OFFLINE

Abált szalonna, abalé nélkül

2009. január 6., kedd 13:00

Idén se vágunk disznót a kilencben, a negyediken, hiába vannak ennek hagyományai errefelé. De karácsony után egy héttel úgy megkívántam az abált szalonnát, hogy vágási abalé nélkül kellett megoldani. Sikerült.

A nyers tokaszalonnát ál-abalében főztem meg. Az ál-abalé a hűtőből lehívott alaplé (senki sem emlékszik rá milyen, lehet, hogy marha, nem sertés, a címkézés hülyeség…) és zöldségek hozzáadásával készült. VKH jelezte, hogy húsleves jó lenne abálni, de elfelejtettem húst és csontot venni, azt helyettesítettem a lével. A felvizezett alaplébe raktam egy hagymát, sok egész borsot, babérlevelet, répát, fehérrépát, és amikor felforrt, levettem a hőfokot, beleraktam a szalonnát főni. Aztán gondoltam egyet, utánaküldtem fél szál kolbit, csak úgy izomból, ártani nem árthat. Hasonló meggondolásból került bele egy hegyes erős csumaoldali fele is. Vivienne Westwood-ot igen kedvelem, ő mondta; „ha bizonytalan vagy, túlozz.” Nem feltétlenül az abált szalonnára gondolt.

Abálódás közben jutott eszembe, nem tudom, ez meddig tart, vágáson nem figyelem az időt (abálásra atomrészeg vagyok már általában), lakótelepen, bocs, újépítésűben, önállóan meg először csinálok ilyet. Kétségbeesett telefonálás, első körben az „az látszik rajt’” válasz, és "Imi bácsi anyukája hogy van?", majd a következő hozzáértő „úgy egy óra, de látszik rajt’” megmentette a tokát a szétfőzéstől.

Tehát úgy egy óra abálás után (semmi se látszik rajta, nyilván) a lében hagyom meglangyosodni, akkor kiveszem, tetejét beirdalom, bedörzsölöm rengeteg zúzott fokhagymával és finom házi pirospaprikával beborítom az egészet. Aztán jégre teszem. Ja, ki az erkélyre, oda, milyen jégre, az A/4-es fagyasztóba a fele se fér be.

Nehéz a parasztlyány élete a nagyvárosban.

Abalét ki ne öntsétek, lezsíroztam (volt mit...) és abban főztem meg a kötelező elsejei lencsét. A lencsét tavaly kihagytam, soha többet nem követem el ezt a hibát.

És esküszöm, idén utoljára használom a késem a kompozíció feljavítására.

Szerkesztői kívánságra az abálás fogalma: más néven kövesztés; forráspont alatti főzés. Elsősorban hurka, kolbász és szalonna alkatrészek füstölés előtti hőkezelésekor találkozhatunk vele. A mostanában nagyon menő konfitálás tulajdonképpen zsírban abálás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.01.06 13:42:20ddevil

  Tejben-vajban-abalében?

 • 2009.01.06 13:59:49Cigiző

  jónak tűnik az a kés

  ;)

 • 2009.01.06 14:31:00Prinzessin Erbsen

  En az exemnek gyakran csinaltam ilyet.(bar jo ember, de ennyi faxnit azert nem erdemel)

  gusztusos toka szalonna, vagy hasaalja szalonna jo hozza  siman megföztem vizben, kb 10x10 es kockakra vagtam, sot sem szoktam bele tenni, mert a lenyeg a pacolason van: ami so+zuzott foghagyma+keves olajban elkevert paprika (mivel a paprika az olajban jol oldodik)es az irdalasba jol belepaszirozni,addig kell fözni amig meg nem föl - villat szoktam beleszurni- hideghelyen allni hagyni, hajaban fött burgonya illik hozza, meg egy kis almapaprika savanyitva -eddig nem erkezett ra panasz.  abale: kutyatappal elkeverve kitünö csemege a Rozinak  utana citromlevel kenegetni a kezeket, mert a fokhagyma ott marad sokaig!

 • 2009.01.06 15:34:55Picinger

  2009.01.06 14:31:00 kornelia  soha nem ettem még ilyet, de ti most meghoztátok hozzá az étvágyamat :)

 • 2009.01.06 16:49:44belzebubó

  I"dén se vágunk disznót a kilencben, a negyediken, hiába vannak ennek hagyományai errefelé."- LOL

 • 2009.01.06 19:11:44dodóó

  Picinger!  Akkor hajrá!

  De friss kenyeret ne felejts el hozzá venni,mert úgy a tuti.

 • 2009.01.06 20:25:43silberstein

  Az a kenyér ott mellette nagyon jól néz ki, honnan van? :) Anna, bérabálást is vállalsz? • 2009.01.06 22:05:05Prinzessin Erbsen

  en egy jo hurkara vagyom - de disznot sem vagunk, falusi rokon sincs

  a hurkasütögetönel nem sütik meg rendesen

  a nagy csarnokban vettem legutobb, de nem volt jo - a boti altalaban nem jo -

  na erre adjatok valami jo tanacsot?

 • 2009.01.07 01:47:50sys

  na most bevallom neked, anna, hogy 15 éve vegetáriánus vagyok, de mégis el kell olvasnom az összes húsos cikkedet is, úgy írsz.

 • 2009.01.07 08:49:16Péter Anna

  Ó, köszönöm, igyekszem néha nem zsíros-húsosat is írni.

  A kenyér lipóti pékség, többfelé vannak Pesten, nagycsariban is, az ötkilós fehérből vágva. Az az, amit a külföldiek szoktak fényképezni. :D

  A rozsos cipójuk és a ciabattájuk is nagyon jó.  A csariban a zádornál jó a nyers hurka és a kolbi is, és egyszer a bűvös szakácson volt egy kimerítő hurkakolbi poszt receptekkel, kulturtörténettel, majd kitúrom, mert otthon is meg lehet csinálni. Akár a negyediken is.

 • 2009.01.07 11:20:04Krisz78

  Megindult a nyálelválasztásom:-D  Nekünk Békés megyében élnek rokonaink, bár ritkán találkozunk velük. Tavaly nyáron voltunk legutóbb, reggelihez nagynéném kipakolt házi szalonnát, tepertőt, kolbászt stb., majd mondta, hogy van a hűtőben "rendes" fóliás sonka meg téliszalámi, ha kérünk. Öcsémmel nagyon fel voltunk háborodva:D  Anyámnak a békásmegyeri piacon van egy-két titkos beszerzési forrása, meg egy másik nagynénémnek is van egy (talán a Lehel téri piacról?), onnan szoktunk egyenletesen jó minőségű hurkát-kolbászt-szárazkolbászt beszerezni:-)

 • 2009.01.07 11:49:56Macaroon

  Csariban:-) hátul a fogatlan őstermelő néni (Szerbúúúsz aranyom, szerbúúúsz, puszika, puszika, na ő) aki pult alól árul néha hurkakolbászt, meg kell kérdezni mikor hoz, nagyon finom teszteltem. Pihentetett marhások nekem megmondták múltkor mikor jön a friss utánpótlás és mikor ne vegyek belőle, de még nem teszteltem. Gondolom jó lehet náluk is, az az említett Zádor Anna? Pékségben kenyeret nem veszek magam sütöm otthon. Bár néha elcseppen a nyálam a ciabattáért:-) Olivaolajjal locsolva pirítva koktélparadicsommal. Hagyjuk is:-)

 • 2009.01.07 12:45:18Péter Anna

  jaj a fogatlan néni, egyszer visszaadta a tessékhagyni azt a húsz forintot, mert "te még biztos iskolába jársz" majdnem elsírtam magam, a drága. :)

 • 2009.01.07 12:55:38Macaroon

  SOHA nem fogadja el a visszajárót:-) Én nagyon szeretem. És iszonyú finom lekvárja van!!!

 • 2009.01.07 12:57:17Macaroon

  Ja és mindig kapok vmi pluszt tőle:-)

 • 2009.01.07 13:08:16Tpancs

  én a főtt (akár abalében) kolbászt is nagyon szeretem, mert sok zsír kifő belőle, és kellemesen langymelegen, vmi erős-savanyúval, friss kenyérrel nem is olyan vészesen nehéz kaja. (másnap, hidegen szendvicset is lehet csinálni vele, főtt tojással)

 • 2009.01.07 14:15:33VilágosKékHarisnya

  Mmm.. abátszalonna... szörrcccccss  Nekem sem kell sokáig várnom rám, január végén "vágunk".  Anna, jót röhögtem a "látszik az rajton" :DD  Nálunk általában az csatakrészeg, akire a töpörtyűt bízzák. (Az utóbbi két évben ez én volnék... :D)

  Mondjuk, tényleg nincs más választásod az mínuszegykétnégy fokban a "féször alatt", mint jókat húzni a törkölypálinkából az alatt a röpke három-négy óra alatt, míg kisül a töpörtyű. Ha otthagyom két percre, apám óbégat, mint aki beszorult, vagy rám akarnak bízni valami más jó munkát, mint pl. a húsosládák kimosása. Na inkább a pálinka, a kotla meg az unalom.

 • 2009.01.07 15:28:06VilágosKékHarisnya

  Most, hogy ebédre(?) betömtem a fejembe egy avokádót, jut eszembe,  Anna,  ugye nem felejtetted el, hogy ígértél avokádós receptet is?  Tpancs,

  ha valamit nem eszem többé, az abalében főtt kolbász. Három napig csak nyögtem... Igaz én - aki egyébként sem vagyok a mértékletesség mintaképe - forrón ettem házi sütésű kenyérrel és gyöngyhagymával.

  Komolyan azt hittem, hogy belepusztulok :)

 • 2009.01.07 15:39:12Tpancs

  :) dehát a mértékletesség, kedves Harisnya! irtó éhes vagyok! kellett nekem benézni erre a posztra! :D

 • 2009.01.08 12:13:57Reckl_Amál

  A Velvet megcsókolhatja a lábad nyomát, kedves Anna. A te cikkeid miatt van valóságszaga az egésznek.  Öröm látni, hogy a kényeztetésügyi blogban azért értenek a jóhoz is.

 • 2009.01.08 14:03:13ddevil

  Ja, csak miért nincs egy külön gasztroblog erre, ha már mindenre nyitnak egyet?

 • 2009.01.09 16:19:29Macaroon

  Leírom, mert leírom. Csarnok, hátulról nézve a baloldali soron az egyik zöldséges. Asszem hátulról a negyedik kb. egy 50es alkesz fejű nő meg egy lumpen bagózó fiatalabb faszi. Mondom, meg lehet szagolni a paradicsomot? A nő: MIT LEHET CSINÁLNIIII? Mondom szagolni, a paradicsomot. Azt mondja, ilyenkor egyiknek sincs illata a hidegben! Jól van mondom, hozzáállás, (még ha kedvesem mondta volna), akkor arrébb megyek két üzlettel. Hallom ám, hogy a csóka a hátam mögött: hogy sz*/pjad le az, khm, azt szagoljad, vagy vmi ilyesmi, de így direkt elharapva. Visszafordultam hogy a micsoda??? Te szólsz be a vevőnek? Mit képzelsz te magadról? Azzzz nem úgy van, ő nem is hozzám/nekem szólt, mindketten egyből nagyhangon védték magukat. Kezd nagyon elegem lenni némelyikkel, és a következőnél ráborítom valamelyikre a szemét áruját. Alig várom, hogy a fogatlan néninél újra teremjen minden egy kanyi vasat nem hagyok ezeknél a szennyládáknál. Mély tiszteletem a kivételeké.

 • 2009.01.09 17:10:08VilágosKékHarisnya

  Macaroon,  nem a hideg miatt nincs illatuk, hanem azért, mert az ilyenkor zömmel Hollandiában futószalagon gyártott (sicc!) paradicsomot tök fölösleges szagolgatni, max. az érlelőfolyadék szagát érzed, már ha van neki.

  Szaga nincs, íze víz, mi az? Télen vásárolt paradicsom. (nevegyé)

 • 2009.01.09 17:10:37VilágosKékHarisnya

  -c a siccből

 • 2009.01.11 17:27:00Macaroon

  VHK,

  Én mégis lövök itt ott néha illatos dbokat. Tudom, nem egy idény és nem védem amit védenem kellene, de ha annyira szeretem:-)

  Az meg eszembe jutott, hogy miért van az, hogy szinte minden hentes jó arc, a zöldségesek meg...phö.

  M.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta