A filmesek imádják Coco Chanelt

Az egyszerű szabású fekete ruhát és harangkalapot viselő, fiatal Coco Chanel fürgén elsétál egy dinoszaurusz-csontváz mellett, majd odalép egy fekete öltönyt viselő férfihoz, aki hűvösen átnyújt neki egy csokor virágot. A jelenetet a világhírű divattervező életéről szóló film forgatásán a párizsi természettudományi múzeumban rögzítették. A Coco Chanelről és Igor Sztravinszkijról szóló film egyike az 1971-ben elhunyt díva életét feldolgozó friss mozik egyikének. A rendező, Jan Kounen az első képen látható Anna Mouglalis francia színésznőnek adta a főszerepet, aki - nem mellékesen - hatodik éve a Chanel Allure illatának arca. A forgatási szünetben a 30 éves színésznő úgy vélekedett, hogy "a szerep épp annyira illik rá, mint egy Chanel-kosztüm".

"Nem vágyott rá, hogy mindenki szeresse - egyszerűen nem izgatta ez a kérdés, nem tartotta elengedhetetlennek, hogy mindenkivel kedves legyen" - magyarázta Mouglalis védjegyévé vált rekedtes hangján az újságíróknak. "Manapság az emberek folyamatosan arra vágynak, hogy mindenki szeresse őket. Nekem ez gondot okoz, nem vagyok egy kimondott diplomata" - tette hozzá. Kounen, akinek a nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Dobermann és a Blueberry - A fejvadász több kollégájával is konkurál, akik jelenleg szintén a divattervezőről forgatnak filmet.

A rendező tervei szerint alkotása jövőre kerül a mozikba, hasonlóan egy másik Chanel-filmhez, amelyben Audrey Tautoué főszerep. Egyelőre nem tudni, melyik mozit pontosan mikor mutatják be. Az egyik első, a témába vágó alkotás a Coco Chanel című tévéfilm volt Shirley MacLaine főszereplésével. Az Egyesült Államokban szeptemberben bemutatott film vegyes visszhangot kapott, ugyanakkor hozott egy Golden Globe-jelölést a címszerepet játszó színésznőnek.

A nemrégiben kitört "Chanel-mozimánia" bizonyítja, hogy a közvélemény továbbra is kíváncsi a tervezőre, aki egy egyházi árvaházban töltött el megannyi évet, mielőtt forradalmasította volna a divatot. Chanel az egyszerűség híve volt, és a férfidivatból kölcsönzött ötletekkel korábban soha nem tapasztalt szabadságot adott a nőknek. A rendező elmondta, hogy filmje elsősorban Chanel életének arra a hat hetére fókuszál, amikor megismerkedett az orosz zeneszerzővel, akivel állítólag viszonya is volt. A film kulcsjelenetei Sztravinszkij balettjének, a Tavaszi áldozatnak 1913-as, nagy botrányt okozó bemutatójáról szólnak. "Ez nem egy életrajzi film lesz" - hangsúlyozta az alkotó, hozzátéve, hogy a jeleneteket angolul és franciául egyaránt felveszik, így a filmnek két változata lesz. Sztravinszkij szerepében a dán Mads Mikkelsen lesz látható, akit leginkább a Casino Royale-ból ismer a közönség: James Bond ellenfelét, Le Chiffre-t keltette életre. Karl Lagerfeld, aki 25 éve a Chanel vezető tervezője is hozzájárult a filmhez: két ruhát, köztük egy estélyit is tervezett a szereplőknek.

A ruhakölteményt abban a jelenetben viseli a főszereplő, amelyet a történelmi Theatre des Champs-Elysées-ben vesznek fel; a színházban, ahol Sztravinszkij balettje debütált. A német divattervezőt feltehetően inspirálta a forgatás: decemberben bemutatott egy "oroszos" elő-őszi kollekciót, amelynek a Párizs-Moszkva címet adta. A bemutatót Lagerfeld első filmrendezése nyitotta, egy néma rövidfilm. "Annyi film készül manapság Chanelről, hogy gondoltam jót tenne a cégnek, ha elkészítené a sajátját" - jegyezte meg a tervező. "Imádtam a forgatást, főleg mert odavagyok a némafilmekért. Nem szeretem a locsogást" - tette hozzá. (forrás: MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra