OFFLINE

A diétásan üres, de drága keksz titka

2009. január 17., szombat 08:00

Ebben a posztban nem lesz zsír, sőt cukorból is csak két kanál méz. Danny Lotionnal és Moda Lizával keményen diétázunk, de mégsem ezért írok ilyesmiről. A diétáról majd természetesen külön beszámolunk.

Mexikóban mindenféle gabonapehelyszeleteket reggeliznek. Elképesztő a választék az ipari borzalmaktól a keserű biotípusokig, de a legjobbakat is olcsón és kartonban árulják százasával. Ember ezt szokta meg, ezt kívánja reggel a szervezete, de itthon vagy olyat lehet kapni ami rommá van cukrozva, vagy aspartam és egyéb rákok vannak benne, vagy nincs benne semmi, de akkor meg nagyon drága. Reggelente három-négy darab biokeksz, plusz az két doboz Cserpes joghurt, plusz a narancsok, több, mint ezerötszáz pénz. Sok ez a háztartásunknak csak a mindennapi reggelire, a méregtelen kekszeket meg kell oldanom házilag.

Olyan receptet kerestem, amiben nincs tojás, cukor, lehetőleg zsír se, laza és gyors kalória kell, ami átmozgatja a beleket és ami eláll egy hétig is akár. A talált alapot egy kicsit módosítottam, és mézzel tompítottam a zabpehely keserűségét. A végeredmény mellesleg jó (valójában egyáltalán nem jó helyette, de elmegy) kenyér helyett is, mivel ember nem nagyon ehet élesztős dolgokat, ennek külön örültünk. Megpróbálok majd más fűszerezéssel alternatív pizzát gyártani ebből a keverékből, mert azt, pláne a hártyavékony roppanósat nagyon szereti, de az élesztőtől kikészül. Igérem, beszámolok majd erről az élesztőmentes öröklét pizzáról.

20 dkg zabpehely
20 dkg zabpehelyliszt
1 csipet só, késhegynyi szódabikarbóna
2 evőkanál méz
Fűszerek, magvak, mazsola, dió, mogyoró, mandula és hasonlók ízlés szerint belekeverhetők, a zabpehelyből a magvak mennyiségét el kell venni. Tanácstalanoknak a mézeskalács fűszerkeverék gyors és egyszerű megoldás, ebbe citromhéjat és gyömbért reszeltem, és mazsolával, durvára tört mogyoróval javítottam fel.

Az alapanyagokat egy-másfél deci vízzel jó összegyúrom, egy óra pihentetés után lisztezett vágódeszkán kinyújtom, köröket, pontosabban szíveket szaggatok belőle és 150 fokon 20-25 percig sütöm. A gyúráskor nem akar összeállni, halálosan idegesítő, de legalább már tudom, miért drága az olyan keksz, amiben nincs semmi. A fenti adag egy hétre bőven elég két öröklétre szomjazó, a tb-nek sok pénzt kereső alanynak, és úgy egy ötszázasból kihoztam. Marha büszke vagyok magamra, hejj micsoda takarékos menyecske! Ne lepődjetek meg, elég kemény keksz. De a rágás jót tesz a fogaknak...

Nem őrültem meg, lesznek még szalonnakolbizsír posztok, tényleg kocsonya? Nektek megvolt már idén télen?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.17 08:17:24Ragyogó Világitótorony

    ...Meggyőztél! Mától én is a reformétkezést favorizálom! Ideveled,öröklét!Éljen az abáltszalonna-light! :-))

  • 2009.01.17 09:10:40Sparhelt

    Brr. Churchill minden nap megivott egy üveg szeszt és töménytelen szivart fogyasztott, és ezzel együtt is 9x éves koráig élt. Ennyit az egészséges életről. Aki olyan sokáig fog élni bármit is csinál, aki meg nem erre van kódolva, hamar elmegy. Ha az utóbbi csoportba tartoznék, akkor legalább egy jót enni tudjak..

  • 2009.01.17 09:18:32VilágosKékHarisnya

    Jóreg,



    ó, a kekszet én is nagyon szeretem...

    Sajni a fent írtak nagyon igazak: vagy tele van trutyival (E-k hada meg állományjavító meg istentuggya), vagy nagyon drágák, pedig mijjen jó is az, mikor meleg kakaóba belemártogatja az ember hideg téli délután a fincsi kekszet és azt uzsonnázik....



    Kocsonya persze, hogy megvolt, az első hullám mindig "két ünnep közt", aztán majd jön a második "vágás után".



    Biztos, hogy ez a legjobb időpont diétázni?

    Az okosok azt mondják, hogy ilyenkor nem jó, mert könnyebben megfázhatunk, elkaphajtuk a H749454865846 influenza vírust, aminek a variánsait én már követni sem bírom, meg minden.



    Szép a terítő!

  • 2009.01.17 09:19:42Los Alamuszi

    Én amondó vagyok, hogy inkább sütök egy "normál" zabpelyhes kekszet, amiben van 1 tojás, meg 12,5 dkg vaj, meg 6 dkg méz, de nem eszem belőle egy nap többet, mint két darab (egy darab kb. 2 dkg még nyersen).

    És így nincs az az érzésem, hogy megvontam valamit a szervezetemtől, azaz, a fogyókúra után nem startolok rá a pilótakekszre, mert "jaj, de ennék már egy JÓ kekszet is"

    Kb. ugyanezért hülyeség megvonni magadtól a kenyeret, csokit is, mert szerintem nincs normál ember, aki élethossziglan kibírná ezek nélkül, magyarán pár heti-hónapnyi hősies nélkülözés után ugyis az a vége, hogy ráveted magad egy jó ropogós veknire, egy centi vastagon megkened vajjal, még egy centi vastagon lekvárral, és felhabzsolod.

    Ellenben, ha a "kúra" alatt csak annyit teszel, hogy igyekszel (ezt sem kell MINDIG) az egészségesebb kenyérféléket favorizálni ÉS a felét eszed egy normális adagnak, nem lesz jojó efektus, ha vége a kúrának, és bepótolsz MINDENT, amit addig elhagytál. Nem mondom, a fele adag kenyér után az ember éhes marad egy kicsit..kb. 30 percig, de utána a gyomor "elfelejti", hogy a szemünk még evett volna, és beéri annyival. Sőt, ha jó sok retket-paprikát-paradicsomot tolunk mondjuk a fele mennyiségű vajas kenyér mellé, még ez a fél óra sem lesz...

    Ugyanez csokival: semmi tejcsoki, semmi töltött, csak a jó öreg 70-80%os fekete, és max. egy kocka. De, ha az ember egy ebéd után ennyit megeszik, máris nincs az az érzése, hogy ölni tudna az édességért, hanem kellemesen megnyugszik az apró morzsákban fogyasztott csokika után ;-)

    Szóval, lányok, ésszel, mert a kúra UTÁN jön a legrosszabb...

  • 2009.01.17 09:24:01VilágosKékHarisnya

    Sparhelt,



    minden dohányosnak van olyan ismerőse, akinek a valakije tüdőrákban halt meg és bezzeg nem szívott el egyetlen szál cigit sem.



    Ha olvastad az előző posztokat, ha valaki szeret és szokott jókat enni, az Anna. :)



    Az viszont engem is dühít, mikor a főleg télen felszedett 2-3 kiló miatt márciusig "egybe' járok, mint a mikutyánk", mert ez a súlyfelesleg éppen elég ahhoz, hogy ne látsszon, viszont egy nadrágom se tudjam begombolni. A teljes ruhatárat lecserélni kész anyagi csőd, így marad az önmérséklet.

    És.. jön a báli szezon is. (Na mondjuk ez az, ami engem végképp hidegen hagy...)

  • 2009.01.17 09:33:26Péter Anna

    Ruhatárat nem szabad cserélni hízás miatt, ott kezd el lecsúszni az ember!

    A terítőnek van szép története is, az úgy van, hogy a mamám kezdte el kihímezni, de menet közben reumás lett, aztán meghalt, az egyik mintaelem üresen maradt. Így állt tíz évig, aztán tavaly anyám összeszedte magát és befejezte nekem karácsonyra. Szép ajándék volt.

  • 2009.01.17 09:41:57racrac

    Én inkább megeszek minden jó ízű kaját reggelire, még akkor is, ha ezzel mondjuk 5 évvel kevesebb ideig élhetek, minthogy eléljek 110 évig, és ne egyek normális kaját. A bio-cuccokra ha ránézek, már hányingerem van, nem normális az, ha valaki nem eszi húst, és a zabpelyhet meg a mindenféle magokat meg egyék csak meg a madarak... :)



    "Olyan receptet kerestem, amiben nincs tojás, cukor, lehetőleg zsír se, laza és gyors kalória kell,..." - Most akkor kalória kell, vagy zabpehely?



    Egyébként idéznék egy modnókát a cikkel kapcsolatban, amit szerintem mindenki ismer:



    "Reggel étkezz úgy, mint a királyok, délben, mint az átlagember, este mint a szegények"



    Nem véletlenül találták ki ezt... Szerintem ezen is érdemes lenne elgondolkozni...

  • 2009.01.17 09:51:21liliii

    Péter Anna aza csésze......áááááá

    de a receptet köszönöm, kpróbálam!

  • 2009.01.17 09:51:34VilágosKékHarisnya

    Elgondokodtatóak a hozzászólások.

    Mikor konfitálásról, abált szalonnáról, ne adj' isten a disznózsírról volt szó, zömmel arról szóltak az írások, hogy "majmegnézheted a koleszterinszintedet vazze" és hogy "pfujj micsoda gusztustalan ocsmány zabálás".



    Most, mikor pusztán arról van szó, hogy valaki diétázik ill. a földteke másik feléről származó férje (és egyben a mehikói nép, amit képvisel) mit szokott reggelizni, akkor megjelenik néhány bijokaja-ellenző és ugyanolyan intenzitással fujjolnak.



    Erről férjem bölcs főnökének hírhedtté vált mondása jut eszembe (tele vagyok ilyenekkel... sőt, gyűjtőnek számítok! :D), szóval aszongyahogy: "nem mindegy, hogy b.szni megyek hozzátok, vagy b.szok menni hozzátok!"



    Ahogy elnézem, itt és most mindegy.

  • 2009.01.17 10:23:01Péter Anna

    "Most akkor kalória kell, vagy zabpehely?"



    zabpehely 100 gr: 386 kcal, egy közismert atombomba, egyik legmagasabb kalóriaértékkel bíró alapanyagunk; a zsír! 100 gr 986 kcal.



    van a zabpehelyben kraft szépen. cserébe jó keserű :D de rostos

  • 2009.01.17 10:31:45VilágosKékHarisnya

    Szívesen maradnék, de amíg én vihogva kucurapörköltöztem, anyu perecelt egy akkorát, hogy darabokra törte a végtagjainak egy részét, és lehet, hogy a lánya imádja pizsiben tölteni a szombat délelőttöket, de valszeg ő már átöltözne valami másba...



    Utána beugrom a piacra (az úrinők délben járnak....) veszek lilahagymát, káposztát, ennék cukkinit is, banánt, citromot, narancsot vagy ha van normális mandarin, avokádót (természetesen), majd jelenésem van a mamánál, ahol felpakolom a céklát (ezzel megvan az egészséges része a mai napnak) utána meg leülök és megeszem a kacsasültet, hozzá betúrok néhány hájaskiflit, hogy a zsír is meglegyen.



    Szép hétvégét mindenkinek!

  • 2009.01.17 10:50:49galli

    sztem is fontos a bőséges reggeli, én anélkül használhatatlan vagyok, az egész napom elrontaná ha nem tudnék reggelizni ráadásul utolérne a farkaséhség , ami tudjuk mit jelent: zabálás egész nap.



    viszont tényleg vannak olyanok akik reggel képtelenek enni.

  • 2009.01.17 10:52:46zölderdö

    racrac,

    tök normális, ha valaki nem eszik húst. És a biocuccok finomak. Én szinte már nem veszek készterméket a boltban, ha igen, az sokszor bio, de mindenképp mesterséges adalékanyagoktól mentes. És már nem bírom megenni a túró rudit, a margarint, a pilóta kekszet, danone-joghurtot... De eszem jó kajákat, édességet, igen: jó minőségű csokit, meg persze sütök, mostanában már a kenyeret is.



    Lilafügénél volt flapjack-recept, bár az tele juharsziruppal és vajjal, vagyis garantáltan nem diétás. De finom!:-)



  • 2009.01.17 11:04:28Littelkitty

    Én sem tudok reggel enni, nem szoktam hozzá (gyerekkoromban sem reggeliztünk sosem). Az első étkezésem az ebéd 1-2 körül. Tudom, brutál egészségtelen... Ja, és este szoktam "bűnözni" (kekszezni, csokizni). Nem vagyok egy nagy szakács/cukrász, de kipróbálom a zabpelyhes kekszet és beszámolok...



  • 2009.01.17 11:43:40goa

    Anna, remélem Ember szívét megmelengeti és büszkeséggel tölti el, hogy felesége szív alakú reggeli diétás egészséges kekszet süt neki :-)

    Sokkal nehezebb diétásan jól etetni az Embert, mint egyébként. Nálunk ez állandó feladat...

  • 2009.01.17 12:09:48Prinzessin Erbsen

    Nem ertem mi bajotok az elesztövel:



    ha egy teszta rendesen meg van sütve, akkor az elesztövel nem lehet baj, ugyanis neki az a szerepe, hogy gazokat termeljen, es igy a teszta levegövel keveredjen (a dasgasztasnak is ez a szerepe, sötöpor detto) Süteskor a gaz eltavozik, csak a lyukat maradnak(mint a sajtban)



    En a kovasztalkan "kenyeret" meghagyom a zsidoknak, megjegyzem ök is csak azert fanyalodtak ra, mert a nagy sietsegben elfelejtettek magukkal vinni, aztan meg kesöbb meg szoktak.

  • 2009.01.17 12:16:17suo tempore

    szerintem reggelre egy vékony szelet pirított igazi rozskenyér sonkával, túróval, vagy egy kis margarinnal és főtt tojással...és nem kell ilyen szarokat enni

  • 2009.01.17 13:05:49bigyibogyo

    Sparhelt, amit sosem fogsz megtudni,h ha egeszsegesen elt volna megerte volna -e a 120at.

    Meghat az elet minoseg sem mindegy, vannak erre klafa grafikonok.

    De mondok egy viccesebb peldat: a macskam beteg lett, spec. tapot kell kapnia. Perzsa macska letere eleg jatekos volt eddig is.Kb 1 honapra ra,h elkezdte enni amit az orvos javasolt sokkal elenkebb lett, alig alszik es rohangal egezs nap mint a mergezett eger.

  • 2009.01.17 13:26:23zalla

    Mindenképpen édes, kell hogy legyen?

    Nálam 2 korpáskeksz körözöttel az indítás reggel, és garantáltan nem leszek éhes délig. Kalóriában ugyanott tart mint a mézeskeksz-joghurt kombó.

  • 2009.01.17 15:29:11bolletje

    Ah, már megint elszállt egy kommentem...

  • 2009.01.17 15:30:59bolletje

    Akkor megint:



    Littelkitty, pont azért esel bűnbe este, mert nem reggelizel. Azt ugyanis muszáj. Bőségesen, de ésszerűen, a gabonaféle kötelező, a rostok és a B vitamin miatt, meg hogy beindítsa az anyagcserét.

    Ez a keksz amúgy pont jó, pláne, ha diót és/vagy lenmagot is teszel bele, meg egy pohár tej vagy joghurt mellé és kész.

  • 2009.01.17 15:38:46e_e

    racrac,



    fo a joindulat, ahogy mar elottem is irtak.

    azon meg, hogy kinek mi a normalis ("nem normális az, ha valaki nem eszi húst"), talan bizony nem is erdemes vitatkozni. talan esetleg nincs is olyan, hogy normalis?



    nade valojaban azt akartam irni, hogy most mar igazan kivancsi vagyok erre az annara. autentik videki gyerekkor, divattervezeses es gasztrojelen, mexikoi csavo, na es ez az "ember"ezes...osszezavarodtam! (smiley)

  • 2009.01.17 16:35:05VilágosKékHarisnya

    Mindig megmosolyogtat, ha valakitől a "biokaják finomak és én csak biokaját veszek".



    Ezt kb. annyira tudom komolyan venni, mint azt az önjelölt borszakértőt, aki megivott már életében két liter cserszegi fűszerest, amit a sarki boltban vett, volt kétszer átutazóban Etyeken, és meg tudja határozni, melyik megyében található Villány.

    Ők szoktak ilyen határozott véleménnyel lenni, mikor savakról meg testességről van szó, de egy cuveet nem tud megkülönböztetni a kékfrankostól. Olvasta valahol, hogy a borok királynője a kábernészávinyon bárik (szigorúan nyitott ával a szávinyon), aztán villog vele az osztálytalálkozón, és megrendeli a desszerthez.

  • 2009.01.17 16:35:50VilágosKékHarisnya

    első mondatból lemaradt, hogy ... kezdetű mondatot hallom.

    Közben főzök.

  • 2009.01.17 18:45:05Ragyogó Világitótorony

    Kedves Világoskék Harisnya! (..szintén inygyián?) Nekem nem ismerősöm,hanem a nagyapám szivta a napi másféldoboz Románc-tip.cigarettáját,és (pont mostanság irtam valahová)80 elmúlt,mikor életében először korházba kellett vinnem,mert leesett a cseresznyefáról. :) A súlyfelesleg-sajnos alkati kérdés is,de ha elszántan küzdesz ellene,némi mozgással szerintem többet érsz el,mint a "jajdebiocsodatrutyirosszizű" kajákkal....szerintem...a Schobert sem az "E"-ben gazdag müzlimiujságjátol lett fitt...Végülis,mindenkinek szive joga,hogy miben hisz...én maradok az "embernek való" kajáknál,és lefutom a napi 40 percem. :) Bor ajánlatom pedig a "Somlói Juhfark"! Béke veled!

  • 2009.01.17 18:59:35trollkotze

    "De, ha az ember egy ebéd után ennyit megeszik, máris nincs az az érzése, hogy ölni tudna az édességért, hanem kellemesen megnyugszik az apró morzsákban fogyasztott csokika után"

    Hát én nem... pláne az étcsoki után, brrr.

  • 2009.01.17 19:44:06Prinzessin Erbsen

    Ez a keksz szerintem a Mit fözzünk ha jön az ostrom cimü posztrol maradt le, ezert nem mondom, hogy nem ennem meg, haborus inseges idöben barmit, de amig lehet valasztani, ezt inkabb kihagynam.



    Igaz itt az abarolt szalonnahoz sem jutok hozza, igy nem kell atesnem a lo tulso oldalara

  • 2009.01.17 21:52:49Ragyogó Világitótorony

    ...esetleg,ha Anna kicsit még dolgozna a dizájnon..mivel állitása szerint a keménysége megfelelő...lehetne belőle műanyagmentes(bio)LEGO-t formázni.. :))

  • 2009.01.17 23:33:37firstlady

    Gyonyoru a terito!!!



    A tortenete csak meg szebbe teszi.



  • 2009.01.17 23:38:19firstlady

    ...nos a kexrol vagy jot vagy semmit: igyhat semmit...

    En a magam reszerol szinten inkabb edzek napi 40 percet mint Vilagitotorony, de finom etel egyszeruen resze az eletnek. Olyat eszem minden nap, amiben "rendes" osszetevok vannak, u.m tojas, zsir, vaj, tejszin, kolbasz, szalonna, hus, krumpli, stb. es finomak. Semmi se vehetne ra hogy izetlen bio fureszport egyek, csak mert valaki "egeszseges"-nek definialta.

    Eljenek az izek! Es a futas, bicikli. Edzes utan ugyis megjobban esik a vacsi!

  • 2009.01.18 09:49:23_karmapolice_

    Anna,

    van itt némi fogalomzavar: "Olyan receptet kerestem, amiben nincs tojás, cukor, lehetőleg zsír se, laza és gyors kalória kell, ami átmozgatja a beleket..."

    - először is a kalória pont a tojásban, cukorban és zsírban van (+a fehér lisztben), nem a zabpehelyben.

    - a gyors kalória meg az agyoncukrozott szénhidtátbombák, nem az ilyen zabpehyhes házi-bio-keksz

    - nem a kalória mozgatja át a beleidet, hanem a zabpehelyben található rost.

  • 2009.01.18 12:49:37Prinzessin Erbsen

    bolletje

    ez a hozzaalls, hogy bünbe eses az eves! hat itt a baj.

    Az ember akkor egyen ha ehes, es azt amit megkivan, tuti nem fog elhizni.

    Elhizni akkor lehet ha valaki akkor is eszik ha nem ehes. Mielött neki latnatok a zabalasnak tegyetek fel magatoknak a kerdest: vajon ehes vagyok? ha nem akkor meg varjatok egy kicsit, de ne egyetek csak azert meg 1. van, 2 ebedidö, 3 meghagyta a gyerek 4 együtt eszek a többiekkel.

    Az ehseg erzet csak rövid ideig tart, ha nem talal kielegitesre elmulik, nem kell folyton zabalni, es akkor nem kell ilyen förtelmet enni.

  • 2009.01.25 12:37:04Cicalány

    nah, most sütöm ezt a csodát! Remélem fincsi lett, az alapanyag ízével meg vagyok elégedve, talán rossz nem lesz! :D

  • 2009.01.25 12:47:57bolletje

    Kornelia, csak most olvaslak.



    Nincs itt baj, Littelkittyt idéztem. Én jól vagyok, kösz :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta