Süssön halból mézeskalácsot

Fahéj, szegfűszeg, narancs és fehér húsú hal, így egyben. És nem azért, mert egy helyre megy, hanem mert Mexikó itthon sorozatunk következő része következik: a Tikin Xic.

A nagyon hülye név a maja miatt van (az x-et tessék h-nak, s-nek, vagy sz-nek ejteni, holt nyelvek esetében ez nem mindig egyértelmű), ez a recept valószínűleg nekik köszönhető, de ami biztos, dél-mexikói.

A történet, az elmúlt hetek zsírtolulása után vörös sügérrel indul, de más fehér húsú tengeri hal, vagy pisztráng is jó lesz, sőt, csirkével is el lehet követni. Én most heringgel próbálkoztam, az nem az igazi, a hering kicsit tolakodó ízű ehhez a recepthez. Fél kiló halra a következő mennyiségű fűszert kell számolni és ezeket péppé őrölve belekenni a kihajtogatott halba:
1 kanál achiote (erről bővebben lentebb)
1 kiskanál feketebors
3 gerezd fokhagyma
1 kanál oregano
1 kanál római kömény
1 kanál szegfűszeg
1 kanál fahéj
½ deci olaj
1 deci narancslé
1 evőkanál ecet


Egy éjszakára célszerű elrakni pácolódni, de fél napra muszáj. Másnap grillen a legjobb, de tepsiben, vagy serpenyőben, lassú tűzön, 20-30 perc alatt a bőrös oldalával lefelé is megsüthető. Lilahagymával és citrommal mehet is az asztalra, szerintem a sütőtök jól megy hozzá. Az achiote, ami annato-magként is fut, egy nálunk nem használatos fűszer,  mag vagy paszta formájában kapható itthon is, a Culinarisban, Ázsiában, keleti boltokban előfordul.

A maradékot nyersen elraktam ecetben, pont mint itt, meglátjuk mi lesz belőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek