A diétásan üres, de drága keksz titka

Ebben a posztban nem lesz zsír, sőt cukorból is csak két kanál méz. Danny Lotionnal és Moda Lizával keményen diétázunk, de mégsem ezért írok ilyesmiről. A diétáról majd természetesen külön beszámolunk.

Mexikóban mindenféle gabonapehelyszeleteket reggeliznek. Elképesztő a választék az ipari borzalmaktól a keserű biotípusokig, de a legjobbakat is olcsón és kartonban árulják százasával. Ember ezt szokta meg, ezt kívánja reggel a szervezete, de itthon vagy olyat lehet kapni ami rommá van cukrozva, vagy aspartam és egyéb rákok vannak benne, vagy nincs benne semmi, de akkor meg nagyon drága. Reggelente három-négy darab biokeksz, plusz az két doboz Cserpes joghurt, plusz a narancsok, több, mint ezerötszáz pénz. Sok ez a háztartásunknak csak a mindennapi reggelire, a méregtelen kekszeket meg kell oldanom házilag.

Olyan receptet kerestem, amiben nincs tojás, cukor, lehetőleg zsír se, laza és gyors kalória kell, ami átmozgatja a beleket és ami eláll egy hétig is akár. A talált alapot egy kicsit módosítottam, és mézzel tompítottam a zabpehely keserűségét. A végeredmény mellesleg jó (valójában egyáltalán nem jó helyette, de elmegy) kenyér helyett is, mivel ember nem nagyon ehet élesztős dolgokat, ennek külön örültünk. Megpróbálok majd más fűszerezéssel alternatív pizzát gyártani ebből a keverékből, mert azt, pláne a hártyavékony roppanósat nagyon szereti, de az élesztőtől kikészül. Igérem, beszámolok majd erről az élesztőmentes öröklét pizzáról.

20 dkg zabpehely
20 dkg zabpehelyliszt
1 csipet só, késhegynyi szódabikarbóna
2 evőkanál méz
Fűszerek, magvak, mazsola, dió, mogyoró, mandula és hasonlók ízlés szerint belekeverhetők, a zabpehelyből a magvak mennyiségét el kell venni. Tanácstalanoknak a mézeskalács fűszerkeverék gyors és egyszerű megoldás, ebbe citromhéjat és gyömbért reszeltem, és mazsolával, durvára tört mogyoróval javítottam fel.

Az alapanyagokat egy-másfél deci vízzel jó összegyúrom, egy óra pihentetés után lisztezett vágódeszkán kinyújtom, köröket, pontosabban szíveket szaggatok belőle és 150 fokon 20-25 percig sütöm. A gyúráskor nem akar összeállni, halálosan idegesítő, de legalább már tudom, miért drága az olyan keksz, amiben nincs semmi. A fenti adag egy hétre bőven elég két öröklétre szomjazó, a tb-nek sok pénzt kereső alanynak, és úgy egy ötszázasból kihoztam. Marha büszke vagyok magamra, hejj micsoda takarékos menyecske! Ne lepődjetek meg, elég kemény keksz. De a rágás jót tesz a fogaknak...

Nem őrültem meg, lesznek még szalonnakolbizsír posztok, tényleg kocsonya? Nektek megvolt már idén télen?

Oszd meg másokkal is!
Mustra