OFFLINE

Mexikói recept az éjjel-nappaliból

2009. január 12., hétfő 13:00

Pollo estilo la huasteca veracruzana, ez a neve neki.

Vera Cruz romantikus környék, ezt a helyi csirkés receptet mégis elő tudjuk állítani a legalpáribb, akár erzsébetvárosi éjjel-nappali alapvetéseiből. Még a Szondi utcában laktunk, amikor egyszer megtettem. Az Izabella/Podmaniczky sarkán, a trolimegállóban székelő, végtelenül lepattant boltban vásároltunk be, elég későn, de jó is volt. Úgy rémlik vettünk sört is, gyanítom, sokat.

A fogás az embertelen időpontokban bevásárlók mellett különösen azoknak ajánlott, akiknek baja van a csirke szagával (mert lenejlonozott borzalmat vesz az éjjel-nappaliban), de íze a szag ellenére sincs. Ez a recept csodát tesz a csirkehúsból. Mellesleg sertéshúsból is elkészíthető. Az arányokat nem tévesztettem el, bármennyire is úgy tűnik majd, ez egy ilyen aránytalan fogás, a végeredmény édeskés-illatos-ecetes-enyhén csípős lesz, sör mellé és másnaposan tökéletes.

Kell egy nagy lábos, amibe az alábbi hozzávalókat kell bedobálni: Egy csirkemell és csirkecombbal számolva:
7 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
Tíz babérlevél
8 ág majoránna (akár száraz is, akkor egy kanál)
8 ág kakukkfű (akár száraz is, akkor egy kanál)
Egy kiskanál száraz oregano
Egy kiskanál egész feketebors
Egy kiskanál cukor
fél bögre zöld olívabogyó (paprikával töltött a legjobb)
egy ecetes jalapeno (la costena márkájú kapható az Ázsiában, Culinarisban) ha nincs, ecetes peperoni, vagy almapaprika is jó, lényeg, hogy ecetesen csípjen.


A hagymákat és a fűszereket olívaolajon megpárolom, ezen átsütöm a combokat-melleket. Belekeverem az olívabogyókat és felöntöm annyi almaecettel (6%), ami ellepi. Annyival, ami elég sok, a fenti, egy személyes csirkemennyiségre úgy fél liter. Jól lefedem és alacsony lángon 1 óra alatt készre főzöm. Hidegen is finom, a rizs és a kenyér is jól mennek hozzá. Akár az az ocsmány, szeletelt, bezacskózott fajta is, amit az éjjel-nappalikban bírnak árulni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.12 13:10:53Macaroon

    Tudtad te ezt előre, szóval mennyi ecet? :o))) És milyen a hány százalékos?

  • 2009.01.12 14:01:01Péter Anna

    almaecet 6%, most jól beleírtam

  • 2009.01.12 15:14:48cantbear

    Nekem ez nem néz ki gusztusosan. persze ettől még lehet finom :)

  • 2009.01.12 15:34:55belize

    Cantbear, nekem se az. Nagyon részegnek vagy nagyon másnaposnak kell lennem, hogy egy ennyire ecetes kaját magamba tuszkoljak...

  • 2009.01.12 16:01:28Tpancs

    ennyi babérlevél és ennyi kakukkfű engem már első olvasatra is kiütött

  • 2009.01.12 16:01:56Tpancs

    ennyi babérlevél és ennyi kakukkfű engem már első olvasatra is kiütött

  • 2009.01.12 16:09:41Rékuc

    nem értem, miért jelenik meg Péter Anna szinte minden írásában a piálás, lerészegedés. Ez valami újkeletű dolog. Engem egy 17 éves csitri stílusára emlékeztet, akinek még nagyon menő dolognak számít, ha bepiál és még menőbbnek, ha másnapos.

  • 2009.01.12 16:38:08Péter Anna

    Hát, ha minden írásomban megjelenne, azt én se érteném.

  • 2009.01.12 17:11:25Rékuc

    tényleg nem mindegyikben, de nem is ezt írtam. Egy hónap alatt olyan hatszor játszott a berúgás főzés közben-előtt-után. Nem értem, mi köze van a gasztroblogoláshoz, ennyi.

    Persze a postok továbbra is jók, a recepteket kipróbálom.

  • 2009.01.12 17:22:00dzsedofka

    nekem kifejezetten hozzátesz ezekhez a posztokhoz a sör-bor, abszolút átérzem a hangulatát, de én biztos alkoholista vagyok, csak azért.:)

  • 2009.01.12 19:57:15magyaranya

    Engem meg a "lenejlonozott borzalmat" vásárlók leszólása zavar. Tudomásul kéne már venni, hogy nem mindenkinek vidékiek a rokonai v. nem mindenki vásárol(hat) őstermelőtől. Én nem szívesen vennék olyan baromfit, amit egy pultról árulnak, hűtés nélkül. (Látni ilyet a csarnokokban.)

  • 2009.01.12 20:06:29jdgirl

    A lenejlonozott borzalom engem is zavar kicsit. Sajnos, sokszor csak arra van időm, hogy a legközelebbi közértben vásároljak azt, ami ott van. Viszont a főzés közbeni ivás rendkívül jó dolog, én anélkül egy igazi, jó, közös főzést el sem tudok képzelni :)

  • 2009.01.12 20:57:41cantbear

    Szerintem Anna nem szólt le senkit, kész vagyok, hogy mindenki ilyen k.va önérzetes... Mért kell minden apróságra pattanni, amiből valami sértőt lehet kivenni, sosem fogom megérteni...



    nekem ez a recept nem jött be, de mivel egyre több Anna-irás van (nagggyon helyes) rem. nemsokára jön a következő ami már tecc majd.



  • 2009.01.12 20:59:34cantbear

    Ja, ha valakinek van vargánya-krémleves receptje, hálás lennék, ha megosztaná velem. Étteremben ettem, földöntúli élmény volt, azóta egyik ismerősöm csinált nekem, de sajna a közelében sem járt az étterminek :( (lennék olyan pofátlan, hogy rákérdezek, de külhonban ettem, és jövő januárig nem megyek újra...)



    Hm-hm? valami ötlet? jó sok tejszin volt benne, ez az egy ami biztos.

  • 2009.01.12 21:29:41belize

    16:09:41 Rékuc,

    egyetértek.



    19:57:05 Magyaranya,

    veled is. ez nem önérzetesség kérdése, de akinek 2/3 gyereke van, és 9-5-ig dolgozik, néha csak arra van ideje, hogy leugorjon a sarki boltba.

  • 2009.01.12 22:40:32VilágosKékHarisnya

    Az előző kommentekhez egy grefiti:



    "Sokszor főzöm borral. Néha az ételbe is teszek."



    és még egy (az egyik liblingem)



    "Mindenkinek hinni kell valamiben. Én azt hiszem, iszom még egyet....."



    Aztán most egy saját tapasztalat.

    Találós kérdés: Mi az?

    A teteje fehér, a "szélei" fügeszínű, az egyéb színei érett fenyő és a tetejéről csöpög a víz?

    Válasz: A mi hálószobánk a radiátor kilyukadása után.

    Férjnek volt humora, beállt esernyővel és elénekelte a singinindörént.

    Az én reakcióim kronologikus sorrendben: 1. sokk 2. mégmindigsokk 3. aztakurvabazmeg 4. mostmiafasztcsinájjak???!!! 5. csodapartvissal felmostam a mennyezetet (kétforintos nagyságú lyukon spriccelt a víz kb. 4 percig a mennyezetre, onnan a franciaágyra és a bútorokra, mire rájöttünk, mi ez a hang......) 5. kimostam három adagot, mert a vasalt ruha az ágyon volt, ugyanis pont akkor jött a mester....... 6. bőgés 7. bőgés 7. bőgés 8. röhögés és bőgés 9. törköly 10. törköly 11. tudom, hogy van még itthon egy bokkvalér 12. naugyemegmondtam..... 13. tefigyu, most, hogy megágyaztam a nappaliban, nem olyan, mint amikor megismerkedtünk, és nem volt semmi a lakásban? hihihiiiiiiiii 14. ojjanelegemvanazegészbőlmostélleg........ 15. tudod mit? hukk? az a fontos, hogy hukk mi vagyunk egymásnak, na érted. hukk.... naérted. te, ez a bokk... de jó hogy itt lakunk három borvidék találkozásánál, olyan mint egy útelgáz...últelágoz.... úletgázol...na, tudod........................



  • 2009.01.12 22:42:20VilágosKékHarisnya

    gyk. a megfejtés: útelágazás

  • 2009.01.12 23:11:46bolletje

    Belize, akinek 2/3 gyereke van, az nem igazán engedheti meg magának a borozgatést főzés közben, főleg nem, ha a gyerekek még kicsik.



    VKH, lol, lol, lol!!!

  • 2009.01.13 07:46:54Picinger

    2009.01.12 22:40:32 VilágosKékHarisnya



    :D

    A mi nappalinkban kicsit nagyobb baleset történt... Így most a fal tégláig leverve, a parketta helyett most beton. Hihetetlenül otthonos... :)



    Annát meg ne bántsátok, mert miatta tudok ehető muffint sütni. :)

  • 2009.01.13 08:59:25VilágosKékHarisnya

    Na, hát akkor induljon a nap: vízvezetékszerelő és kárszakértő. Hát, tudok élni, mi? :DD



    A hedonizmusról már sokat emlegetett barátnőm mondása jut eszembe: "nem bízom az olyan emberekben, akik nem tudnak jóízűt enni, harsányan röhögni és jól berúgni."

  • 2009.01.13 10:00:35Macaroon

    Hahó,

    És a piás torta receptről lemaradtam, vagy simán nem volt? Esetleg megettétek a gyümölcsöket Anna?

    M.

  • 2009.01.13 10:01:57Macaroon

    VHK de hülye vagy:o)))

  • 2009.01.13 10:03:20hallohallo

    egyetértek Rékuccal, magyaranyával és belizével is, így sorban :)

  • 2009.01.13 10:17:47Péter Anna

    Picinger, az biztos, hogy nem én segítettelek a tökéletes muffinhoz, még sohasem sütöttem ilyesmit. Attól még köszi és persze bármi másban, bármikor, szívesen.



    A rumos tortához áznak a gyümölcsök, várják a kocsit, ami még darabokban, februárban gurul újra, na majd akkor.



    A jófajta alkohol elengedhetetlen a jófajta ételekhez, kikerekíti, kiegészíti, hozzáad. A kóla csak a mekihez jó. Meg másnaposan. :D

    Ez az ecetes csirke is jobb sörrel mint vízzel, így jön ez a téma egy gasztroblogra. Elengedhetetlen. A házi készítésű, pl. múltkori tojáslikőrről nem is beszélve, amit kifejezetten közkívánatra (lol) raktam össze.

  • 2009.01.13 11:47:56Picinger

    Jajj tényleg...

    Bocs.

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/09/15/ez_a_tokeletes_muffin/

    :)

  • 2009.01.13 11:51:13Picinger

    A faxom kivan attól, hogy nem küldi el a hozzászólásokat...



    Szóval:

    Valóban, az nem te voltál.

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/09/15/ez_a_tokeletes_muffin/

    Bocs.

    :)

  • 2009.01.13 11:56:14Picinger

    Ja, tényleg az nem te voltál. :)

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/09/15/ez_a_tokeletes_muffin/

    Bocs.

  • 2009.01.13 11:59:54Picinger

    Ja, tényleg az nem te voltál. :)

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/09/15/ez_a_tokeletes_muffin/

    Bocs.

  • 2009.01.13 12:03:02Rékuc

    Én nem fogyasztok alkoholt. Sőt rajtam kívül még sokan nem, ilyen vagy olyan megfontolásból (ami nem tartozik másra, bármennyire is szeretik ezt feszegetni). De soha nem ítéltem el azokat, akik fogyasztanak, mert én is tudom, hogy egy jó bor vagy sör mennyire jó kiegészítője lehet az ételnek. Itt sem ítélkeztem, csak megjegyeztem, hogy fura.

    Viszont az ilyen álhumoros aforizmák á la VKH barátnője, meg a pragmatikus elengedhetetlenezés felér egy értékítélettel. Tanúsítom, hogy nem elengedhetetlen.

  • 2009.01.13 12:11:22Picinger

    Tényleg, nem te voltál :)

    velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/09/15/ez_a_tokeletes_muffin/

    Bocs!

  • 2009.01.13 12:12:02Picinger

    Na, úgy látom sikerült :)

    Bocs.

  • 2009.01.13 12:42:14VilágosKékHarisnya

    Aki meg nem iszik, az olyan csúnyán beszél, mint Picinger.

    Az előbb is azt mondta, hogy a faxom.

    Felháborító.

  • 2009.01.13 13:37:46Picinger

    Hát a faxom itt az íróasztalom mellett :)

    És különben is, honnan tudod, hogy én nem iszok? :)

  • 2009.01.13 14:53:42Péter Anna

    Jajmár, nem az élethez, egy gasztrobloghoz elengedhetetlen az alkohol. Ahogy a sütik, vega ételek, véres húsok, olcsó megoldások, de a drágák is. Különben ez egy húsblog (haha, most készül...:)), zöldségblog, hányokazédestőlblog (és izzadok a sóstól) nemiszom375napjablog lenne. Próbáljuk már elviselni egymást, és konstruktívnak maradni, nem feszt besértődni.

  • 2009.01.13 15:09:08ddevil

    Najó, najó, de hol van mostanában a "kényeztetésügyi" része a blognak?

  • 2009.01.13 15:22:27Macaroon

    ddevil: mi néked a kényeztetés?

  • 2009.01.14 16:30:37bonnie

    kedves magyaranya! tudsz olvasni a nevedben található nyelven? és értelmezni? "Hidegen is finom, a rizs és a kenyér is jól mennek hozzá. Akár az az ocsmány, szeletelt, bezacskózott fajta is, amit az éjjel-nappalikban bírnak árulni." Hogy jön ide az őstermelő? ez a kenyérre vonatkozik, ugyanis...



    kedves Péter Anna!

    "ezt a helyi csirkés receptet mégis elő tudjuk állítani a legalpáribb, akár erzsébetvárosi éjjel-nappali alapvetéseiből"

    vs "kapható az Ázsiában, Culinarisban" ezek közül melyik található Erzsébetvárosban, és melyik éjjelnappali?

  • 2009.01.14 17:29:24catwalk

    Ezt a kaját még full részegen sem enném meg az tuti..

  • 2009.01.14 18:24:36Matsu

    Bonnie, "ha nincs, ecetes peperoni, vagy almapaprika is jó", ecetes almapaprikát meg tartanak az éjjelnappalik is, nem?

  • 2009.01.14 22:35:06VilágosKékHarisnya

    Remélem, műxik a link :)



    www.youtube.com/watch?v=AnK65v9AcOo

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta