OFFLINE

Milyen élelmiszerrel készülne az ostromra?

2009. január 15., csütörtök 08:00

Ha háborúra nem is, de a taxisblokádra biztosan emlékeztek. Egyelőre csak gáz és válságpánik van, de agytornának nem rossz, mit spájzolnál be háborúra?

Nekem a blokád Cegléden volt meg, de ne gondoljátok, hogy ott nem volt semmi. Pláne, hogy a balhé sűrűjében megharapott a szomszéd kutya. Mert a testemmel védtem kicsi, de annál nagyobb önbizalommal rendelkező foximat; Csibészt. Csibész pár évre rá egy másik utcai harcban találta meg, amit egész életében lelkesen keresett, már fogatlanul akart megölni egy fogakkal rendelkező ellenfelet és a dolog fordítva sült el. De vissza a blokádhoz, amikor még kutyám is volt; anyám kocsival átverte magát a kordonon (a mai napig előttem a kép, a taxik-traktorok előtt tíz centivel üresben túráztatja a dízel pözsót és vérben forognak a szemei), miközben a szorítókötés ellenére csendesen dőlt a lábamból a vér, a helye máig megvan, de nem ez vágott el a modellkarriertől. Anyám a kórház után máson is pörgött; feltöltötte a spájzt. Nem kicsit. Vett lisztet (nem baromság) cukrot (nem baromság), de zsákszám, sok zsírt (több éves távlatban, nyáron baromság) és lefagyasztott úgy egy mázsa kenyeret és egy hektó tejet (tényleg, háborúban, van áram?) aztán vártuk a véget. Nem jött el, a benzin pedig volt már 300 forint is, ami csak azért tűnt fel, mert egy tizesért fél tank benyát kaptam.

Én máshogy csinálnám. Zsír mellé olaj, mert az tovább eláll, nyáron sem avasodik meg. Liszt alap, de inkább kukoricaliszt, cukor szintén, sok rizs is kell és rengeteg víz, pláne egy bérházban. Tej, kenyér kizárt, esetleg sűrített tej és halkonzerv, de az mázsaszám. Az élesztő gyorsan romlik, de az élesztőpor nem. Nati barátnőm mondja; gyufa és tényleg, vagy ti tudtok tüzet csiholni? Hosszú távra berendezkedve egy kézi daráló, majd a valahonnan beszerzett zsák búzát, kukoricát lisztesíteni. Ecet, majd mondom miért, és kell egy kis pálesz is, hátha műteni kell, vagy inni. Só, bors, mert attól hogy bombáznak, miért is ne fűszerezzünk? Elállni elállnak. Ez igaz az alja bolti majonézekre is, csupa műanyag, eláll mindörökké, cserébe energiadús. Pár doboz vitamintabletta is jól jöhet, amikor már évek óta nincs gyümölcs.

Mellesleg vegyetek majd igazi szappant is, mert az jó hajra, bőrre, ruhára és edényre is. De gondoljatok arra, amikor a szappan elfogy, legyen csak meg az egy üveg tetűirtó.

És mit tegyünk majd a körúton talált pár napos lótetemből kinyert, kissé szagos hússal?

Na, most jön az ecet: Egy darabig egy gigantikus roma kolóniával osztoztunk egy gangos bérházon (olcsó volt az albérlet, gondolhatjátok) ahol a vezérmama (az öles kamaszokat úgy gépelte fél kézzel, öröm volt nézni) télen is pacsker-fehér zokniban kint szokott főzni a lebetonozott udvar közepén, és szívesen beszélt is róla. Mondjuk mindenről. Tőle tudtam meg, ha büdös a hús (mert a dögkútról hozták a Pistáék, akik Nyíregyen laknak és …) akkor ecettel lehet segíteni rajta. Tehát, a körúti lórostélyost áztassátok pár órára ecetbe, megszűnik az büdösnek lenni.

Ecet kell. Aztán jöhet bármi, igaz, nehezemre elképzelni a harmadik évezredben egy bombázós évekig tartó lövöldözős háborút errefelé.

A témának jelentős irodalma van, elég csak beírni a google-be, vagy rákeresni az amazonon; wartime cooking.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.15 09:10:05Tpancs

  "war cake" recept, bizony, bizony... :)  ha áram nem lesz? ha gáz se lesz? ha víz se lesz??!! fogalmam sincs, hogy egy ostrom esetén melyik kozszolgáltatás fog a legjobban/legtöbbször hiányozni.

  egy tonna tampont tuti eltennék.

 • 2009.01.15 09:13:25Tpancs

  "tomorrow's dinner: sauerbraten..." - szegény angolok, épp bombázzák őket a németek, ők meg német módi húst esznek. nekem eszembe nem jutna.

 • 2009.01.15 09:18:46VilágosKékHarisnya

  Jóreg!  A felsorolásból kimaradt az "ódalszalonna", a "dunc" meg a lekvár.

 • 2009.01.15 10:54:48Kawaii Koneko

  nyáron olyan helyre megyünk ahol megtanulunk légpuskázni meg íjjal lőni:-)Nem kellenek ezek az alapanyagok(főleg mert lisztérzékeny vagyok,a legtöbb konzerv kizárt akkor meg cs/zhetem).Vadászunk és gyüjtögetünk majd mint az ősemberek:-)

 • 2009.01.15 11:26:56Ragyogó Világitótorony

  Tpancs! Neked minden olajcseréd 28napig tart? :-)

 • 2009.01.15 11:28:30Ragyogó Világitótorony

  ...amúgy én nem spájzolnék...család nincs,mint katona meg kapnék ellátást...

 • 2009.01.15 11:59:52Péter Anna

  Kedves kommentelők,  kérünk benneteket a konstruktív hozzáállásra, ellenkező esetben kénytelenek vagyunk moderálni.

 • 2009.01.15 12:24:24http://fasz-magyar.blog.hu/

  ?

 • 2009.01.15 12:26:17Matsu

  Neten bőségesebb a "wartime cooking", de azért a magyaroknak is bőségesen kijutott a hadikonyha, hadikenyér: www.huszadikszazad.hu/index.php?apps=cikk&cikk=9278  Volt bőséges irodalma:

  - Háborús szakácskönyv

  - Kevés zsírral!

  - Kevés cukorral!

  - Hogyan kell olcsón főzni a háborús időben?

  - Háborús főzőkönyv

  - Cukrászok és sütők háborús kincsesládája

  stb., itt lehet csemegézni: tp://www.famakonyv.hu/biblio1.htm

 • 2009.01.15 12:45:46Rékuc

  bizony a szárnyasbetét nem maradhat ki.

  A csokit is érdemes felsorolni, kis helyen elfér és energiadús.

  És tea, tea, tea.

 • 2009.01.15 12:52:40Prinzessin Erbsen

  A margarin is haborus kaja: a hitleraj alatt talatak ki, mert nem volt vaj, de vaj helyett van a mayonaise, aminek a regi neve olaj vaj.  Otthon falun lakunk, es a ferejemnek muszaj spajzolnia mert az utak nem mindig jarhato - pl most sem-es csak 1 kis bolt van.  En egyebkent a tulelö felszerelesben vagyok nagy mester: mit lehet egy hatizskba bepakolni, hogy nehez se legyen, de veszhelyzet eseten kibirjuk vele. Ha erdelkel valakit szivesem megosztom hosszu evek nagy tapasztalat.  De egy igazi tulelö sztorit elmeselek: egy tura tarsam intenziv orosz nyelvtanfolyamon vett resz - nem önkent, termeszetesen , ö meselte, hogy amikor mar enyhült a szigor, es kaptak nemi ellatmanyt a repa leves melle, akkor diobelet vett, valamit horor összegert napi 2dl tejet csempeszett be neki egy orosz, kiszamolta, hogy ezzel kap annyi vitamint es enegriat, hogy tul elje, 86 eves koraban meg együtt turaztunk.

 • 2009.01.15 13:00:47Prinzessin Erbsen

  Egyszer irtam egy cigany szakacskönyvet, na ott aztan van tulelö recept böven, hogyan kell könnyen gyorsan, legolcsobban jollakatni egy 12 tagu csaladot - ha haboru lesz csinalunk vatrat es azon sütöm majd a bokolyit, amit aztan meg töltök kucura pörkölttel, vagy babos pacallal, esetleg egy kis lacso lecso is jöhet bele.

 • 2009.01.15 13:06:03VilágosKékHarisnya

  kornelia,  kénytelen vagyok pontosítani.

  A margarint Napóleonnak köszönhetjük. A napóleoni háborúk alatt írt ki "pályázatot", egy hentes "nyerte meg" a tendert: marhafaggyúból csinált egy fehér trutymót, ami nem folyt, se íze se bűze nem volt, a katonák fémtégelyben tudták magukkal vinni.  Aztán finomítottak rajta, a fehér trutymóból sárga trutymó lett és azóta is élünk boldogan míg meg nem halunk.

 • 2009.01.15 13:08:33VilágosKékHarisnya

  Napóleon jó fejt volt, csak ne lett volna megalomániás...

  Neki köszönhetik a franciák a Code Civilet is, ami az európai polgári törvénykönyvek alfája és omegája lett.

  Na most csak gondolkodtam magamban és kihallatszott... így az ebéd utáni kávécskázás közben.

 • 2009.01.15 13:15:29VilágosKékHarisnya

  Megnéztem, nem hentes, kémikus.

  Pedig volt valami hentessel is....

  A többi oké :)

 • 2009.01.15 14:15:47Péter Anna

  kornelia

  A cigány szakácskönyv nagyon érdekel, ha képben vagy a témában megkeresnélek privát ezzel kapcsolatban.

  Kucurapöri..., gyerekkoromban mennyit fogtunk, de aztán elengedtük.

 • 2009.01.15 16:14:07Tpancs

  de a mai margarinok növényi alapúak, Harisnya kiskomám... :P biztos,hogy a napóleoni az volt? :)  Világítótorony: az olajcsere szerencsére nem 28 napig tart (akkor több tonna tampon kéne), de ez neked ne is legyen gond, különben is te ostrom alatt a katonatársaiddal pörögsz az ellátmányra...

 • 2009.01.15 16:19:58VilágosKékHarisnya

  "Kucurapöri..., gyerekkoromban mennyit fogtunk, de aztán elengedtük."  Anna, biztos, hogy te is arra gondolsz, amire én? A kucura az anyadisznó méhe...

  Hogy lehet azt összefogdosni és elengedni??? :DDDDD

 • 2009.01.15 16:20:57VilágosKékHarisnya

  Tpancs, te kételkedsz a szavahihetőségemben?

  Cccccc....

 • 2009.01.15 17:04:53Péter Anna

  A kucura az ürge, nem? Mondjuk disznóméhhel jobb a sztori. :D

 • 2009.01.15 17:32:46VilágosKékHarisnya

  Nem. :D  Van az ürgepörkölt, mint jellegzetes cigány étel, 4-5 ürgéből már egész kiadósat lehet készíteni.

  Van a kucurapörkölt, ami az anyadisznó méhéből készül. Ezt kell felkockázni, és ebből készül a pöri.

  Van a tőgypöri, ami tehéntőgyből készül,

  Én ugyan még csak kakashere pörköltet és kakaspörköltet ettem túrós csuszával, amik szintén cigány ételek, hánemtom. A tőgypörköltet megkóstolnám, sztem a pacalhoz hasonlíthat.  Csak... gondoltam, elég érdekes gyerekkor lehetett... :DDDDD

 • 2009.01.15 17:55:15Péter Anna

  Érdekes is volt :D például ettem tőgypörit egy lagzin, nem emlékszem semmi drámára, hússzerű volt inkább, nem fura.

 • 2009.01.15 21:06:30Prinzessin Erbsen

  Teljensen mindegy, hogy melyik ditatornak köszönhetjük a margarint, egyiket sem szeretem, söt a margarint is utalom.

  a nemetek minden eseter magukenak valjak , hat kenjek a hajukra

 • 2009.01.16 09:37:27Tpancs

  de, Harisnya, én bízom, totálteljesen megbízom benned!!!!!! :)

  szeretem a margarint, most a bords eve a kedvencem, magamse tudom mért.

  közben valaki locsoljon fel, méhpöri, tőgypöri... azóta csak küszködök itt a szendvicsemmel!

 • 2009.01.16 22:11:04djali

  Felesleges ilyesmiről gondolkodni.

  Az elkövetkezendő nagy háborúkat úgyis az atomfegyverek fogják lejátszani.

  Nem lesz időtök bespájzolni! Na meg felesleges is lenne.

 • 2009.01.18 17:49:33Reckl_Amál

  Érdekes, hogy milyen világvége hangulat van. Hogy fölmerül ez is, azért elgondolkodtató.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta