OFFLINE

Egyre több a Michelin-csillagos női szakács

2009. január 20., kedd 13:00

Rekordszámú brit és ír női séfet jutalmazott a szakácsok legtekintélyesebb elismerésével, Michelin-csillaggal az idei Michelin-kalauz. Az éttermek konyhaművészetét értékelő kézikönyv a hét végén jelent meg, és a kalauzban meglepetésre rekord számú új csillagot osztottak ki a készítők. A háromcsillagos kategóriában ugyan nem történt változás, de a tavalyinál néggyel több étterem érdemelt ki két csillagot - ráadásul ebből három is Londonban. "Sohasem adtunk még ennyi csillagot egyetlen évben sem" - jelentette ki Derek Bulmer, a Michelin Guide Great Britain and Ireland 2009 (Nagy-Britannia és Írország 2009-es Michelin-kalauza) című új kiadás szerkesztője. Az új csillagokkal a divatos londoni éttermeken kívül kisvendéglők, családi vállalkozások és vidéki hotelek kulináris érdemeit is méltányolták a döntnökök.

Bulmer örömmel említette, hogy a tavalyi hathoz képest, idén 10 női séf szerepel a listájukon. "Ha öt-tíz évvel visszaforgatnánk az időt, egyetlen női mesterszakácsot sem találnánk a legkitűnőbb éttermek élén" - idézte fel, majd hozzátette: ha ez a trend elterjed, egyre több női szakácsot bátorít majd arra, hogy betörjön ebbe a hagyományosan férfi szakmába. A megcsillagosodott éttermek földrajzi szórása is javult: Skóciában négy új csillagot osztottak ki. A kötetben 26 egy Michelin-csillaggal kitüntetett éttermet soroltak fel, ám a tavalyiak közül 12 eltűnt a lapokról. A szerkesztő nem titkolta, hogy az idei év kemény küzdelmet tartogat az éttermeknek és a szállodáknak is a válságos gazdasági környezet miatt.

Magyarországon továbbra sincs Michelin-csillagos étterem. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.20 16:38:07boszor

  Annyira bírom, hogy mióta világ a világ, minden háztartásban a nő főz - de abban a pillanatban, hogy nem házimunkaként kerül terítékre, rögtön férfiszakma a főzés.

 • 2009.01.20 18:06:55Bajszos Póni

  Éljenek a csillagos Michelin babák

 • 2009.01.20 18:13:48bolletje

  Boszor, azért, mert az éttermi szakács tulajdonképpen a bányában dolgozik.

 • 2009.01.20 18:52:20Macaroon

  Otthon biztos nem csinálnak a pasi-séfek semmit:-) Ismertem egyet közelebbről, volt pasim apját aki a Gellért főszakácsa volt anno, öregkorára megtanította a feleségét főzni és meresztette a nagy v*lagát a kanapén meg osztotta a tanácsokat. Amúgy bírtam az öreget:-)))

 • 2009.01.20 19:59:09boszor

  Tényleg, kíváncsi volnék, Stahl vagy Jamie Oliver vagy a többi hasonló mennyit főz otthon. Stahl szerintem nem sokat, mert akkor tudná, hogy emberi fűszerekkel (fenyőmag nélkül:), és nem csak a létező legdrágább alapanyagokkal is lehet:p

 • 2009.01.20 21:52:39Szelíd hangorkán

  Én sem emlékszem olyan étteremre itthon, ami kifogástalan lett volna. Valami bibi mindig volt, kisebb vagy nagyobb.

  Bár nem gondolnám, hogy a Michelin-es főkóstolók pont az várják, hogy jöhessenek Magyarországra kajálgatni...

 • 2009.01.21 11:51:05Tpancs

  boszor, ott a pont, ami Stahl J-t illeti.

  amikor a "gyors vacsora" - aminek ugye azért is annak kell lennie, mert a hozzávalók nagyjából megvannak otthon, nem kell előtte körbejárni a fél várost - úgy készül, hogy ripsz-ropsz 2-3 ezer forintot bedobunk a serpenyőbe és ebből lesz az öntet... :))

 • 2009.01.21 11:55:08libellule

  Nem, a konyhafőnökök nem főznek otthon (vagy csak szökőévenként, de akkor meneküljön mindenki a konyha közeléből) :). Séf gyerekeire vigyázok, a hotel szerepel a francia Michelinben, de nem Michelin-csillagos. És egyetlen nő sincs a konyhában. Nem diszkrimináció, csak így alakult.

 • 2009.01.21 12:39:18Macaroon

  Szelíd hangorkán: ugroj be a Klasszba vagy a Csalogányba vagy az Olimpiába...

 • 2009.01.21 15:04:29gyb

  Én is megismerkedtem egyszer egy hotelbanszakács férjjel rendelkező családdal, ahol otthoni fogyasztásra mindig az anyuka főzött. Ők erre azt mondták, hogy mivel apuka napi 8+ órában egy konyhában robotol, hazaérve nincs különösebb kedve még egy órán keresztül folytatni ugyanazt.  Szerintem ez teljesen korrekt, ha meg a férj egyéb területen kiveszi a részét a házimunkából, akkor meg pláne.

 • 2009.01.21 16:03:55libellule

  A mi apánk csak évi öt hónapban áll a konyhában, mert csak télen van nyitva a hotel. És semmilyen házimunkát nem végez egész évben. A másik séf ismerős korábban Michelin-csillagos volt (nagyon stresszes volt számára az a kastélyszálló és most marhára boldog, hogy nem csillagos séf), ő egész évben heti öt napban nyomja a konyhában. Házimunkát ő sem végez. Egyébként a munkáját biztosan nincs kedve otthon folytatni szöveget hallottam már más franciától is, mert panaszkodtam, hogy a szobalány lakótársam otthon egy szalmaszálat sem tesz keresben. És mondtam, hogy bocsánat, számomra ez nem kibúvó, hogy ő főállásban is takarít. Attól még otthon por van és rohadtul utáltam utána is takarítani, de engem zavart a kosz.

 • 2009.01.21 16:18:38VilágosKékHarisnya

  Hm.... mi a helyzet a nőgyógyászokkal?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta