OFFLINE

Süssön halból mézeskalácsot

2009. január 18., vasárnap 09:00

Fahéj, szegfűszeg, narancs és fehér húsú hal, így egyben. És nem azért, mert egy helyre megy, hanem mert Mexikó itthon sorozatunk következő része következik: a Tikin Xic.

A nagyon hülye név a maja miatt van (az x-et tessék h-nak, s-nek, vagy sz-nek ejteni, holt nyelvek esetében ez nem mindig egyértelmű), ez a recept valószínűleg nekik köszönhető, de ami biztos, dél-mexikói.

A történet, az elmúlt hetek zsírtolulása után vörös sügérrel indul, de más fehér húsú tengeri hal, vagy pisztráng is jó lesz, sőt, csirkével is el lehet követni. Én most heringgel próbálkoztam, az nem az igazi, a hering kicsit tolakodó ízű ehhez a recepthez. Fél kiló halra a következő mennyiségű fűszert kell számolni és ezeket péppé őrölve belekenni a kihajtogatott halba:
1 kanál achiote (erről bővebben lentebb)
1 kiskanál feketebors
3 gerezd fokhagyma
1 kanál oregano
1 kanál római kömény
1 kanál szegfűszeg
1 kanál fahéj
½ deci olaj
1 deci narancslé
1 evőkanál ecet


Egy éjszakára célszerű elrakni pácolódni, de fél napra muszáj. Másnap grillen a legjobb, de tepsiben, vagy serpenyőben, lassú tűzön, 20-30 perc alatt a bőrös oldalával lefelé is megsüthető. Lilahagymával és citrommal mehet is az asztalra, szerintem a sütőtök jól megy hozzá. Az achiote, ami annato-magként is fut, egy nálunk nem használatos fűszer,  mag vagy paszta formájában kapható itthon is, a Culinarisban, Ázsiában, keleti boltokban előfordul.

A maradékot nyersen elraktam ecetben, pont mint itt, meglátjuk mi lesz belőle.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.18 09:32:23VilágosKékHarisnya

    "Tikin Xic"

    Na, ez olyan lesz, mint Xabi Alonso esete a sportkommentátorokkal. Nincs élő ember köztük, aki tudná, hogy köll híni a szerencsétlen párát.



    Biztos, hogy egy ideig nem csinálok semmit, amiben fahéj, szegfűszeg és narancs van.

    Telítődtem, kész, ennyi. Minden karácsony után ez van :)

  • 2009.01.18 12:39:58Prinzessin Erbsen

    en a multkor megcsinaltam a mandulaba panirozott bismark heringet, hat nagyon rossz volt - ne haragudj, de nem bizom többet a halas receptjeideben

  • 2009.01.18 12:44:17_karmapolice_

    nekem is más az ízlésvilágom, mint Annának. így jártunk, Kornélia :)

  • 2009.01.18 17:09:45soci

    Én is megcsináltam karácsonyra a mandulába panírozott ruszlit, és egyszeruen isteni volt! Fantasztikus ötlet!

  • 2009.01.18 20:11:45VilágosKékHarisnya

    Aggyisten,



    ha valakinek van egy jó sertésmájas (tudom, fujj, meg nem enném, gusztustalan, büdös, undorító, ahogy vérzik, etc.) receptje, kérem, ossza meg velem sürgősen, mert itt rohad a nyakamon egy másfél kilós darab kettőnkre. (Szombaton kaptam friss vágásból, a sors fintora, hogy szintén szombaton vettem a hentesnél én is egy kilót, mert a zuram mára rántott sertésmájat kívánt. Megtörtént, én a magam részét bezabáltam reggelire fokhagymával épphogy megsütve.)

    Örök hála és elkötelezettség.

  • 2009.01.18 20:22:32VilágosKékHarisnya

    Cserébe itt egy csirkemájas koppnapokra. :)

    Én imádom.



    Hat vizes zsemlét széttépkedünk, leforrázzuk sós tejjel hadd ázzon.

    Egy fej kockára vágott vöröshagymát megfonnyasztunk, aztán kb. 20-25 deka gombát (kimijetszeret) rakunk hozzá. Fűszerezzük, én a következőkkel szoktam: zúzott fokhagyma (sok), petrezselyem (sok), majoranna, sóbors.

    Levesszük, langyosra hűtjük.

    Aztán kb. fél kiló csirkemájat megkaparva megkapatunk, fűszer, lehúzzuk.

    Mindent langyosra hűtünk.

    Egy nagy tálban összekeverjük a nem túl kicsavart tejes zsemlecafatokat a gombás izével, eldolgozzuk, a végén hozzáadjuk a májat. Felverünk három tojást, azt is bele, összedolgozzuk kézzel, bele egy jénaiba vagy tepsibe és megsütjük. (nemtomhányfokon)



    Én főételként szoktam tálalni, hozzá kefíres-mustáros fejessalátát szoktunk enni.

    Hidegen is nagyon finom, konyhai antitalentumoknak kifejezetten ajánlott, lehetetlen elrontani.

  • 2009.01.18 20:39:30Péter Anna

    Ezt figyeld májból, igaz, csirkéből írja, de engem ez az apró különbség nem izgatna.



    buvosszakacs.blog.hu/2007/05/15/whiskys_majhab

  • 2009.01.18 20:55:33VilágosKékHarisnya

    Fúúúú.....



    Sztem engem sem fog zavarni az állatnyi különbség :D

    Viszki pont van itthon, én mondjuk nem ugrom érte, remélem, a máj annál inkább. Férjet nem érdekli, ha elpancsolom, legyen itthon pilznerurkvell vagy valami hasonló, nyerjen a juventus/ az azzuri, paradicsom, sajt, szóljon jó zene, nekem más dolgom az ő komfortérzetének megteremtésében nagyon nincs. :D

  • 2009.01.18 21:01:19VilágosKékHarisnya

    Na...mondtam én... ILYENKOR kell nagyon csendben lenni, vezet a Lazio egynullra a sánta zebrák ellen, most jön a "holabuffonbazzeholabuffon???" meg a "nehézlesznehézlesznevigyorogjáláttamhogyvigyorogtál....." (ööö... én AS Roma drukker vagyok....)

  • 2009.01.18 22:49:25csutkababa

    VKH

    Én nagyképűen Marshall-májként rakom asztalra az alábbi cuccost:

    A májból tenyérnyi, közepesen vastag szeleteket vágsz.paprikás lisztbe mártod.Szalonnaszeleteket vágsz, bevagdosod majdnem bőrig, félig kisütöd, klassz kakastaréj lesz belőle.A visszamaradt szalonnazsíron 2-2 percig a májszeleteket hirtelen megsütöd mk. oldalát.

    Ízlésesen elrendezed egy tűzálló tálon a szeleteket, mindegyikre teszel a szalonnaszeletekből,és sütöd forró sütőben kb. 15 percig.

    Finom.Sózni nem kell,vagy csak a tányéron, ha szükségét látod.

  • 2009.01.18 23:32:11csutkababa

    Meccs alatt kisütheted:-D

  • 2009.01.19 00:29:54_karmapolice_

    VKH, én meg kőkemény Juve-fan.

  • 2009.01.19 09:08:41VilágosKékHarisnya

    karma,

    ezek szerint mi nem vagyunk barátok :D



    csutkababa,

    köszi a receptet, vacsorára csinálok viszkismájat, marsallmájat, aztán nagy valószínűséggel pár hónapig nem lesz itthon még kenőmájas se :D

  • 2009.01.19 10:57:44_karmapolice_

    nem, VKH, de Csutkababa receptjét én is kipróbálom :)

  • 2009.01.19 13:51:51Stipistopi

    Anna, a harmadik képen az a szalamandra (ha jól veszem ki) szobor, nagyon ott van :))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta