Megy a lila, de hova? Minek? Mihez?

Megint el vagyunk csúszva egy szezonnal, de legalább nem nagyon. A nemzetközi kifutókon még 2009-ben is felbukkannak lila női ruhadarabok, lehet vele kísérletezni. Ami nem egyszerű, mert a lila a legelátkozottabb színek egyike, a rosszul megválasztott árnyalat kiválóan vizihullásit, ami ritkán cél. Legfeljebb eszköz.

A napi melómból az jött le, a fiúk/lányok 80%-ának nem áll jól egyik lila sem, 10%-nak egy bizonyos árnyalat (elsősorban a hideg, rózsaszínbe hajló, vagy a nagyon sötét, és hidegebb padlizsán) remek, a maradék pedig ragyog a lilában. Jó, mi? Az.

Vannak ezek a színtudományos iskolák, tavasz, nyár, ilyesmi, meg mindenféle módszerekről marketingelő sokadvonalbeli tervezők, hát ott csak a parasztot vakítják, van sokkal egyszerűbb módszer is. Ruhadarab az archoz, tükör. Látszik az.

Ha véletlen jó a lila, akkor jön a következő probléma, mi a rákhoz megy? Mondjuk semmilyen másik "szín"-hez, (a fekete, fehér és a köztes szürke nem szín) de épp ezért nincs min aggódni, gátlástalanul lehet játszani.

Férfiingben a nemzetközi trendek szerint is a lila lesz a csúcs 2009-ben, fekete, csokibarna és szürke öltönyhöz szuper. Ezek az izgalmas megoldások érvényesek a nők viselte lilák kombinációira, de nekik (legalább az öltözködésben) sokkal több lehetőséget tartogat az élet. Ilyenkor fizeti vissza az anyatermészet az egyéb téren a férfiakhoz csoportosított előnyöket. Nagyon megérte az üzlet.

Kitúrtam pár érdekes variálási lehetőséget, némelyikről a fene se gondolná, hogy működhet, mégis. A megfelelő árnyalatokkal két egymást taszító színt is össze lehet hozni, szoktak is, Lacroix előszeretettel szórakozik ezzel. Arannyal Versace kombinálta a nyolcvanas években, manapság csak egy hisztis pincsi erőlködik vele itt Magyarországon, ezt most kéne örökre elfelejteni. Ez a párosítás ordas, és bűzlik a krasznaja moszkvától. A nyolcvanas évek a gazdagságról és a kokóról szólt, a szexuális püspöklila és a csicsás arany együtt ocsmány volt már akkor is, de tökéletesen illeszkedett a we're the champions és a barokkos gitárszólók mellé. A nyolcvanas évek menők voltak, na. A kocsim is onnan van.

világos padlizsán-fakó tüdő Alberta Ferretti 2009
Remek vizihulla kompozíció, de mégis finom és szép.

levendula és rozsdás narancs Anna Sui 2009
Anna Sui egy tündéri kollekcióban mutatta be ezt a ruhát, ahol a két legnehezebb szín is jól megférnek egymás mellett.

hideg lila és hideg drapp, barna Gucci 2009
Ezek simán állatok.

pirossal! Oscar de la Renta, Moschino Cheap&Chic 2008/09
Elsőre rémesen hangzik, pedig a piros az anyukája a lilának (a kék meg az apukája) és tényleg, a hideg piros jó a lilához, ahogy a meleg lila is a piroshoz.

És hogy a pasik se maradjanak ki:
Burberry Prorsum, Salvatore Ferragamo, Ermenegildo Zegna, Paul Smith 2009

Idén amúgy a narancs lesz a legmenőbb, ami legalább olyan méretű tömegeknek áll jól, mint a lila. De legalább ez a két csoport nem fedi egymást 100%-ig, így van remény.

És akkor egy kis 1986, Budapest:

Oszd meg másokkal is!
Mustra