OFFLINE

Mi frusztrál legjobban a konyhában?

2009. január 10., szombat 08:00

A vadas.

Mert a mama elvitte magával a receptet és már sohasem lesz „olyan”.

Van, amit már sikerült kikísérletezni: a prósza és a káposztás kocka simán megfejtve. De a vadasból csak ennyire emlékszem: két napig tart, mert sohase lehetett csak úgy, instant kihisztizni. Marhahúsból készül, de ugye melyik részéből, marhára nem mindegy. Az a hús száraz volt, de nem idegesítően, tehát a vadasnak szerintem való marhaszegy és fartő kiesik. Savanykás-édes-fűszeres pikáns íz volt, kicsit darabos állag és zománcos lábos.

Tessék, most rakd össze, ebből hogyan lesz pont olyan, nagymamád-féle vadas. Mintha a halászlét kizárólag a hallal és paprikával határoznám meg. Sőt, hal és víz, mert a fűszerezésről gőzöm sincs, de a végeredmény ízére, színére, szagára nagyon is emlékszem. De a vadas nem vízicibere, ezerféleképpen főzik, nem elég megkérdezni barátnőt, vagy felütni a horváthilonát. Attól még nem lesz „olyan”.

Ez a százhuszadik próbálkozásom, elég jó lett megint, de nem „olyan”, elegem van az egészből.

Felsálat vettem, de most már biztos, hogy a mama lábszárból csinálta, a felsál túl száraz. A -1. napon répát, fehérrépát és hagymát karikáztam, kevés vízben megsóztam, eceteztem, borsoztam, sok babérlevelet adtam hozzá, összerottyantottam és ráöntöttem a húsra (ami lábszár, nem felsál, de ez majd csak utólag derül ki).

Már itt ezerfelé ágazhat a történet. A zöldségek aránya, az ecet mennyisége és a fűszerek. A húst már hagyjuk, az ugye eleve nem jó.  A borókabogyó szinte biztos, hogy kimaradt, azzal felnőttként találkoztam először, nem tartott a mama belőle és az „olyan” mártás ízének emlékében sem találom. Az ecetet viszont elég korán megismertem, például a sebeimbe öntve, vasárnapi felcserkedésként, hát az valami remek volt, de tüdőlevesben és kocsonyán is toltuk, miért is maradt volna ki a vadasból.

A történet innen csak tovább bonyolódik. A D-napon bármi megtörténhet. A hús emlékeim szerint főtt volt, nem sült. Az volna a logikus, hogy a páclében fő, ám legyen. Tehát felrakom a húst és megfőzöm. A hús innen jó, illetve nem jó, mert lábszár kell, én meg felsálat főzök, de az mindegy, ebben a fázisban még úgyis tudatlan és lelkes vagyok. A gombócok már sikerültek egyszer, az egyszerű. Egy felkockázott zsemlét pirítok, meglocsolom egy kis tejjel, és elkeverem a tíz deka lisztből és vízből készült galuskatésztával. Forró, sós vízben kifőzöm. Már rég nem foglalkozok vele, mert a vadas a kétségbeesett ízkeresésről szól, nincs idő a gombócokkal hülyéskedni.

Tehát van egy ecetes levesem, abból kéne „olyan” mártást előállítani. A mustár biztos. És semmi más. Miután sokféle arányt kipróbáltam már, azt biztosan ki merem állítani, a vadasmártást nem lehet elrontani és bizonyos határok között végtelenül variálható, olyan sóletféle. Azt se ettem még két egyformát.

A vadasnál teljesen mindegy, hogy egy, vagy két evőkanál mustárt teszel bele, használsz-e borsot, borókabogyót, mennyi ecetet öntesz hozzá, cukrozod-e, milyen húsból főződ, gombóccal, vagy tésztával köríted, jó lesz az, és valakinek pont "olyan" lesz, amit megszokott, kérdés, az a valaki te vagy-e?

Most éppen egy evőkanál mustárt és egy deci tejfölös habarást főztem össze az összetört zöldségekkel (3-3 répa, fehérrépa, egy fej hagyma, a főzőléből csak annyit meghagyva, ami ellepi) és kicsit utánacukroztam. Miért is lett volna „olyan”? A férjem amúgy nem nagyon szereti, titkon várja, hogy végre megtaláljam amit keresek benne és más feladat után nézzek.

A ti vadasotok mégis milyen? És ki eszi tésztával? És nyúlból?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.10 08:27:16Aromatique

    Mi vadhúsból szoktuk készíteni,bár itthon könnyen megy,mivel édesapám szakács és Ő tanított... :)

    Burgonyagombóc dukál hozzá szerintem és ecetről szó sincs a receptben, helyette inkább citrmolevet használj!

    Itt a recept,próbáld ki,nekünk évtizedek óta "működik". :D

    A húst(kb. 1.5-2kg) először is megtűzdeled kis szalonnával,sózod,borsozod,kis olajban elősütöd pár percig,majd megpirítod a sárgarépát(20 dkg),gyökeret(20dkg),hagymát(15dkg),zellergumót(10dkg) kevés kristálycukorral,majd az egészet felteszed föni a hússal együtt. Fűszerként adsz hozzá babérlevelet, kakukkfüvet és egész borsot, tárkonyt, mustárt, pár szem kapribogyót és reszelt citromhélyat. Ha megfőt,tejfölös habarással sűríted, még utánaízesíted sóval,cukorral,citrommal. Átturmixolod és kész.

  • 2009.01.10 08:28:21Aromatique

    Ui: bocsánat a helyesírási hibákért...még reggel van :)

  • 2009.01.10 08:57:41nudlee

    Kocsonyára ecetet??

    A paszulylevesbe mondjuk mi is azt tettünk, kocsonyára citromlé, a vadast meg senki sem szerette :P :)

  • 2009.01.10 09:06:19vadegér

    És ha marhából készítjük, mely részéből?

  • 2009.01.10 09:55:10Selion_

    Nézzétek meg a www.boresvad.hu -t. Egyrészt rengeteg vad-recept, másrészt kis kreativitással helyettesíthető szinte az összes speciális vadhús valami könnyebben beszerezhető egyéb húsfélére.

  • 2009.01.10 10:38:23Tpancs

    frusztráció: palacsinta úgy, ahogyan a nagymamámnak sikerül (anyukámmal együtt görcsölünk évek óta, hogy hogyan lehet olyan vékony és mégis lágy a tésztája, megfejthetetlen), és a nokedli (galuska, bocs, én így hívom)! :) kéretik nem kinevetni...

    na ilyenkor hasznos igazán a mobiltelefon, így anyukámmal és néha a mamámmal is "együtt" sütök-főzök!

  • 2009.01.10 10:39:02zalla

    Zeller, tárkony kell még mindenképpen bele... Ha ecet, akkor almaecet, de inkább citromlé.

  • 2009.01.10 11:25:12bolletje

    Anna, haha, tegnap vadas marhát csináltam vacsorára, szalonnás zsemlegombóccal és hercegnő burgonyával (nem eszi meg mindenki a gombócot) :))

  • 2009.01.10 11:55:03suo tempore

    én nem vagyok finnyás a témában...édes, tejfölös ne legyen, de ha már meközelíti a "mustáros, pikáns répaszósz" fogalmát, általában megeszem...csak a hús legyen omlós

  • 2009.01.10 12:46:49Prinzessin Erbsen

    en a Horvath Ilonabol fözetem a vasas marhaszeletet mindig

    ha szombaton akarod talani szerdan kell elkezdeni

    1. puha felsal kell hozzza

    2. a paclebe zöldseg baber, sor bors pici ecet,mustar, cukor,összeforralva es nyaron hideg telen meleghelyen a husra öntve 3 napig pacolni

    3. kiveszed a hust es szalonnaval tüzdelve sütöben megsütöd - soka tart, utana kihütve szeleteni

    4 a vissza marad zsiradekon finom hagymat dünsztelni, felöntöd a paclevel es addig fözöd amig zsirjara nem pirul, staubolni, tejfellet felengedni - kostogatni, hogy mi hianyzik meg

    5. mixerresl pepesiteni

    6. a szelet husra raönteni es összeforralni



    csötesztat csak az iskolai menzan adjunk hozzo

    vegyes köret: ami 1. borgonya gonboc (de a gnocci is megteszi ha nem akarszt egy fel delelöttöt a burgyonyas tesztaval kinylodni)

    2. burgonyafank(elsztös, burgonyas kelt teszta)

    Vannak elvetemültek akik zsemlegombocot adnak hozza, de akkor a tesztaba piritott szalonna kockat illik keverni, hogy ne nezzek zsido kajanak.



    en a hust nem szeretem, ezert veszek magamnak egy mirelit vadas martast,kis szalonnazsirral felturbozom, olajon zsemlekocka pirit, es bele a nokedli tesztaba a a szalonnak kocakkal együtt, fel ora mosogatssal - es meg van az illuzio.



    A szalontüdö es a marhanyelv is hasonlo modon keszül.



    Horvat Ilonaja meg legyen mindenkinek mert alapmü, es jo kiindulasi alap a tovabbi büveszkedeshez - az anyaghanyadok is viszonleg pontosak





















  • 2009.01.10 12:54:46bolletje

    Kornelia, én is a Horváth Ilonából főzöm, illetve most már jóideje nem, mert megy fejből. És mindig teszek szalonnát a gombócba, de nem azért, mert antiszemita lennék, hanem mert úgy jobban szeretem.



    Ami engem frusztrál, az a rétes. De az nagyon...

  • 2009.01.10 12:58:07bolletje

    Még valami Horváth Ilonáról: szerintem is alapmű, abban az értelemben, hogy legyen mindenkinek egy otthon, aki szereti a magyaros ízeket, de egy kezdőnek szerintem őrületesen idegesítő lehet a "ne legyen se túl lágy, se túl kemény" és a "készre sütjük".



    Aki egyébként abszolút kezdő és elronthatatlan, de bonyolultabb kajákat akar készíteni, annak Gary Rhodes könyveit ajánlom.

  • 2009.01.10 13:21:09VilágosKékHarisnya

    Anna,



    sokáig nekem is az "olyan legyen, mint a mamáé" volt az elvárás magammal szemben.



    Mikor az anyai nagyanyám meghalt, elkezdtem görcsölni, mert sem a töltött paprika nem úgy sikerült, a szalontüdőről és a hókifliről nem is beszélve.

    Volt dühöngés, frusztráltság, bőgés, kukába vágás és "sohatöbbénemfőzökbazmeg" és folytathatnám.

    Aztán ráébredtem arra, hogy jól van ez így. Ha behunyom a szemem, most is érzem az illatokat és pontosan fel tudom idézni az ízeket. De ez már az én múltam, a gyerekkorom. Olyan, mint a "mamaszagú kardigán" amit a mai napig őrizgetek.

    És jó volt belegondolni, hogy az én gyerekeim meg unokáim az én ízeimbe fognak beleszokni, nekik az én főztöm lesz a "mamáé".

    Elfogadtam ezt, azóta nincs frusztráció a konyhában.

    Hm... kicsit filozofikus lett, de ma ilyen a hangulatom :)

  • 2009.01.10 13:22:00VilágosKékHarisnya

    Tpancs, nálunk is nokedli. :)

    Van a nagytesója, az meg a haluska :D

  • 2009.01.10 13:32:52bolletje

    VKH, ez szép volt :)



    Nálunk is nokedli...

  • 2009.01.10 13:37:47VilágosKékHarisnya

    :)

  • 2009.01.10 13:40:58bolletje

    De van hokedli is :)

  • 2009.01.10 13:42:28suo tempore

    VKH, erre én is elég korán rájöttem



    arról nem is szólva, ha két ember főzi ugyanazt a kaját, ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanazokból az anyagokból...a végeredmény akkor sem lesz egyforma

  • 2009.01.10 13:44:52suo tempore

    köretként meg zsemlegombóc, kizárólag



    szalonnát meg a világért se tennék bele, mert sztem nem kell bele, és a családban sem fog senki zsidónak nézni :DDD

  • 2009.01.10 13:47:00suo tempore

    hú...ezen nagyon padlót fogtam



    megvisel az ilyen háború előtti gondolkodásmód

  • 2009.01.10 13:53:00suo tempore

    volt vmi öregasszony, annak még a nagyanyja mondta azt,h akit zsófiának hívnak, az a fagyosszentek kurvája (közel esik a nevük napja a naptárban, vagy mittomén)



    a szerencsétlen úgy él már sok évtizede,h borzad a zsófia névtől



    csak mert elhitt egy 100 éves hülyeséget



    tiszta kiakadás



    szóval szalonnát azért teszünk, vagy nem teszünk bele, mert szeretjük az ízét, vagy nem szeretjük

  • 2009.01.10 14:10:16bolletje

    Anna, jut emszembe, a " a prósza és a káposztás kocka" link men működik.

  • 2009.01.10 19:19:00zölderdö

    Nézd meg a vasi-zalai parasztételek könyvet, bár nem tudom, van-e benne vadas recept. De sok mindent onnan főz mamim, pl.rétes, szilvásgombóc, prósza.

    A rétest tavaly nyáron megtaníttattam, de egyedül még nem próbáltam (nincs is olyan nagy asztalom...).

    Nekem a Horvát Ilona nem működik, a magyaros kajákat mamitól meg anyutól tanultam meg.

  • 2009.01.10 19:35:24Mitzi von Küche

    Nagyon könnyű és nagyon finom vadas marha recept - jó rozsdamentes(nem alu!) kuktában. Marha fehérpecsenyéből a legjobb. Nem kell előzőleg pácolni. A felszeletelt húst berakjuk a kuktába, rá tisztított, nagyobb darabokra vágott 2-3 szál répa, gyökér,fél zeller és karalábé, fél hagyma, pár gerezd fokhagyma, - kb. 1/2-3/4 liter víz, só, szemes bors (esetleg petrezselyem- és zellerlevél). Lezárt kuktában sípolás után kis fokozaton elég kb. 30-35 percig főzni. Utána kivesszük a hússzeleteket egy jénaiba, lefedjűk. A kuktában maradt zöldséges levet összemixeljük botmixerrel, majd ízesítjük: cukor, mustár, citromlé, Worchester-szósz és csak pici tejföl kell hozzá -semmi sűrítés- pont a kellő sűrűségű lesz!A mártást a húsra öntjük - voilá! Persze addigra a zsemlegombóc is elkészül. Gyors, energiatakarékos és sokszor bizonyított recept.

  • 2009.01.10 21:17:43ready_real

    Mifelénk nem vadas a vadas, mert a Vadas az a falu határában lévő ártéri erdő.

    Arra viszont emlékszem, hogy az amit mi vadasosnak hívunk, na az nem tartalmaz répát (azt én utálom ).Azt gyerekkoromban a menzán nagyon imádtam. és jóval világosabb színe is volt. Aztán egyszer máshol kóstoltam sima vadast de az... fuuuuj... rossz az íze .

  • 2009.01.10 22:19:39gidabiga

    Horváth Ilona

    én is azt használom.

    a zuram szerint a hülyék szakácskönyve, de bevállalom.

    Vadas nálunk egy régi Venesz szakácskönyvből vett recept alapján készül, cukor karamellizálással, mindennel, tényleg hosszú idő, de megéri.

    Zsemlegombóccal.

    És ami a legjobb, a zuram főzi, én csak eszem :D



    a galuska nálunk is nokedli :)

  • 2009.01.11 06:26:51Waczakka

    Sziasztok! Eddig csak -hihetetlen élvezettel :)-olvastalak Titeket (meg időnként ötleteket, recepteket "privatizáltam"), de a vadas, az vadas! ahhoz hozzá kell szólni :).

    Szóval: kevés cukor olajon megkaramellizálva, karikára vágott vegyeszöldség, hagyma, fokhagyma, fél citrom leve babérlevéllel, borssal, kakkukfűvel, sóval kicsit megpárol. Beletszem a húst (ami fartő)vizzel felenged, lefed, és amíg a hus puha nem lesz, békén hagyom. Ha puha, húst kiveszem, zöldséget leturmixolom, tejfőllel, pici liszttel behabarom, mustárral elkeverem, ha kell még utána sózom, átforralom és kész. Köretnek általában zsemlegombóc, amibe pici hagymát és majorannát is teszek. Szalonnával még nem próbáltam, de jó az ötlet!!! Ha nincs időm gombócozni akkor spagettivel is megeszi a család :)

    Ja

    ! a nokedli az nokedli!!!!

  • 2009.01.11 09:07:00Prinzessin Erbsen

    suo tempore

    hat ez nagyon jo volt, ezt meg nem hallottam, csak a szeptemberi 2 Maria naprol tudtam, hogy az egyeiken a szüzek, a masikon a kurvak tartjak a nevnapjukat, de ez a zsofia nagyon jo



    A horvath ilonat az anyaghanyadok miatt szoktam forgatni, mert ha a szokasos mennyiseg kell akkor szemmertek, de ha ettöl elter a sacc/kb nem nyerö, mert ha keves, az kinos, a tul sok meg minek, mindet nem lehet lefagyasztani, jobb a friss, es fö a takarekossag.



  • 2009.01.11 15:27:05csutkababa

    Anyukám mindig lábszárból csinálta, de előbb a húsból húsleves lett /takarékos megoldás/, majd kuktában a zöldséget /s.répa, f.répa/ kevés olajon és kevés húslével sípolástól 15 percig párolta, utána turmixolta tejföllel, mustárral, só, bors, cukor bele.Nem kellett sűríteni liszttel.

    A szeletelt húsra merte a mártást, és csőtészta volt hozzá.

    Anyósomnál ettem először zsemlegombóccal.

  • 2009.01.11 15:29:39csutkababa

    Tpancs

    A palacsinta nekem úgy lesz vékony és lágy, hogy először is a lisztbe teszek sütőport, tejjel hígítom az egészet addig,amíg tart a tej:-), utána kevés vízzel, ha még sűrű. Ja,és az elején 1 deci olaj is kell bele.

    Teflonsütő kell hozzá.

  • 2009.01.12 02:57:48ribizlifozelek

    Kedves Anna,



    fenykepem felhasznalasara elfelejtettel engedelyt kerdni.



    ribizlifozelek

  • 2009.01.12 08:00:40Péter Anna

    Szia,



    a flickr-on található felhasználási feltételek alapján cselekedtem, ha tévedtem volna, elnézést, levettem.

  • 2009.01.12 08:52:08Tpancs

    köszi, Csutkababa, a sütőport még nem próbáltam, de a többi ugyanez! legközelebb teszek egy próbát!

    fejből tudom, a Horváth Icuban a 220. oldal... :DDDD (nem nevet!!!)



    galuska! :DDDD

    a szalonnát pedig az ízéért, plusz önmagáért szeretjük.

  • 2009.01.12 08:52:47Tpancs

    ja, és Csutkababa: tojás???

  • 2009.01.12 09:33:33VilágosKékHarisnya

    Namost a "fagyosszentek kurváján" öt percig üvöltve röhögtem, köszönömköszönömköszönöm!



    Más: ööö... csak én szeretem a palacsintát vastag tésztával, amit sztem csak a békebeli öntöttvas palasütőben lehet kivitelezni????

  • 2009.01.12 11:54:58hegyilany

    Vadashoz csakis zsemlegombóc (szalonnás... ;)).

  • 2009.01.12 13:20:40gastro, missing in action

    a szakácsnőm a kifőzdémben nem csak úgy cukrozza, hanem karamellizálja és úgy öntögeti..egyébként a húst kuktában főzi meg a füszerekkel, zöldségekkel és citromhéjjal, majd a húst kiszedi és az egész kulimászt leturmixolja, és szűrőn átengedi..csak ekkor jön bele a mustár, citromlé és karamell -- igény szerint:-)

  • 2009.01.12 13:23:29gastro, missing in action

    mint amit Mitzi leírt, szinte szóról szóra, de worchester nélkül:-)

  • 2009.01.12 14:03:19Péter Anna

    a karamell és a citromhéj tippek aranyat érnek, lehet, hogy ott hibádzik az ízkeresésem, kösz

  • 2009.01.12 16:22:11ribizlifozelek

    Anna, koszonom, hogy levetted a fotomat.





    A flickren az osszes fenykephez keszitoje rendeli hozza a felteteleket, ami kepenkent is valtozhat. (Pl nekem a legtobb "all rights reserved.)

  • 2009.01.12 18:43:12csutkababa

    Tpancs

    :))))

    Jogos!

    4 tojás köll, és így lesz 36-38 palacsinta, de nagy teflonsütőben.



    Ja, horváthilona 165. oldal zserbó. Nem nevet!

  • 2009.01.12 19:22:26Prinzessin Erbsen

    csutkababa



    az enyemben a 265.oldalon van, de a csokimazt nem szabad ugy csinalni, ahogy ö mondja



    Valaki itt Veneszre hivatkozik, szerintem is jo, csak a vendeglatosok utaljak, mert a szolizmusban az volt a kötelezö,az anyaghanyadokban kicsit böven mer, de ö meg az 50-es evek,

    no meg a Turos Lukacs, ha sütni akartok,

    Pelle Jozsefne mar csak lelkes amatör hozzajuk kepest.



    Ha valaki nagyon ki akar tenni magaert akkor a Magyar Eleket ajanlom - ö fözni ugyan nem tud, viszont jol ir, jo ötletekert erdemes hozza menni, de nagyon komolyan venni azert nem kell.

    szerintem nincs ember aki azt vegig eszi, ami ott le van irva: mondjuk a töltött kaposzta tetejere süssünk ki frissen egy kis karmonadlit, szoval nekem mar az olvasas sem ment szodabikarbona nelkül



    Vegül a vadasrol: jo jo az a vadas csak a hus ne lenne hozza - mert a titok a martasban rejlik (ha valaki latta a Sült zöld paradicsomot, akkor tudja mire celzok)

  • 2009.01.12 22:06:41csutkababa

    Kornelia

    Melléütöttem.

    256 valóban.

    Én egyszerűsítek: Katica tortabevonót teszek rá. Egyszerű és finom.

    De trükk van benne:Mikróban, darabolva, bögrébe téve, kanálnyi olajjal finoman felovasztom, és simára keverem.

  • 2009.01.13 09:53:28Prinzessin Erbsen

    egyszerübb: 3 kanal kakao,3 kanal porcukor 6 kanal forroviz, simara keverve felfözve, tüzröl leveve 1 dionyi vaj, ezzel elkeverve, raönteni, jo sürü, mindenre jo

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta