OFFLINE

Olasz klasszikusok sorozat, 1. helyezett: a szent tiramisu

2009. január 27., kedd 13:30

Tiramisuban nagyobb a közmegegyezés, mint halászlében, de ezzel se nehéz egy kisebb konfliktust kirobbantani olasz kisbarátaink között. Mellesleg, olaszok máig nem léteznek, csak genovaiak, rómaiak, nápolyiak, firenzeiek, stb. Garibaldi hiába harcolt.

Claudiával csináltam életemben először tiramisut. Fél évig laktunk együtt Marina di Carrarában, ami a térképen irigylésre méltó pozíciónak tűnik, de nem mindig volt az. A konyhában próbáltuk feljavítani a rohadt életet, tiramisuval és fokhagymás mángolddal. A mángoldba egyszer autóillatosító borult, de ez már fogyasztás közben derült ki. Mángoldot azóta nem ettem. Valahogy nem kívánom. Autóillatosítóm sincs.

A tiramisu lényege, a tökéletes alapanyagok beszerzése, azon múlik minden, nincsenek kompromisszumok, félrebeszélés, a jellegű és típusú szavakat jobb elfelejteni, az ízűről nem is beszélve. Olaszország nem rákos haló lerakat, ott ipari söpredékből nem főznek.

A hiedelemmel ellentétben, babapiskóta helyett az itt-ott kapható (kaiser's) pavesini kell bele. Vékonyabb, és más az állaga, igazán krémes tiramisuhoz az kell. Ha nincs, akkor babapiskótából a Manner alá nem szabad adni. Az alsó polcokon nincsen tiramisu hozzávaló, a gazdaságos kiszereléseket jobb hanyagolni, alapjaiban ássák alá édességünk tekintélyét. Mert olcsózva III. kategóriás cukrászdaszökevény lesz, egy presszókávé kinyomós tejszínhabbal, ami nem lehet cél.

Kell kávé. Lavazza, Segafredo simán van itthon is, azt lehet lefőzni a kotyogósban. A legjobb a föcskávé. Anyák, állattenyésztők tudják, miről beszélek, a többieknek annyit, amikor kezd lejönni a kávé, na az első fele lesz az, gyorsan kiönteni csészébe és csinálni egy másik kávét, mert egy föcs kevés lesz. Ha nincs kotyogósod, le kell menni presszókávéért egy jó kávézóba. Instant kávéból, filteres kávéfőzőn NEM lehet megfelelő kávét előállítani tiramisuhoz.

A tálba alapozott piskótát ezzel a tömény kávéval kell meglocsolni, nem áztatni, mert vízízű lesz. Képzeld azt, hogy a kávé zöldfűszer, az talán segít. A kávélocsolás után jöhet egy kis alkoholos locsolás, ezt egyes olaszok kihagyják, mások nem, ottani gasztrofórumokon ezen mehet a szájkarate, mint itt a halászlén. Jó vele is, nélküle is. Felesleges a kommentekben hősködni, hogy ugyan való-e bele, vagy nem, mert ezt az olaszok se döntötték még el. Ha locsolsz, akkor azt Amarettóval, Gran Marnier-vel, Cointreau-vel, Marsalával lehet megtenni, rétegenként egy evőkanálnyival, de csak ezért ne vegyél egy üveggel. Vagy a sarki presszóban a kávé mellé kérj egy felest elvitelre.

A bekávézott piskótára jön a mascarpone-tojás keverék. A szarvasi mascarpone teljesen vállalható termék, nem mintha itthon sűrűn lehetne másikat kapni, úgyhogy mindegy is. Szerintem a mascarponénak nem sok íze van, de jó az állaga, kiváló selymesítő. A mascarponét 20 dekánként egy egész tojással alaposan össze kell keverni. Lehetőleg friss tojással, mert a tojás nyersen mégiscsak kockázatos, nyáron ezért nem nagyon szoktam tiramisut készíteni. A piskótákat beterítő krémre jön egy réteg finom kakaópor és így megy ez, amíg elfogynak az alapanyagok. Utolsó réteg mascarpone, tetejére kakaópor, egy napra be vele a hűtőbe.

 

Ha jól sikerült, szottyos lesz, a tészta feloldódik, csak nyelni kell. Cukor nem kell a tiramisuba. Egyáltalán nem, elég az, amit a babapiskóta, vagy eper belevisz. Mert a piskótát lehet eperrel helyettesíteni. Szaftos, mézédes eperrel.

A mennyiségek így néznek ki két főre: 20 deka mascarpone/15 deka piskóta/1 tojás/1 presszókávé/1-2 kanál likőr, kakaópor ahogy alakul.

A végeredményt nem sikerült lefotózni, egy pillanat alatt eltűnt. Újabban poharakban készítem, úgy egyértelműek az adagok, különben megy a feszkó...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.27 14:36:17VilágosKékHarisnya

    Mmm...

    Bevallom, még sohasem készítettem tiramisut.

    Talán éreztem, hogy az alapanyagokon múlik.



    Mi, (kaiser's) pavesini?

    Majhónap megnézem, fatornyosban van kaiser's.



    Lám-lám mi nem kerül egy kajába....

    Apám slágergyanús állapotban berohant a konyhába, érzésből lekapta az őrült feketeborsot - mielőtt meghallgattuk a két és fél órás hegyibeszédet, hogy hány asszony van jelen, egész bors mégsincs és így lehetetlenség főzni - majd visszarohant a bográcshoz és nemes egyszerűséggel beleszórt tizenöt deka őrült fahéjat a pörkűttbe.

    Végül is, jó volt a hajába krumpli meg a nyárson sült szalonna is aznap......

  • 2009.01.27 15:13:50bolletje

    Lol, VKH, miért nem írsz egy könyvet?

  • 2009.01.27 15:16:04B-

    Lehet kapni szalmonella ellen kezelt tojást is a bótba (rá van írva a dobozára), szerintem az ilyesmibe érdemes azt tenni.



    De szerintem kismamák szalmonella ellen kezelt nyers tojással se kacérkodjanak..

  • 2009.01.27 16:08:52VilágosKékHarisnya

    Hiányzik nekem egy kitagadás? :D

  • 2009.01.27 16:51:16premuse

    én porcukorral keverem ki a mascarponét és tojás nem megy bele...cukor nélkül nem tudom elképzelni, de legközelebb egy kisebb adagot kipróbálok így

  • 2009.01.27 17:03:30liliii

    a kész tiráról is tegyetek fotóóót

  • 2009.01.27 17:33:43MissMarple

    A kakaó márkájáról is írhatanál konkrétabban.

  • 2009.01.27 18:19:36VilágosKékHarisnya

    lili,



    háde látod, milyen.

    MEGESZI! :DDD

  • 2009.01.27 18:20:33sacoesmaco

    nekem a holland vöröses jött be kakaóból ... a pavesini + nagyon finom magában is :)

  • 2009.01.27 18:23:44soci

    Na most csalódtam. Azt hittem, most megtudom hol lehet és mennyiért igazi mascarponet kapni Pesten. A Szarvasi mascarpone kutymófül.

  • 2009.01.27 18:57:46barbicsek

    Én pl. nem szeretem a tiramisut. Nagyon nem. Valahogy irtózom minden olyan ételtől, amiben nyers tojás van. Ettől függetlenül persze lehet nagyon finom a fent leírt változat. :)

  • 2009.01.27 19:01:13MakkosMaria

    Hahh,

    orom ujra olvasni, Peter Anna! Hol voltal a totalcar ota, vagy csak en vagyok lassu es nem lattam az irasaidat eddig?

    (egyebken: Long Live Tiramisu!)



  • 2009.01.27 21:22:23liliana13

    Hahó. Én is olasztól szereztem a receptjét, sőt ettem kinn Olaszban is néhányszor. És szerintem abszolút jó bele a normál babapiskóta, én abból szoktam, és nem bitang méregerős kávéból,csak normálisból, mégis ugyanolyan jó. Ja, és én még teszek bele vaníliáscukrot is.

  • 2009.01.27 22:05:21My Name Is Nobody

    Soci csalódottságán szeretnék enyhíteni. Működik Pesten egy szép kis csemegebolt, ahol csak olasz alapanyagok kaphatók. Én ugyan pont mascarpone-t még nem kerestem náluk, de feltételezem, hogy az is van. A cím (nem a reklám szándékával) 1077 Bp. Király utca 57.

  • 2009.01.27 22:16:51bogyó2

    Én csak a sárgáját keverem bele, a fehérjét külön felverem habbá és utána teszem hozzá így kicsit lazább lesz.

  • 2009.01.27 22:24:43liliana13

    Ja, tényleg, én is úgy szoktam, külön a sárgáját-fehérjét.

  • 2009.01.27 22:28:46FPéter

    Nb: A közelben van egy másik is, talán Kulináris a neve, valahol a Hunyadi tér környékén.

    Egyébként lassan egy évet lehúzva itt kint Olaszban rájön az ember, hogy MINDEN jó étel az alapanyagok minőségén múlik. A sok kacifántos recept helyett ha több figyelmet szentel az ember a hozzávalók minőségére, nyert ügye van.

    Még egy megjegyzés, a "méregerős" kávéhoz: a cikkben leírt kávét, ami először jön ki a kotyogósból itt lehet külön is kérni a bárban, "ristretto"-nak hívják. ("Sűrített"-et vagy "visszatartott"-at jelent.) Namost ez a kávé a vélekedéssel ellentétben kizárólag íz szempontjából sokkal intenzívebb, koffein viszont jóval kevesebb van benne a normál kávénál, mivel a főzés során az később oldódik ki a kávéőrleményből.

  • 2009.01.27 22:42:22Kopi3.14

    Na, ez az író hiányzott az életemből egy ideje. :D



    Tiramisú rulez. :)

  • 2009.01.27 22:46:29katjana

    BRIMI mascarpone.

    olasz (ahogy kell) és tescoban én mindig kapok, de a ricottáját match-ban is szoktam találni.



  • 2009.01.27 23:10:28My Name Is Nobody

    FPéter: Igen a Culinaris is nagyon jó, annyira, hogy ezt mások is észrevették és már (gondolom e miatt)több üzlet is van.

    A hozzávalók minősége tényleg mindent meghatároz,s ezt leginkább az "olasz konyha" bizonyítja. A nem bonyolult receptek szerint készülő ételek hagyják az összetevők eredeti ízeit kibontakozni. Náluk ezek (alapanyagok) beszerzése nem gond és nem terheli különösen a pénztárcát.

  • 2009.01.28 01:28:08bocadilla

    VilágosKékHarisnya! Ezen az apuka-sztorin széné röhögtem magam...

    Amúgy imádom a Tiramisut, épp a napokban tervezek csinálni. Remélem nem rontom el, mint apuka a pörkűttet :DDD

  • 2009.01.28 08:15:31Péter Anna

    FPéter:

    én is ott lettem alapanyagfétisiszta, azóta mindenkinek ezt mantrázgatom csendesen és hangosan, köszönöm a megerősítést.

    Sz×rból nem lehet várat, az vagy amit megeszel stb... mondjam még? :D

  • 2009.01.28 08:26:13ErősPisti

    Alapanyagfetisizmus? Az igazi szakbarbár egyenesen Braziliából hozatja a friss kávét, Olaszországból a mascarponét meg a pavesinit, és a tojásokért csak kilopakodik a biokertjében kapirgáló tyúkocskái alá elemelni pár darabot...még melegen...:D

  • 2009.01.28 08:42:58Ricardo

    Anna, a Cserpes féle mascarpone nem jó? Én csináltam már belőle, szerintem rendben volt. Ja, a vaj a Cserpes melletti (Fushc-nem tudom, hogy kell írni) helyen sokkal lágyabb és finomabb. Minden másra ott a Cserpes! :)

  • 2009.01.28 09:07:04Péter Anna

    Nem vettem még Cserpeséknél mascarponét, kipróbálom. Fuchs. azt hiszem :) Ott a sajtok, a fokhagymás, áááááááá. Mindig a tejeseknék végzek a piaccal, de néha a sor elrettent tőlük. Addigra már végigálltam a lipótipéknél egyet...

  • 2009.01.28 09:13:53pindúrpandúr

    Lehet, hogy csak én vagyok mániás, de én annyira undorodom a nyers tojástól, hogy azt nem lehet szavakba önteni...mondjátok, hogy nem csak én vagyok őrült...de egyszerűen nem tudom lenyelni...plusz mikor másnap elkezd folyni és levet ereszteni, annyira tudok tőle undorodni, hogy iszonyat.

    Láttam olyan recepteket, amibe nem kell tojás. Sztetek az ehető?

  • 2009.01.28 09:57:36VilágosKékHarisnya

    Kopi,



    az én napjaim is bearanyozódtak! :)

  • 2009.01.28 12:21:02Péter Anna

    Minden tojástól undorodónak:

    Néha én is undorodom tőle, sőt, nem csak a nyerstől. De a tiramisuban valahogy eltűnik, próbáljátok ki csak sárgájával.

    A tojástól testesebb és kerekebb a tiramisu, és attól lesz folyós a mascarpone. Ha végképp reménytelen, és valaki várandós, vagy gyereknek, időseknek készíti, és nem akar kockáztatni, zsíros házitejszínnel tudom elképzelni a higítást.

  • 2009.01.28 14:50:47csutkababa

    Hmmm. Vállalom, hogy igénytelen vagyok, de a szarvasi mascarpone fedelén belül lévő utasítások alapján csinálom, és mindig nagy a sikere. Pont tegnap csináltam, lány névnapi vacsidesszertjének.



    VKH

    Bevált a marsallmáj recipe?:-)

  • 2009.01.28 15:16:55VilágosKékHarisnya

    szia csutka,



    aha, már írtam egy másik posztban!

    Megcsináltam, jóvót, megettük.

    Májat egy ideig most nem akarok látni :D



    (mingyá disznót se...)

  • 2009.01.28 16:11:35féltékeny

    föcskávé

    ez szerintem hülyeség

    van biztos erre egy szép olasz szó

    de magyarul

    a "kávé hegye"

    vagyis ami a kotyogósból

    elsőnek folyik ki

    h kávé (főző) föcsög

    szűrőt és betétet kell cserélni

    amúgy ebből tiramisut csinálni esti fogyasztásra csak nem alvóknak

    mert hogy pont a kávé hegye.....

  • 2009.01.28 21:02:52janila

    életem legjobb tiramisuját Velencében ettem egy halpiac melletti pici vendéglőben. a szag borzalmas volt a környéken, de a süti mindenért kárpótolt:)

  • 2009.01.29 16:06:25sutifan

    @csutkababa: Én is azzal kezdtem a tiramisu gyártást, de egy ideje módosítottam és kevesebb tojást rakok bele ;) Úgy sokkal finomabb szerintem!

    Tejszínnel nemgyerebe, pont maga a tiramisu hiányzik a tiramisuból, kell bele a tojássárgája.

    Azért most kipróbálom a Pavesinivel, annak amúgy is imádom a termékeit de eddig csak sóssal találkoztam. Itt az idő ezt a hozzávalót is módosítani :)

  • 2009.02.03 11:09:58Tpancs

    úgy szeretem ha lazább, ezért én is külön felverem a tojások habját, úgy "szuttyosabb" is, könnyebb is.

    egy erős, jó eszpresszókávé tényleg kell, de nem hiszem, hogy a "föcs" kellene ehhez - eleve, akkor hányszor kéne lefőznöd a "föcsöt", mivel az adagonként max egy deci, és ennyi semmiképp nem elég a tiramisuhoz.

    ja, és rummal is finom, nekem úgy ízlik a legjobban, de én nem is vagyok olasz! :)

  • 2009.02.03 11:10:38Tpancs

    ja és málnával is feltétlenül próbáljátok ki!!!!

  • 2009.02.03 19:09:16Koordinátor

    Mammut -1 szinten vagy egy szuper kis olasz bolt, ott nagyon sok olasz cucc van! Mascarpone is. Vagy amit akartok :)

  • 2009.05.06 14:06:31ready_real

    Mascarpone helyett -lehet kövezni - simán jó bele a natúr vajkrém is. Ízre ugyanolyan, ha nem jobb , mint mascarponéval.

    (Amibe ha jól tudom szintén kerül buttermilk . Tényleg a mascrpone miből készül :D Google se segített sokat )

  • 2009.05.16 17:42:13Salesman

    Tehéntejből készült olasz lágysajt.

  • 2009.05.25 20:21:10ready_real

    A tehéntejet tudtam a sajtot tudtam. Node mi van a kettő közt?
    Mit raknak hozzá ? Milyen oltót használnak?

  • 2009.08.07 05:40:07Éduka

    nem tudom mi ez a flancolás a tiramisu körül, hogy minden jó minőségű legyen. nekem a drága adalékanyagos babapiskóta nem kell, olyat veszek, amiben csak az van, amit én is beleteszek, ha magas sütöm.
    a szarvasi mascarponénak az utóbbi időben van egy undorító mellékíze, többet biztos, hogy nem kell.
    nyers tojást pedig soha,semmilyen ételbe nem tennék, helyette finom felvert tejszínhabot használok.
    van, hogy öntök a tiramisuba házi baileyst is, és imádjuk úgyahogy van, mindenféle sznobság nélkül.

    liliana13 nincs olyan hogy olaszban, az olasz az egy nép megnevezése,ahol élnek az pedig olaszország.
    pindúrpandúr én is undorítónak találoma nyers tojást, és igen, isteni tojás nélkül is.

  • 2009.12.03 16:34:01Hassan0926

    Egy picit késői reakció, de kedves Éduka, pont te beszélsz sznobságról? Semmi baj sincs a nyers tojással, szerinted a tejszínhab később romlik? A tiramisu tipikusan az az étel amit legkésőbb (inkább pontosan) másnap el kell fogyasztani és hűtőben kell tartani. Semmi baja, nem lesz. Házi baileys, mit?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta