OFFLINE

A filmesek imádják Coco Chanelt

2009. január 4., vasárnap 13:00

Az egyszerű szabású fekete ruhát és harangkalapot viselő, fiatal Coco Chanel fürgén elsétál egy dinoszaurusz-csontváz mellett, majd odalép egy fekete öltönyt viselő férfihoz, aki hűvösen átnyújt neki egy csokor virágot. A jelenetet a világhírű divattervező életéről szóló film forgatásán a párizsi természettudományi múzeumban rögzítették. A Coco Chanelről és Igor Sztravinszkijról szóló film egyike az 1971-ben elhunyt díva életét feldolgozó friss mozik egyikének. A rendező, Jan Kounen az első képen látható Anna Mouglalis francia színésznőnek adta a főszerepet, aki - nem mellékesen - hatodik éve a Chanel Allure illatának arca. A forgatási szünetben a 30 éves színésznő úgy vélekedett, hogy "a szerep épp annyira illik rá, mint egy Chanel-kosztüm".

"Nem vágyott rá, hogy mindenki szeresse - egyszerűen nem izgatta ez a kérdés, nem tartotta elengedhetetlennek, hogy mindenkivel kedves legyen" - magyarázta Mouglalis védjegyévé vált rekedtes hangján az újságíróknak. "Manapság az emberek folyamatosan arra vágynak, hogy mindenki szeresse őket. Nekem ez gondot okoz, nem vagyok egy kimondott diplomata" - tette hozzá. Kounen, akinek a nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Dobermann és a Blueberry - A fejvadász több kollégájával is konkurál, akik jelenleg szintén a divattervezőről forgatnak filmet.

A rendező tervei szerint alkotása jövőre kerül a mozikba, hasonlóan egy másik Chanel-filmhez, amelyben Audrey Tautoué főszerep. Egyelőre nem tudni, melyik mozit pontosan mikor mutatják be. Az egyik első, a témába vágó alkotás a Coco Chanel című tévéfilm volt Shirley MacLaine főszereplésével. Az Egyesült Államokban szeptemberben bemutatott film vegyes visszhangot kapott, ugyanakkor hozott egy Golden Globe-jelölést a címszerepet játszó színésznőnek.

A nemrégiben kitört "Chanel-mozimánia" bizonyítja, hogy a közvélemény továbbra is kíváncsi a tervezőre, aki egy egyházi árvaházban töltött el megannyi évet, mielőtt forradalmasította volna a divatot. Chanel az egyszerűség híve volt, és a férfidivatból kölcsönzött ötletekkel korábban soha nem tapasztalt szabadságot adott a nőknek. A rendező elmondta, hogy filmje elsősorban Chanel életének arra a hat hetére fókuszál, amikor megismerkedett az orosz zeneszerzővel, akivel állítólag viszonya is volt. A film kulcsjelenetei Sztravinszkij balettjének, a Tavaszi áldozatnak 1913-as, nagy botrányt okozó bemutatójáról szólnak. "Ez nem egy életrajzi film lesz" - hangsúlyozta az alkotó, hozzátéve, hogy a jeleneteket angolul és franciául egyaránt felveszik, így a filmnek két változata lesz. Sztravinszkij szerepében a dán Mads Mikkelsen lesz látható, akit leginkább a Casino Royale-ból ismer a közönség: James Bond ellenfelét, Le Chiffre-t keltette életre. Karl Lagerfeld, aki 25 éve a Chanel vezető tervezője is hozzájárult a filmhez: két ruhát, köztük egy estélyit is tervezett a szereplőknek.

A ruhakölteményt abban a jelenetben viseli a főszereplő, amelyet a történelmi Theatre des Champs-Elysées-ben vesznek fel; a színházban, ahol Sztravinszkij balettje debütált. A német divattervezőt feltehetően inspirálta a forgatás: decemberben bemutatott egy "oroszos" elő-őszi kollekciót, amelynek a Párizs-Moszkva címet adta. A bemutatót Lagerfeld első filmrendezése nyitotta, egy néma rövidfilm. "Annyi film készül manapság Chanelről, hogy gondoltam jót tenne a cégnek, ha elkészítené a sajátját" - jegyezte meg a tervező. "Imádtam a forgatást, főleg mert odavagyok a némafilmekért. Nem szeretem a locsogást" - tette hozzá. (forrás: MTI)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.05 08:52:49belzebubó

    Nem csak a filmesek,én is.Kiváncsi vagyok a filmre.Talán az ő és Lagerfeld életét ismerem a legjobban-már amennyire lehet-a divat világából.

  • 2009.01.05 10:34:02Pompadour

    "1971-ben elhunyt díva" , gyermekeim, kiről beszéltek?????? Díva Josephine Baker volt pl., Coco Chanel, pedig divattervező. Használjuk már a helyén a díva szót, ha már cikket írunk. Köszi. (nem is bírtam tovább olvasni)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta