OFFLINE

Öt percre a mennyország: legegyszerűbb tésztareceptek

2009. február 2., hétfő 13:00

A világ egyik leggyorsabb, mégis kifinomult, színes és fájdalmasan finom receptjei a különböző olasz salsák és pestók. Ennyi idő alatt legfeljebb kemény tojást és teát lehet főzni, ezek viszont magas tápértékű, vegáknak húsmentes, húsevőknek is kellően tömény fogások, kétbalkezesek és kezdők is tarolhatnak velük. Csak a tésztát kell főzni, nem büdösít, ezért akár egy irodai konyhában is összedobhatók.

Az alapok a nyelvtankönyvben kezdődnek. A pesto nem azonos a bazsalikomos, pesto alla genovese-vel, az a genovai pesto, más tartományokban is előszeretettel törik meg mozsárban a kedvenc hozzávalóikat, amit a pestare ige fed le. Tehát a pesto lelkesen megtört, mindig nyers szószt jelent.

A salsák is nyersek kivétel nélkül, de homogénebbek. Egyik közkedvelt képviselője a salsa di noci, magyarul diós tészta, csak cukor nélkül, sósan.

A főtt szósz; na az a sugo, ezekről most nem lesz szó, mert nem olyan villámgyorsak mint a másik kettő.

A pesto-k és salsák tésztával főfogásnak is bőven elegendőek, előételnek elég öt deka tésztával számolni.

De kezdjük a világ majdnem legegyszerűbb pastájával, amin se salsa, se sugo, se pesto. Ez az aglio olio peperoncino. Az alapanyagfétisizmus elengedhetetlen az elkészítéséhez. Egy jó durumspagetti, Barilla vagy DeCecco, egy jó extraszűz olívaolaj, lehetőleg olasz, fokhagyma és peperoncino (magyarul szárított macskapöcse) kell hozzá. Fejenként tíz deka tésztát főzök, egy evőkanál olajon megfuttatok egy széttört (nem átnyomott!) fokhagymagerezdet, mellédobom a peperoncinot és beleforgatom a tésztát. Sózom, megeszem. Az egyszerűsége ellenére, akár azonos alapanyagokat használva, soha, de soha nem sikerült még olyan jól, mint Olaszországban. A víz, a levegő, vagy az ég kékje lehet az oka. De érdemes próbálkozni. Isteni és olcsó. És büdi.

 

A világ legegyszerűbb pastája az al bianco, magyarul üresen. Ehhez csak egy jó tészta, a kedvenc formában (nekem a Barilla pipette rigate, vagy De Cecco conchiglie) egy pillanattal az al dente előtt roppanósra főzve, és a kedvenc olívaolaj (nekem a Bertolli Fragrante) kell, és egy kis só. Nem viccelek, létezik, és láttam már olaszokat nyersen tésztát ropogtatni a dobozból... Szokás szerint a kiváló alapanyagokból nem sokat kell vesződni a csodáért.

A pesto alla genovese házilag is elkészíthető, nem kell hóka üvegeseket venni. A Barilla elmegy, de egy házinak a nyomába se ér bátortalan arányaival és nem friss, ugye.

A genovai kemény mag receptje következik, de már az első mozdulatnál elkövetünk egy istenkáromlást: nem Liguria földjében nőtt a bazsalikomunk. És számít, a liguriai bazsalikom sokkal fűszeresebb és erősebb, mint a mi üvegházink.

Tehát egy csokor bazsalikomot összeturmixolok (ez is istenkáromlás, ha van mozsarad, használd azt) fél deci extraszűz olívaolajjal. (csakis olasszal...) elkeverem egy evőkanál parmezánnal (csakis frissen reszelt! DOP minősítésű Grana Padano és Parmiggiano Reggiano ér...) egy evőkanál pecorino-val, egy kis gerezd nyétnyomkodott fokhagymával, egy kiskanál összetört fenyőmaggal. Ezzel kész is a pesto. Azt hisszük, de Genovában nem ám csak úgy rákenik a tésztára. Tovább is tart a recept.

A tészta vizében kell előfőzni az egy-két centis kockákra vágott krumplit, és néhány zöldbabot. Amikor már majdnem készen van, ezekkel együtt fő a csakis trenette típusú tészta, majd a leszűrt zöldség-tészta keverékre jön pár kanál főzőlével higított pesto. Ez volna az eredeti módszer. Ez nem halászlé, ez az egy változat az ősi, igazi pesto, ezen nem megy a vita, a kommentekben se kell elkezdeni, mert előhúzok a kalapból két genovait, akik pár szál csipős kolbiért mindenre képesek. A pesto alla genovese genovaiul: pasta cö pesto. A genovai dialektus nagyon helyes, kicsit portugálos hangzású, a férfi nemiszerv a belín, "oh, belín" ők így faszomoznak.

A diós tészta, a salsa di noci tömegpusztító fegyvernek is jó, legelvetemültebb ragadozók sem kérdezősködnek utána, hogy hol a hús? Mikor eszünk már?

Húsz deka (szárazon) tésztához húsz deka diót összeturmixolok fél gerezd fokhagymával, három evőkanál olívaolajjal, fél deci tejszínnel (az ősi receptben tejbe áztatott kenyérszelet szerepel tejszín helyett, sohase láttam, hogy valaki így csinálná). Az olvasztott vajba forgatott tésztával (fusilli elsősorban) elkeverem, és parmezánt reszelek rá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.02 16:40:18Cosmo

    A világ egyik legnagyszerűbb étele az aglio oglio peperonico. Minden héten legalább egyszer eszem rengeteg fokhagymával és friss chilivel. A végén ráreszelt pár grammnyi parmezán nem ront rajta :-)

    Persze, szigorúan minőségi alapanyagból, leginkább a culinárisban lelehető friss spagettiből szeretem. Lassan-lassan meg kéne tanulnom tésztát gyúrni, mert a száraztészta nyomába sem ér a friss tésztának.

  • 2009.02.02 16:43:34VilágosKékHarisnya

    Tantó,



    a kivizöld konyhához úgyis megy a bazsalikom, a lakberendezők is javasolják! :)



    Azonnal akarok olyan diós tésztát!



    Hiányoztál, Anna! :)



    Hol lehet szert tenni nyújtós tésztagépre?

    És mi pézér?

  • 2009.02.02 17:19:09Susy Peti

    ez tök jó meg minden de egy kukkot se értettem belőle:D

  • 2009.02.02 17:19:10Péter Anna

    A tésztagép engem is régóta érdekel, van esetleg valakinek? márka? tapasztalat? macerás elmosni?

  • 2009.02.02 17:19:43Péter Anna

    kornélia írta egyszer, neki van, remélem megjelenik és beszámol

  • 2009.02.02 17:27:28VilágosKékHarisnya

    figyu, mit találtam:

    www.marcato.net



    magyarországi importőr?? valaki??



    Ezenkívül Alpina márkát emlegetnek, ami dagaszt is, na arról szinte nem találtam semmit.



    ööö.. végül is... nálunk van tésztagép...

    Mamának hívják.

    Tud nyolctojásost, öttojásost, könyörgésre és/vagy hisztire indul. :D

  • 2009.02.02 18:01:17Baatkaa

    Olaszorszagban lehet csak igazan enni!!! En hiaba probalkozom, nem lesz olyan! (Pedig a sarki olasznal igazi olasz cuccot szerzunk be, de hiaba!)

    Termeszetesen isteni a magyar teszta is, de az teljesen mas!

  • 2009.02.02 18:05:06bolletje

    Nekem van, kettő is, egy Atlas és egy nevesincs. Előbbit külföldön vettem, ha jól emlékszem olyan 60 euróba került, a másikat egy kis magyar háztartési boltban, csekély 4000-ért. Nem olyan jó, mint az Atlas, de egy átlagos nem olasz, de tésztaevő családnak kiválóan megfelel.

  • 2009.02.02 18:18:38VilágosKékHarisnya

    Ja, Anna, jut eszembe, megkérdeztem mamát, hogy mikor NEM disznóvágás van, hogyan abálja a szalonnát. Jókor jut eszembe, tudom.

    Azt mondta, hogy sós fokhagymás vízben szokta. (fokhagyma darabszám rád bízva)

    Próbáltam utalni a zöldségekre, de egy autentitus "ehh" volt a válasz, így rövidre zártam a témát.



    bolletje,

    az euro tegnapelőtt délelőtt tíz óra tíz perces vagy ma hajnali kettő óra negyvenötös árfolyamon?

    Mert nagyon nem mindegy ám :D vagy inkább :S

  • 2009.02.02 18:25:47goa

    Anna, nekem is Atlas tésztagépem van, anyukámtól örököltem, aki valamikor 20 éve vette. Teljesen jó, tagliatelle-től cérnametéltig vannak hozzá tartozékok, és még ravioli készítő is. Csak beleengeded a tésztát, és tekered, egyre vékonyabb fokozaton. Mivel a tészta nem ragad bele, és fémből van, én nem szoktam elmosni, csak eltörölgetem, és fiókban tartom, hogy ne porosodjon. Szerintem érdemes rá beruházni.

  • 2009.02.02 18:34:18freesleep

    nekem is fáj annyira a helyesírás mint másnak, éppen ezért megjegyezném, hogy a menyországban menyek laknak, angyalok ott, ahol a cikkben...

  • 2009.02.02 18:57:06aiaié

    Sosem értettem,hogy lehet tésztával jóllakni...nekem még nem sikerült.De a tésztagyúrógép egy csoda,gyerekkoromban Nagyi csak házitésztát főzött ki,s miután gyűjtötte a csodamasinákat,nem sajnálta a különböző késeket se beszerezni a géphez-meg is nézem mi lett vele.Te Ancsa,nem olvasod a méleidet,vagy megharagudtál?

  • 2009.02.02 19:08:24rois

    Annának olajtipp :-)

    bocs, hogy belekotyogok, de nem oly rég kiderítettük a Zurammal (aki eléggé talján), hogy a bertolli immáron csak a nevét adja, de az olaj benne már nem olasz.. (Keress infókat a neten, olaszul sok infót találsz). Szóval azóta, ha vennünk kell, akkor pl. Moninit veszünk.

  • 2009.02.02 19:18:35VilágosKékHarisnya

    goa,



    de HOL?



    rois,



    az unilever eladta a nevet.

    Nyáron olvastam valahol. Ettől az olaj még olasz,nem?

  • 2009.02.02 20:20:47bolletje

    Rois, én úgy tudom, hogy a gyárat is meg mindent megvettek a spanyolok, tehát a Bertollit még ott és abból csinálják, mint eddig.

  • 2009.02.02 20:22:02goa

    VKH, hogy anyám 20 éve hol vette? nem tudom, de nem is hiszem, hogy túl informatív lenne. Viszont Ízbolygó, a gasztroblog tulajdonosa nemrég írt arról, hogy a kék-sárga hipermarketben vett egy ugyanolyan atlas-t, mint az enyém is. Nála talán többet meg lehet tudni...

    Olasz olaj ide vagy oda, én Borges hívő vagyok, mégpedig az arbequina fajtát veszem (ázsia bt., culináris, ahhoz képest a monini és a bertolli íztelen lötty.

  • 2009.02.02 20:23:01gioia

    Kedves Anna!

    Mo-on nagyon abban a tudatban vannak az emberek, hogy a Bertolli egy szuper, a legjobb olio di oliva, de hidd el, hogy egy igazi mamma italiana messze kerüli. Nem az van benne, ami az üvegre rá van írva!

    Én toscanai olajat használok, talán a legjobb, amit eddig vettem Fratelli Carli-tól.

    Tudtommal pedig így készül az aglio- olio:

    (négy személyre)

    30 dkg bavette

    1 ek.fenyömag

    3 ek.zsemlemorzsa

    1 csokor petrezselyem

    2 gerezd fokhagyma

    4 ek.olívaolaj

    só és bors



    A pesto-s spagetti meg így:

    35 dkg spagetti

    10 dkg fenyömag

    5 dkg bazsalikom

    2 db zellergumó

    1 gerezd fokhagyma

    4 ek.reszelt sajt

    7 dkg olívaolaj

    só, bors



    ui.:Ha bármiben segíségedre lehetek, szólj. Olaszokban én sem szenvedek hiányt:)

  • 2009.02.02 20:54:52TantóNéni

    Hello VilágosKékHarisnya, hogy Te mire nem emlékszel! A pesto is nagyszerűen mutatna a zöld bútor mellett a falon :-)

  • 2009.02.02 22:12:59bolletje

    Gioia, és az hogy lehet, hogy nem az van benne, mint ami rá van írva és még senki nem jelentette fel őket ebben a fene agyonszabályozott Európai Unióban?

  • 2009.02.02 23:11:35belize

    Csatlakozom Goához, ha itthon kell olajat venni, akkor csak a Borges jöhet szóba.



    És szerintem is gáz Anna helyesírása, szoktam is szólni neki (most a "pesto-k" nagyon bántja a szemem, magyarul úgy írjuk: pestók), de általában fütyül kijavítani :(

  • 2009.02.03 09:16:17hallohallo

    a bertolliról én is úgy tudom, hogy messze nem a legjobb minőség.

    a test.de oldalon viszont írták, hogy a lidl-ben kapható olívaolaj, a drágábbik, ami fél liter 1000 ft, az minőségben megegyezik a kb 30 eurós olajokkal.

  • 2009.02.03 09:19:38VilágosKékHarisnya

    Jóreg,



    nekem meg a kicsinyes, érdemi hozzászólást nem tartalmazó irkafirkák báncsák a szemem.



    Egyébként magyarul úgy írjuk: pestok

    A magyar helyesírás szabályai szerint. Persze lehet, hogy Nyafiországban mások az ide vonatkozó szabályok.



    Most még várok egy kicsit, hátha jön valaki, aki csípőből lespanyolozza Borgeséket.

    Mer' az a fene nagy önbizalom. Az.

  • 2009.02.03 11:40:38Péter Anna

    úgy látom volna igény egy nagy olívaolaj tesztre. részemről legalábbis van, megszervezem és előállunk. A Nagy Olívaolaj Vakteszt következik. de előbb legyünk túl a nagy fekete tortán, ami hónapok óta ázik a rumban. pláne, hogy kész a kocs, a héten megyünk érte. juhú.



    A helyesírást általában javítom, de volt már olyan, hogy a kedves reklamáló tévedett, olyan is, hogy mindkét változat jó, és olyan is, hogy nem bírtam rájönni a garantáltan helyes megoldásra és lógva hagytam.

  • 2009.02.03 11:54:00belize

    VKH,



    ha már okoskodsz és ilyen lekezelő vagy, legalább ne írj hülyeséget.



    "216. Ha idegen írásmód szerint írt közszavakhoz és tulajdonnevekhez közvetlenül kapcsolunk magyar toldalékokat, az alábbi két részletszabály megtartására kell ügyelni:

    a) Mind a közszavak, mind a tulajdonnevek végső a-ja, e-je, o-ja és ö-je helyett á-t, é-t, ó-t, ill. ő-t írunk az olyan toldalékos alakokban, amelyekben ezek a szóvégi hangok a magyar kiejtésben meg¬nyújt¬va fordulnak elő: signorina, de: signorinák; – Coca-Cola, Coca-Cola-szerű, de: Coca-Colát; – Sinaia, sinaiai, de: Sinaiában; campanile, campanileszerű, de: campanilén; – Goethe, goethei, de: Goethének, goethés (Vö. 29.); – allegro, allegroszerű, de: allegróban, allegrós; – Oslo, de: Oslóban, oslói; – Malmö, de: Malmőből, malmői; stb." (A magyar helyesírás sabályai)



    Tehát pesto - pestók. Anna, javíthatod.

  • 2009.02.03 11:55:23belize

    szabályai. (Én csak gépelni nem tudok...)

  • 2009.02.03 12:07:21_karmapolice_

    off

    Belize-nél a pont (meg az MTA-nál), aki nem hiszi, töltse le a szabályzatot. mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml

    on

  • 2009.02.03 12:10:18VilágosKékHarisnya

    Tévedtem.

  • 2009.02.03 12:12:40VilágosKékHarisnya

    Ennek ellenére a véleményem Nyafiországról fenntartom.

  • 2009.02.03 12:14:47Prinzessin Erbsen

    Az olasz tesztaval csak az a baj, hogy többnyire nincs benne tijas, ezert semmi perc alatt meg föl



    mi magyarok többnyire a tojasos tesztat reszesitjük elönyben - en utalom az olasz tesztat, nagymamam olasz, tehat volt benne reszem - goaval ertek egyet: otthon gyurt teszta.



    A teszta boldogsag forras, depersssiosoknak elönyös!

  • 2009.02.03 12:18:18Prinzessin Erbsen

    a helyesirast meg leßarom



    minden forumon van valaki aki kifogasolja



    bizonyara magar tanar, vagy titkarnö az ilyen,



    szivesen megajandekoznam egy piros tollal



  • 2009.02.03 14:12:41mrssolis

    Nagy kedvenc olasz gyorstésztám:



    Két főre:



    20 dkg orechiette tészta (Culinaris, néhány jobb kisbolt, helyette jó a kagylótészta, de az orechiette vastagabb, mint a kagylótészta)

    20 dkg túró

    2 közepes paradicsom

    friss bazsalikom



    Míg a tészta fő egy tálban kikeverem a túrót egy kevés tészta-főzővízzel, felkockázom a paradicsomot (nyersen, hámozatlanul), hozzákeverem az apróra vágott friss bazsalikomot és összekeverem az egészet egy kevés olívaolajjal. Mikor a tészta megfőtt jól elkeverem a túróval és utána öntöm rá a paradicsomos keveréket, azzal is elkeverem és kész. A sózásra kell ügyelni, a paradicsomot és a túrót is külön meg szoktam sózni.



    Nagyon finom, friss izű tészta, azonnal fogyasztandó, mert a túró eléggé lehűti a tésztát, melegítve viszont nem jó. A férjem annyira szereti, hogy ha minden este ez lenne a vacsora, akkor sem panaszkodna, én meg azért imádom, mert pont a tészta főzési ideje alatt kész van.

  • 2009.02.03 14:42:57VilágosKékHarisnya

    Kedves belize,



    remélem, visszanézel.

    Az elmúlt egy-másfél órában önvizsgálatot tartottam, és a következőkre jutottam:



    1.) jobb valamit nem tudni, mint rosszul tudni. (csak a főszabályra emlékeztem, a kivételekre már nem...)

    2.) bevallom, volt bennem egy tüske a múltkori lebérmkommentelőzés miatt, emiatt érzelmektől vezérelve, a józan észt és a higgadtságot a s.ggemben hagyva kommenteltem, elégtételre kiéhezve. Nos, az eredményét láthattuk.

    Legközelebb jobban figyelek, a lekezelő stílusért pedig bocsánatot kérek.



    Fontosnak tartottam mindezt leírni, mert ha nem teszem, egész nap xarul érzem magam amiatt, hogy a hiúságom miatt szemét módon bántam valakivel.



    A fentiek ugyanakkor nem jelentik azt, hogy egyetértek a másik cseszegetésével és azzal, hogy apró-cseprő hüjjeségek miatt pusztán azért írjunk kommentet egy poszthoz, hogy a nemtetszésünket kifejezzük. Huhh, ezt más körülmények között rövidebben leírom, ahogy Hofi mondta "utcán gyorsabban végzünk", remélem, tiszta és érthető, amit mondani akartam.



    üdv

    vkh





  • 2009.02.03 14:44:08ninamyers

    kedvenc primitiv tesztam:



    teszta megfoz (farfalle-vel szeretem a legjobban de lehet penne vagy mas is)



    kozben fokhagyma osszenyom, elkever pici olivaolajjal, atzan fetaval es tejfollel



    a vegen osszekeverem a fetas trutyit a tesztaval es kesz.



    lehet feta helyett juhturoval, lehet melle bacon-t piritani es raszorni, vagy olivaolajas-baszalikomos paradicsomot eszegetni hozza.



    baromi egyszeru, de meg a tesztakat utalo, husmanias pasik is odavannak erte

  • 2009.02.03 15:46:22cavecanem

    Anna, nagyon jók a receptek!Felüdülés olvasni:)



    bolletje

    Gioia, és az hogy lehet, hogy nem az van benne, mint ami rá van írva és még senki nem jelentette fel őket ebben a fene agyonszabályozott Európai Unióban?



    az olasznak titulált olívaolajok egy része görög bogyóból készül, vagy kevert, ha nincs rajta AOC/DOP/DOC egyéb jelzés megtehető.



    1ébként Görögországból szerzem be az évi adagot, de szerencsém van, mert termelőtől, vegyszer mentes és fenomenális...Követ rám, de sztem van nagyon jó francia olaj is pl. Huilerie Richard-tól, de ha olasz, akkor Olearia Clemente, Foggiához közel, Manfredónia mellett, egyszerűen zamatos, selymes, utánozhatatlan!

  • 2009.02.03 15:53:34Macaroon

    VHK: "Tud nyolctojásost, öttojásost, könyörgésre és/vagy hisztire indul. :D"



    Ezen hanyattvetettem magam a röhögésről. Amúgy emberek, tésztát gyúrni és gép nélkül nyújtani is tökegyszerű. Tényleg. Amúgy a gép sem drága...



    www.shopmania.hu/shopping~online-konyha-ebedlo~vasarlas-tesztanyujto-es-metelo-gep~p-502564.html

  • 2009.02.03 15:57:46Macaroon

    Én a Lidl-s említett olajat használom, szerintem jó, finom, nem tudok rá panaszt mondani.

  • 2009.02.03 16:03:49Macaroon

    Akkor jöjjön az enyém, saját recept!



    Tészta odatesz, nekem spagetti ehhez.



    Csarnokos vaj melegít, ízesít ciromlével, kevés fehérborral, frissborssal, fokhagymával és egy dekányi szarvasgomba reszelékkel. (Csarnok - vérszívó cigányasszony/ok hátul, már volt róla szó, csak nagyon felpaprikázva szabad megállni vásárolni és akkor alkudni alkudni és a végén elindulni, hogy még sem kell, akkor megkapod a tizedéért:-)

    Tetejére pecorino frissen reszelve.

  • 2009.02.03 17:38:52Lilienfeld

    Legegyszerűbb-legfinomabb: házitojással frissen gyúrt tészta, friss libazsír, só. Kár, hogy baromfiudvar nem kapható a Culinarisban, de még Olaszországban se. Csak hogy én is adjak az alapanyag-fetisizmusnak :)



    A pesto is jó nyáron, amikor friss bazsalikom van a kertben - de csakis mozsárban, nem sznobságból, de az aprítógép tönkreteszi, eloxidálja vagy micsinál az aromájával: tisztára fűízű lesz.

    Nálunk is megy a tejfölös-fokhagymás, meg a tejfölös-juhtúrós megoldás, és ez a salsa di noci is megmozgatta a fantáziámat, a cukros-diósat sose szerettem.



    Az én bajom az olívaolaj: valahogy nem ÉRZEM azt a csodát a Bertollinál meg a többinél se, amit - elvileg - kéne. Aztán jól elolvastam ( buvosszakacs.blog.hu/2007/05/11/piszkos_aranyak_liguria_i ) h. Németországban - ahol igény, pénz, fogyasztói tudatosság és fogyasztóvédelem tekintetében csöppet előrébb járnak - egész sok hamisított olaj van forgalomban. Így végképp elvesztettem a reményt. Tehát nálunk az olaj napraforgó, bár így az én pestóm neve erősen idézőjelesen értendő. De nincs kedvem kísérletezgetni 4-5e forintos cuccokkal, 10-20e meg nem fussa olajra.

    Tényleg, a fentiekben javasolt márkák kb. mennyibe kerülnek?



    (A helyesírás azért fáj az egész Indexen, mert Uj Péter évtizede pellengérezi ragyogóan a nagy magyar médiaposványból áradó kádárkori lábszagot és prosztó igénytelenséget, erre kinyissuk az Ő ojságját, és tessék... Sajna hiába működik a szomszédban a korrektor.blog.hu, ha a szöveggyártók nem barátkoznak a szelíd grammatikanácival.)

  • 2009.02.03 18:32:16Prinzessin Erbsen

    En a szaga miatt utalom az oliva olajat - gondolom ez benne a lenyeg, masok ezert szertik. Az oliva bogyoban el megy, de csak a martiben.



    A napraforgo olajnak is napraforgo szaga van.



    Kukorica csira olaj - nekem salatahoz is ez van, es nincs kukorica szaga.

  • 2009.02.03 18:36:33Prinzessin Erbsen

    VHK ha teszta gepet veszel, ne hagy ki a ravioli adaptert, en kihagytam azota is banom,



    egyebkent barhol, ahol konyha cuccok vannak, de csak eredeti olaszt vegyel, szeritnem ugy egy tizesböl meguszod

  • 2009.02.03 18:43:47Prinzessin Erbsen

    Ja! es a recept: 1 tojashoz kb 10dkg retesliszt (a miskolci a legjobb) összegyurni - aznap a konditeremben a felsökart ki lehet hagyni - a lenyeg: egy labassal letakerva allni hagyni, hogy a liszt szemek megduzzadjanak 2o-30perc, es kb 3-4 fokozatban kinyutani, spagettinek max 5, meteltnek 7 , leves tesztanak 9 a legmagasabb fokozat, de majd kitapadsztalod hogy szereted

  • 2009.02.03 21:36:03VilágosKékHarisnya

    Szép estét,



    hánemtom, én azt csináltam, amit Anna javasolt.

    Tegnap xarul aludtam, izzadtam, mint a ló (ma egész nap folytattam ezt a kimerítő tevékenységet), aztán eszembe jutott, hogy van nekem mézesdiósfokhagymám, megettem egy fél üveggel, ráittam három törkölyt.

    Namost.

    Még jobban izzadok, vicces minden, ugyanakkor enyhén szédülök és olyan érdekesen érzem magam.

    (jóvan, majd megírom a könyvben és csak az olvassa, aki megveszi)



    Prizessin,

    nem nem és nem. Nem gyúrok, mert oké, olyan lesz mint egy kis bucika, de sose lesz kerek "levél" hanem ilyen girbegurba izé, amit még a matematikusok sem tudnának elnevezni mint alakzat. A tyúkok utálnak, mindig ők eszik meg a "művet".

    A mama esküszik rá, hogy a lisztet át kell szitálni "hát én lány elsüjjednék a szégyönbe, ha nem szitálnám át a lisztet" (szita, bakter......) na hagyjuk, bele ötvenezer tyúktojás, liszt, langyos víz oszt állj neki izzadásig.

    Na nem.

    Tésztagépre unokahugi ráállítva, gyakorlatilag ő a szakmabéli én meg ilyenekre most nem érek rá, mert másfél hete infúziókúra van, Brezsnyev visszaesett, vérvétel, labor, tényleg elegem van, nemtok segíteni rajta, összevissza szurkálják én meg csak állok ott mint f.sz a lakodalomban és azt hajtogatom, hogy "nincsen semmi baj" (néha bőgök este, mikor már alszik). Nem eszik, kb. harmadára fogyott és csak fekszik.



    Na, kibeszéltem magam két hétre, amúgy minden oké. Reggel újra mosolyognom kell, mint jó kutyaanyukához illik.



    Jóéjt.

  • 2009.02.04 06:49:09Prinzessin Erbsen

    a teszta gep nem gyurja meg helyetted, csak kinyujatja - vagy ahogy mi felenk mondjak sikalja, tehat a sikalot ezentul a masodik rendeltetesenek: ferj hazavaro eszköznek lehet hasznalni.

  • 2009.02.04 09:24:59Macaroon

    VHK: milyen kuuuuuuuutya? Jajjjj ajjjajajaj, beledöglenék ha Fruzsinak baja lenne. Van valahol ahol írsz róla vagy van kép satöbbi?

  • 2009.02.04 10:02:35Macaroon

    VHK: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86562850&t=9078192

    Enyimkutya. Bocsoff Anna.

  • 2009.02.04 12:52:35bolletje

    Mrssolis, köszi, kipróbáltam, tényleg finom. Tettem még rá egy kis pirított fenyőmagot, valahogy nekem kellett hozzá :)

  • 2009.02.04 14:02:41VilágosKékHarisnya

    Mac,



    a látszat ellenére nem vagyok én olyan netenbeszélős típus :DD

    Kuty aranycuncikatündérbögyörő.



    Az énkutty meghatározhatatlan nagyonkeverék, középtermet, fehér alapon fekete pöttyök és foltok, brezsnyevi szemöldök (innen a név), a személyiségjegyek alapján pedig magára Azazelre tippelnék, mint közeli hozzátartozó.



  • 2009.02.05 11:34:37Macaroon

    VHK:-)

    Jól van, enyém is keverék ingyen kutya balta elől mentve:-)

  • 2009.02.05 11:54:35VilágosKékHarisnya

    Najó, van ám nekünk "rendes" kutyánk is :D

    Csak ő nem kétlaki. Khm.

    Ezért:www.dogweb.nl/hosgfx/jannuspost.jpg

  • 2009.02.05 12:56:38mrssolis

    Bolletje, örülök, hogy ízlett, nem véletlenül nagy kedvenc nálunk is. Azt elfelejtettem írni, hogy koktél paradicsommal a legjobb, de többnyire én is simával készítem, mert az van itthon. Olaszországban egyébként elég elterjedt recept. Van egy másik ilyen is az orechiette tésztából, az úgy szól, hogy a tészta súlyával kb. megegyező súlyú brokkolit felteszel főzni, kb. 10 perc múlva hosszáadod a tésztát, közben egy serpenyőben olívaolajban egy kis fokhagymát pirítasz és 4-5 db szardellát, ez utóbbit kicsit szét kell törni, és ebbe kell beleforgatni a brokkolis tésztát. Szintén nagyon finom, de azért mi túrós-paradicsomos rajongók vagyunk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta