy kis szójaszósszal és pár percig főzöm.

A gyömbéresen-köményesen eltett céklás szusi egy hirtelen ötlet volt, de életképes kompozíciónak bizonyult és jól néz ki.

Ez pedig egy aranyos történet vaddisznócskáról:
Vaddisznócska beleesik egy verembe, de szerencsére arra jár Nyuszika és meglátja:
-Szia, Vaddisznócska, várjál, hozok segítséget és kihúzunk innen.
-NEM VÁROK!!!!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.11 08:43:32zoldmandula33

    hát nemtudom.

  • 2009.02.11 09:23:05pause

    na vegre vmi amiben egyet ertunk:)

    es ha sokat szel belole siman be lehet allni tole egy picit:D

  • 2009.02.11 10:23:19VilágosKékHarisnya

    Hja, így már értem a háromórás biciklizést.

    Szóval előtte bekapunk pár falat hallucinogén gombát, aztán Armstrong a fasorba se nincsen.

  • 2009.02.11 11:40:10Prinzessin Erbsen

    shitaket en nem tartom olyan különlegesnek, egyebkent ö is csak gomba - tehat minden elönyevel es hatranyaval, de nem hallottam meg rola hogy halucinogen lenne.



    Nekem a meg eddig a varganya volt a legjobb esetleg a kucsma gomba, - persze az is csak frissen (vigyazat a papsapkaval nagyon lehet keverni, de az mergezö!) a roka gombat egyek csak franciak, bar egy kis hagymaval tojassal elmegy, de annyira nem jo mint amilyen draga. (otthon a Cserhatban szerencsere akad böven)



    a fekete trombita gomba a legjobb füszer gomba, a tüffelt egyek csak sznobok, mert valamiböl a ciganyoknak is csak elni kell (ök ebben nagy mesterek - a szarvasgomba vadaszok csak lelkes amatörök a tapasztalt ciganyasszonyokhoz kepest)

  • 2009.02.11 12:22:32Macaroon

    VHK: mi bringáztunk a balatonin lsdsen pár éve a barátnőmmel;-))) Kurva jó volt:-)))

  • 2009.02.11 12:35:53Csirifiszkio

    Nem tudom, nekem ez a gomba 3-4 oras aztatas utan is olyan, hogy utana meg vagy 2 oraig kell fozni is, h eheto legyen. Fel ora utan maximum megorolni lehet.

  • 2009.02.11 13:25:28Anura

    Ümmmm, nyamm-nyamm.. Imádom a shitake-t. A gombás máglyarakásba kell tenni, és isteni finom egytálétel.



    És tényleg csak fél óra áztatás kell neki.

  • 2009.02.11 17:03:42bolletje

    Anura, milyen az a gombás máglyarakás? Kb. mint a szalonnás aranygaluska? :)



    De komolyan, megköszönném, ha beírnád a receptet!

  • 2009.02.13 21:38:22Anura

    bolletje, íme. Remélem, még megtalálod, bocs a késésért.



    Pikáns gombás máglyarakás:



    A máglyarakáshoz:

    10 g szárított vargánya

    30 g szárított shiitake-gomba

    kevés vaj

    kb. 500 g szikkadt kenyér

    250 ml tej

    200 g friss csiperke

    2 közepes hagyma

    4 ek olívaolaj



    frissen őrölt feketebors

    1 csomó friss petrezselyem

    1 csomó friss metélőhagyma

    1 csomó friss bazsalikom

    100 g reszelt sajt



    A szószhoz:

    125 g tejszín

    2 tojás

    2 tojássárgája



    1. Tegyük a szárított gombát egy tálba, öntsük le meleg vízzel, hagyjuk állni



    2. Kenjünk ki vajjal egy tűzálló tálat. Szeleteljük fel a kenyeret, tegyük a tálba. Forraljuk fel a tejet, öntsük egyenletesen a kenyérre.



    3. Mossuk le a csiperkét, vágjuk kis kockákra. Tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra.



    4. Melegítsük fel egy serpenyőben olívaolajat, pároljuk üvegesre a hagymát. Tegyük bele a csiperkét, állandó keverés mellett süssük meg.



    5. Melegítsük elő 175 fokra a sütőt. Csepegtessük le a beáztatott gombát, vágjuk kis kockákra, szórjuk a serpenyőbe. Fűszerezzük sóval, borssal. Zöldfűszerekkel is. Halmozzuk ezt a gombás izét a kenyérre, szórjuk rá a reszelt sajtot.



    6. Verjük fel a tojást, tojássárgáját, keverjük el a tejszínnel. Fűszerezzük sóval, borssal, öntsük a máglyarakásra.



    7. Tegyük a tálat a sütő alsó harmadába, süssük 45 percig.





    Remélem kedvet kapsz hozzá, kipróbálod, és rákapsz. :) Szerintem isteni finom.

    Egyébként nem izélek ennyit vele, friss zöldségzöldje, de szárított többi. Vargányát ritkán használok, elég a másik két gomba is, a zamata a shitake-től lesz jó. És a szószba nem rakok csak egész tojást, a sárgájákat kihagyom, nemtok mit csinálni 2 fehérjével. :)



    Tehát csak szabadon, mindenképp finom lesz. :)

    Jó étvágyat!



    ui: Örülnék neki, ha írnál, hogy ízlett.

  • 2009.02.13 22:32:33bolletje

    Anura, nagyon-nagyon köszönöm! Kinyomtattam, majd kipróbálom, és megírom :)

  • 2009.02.18 15:33:16Anura

    Okok ;]

  • 2010.01.21 19:00:27czelesztin

    Én csak a vaddisznócska vicchez fűznék annyit, hogy agresszív kismalacról van szó:)

    A szárított gomba némelyikével az a gond, hogy szárával együtt szárítják, ezért marad két nap után is kemény.A legjobb gépben aprítani, vagy darálni félóra áztatás után.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta