OFFLINE

És a ti konyhátok mit kapott?

2009. január 2., péntek 13:00

Karácsony előtt kicsit fájt a fogam a nemrég magyarul megjelent Gordon Ramsey kiadványokra, ha valaki megkapta, legyen szíves foglalja össze milyen, aztán beruházok.

Viszont kaptam két független helyről két szépen párosítható ajándékot; egy tortaformát és egy üveg Amarettót. Így nekiállhattam a sajttortagyártásnak, amikkel régóta szemezek, mert nem túl édesek, de mégis édesség, sőt, torta, húúú, az ám a valami, szerda este lerakni az asztalra egy tortát.

Az amarettós tortát Váncsa könyvében szúrtam ki, van benne vagy egy tucat változat, az a kedves ember mintha sajttorta-fétisiszta lenne, de ettől csak még jobban kedvelem, a zsír-fétisisztákkal tisztes közös metszetet képeznek. A fél kiló krémsajtot (Cserpes-féle natúrt vettem, a kapros-lazacos-magyarosak erre nem túl jók) elkeverem 3 tojással, marék pirított mandulával, két deci tejföllel, 15 deka cukorral és két evőkanál amarettóval. A két evőkanál amarettót gyorsan felülbíráltam, és beleborítottam egy felessel. A két evőkanál után. Aztán meg is ittam egy felessel, és rá kellett jöjjek, az amaretto közvetlen fogyasztásra kevéssé alkalmas. Az egész öt percig tartott. Öt percig. Feles utáni fanyalgással, mosogatással 7 perc. Aki azt mondja, nincs ideje sütni-főzni, meg se próbálta.

Jól össze kell dolgozni a masszát és beleönteni egy kisebb tortaformába. Elég folyós, de semmi pánik, a 150 fokos sütőben 25 perc alatt összeáll, ott hagyom kihűlni, majd egy éjszakára berakom a hűtőbe. Botrányosan jó. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.02 13:45:00VilágosKékHarisnya

    Unokahúgtól szilikonos sütőlepedőt. :D

    Szóval olyan összetekerhető szilikonlapot, amit a be lehet fektetni a tepsibe és kiváltja a sütőpapírt.

    Szintén tőle egy szilikonecsetet kenegetéshez, és egy naggyonjóóóót. Ez egy szilikoncső, amibe be kell rakni a fokhagymát, meghengergetni és csodák csodája, TÉNYLEG lejön a fokhagyma héja (és nem ragad a kezünkre, hogy azt higgyük, örökre ott marad.)

    Mami: olasz kerámia fakanáltartó, tele fakanállal :)

    Anyós: "ötszirmú" kínálótál. (Nagyon rég szerettem volna)

    Barátnő: hóemberes-hópelyhes edényfogó kesztyű, textil alátét, kéztörlő, konyharuha szett.



    Gazdag Jézuskám volt. :)

  • 2009.01.02 14:15:55Péter Anna

    Az a szilikoncső érdekel, mert a fokhagyma elég jól fogy nálunk és csak a fenti jelenség miatt halogatom az éves chipotle elrakást is. Honnan van? Mi a neve?

  • 2009.01.02 14:33:35VilágosKékHarisnya

    Fúú, felhívom és megkérdezem tőle, mi a pontos neve, és hol talált rá, mert én kereszteltem el "szilikoncsőnek" :D

    Először szkeptikus voltam, na meg nagyon kíváncsi, de tényleg működik a dolog!



    (Hehe, a Porontyos történetet én is rabbival ismerem, de én már ebben tótágast álló világban nem merek még autentikus sem lenni :DDDD)

  • 2009.01.02 14:43:28VilágosKékHarisnya

    Tárám, a link



    www.konyhatizezercikk.hu/index.php?cPath=41_63&osCsid=d5e3f93968b32f86f9825ca612768b83



    A válasz ugyanis a következő volt: "Mivan??? (háttérben a két gyerek valószínűleg a házat szedte szét a hangokból ítélve) Jaa... fogalmam sincs, mi a neve. Após hozta karácsony előtt az üzletbe és tudom, hogy te szeretsz főzni....."

    (Köszönjük, Emese.)

  • 2009.01.02 15:41:29premuse

    Váncsa szakácskönyvét hol lehet kapni? Sehol nem találok elérhető példányt, pedig végre rászántam magam, hogy megveszem.

  • 2009.01.02 16:11:37Los Alamuszi

    Én ezt a fokhagyma hámozót anno a Kátayban vettem, dizájnos meg minden, de nekem nem jött be. Féláron viheti, aki akarja (a "nem emlékszem mennyi volt"-nak mennyi a fele? ;-))))

    Az én konyhám meg nem kapott semmit, mert megegyeztünk a családdal, hogy konyhai izék nem ajándékok NEKEM. De szakácskönyvet kaptam, egy rosszat meg egy jót. A jó az, ami inspirál, mert úgy sem főzök recept után, ez a "Zöldfűszerek a konyhaművészetben"

    a rossz meg egy magyar kajákat tartalmazó szakácskönyv, mert semmi új ötlet nincs benne + még nem is igazán vagyunk oda a régi jó és hagyományos, jó nehéz magyarosnak mondott kajákért.

  • 2009.01.02 16:13:04belzebubó

    Mivel eddig minden Péter Anna recept összejött hibátlanul és sikert aratott kérdésem:-Philadelphia is jó a krémsajt helyett? Nem ir erről valamit Váncsa a könyvében?

    Eddig vizfürdőben sütöttem sajttortát (tepsibe viz,vizbe a tortaforma benne a massza-kicsit komplikált) ez pedig seperc alatt készen van ahogy látom,megpróbálnám, de csak Philadelphia van mifelénk.Az a rendes, klasszikus,250 grammos, tömbös forma. Vagy esetleg mascarpone még opció lehet?

  • 2009.01.02 16:36:55Berix

    VilágosKékHarisnya, nagyon jó az oldal, köszi.

    Amint meglesz az új állásom beruházok pár új dologra.

    A konyhám két új fazekat kapott:)

  • 2009.01.02 16:54:11catwalk

    Az én konyhám meg botmixert:)

  • 2009.01.02 17:29:55belize

    Nálam is botmixer jött :)

    A fokhagymahámozóm pedig én is odaadom bárkinek, nekem sem jött be, egy éve ott áll a fiókban. Inkább kézzel.

  • 2009.01.02 17:43:26niobee

    idén nem kaptam semmi konyhait:( teljesen el vagyok kenődve. bezzeg én sütöttem beiglit mindenkinek, meg zserbót, ami olyan jó lett ,hogy szilveszterre is leadták a rendelést, és az is elfogyott.

    de szeretnék én is mindenféle szilikonos dolgokat. monjduk műmellet annyira nem:D

    jade, mégiscska kaptam:) szivecskés jégkockatartót, amiben bonbont fogok csinálni:)

  • 2009.01.02 18:01:04Vicuska.blog.hu

    Kollégium-lakóként minden konyhai eszköz áldás és átok is egyben, (mert megkönnyíti az életet, de hova rakjam?) viszont már régóta vágytam egy tefal palacsintasütőre, amit meg is kaptam egy narancsfacsaró, és egy jénai kíséretében. Úgyhogy konyhácskám boldog, én meg süthetek-főzhetek idén is a kolis srácok nagy örömére:D

  • 2009.01.02 18:25:53Péter Anna

    VKH nagyon kösz a linket szerzek egyet.

    a porontyos ügynél sejtettem, hogy miért lett Mester a rabbi... :))))) nade a bakkecskét átírni???



    hehe vicuska, évekig csak egy palacsintasütőm volt, két főig mindenre jó, főztem benne minipörit (krumpli a végén bele) sőt, gulyást is...



    belzebúbó:

    A mascarpone nem sajt, hanem aludt tejszín, a savót bennehagyják a végén.

    A krémsajt joghurtból és tejből, a jobbak még tejszín hozzáadásával készülnek, savanyúbbak, mint a mascarpone. A philadelhia krémsajt, de elég jellegtelen szegény, nincs íze neki. Házilag krémsajt:

    maxkonyhaja.blogspot.com/2007/10/hideg-konyhai-mveim.html

    nem próbáltam, de ezt találtam hirtelen, valami életképes biojoghurttal sikerülhet



  • 2009.01.02 18:35:26Péter Anna

    a könyv a bookline-on, leárazva ráadásul:

    bookline.hu/product/home.action?type=22&id=13382

  • 2009.01.02 19:00:28TantóNéni

    Komplett konyhát kaptam- magamtól. Csokibarna- kivi zöld, gyönyörűűűűű

    Plussz, meg nagyon menő késkészletet mamitól, egy hiper-szuper serpenyőt.

    Ja, főzni nem nagyon tudok :-) Most tanítom magam

  • 2009.01.02 19:01:13Vicuska.blog.hu

    Kedves Anna! Mivel imádok sütni és főzni, és ezt az imádatom rengetegszer bizonyítom is, ezért nekem nagyon sok cuccom van bent. A mi kolinkból sajnos kivették a tűzhelyet, és csak rezsó van meg mikró, de hál istennek a szemben lévő koliban még sütő is van egy, úgyhogy pizzától pöriig minden van folyamatosan. legutóbb lángost sütöttem meg hozzá jó kis tyúkhúsleves rotyogott:D Sok barátom hetekig nem megy haza, így csak ilyenkor eszik valami főtt kaját. Úgyhogy nekem ezért fontos:) Már gondolkodtam azon, hogy ki kéne adni egy könyvet tipikus kolis nagyonegyszerű de finom és laktató receptekkel. Nem lenne rossz ötlet:D

  • 2009.01.02 19:01:25VilágosKékHarisnya

    Bakkecske ide vagy oda, az Anthony de Mello könyvben mindenféle állattal olvastam a sztorit :D



    A Gordon R. kötetekről egyébként volt egy összefoglaló az Indexen, Milyen a jó szakácskönyv karácsonyra? vagy valami hasonló címen futott.

    Ebben a cikkben írták azt is, hogy nemsokára megjelenik az Alexandránál a La cuisine professionelle c. francia tankönyv magyar kiadása. Rákerestem, ez egy 830 oldalas tankönyv, az alapoktól, mit miért eszünk, hogyan csontozzunk husit, hogyan törjük meg a borsot stb.stb.

    Én ezt szeretném nagyon.



    Fú, emlékszem én is a "fészekrakásos" időszakra, úgy gondoltam, nagyjából megvan minden.... hehe, két hétig bögrével mertük a levest, mert merőkanalat elfelejtettünk venni :D





  • 2009.01.02 19:06:34VilágosKékHarisnya

    Tantónéni,



    a kivizöldet én is nagyon szeretem!

    Én inkább kiegészítőként, mert parasztbútor ill. fabútor mániás vagyok, azt meg nem lenne szívem kivizöldre festeni.

    Képes vagyok végigjárni minden tanyát meg (zug)régiségkereskedőt egy-egy darabért. Gyakorlatilag van egy komplett házra való bútor lenejlonozva. Már csak a ház hiányzik :D



    És a késkészlet is üdvözölve! Kevés dolog tudja úgy feltupírozni az idegeimet, mint amikor egy konyhában nincs egy normális kés.

  • 2009.01.02 19:11:24premuse

    Anna; köszi, de csak előrendelni lehet, mert amúgy nincs készleten /azért berendeltem, hátha/

  • 2009.01.02 19:12:24TantóNéni

    A kés dolog valóban remek, de mikor fogok én csontozó kést használni? Vagy bárdot? Egyenlőre nagyon limitált a főzés nálam, izgulok is rendesen kaja előtt,hogy vajon elrontottam-e. (általában igen) 30 évesen kicsit ciki de hát ez van:-)

    A sajttortát igenis én is megcsinálom, uff

  • 2009.01.02 19:20:30Péter Anna

    a le cuisine professionelle-t megvette egy barátnőm angolul, most nálam dekkol a könyv, valami zseniális. Humoros szöveget mondjuk ne várj, csontszáraz és tudományos, de nagyon hasznos alapmű mindenkinek aki szeretne jól főzni.

  • 2009.01.02 19:44:39VilágosKékHarisnya

    Jajdejó, reméltem, hogy jó könyv!

    Megnéztem a kiadó honlapját, még nincs az előrendelhető könyvek között, de remélem, hogy nem sokáig kell rá várni!

    Valahogy gondoltam, hogy csontszáraz, de nem bánom!



    TantóNéni,

    sztem nem ciki.

    Én a sütéssel kínlódtam meg.

    Ahhoz valahogy nem volt meg az a bizonyos érzék.

    Megkóstolod a kaját, érzed, hogy mi kéne bele, mivel lehet pikánssá tenni, megbolondítani... na ez nagyon ment. Sosem volt kérdéses, mennyi a csipet só.

    Na de a sütés.... Emlékszem az első lúdlábtortára (akkor már túl voltam a piskótasütés gyötrelmein, levettem a kapcsos tortaforma szélét, tátátátáááám kiáltottam és a torta a szemem előtt szétfolyt. Vagy a négy alkalommal kukában landoló Rigójancsi. És még sorolhatnám...

    Én, aki csak nagy vonalakban vagyok képes gondolkodni, nagyon nehezen szoktam meg, azt, hogy itt nincs mese: ha három deci tejből kell pudingot főzni tíz deka cukorral, akkor úgy, különben atomjaira hullik az egész.

    Talán ezért nem szerettem meg a sütést annyira, mint a főzést.

    Most van 10-15 süti/torta, amit már álmomból felkeltve megcsinálok, de azokba' a szívem nemtom belesütni. Megcsinálom, de én magam kimaradok belőle :)



  • 2009.01.02 19:45:43VilágosKékHarisnya

    -'

  • 2009.01.02 20:24:48ditta48

    Fokhagymapucolót a www.konyha10000cikk-en lehet venni!

  • 2009.01.02 20:27:49ditta48

    Egy nagy családi víztisztító kancsót! Remek íze lett a csapból folyó klóros víznek!

  • 2009.01.02 21:11:50Vicuska.blog.hu

    Olyat én is kaptam még szülinapomra a barátaimtól (BRITA márkájút), és tényleg jó lesz tőle a csapvíz!

  • 2009.01.02 21:29:01belzebubó

    Köszi Anna! Ezt már csináltam,de akkor csak 1 napig kellett csepegtetnem a joghurtot,mivel a tzatzikihez volt szükségem "igazi" azaz görög stilusú joghurtra,amit itt viszont kapok ellentétben a krémsajttal. Mo-on élő görögök árulták el a titkot,hogyan kell a túlzottan savós,vizes magyar joghurtból sürübbet csinálni ahhoz,hogy jó legyen a tzatziki. Neked is ajánlom,géz,szürő,1 nap hütő.

  • 2009.01.02 21:45:34bolletje

    A Moro trilógiát... (áhitatos sóhaj), a többi szóra sem érdemes.

  • 2009.01.02 22:14:27req

    az enyém gofrisütőt kapott... recepteket köszönettel elfogadok, vajon almás palacsintát lehet benne sütni?

  • 2009.01.03 08:28:46tyúkanyó

    Kukta, kontaktgrill, serpenyő, jénai. Konyhai cuccoknak mindig van hely.

  • 2009.01.03 09:15:53maxkonyhaja

    Szép reggelt!



    Gordon Ramsay könyvekről írott pár szó itt:



    maxkonyhaja.blogspot.com/2008/10/gordon-ramsay-knyvek.html



    Bővebben:



    Nem piskóta: érdekes életrajzi regény, recept nincs, csak technikai fogalmak, 4 nap alatt kiolvastam, hamindentakarzstudniramsayról.



    A háromcsillagos séf: kevés fotó (de az nagyon jó), inkább technológiai leírások, receptek, de viszont abszolúte menő dolgok. Csak olyannak, akinek van némi fogalma a konyháról. inkábbszakkönyv



    Vasárnapi ebéd: gyakorlatias, jól variálható menük, szerintem ez alatt az egy hónap alat a gasztrobloggerek oda-vissza megfőzték. naeztnagyonajánlom



    Pár szó a krémsajtról:



    abban a postban én spar joghurtból készítettem, nagyon jó lett, de próbáltam már danonból is, annyival nem lett jobb, mint amennyivel drágább.

    Ehhez a tortához szerintem egy sima natur krémsajt tökéletes (tömlős, 100 g-os, camping, spar..., csak fő hog sajt legyen)



    max

  • 2009.01.03 10:00:12Péter Anna

    Kösz Max,



    kifizettem a kocsim, és utána még lesz miből, megveszem a 3csillagost, és a vasárnapi ebédet.

    Ön dönt; főz vagy vezet.

    :D



    joghurtot cserpest szoktam venni, az valami brutál sűrű (tzatzikibe simán jó) és olcsóbb is a fent nevezetteknél 250 gr-os 130 ft. ki fogom vele próbálni a krémsajttippedet.

  • 2009.01.03 10:48:32maxkonyhaja

    Szerintem várjál vele, mert elég sokat akciózták, de biztos ki akarják árúlni a készletet. Én amikor vettem az alexandrawebshop-ban, akkor a 3 könyv került annyiba, mint most a 3csillagos.



    Krémsajt: vidéki gyerek lévén nálunk csak a tető cserepes:-)

  • 2009.01.03 13:41:53Mabel

    Kedves req!

    szerintem a legjobb gofrirecept:

  • 2009.01.03 13:41:54Mabel

    Kedves req!

    szerintem a legjobb gofrirecept:

  • 2009.01.03 13:47:28Mabel

    Bocsi, lemaradt a recept.



    3 db tojás

    12 dkg liszt

    1 púpos kk sütőpor

    1,5 dl tej

    csipet só

    A tojásokat szétválsztjuk, a fehérjét felverjük habnak, a sárgáját a többi hozzávalóval összekeverjük. Majd a habot óvatosan szintén beleforgatjuk és már sütjük is. Édesen és sósan is fogyaszható.

    Jamie Oliver receptje



    A Gordon Ramsay könyvek közül a Nem piskóta életrajzi. Szerintm jó.

    A Vasárnapi ebéd-ben nagyon jó receptek vannak, én pl. abból csináltam a karácsonyi menüt és nagy sikere volt.

  • 2009.01.03 17:57:33Attilajukkaja

    Anna



    A torta ugy nez ki a kepen, mintha korozott lenne. Az Amarettotol lett ilyen szine?

  • 2009.01.03 18:17:31sys

    szilikon sütőlappal meg szilikontepsivel én is nagyon lelkesen próbálkoztam, de egyszerűen nem bírom megtisztítani. mosogatógép, kézi dörzsölés, áztatás... semmi nem használ :(

  • 2009.01.03 18:33:37hallohallo

    sys, én a szilikonos cuccaimat úgy tudom könnyen megtisztítani, hogy forró vizet engedek a mosogatóba, bőven rá jó zsíroldó hatású mosogatószert, és átlögybölöm, áttörlöm. ennyi. mosogatógépbe még sosem kellett tennem.

    de lehet, hogy márkánként változik a tulajdonsága (az enyém sima gagyi, electro worldből meg ilyenolyan akciókból).

  • 2009.01.04 05:36:08sys

    hallohallo: köszi a tippet, sajnos nekem ez se segített. na majd próbálkozok más márkával.

  • 2009.01.05 13:32:02pomme-pomme

    Ha még valaki erre jár: Ha a Max-féle krémsajtot tejfölből csináljátok, más lesz kicsit az íze, viszon sokkal hamarabb lecsöpög (egy éjszaka), és nagyon finom. Mi rendszeresen esszük.

  • 2009.01.11 17:45:52ga_zsi

    Köszi a sajttorta receptet, kipróbálom.

    A fiam imádja a sajtokat, a haverjai

    Tra-pistának becézik, mert István.

    A gofrit is kipróbálom, mert azok a receptek amik nekem vannak nem igazán váltak be. Jó, de nem az igazi.

  • 2009.02.20 09:48:11panka

    Na, megcsináltam a sajttortát. Tényleg öt perc munka, tényleg botrányosan finom, de nekem vagy egy órán át sült. Úgyhogy most mindenki boldog nálunk, a férj mert tortás, gyerek mert megehette a maradék mandulát és krémsajtot, meg én is, mert ügyes voltam.

    A konyha egyébiránt kapott karácsonyra egy botmixert, mert az előző feladta a harcot. Igaz, hogy a gyereknek ekkorra pont kinőttek a fogai, de lassan jön a következő gyerek, meg a brokkoliszezon, a sütőtök krémlevesről nem is beszélve. Szakácskönyv is került, egy olaszos megoldás és a horváthilona, amiben csak az nincs benne soha, amit éppen keresnék.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta