OFFLINE

Mennyire szennyezi a környezetet egy pamut póló?

2009. január 19., hétfő 16:05

Meglepően nagy egy Kínában előállított póló ökológiai lábnyoma: gyártása során és amíg eljut a vevőig, 6 kilogramm széndioxid, vagyis a póló tömegének hússzorosa kerül a levegőbe. Az utóbbi évtizedekben gyakorlattá vált, hogy a textilárukat kilométerek ezrein át utaztatják a gyártók a vevőkig, hogy minél olcsóbb, például távol-keleti termelőt találjanak. Nem csak a szállítás szennyezi nagy mértékben a levegőt, hanem a színezés is - mondta Hans Flurit, a Boss divatcég nemrég kinevezett logisztikai vezetője. Fluri egy konferencián annak a szándékának adott hangot, hogy "nyomon akarjuk követni a blúzaink útját", és a logisztika teljes átgondolását sürgette. Ezt részben megtette az elektronikus kereskedelem, ám a blúzt valahogy mégis el kell juttatni a vevőhöz.

Ma már az olasz világmárkák is szorgos szingapúri vagy malajziai női kezekre bízzák a gyöngyözést és más, jó szemet és fürge ujjakat kívánó munkát, hiszen a Ázsiában mindezt sokkal olcsóbban végzik el, mint az olasz munkások. Sokszor Közép-Kelet-Európában van a nagy logisztikai raktár, oda futnak be a Távol-Keleten gyártatott holmik, hogy újból elinduljanak valamelyik fejlett nyugati állam bevásárlóközpontjaiba. A logisztikai cégeket egy nap a környezet legnagyobb szennyezőiként vonják majd felelősségre - jósolták a szakmai tanácskozáson. Egyelőre nem tudni, merre van a kiút, annyit azonban megállapítottak, hogy egyre nagyobb problémát fog okozni, hogy a divatérzékeny textiláruk életciklusa rövid, a szállítás pedig a növekvő energiaköltségek miatt drágább. Lehet, hogy 50 év múlva ezek a szempontok magától értetődően erősebb érvek lesznek, mint az egyes teendők kiszervezésének nyeresége és a Távol-Kelet munkával való ellátása. Az ökológiai lábnyom majdani mértékéről még elképzelés sincs. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.19 20:29:15janila

  akkor szinte büszke vagyok magamra, hogy a ma beszerzett poloim közül kettő Portugáliában, egy pedig Spanyolországban készült:)

 • 2009.01.19 21:50:21asie

  miért pont pamut poló?

  mintha nem pamut és nem poló nem készülne ott...  "cserébe" így olcsóbb, többet lehet gyártatni, szállítatni, eladatni, ami a rossz minőség miatt hamar tönkre megy és ki lehet dobni, hogy a folyamat kezdődhessen előlről..

 • 2009.01.20 09:01:00Los Alamuszi

  janila, nem akarlak elkeseríteni, de szerintem az csak az, hogy hol varrták. Hogy hol dolgozták fel az alapanyagot hozzá, az ugye egy másik dolog.

  Sőt, csak spekulálok, de lehet, hogy ugyan fair trade-nek nem nevezhető, ha egy ázsiai országban full kézi technikával háromszor annyi kézimunkával megvarrnak egy pólót azok a melósok, akik akár bent is laknak a gyárban, de legalábbis gyalog v. brigával mennek be, és de lehet, hogy a szállítással együtt még így is egál lesz az eredmény, ha egy európai, technikával jól felszerelt varróműhelyben készült a póló, ahová mondjuk az összes melós a saját kocsijával jár be, a legmodernebb gépek szabnak, varrnak, fűtenek, légkondiznak stb...

 • 2009.01.20 14:18:36BernikedeVLC

  Amig munkaval latjak el a Tavol-Keletet, addig Europaban csak a varrodak leepiteserol, es rengeteg munkahely megszuneserol hallunk. En ugy gondolom, hogy ezt csak egy olyan divatmarka tehetne meg esetleg, ami a szokasos alacsony, max. kozep-kategorias arakkal dolgozik, de az, hogy egy tenyleg, luxusnak szamito marka is ott varrasson, amikor egy ugyanolyan sz@r minosegu poloja akar 100-szor tobbe kerul, mint "normal" tarsai, szerintem kicsit eros... Es akkor egy polonal ne beszeljunk mar "ruhatervezesrol" stb, hogy ettol olyan draga... Arrol nem beszelve, hogy azok a szerencsetlenek ott Tavol-Keleten, kozel sincsenek megfizetve rendesen a munkajukert, epp csak ehen nem halnak. Es erre mondjak, hogy munkaval latjak el a Tavol-Keletet, de ez inkabb kizsigerelese az emberi munkaeronek. A lenyeg, Te rosszul jarsz, mert dragan vasarolsz, es esetleg varrono, szabo, stb. anyukadnak nincs allasa, az a szerencsetlen rosszul jar, mert tul olcson dolgozik, de legalabb van allasa ahol az egesz eletet vegigrobotolja, es van, hogy honapokig nem latja a csaladjat, csak azt a kis penzt kuldi haza, o beeri a tal rizzsel, viszont a divatmarkak nagyon is jol jarnak, es hol erdekli oket a kornyezetvedelem, ha nekik jol megy...

 • 2009.01.20 20:51:22janila

  hát igen, de akkor lehet, hogy nem érezted a cinizmust. tudom én, hogy a bevarrt made in portugal felirat sokat nem jelent,de igazán meglepődöm, mikor nem koreai meg kínai feliratokat látok(akár nagyon magas áron kínált, márkás ruhákon). abb már bele sem merek gondolni, hogy mi történik a levetett ruhákkal, mondjuk én összegyűjtöm, és anyu leadja a helyi karitasnak, legalább még egyszer örül neki valaki mielőtt végleg szemét lesz belőle:)

 • 2009.01.20 23:01:41gerilla

  "ha egy európai, technikával jól felszerelt varróműhelyben készült a póló, ahová mondjuk az összes melós a saját kocsijával jár be, a legmodernebb gépek szabnak, varrnak, fűtenek, légkondiznak stb..."  ezt nem gondolod komolyan?!

  a varrónők kocsival járnak dolgozni a légkondis varrodába... a még meglévő magyar varrodákban biztos nem. Nálunk is varratnak olasz cégek ,a varrónők megvarrnak naponta x szoknyát,de egyhavi fizetésükből egyet sem tudnának megvenni,nem kocsival,kerékpárral ,de inkább gyalog járnak dolgozni.Légkondi meg...az irodában.  Egy pólót pedig nem varrnak full kézi technikával,sem ázsiában sem máshol.

 • 2009.01.21 08:25:04VilágosKékHarisnya

  "A logisztikai cégeket egy nap a környezet legnagyobb szennyezőiként vonják majd felelősségre - jósolták a szakmai tanácskozáson."  Persze, mert az erőművek és különböző gyárak röhögnek a markukba és esténként olyan dartstáblával játszanak, ahol a pontokat környezetvédők fényképei jelzik.  Egy logisztikai vezető meg ne vetítsen, az első szempont mindig is a szállítás/raktározás olcsósága lesz, nem a környezetvédelem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta