OFFLINE

Mentsük, ami menthető: mit együnk most?

2008. december 28., vasárnap 13:00

2008 12. 25 10:30 Cegléd, külterület

"Kérsz bőrit?"
Köszönöm, nem, most ettem meg egy ökölnyi házi disznósajtot és egy szelet, több centi vastagon fokhagymázott abált szalonnát. És ez csak a reggeli volt. Pörcöt már nem kérek, pláne sült bőrt, azt se, köszönöm, neeeeeeeem.

A kármentés már az esemény alatt elkezdődhet, nem kellett volna hagyni senkit, hogy csomagoljon hat szál kolbászt és sült kacsacombokat otthonra. Persze ezt könnyű mondani, a szelíd terroristák mindig célt érnek, meg ha egyszer szeretjük a kolbit az ellenállás is gyenge. A Pesten mit esztekezésről nem is beszélve... mintha saját konyhakert, baromfiudvar  és disznóól nélkül megállna a gasztronómia, így engedelmesen pakoljuk a zsírt a csomagtartóba és megeszünk mindent, bizonyítva, Pest nem változtatott minket puhányokká. (Minket... férjem nem kimondottan vidéki csóka, egy 25 milliós nagyvárosból való, de neki is helyt kell állnia a zsír és pálinkapusztításban, szokott is, aztán bevesz egy doboz rennie-t.) A háborgó gyomortartalmat számolatlan felesekkel csapatjuk szét, hogy este a nappali parkettájára kitekert laticelen részegen és kajakómában izzadva rémálmok gyötörjenek.

Ezek után méregteleníteni kell, vagy legalább zsírtalanítani. A Momotaro-poszt után jutott eszembe, a rament meg kéne próbálni otthon is. Forró, tele félnyers zöldséggel, könnyen elkészíthető, finom, és pálcikával nem lehet gyorsan enni, ami sokat segít a kitágult gyomorban hamar bekövetkező telítettség-érzésben.

Áttúrtam rengeteg oldalt és receptet, mire egészen beleszerettem, mert a ramennek rendkívül tágak a határai, olyan mint az olasz pasta, mindent lehet, de azért mindent nem.

Könnyítésképpen csak körvonalazom a rament és bedobok néhány példát, mert ezermillió receptet nem tudok kipróbálni, sem begépelni, mindenki koreografáljon magának egyet, vagy kövessen le egy receptet, most a lényeg a laza takarítás a zsíros belekben. Ez csak egy ötletadó poszt.

Ha nem vagy vega, jobb alaplével készíteni, recept itt. Célszerű a később belekerülő hússal megegyező fajtájú csontból főzni, ha nem lesz benne hús, akkor a marhacsontot ajánlom, az adja szerintem a legjobb lét. Vegák zöldsgéges alaplével, vagy vízzel készítsék. Inkább zöldséges alaplével, ami ugyanúgy készül, mint a csontos, csak csont nélkül, sokféle zölddel, a víz elég unalmas.

A pálcakompatibilisre vágott zöldségeket és húscsíkokat megfőzöm a lében (a zöldségeket lehetőleg al dente, nem puhára, ha kell, főzd elő a húst) és belefőzöm a tésztát ( Barilla, vagy De Cecco linguine-t használok, azokban a termékekben megbízom, a távol-keleti tésztákban nem ) szójaszósszal utóízesítem, ha a tészta túl sok levet felszívott, az alaplével higítom, tűzforrón, pálcikával tálalom. Gátlástalanul csípősíthető, chipotleúsztatás, az utolsó pár kanál ehetetlenül csípős leves tányérból kiivása és üvöltés kötelező.

Íme néhány egyszerűbb és könnyebb kombináció, de tényleg csak bátran. A friss gyömbér elengedhetetlen, fejenként két centi megpucolva, szeletelve. A zöldségek azonos arányban kerülnek a levesbe, a húsfélék elmaradhatnak.

- félórát előáztatott shiitake gomba, répa, zeller, mogyoróhagyma, bárányhús, ez van a képen
- kínai kel, répa, póréhagyma, shiitake mint fent, sertéshús
- szezámolajon pirított tofukockák, krumpli, répa, póréhagyma
- spenótlevelek, tojás(a forró levesbe ütve és megkeverve, mint a tojáslevesnél) répa
- brokkoli, kínai kel, répa, fehérrépa, fafülgomba
- bambuszrügy, garnéla, citromhéj, friss citromfű a végén
...még több recept itt.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.12.28 14:03:41Gladia Delmarre

    Nagyon tetszett a cikk, Anna! Az elején részletezett kínok nálunk is bejátszanak, bár vidéki rokonaink nincsenek, de a városi nagyik is tudnak traktálni:)

    A levest ismerem, szoktunk is enni ilyeneket, tényleg gyomorkímélő, és nálunk a gyerekek is szeretik.

    De én most ránézni sem bírok semmi ehetőre, és évről évre rosszabbul tűröm a karácsonyi habzsidőzsit.

    Ja, kacsa isteni finom lett nálunk!! Egyetlen pici alsócomb maradt, a mellyek mind elfogytak:) Köszi a tippet!!

  • 2008.12.28 15:53:54husii

    az első két bekezdés nagyon is ismerős...:)

  • 2008.12.28 16:31:42totyóka

    Ha úgy fogyasztunk karácsonykor,hogy mindenből

    csak keveset akkor semmi baj!!

  • 2008.12.28 19:19:48blueberry

    Én évek óta komoly ön-hipnotizáló hadjáratot folytatok a fejemben, elkerülendő a karácsonyi túlzabálásból fakadó rosszullétet, elhízást, stb. Mostanra olyan szinten tökélyre fejlesztettem a módszert, hogy idén az ünnepek alatt nem hogy nem híztam, fogytam 1,5 kilót. :-)



    Az év többi napjától nem félek ennyire, úgyhogy majd akkor visszajön... :-D

  • 2008.12.28 20:48:41petrezselyem0001

    Wáá,én ceglédi vagyok!!!! :) /és most még van menő koripályánk is,ahol a nép lemozoghatja a karácsonyi zabálást/



    Amúgy nálunk libamáj volt,és az nagggyon jó :)

  • 2008.12.28 22:54:25Brizsitt

    Hát én mindenből keveset ettem, iszogattam is rá házi páleszt, hátha jobb lesz, de nem. Úgyhogy ma eljutottam a suhiig, mint nyugtató étel. És nekem bejött. Csak nem találok receptet, lehet, hogy béna vagyok, valaki segít?:)

  • 2008.12.29 10:01:08Prinzessin Erbsen

    A BArilla nagyon csinos fiu, es szörnyen gazdag, de azert a tesztejaban nem bizom meg,csak a sajat keszitesü tesztaban, ezt a boti spagettit nem tudnam lenyomni a torkomon.

    a tanarom szerent semmilyen csontbol, semmilyen levest sem lehet fözni, meg alapletsem, de ez olyan mint a mesebeli kö leves, artani nem hasznal

  • 2008.12.29 10:25:28Péter Anna

    A lábszár kicsit sokba lenne heti sok-sok liter alapléhez, levest, rizst, tésztát is azzal főzök, esetleg valami más tipp, a csont nemjón túl? A velőscsont és hasonlók 200/kg és nagyon bevált, kicsit soká tart lezsírozni, mert levesben nagyon útálom a zsírosat.

    Anyám szokott néha adni kakast, tyúkot, de az meg nekem büdös, mint minden szárnyas :(

  • 2008.12.29 10:47:31VilágosKékHarisnya

    Sziasztok,



    remélem, mindenkinek olyan karácsony adatott meg, amilyet megálmodott magának.



    Nálam 27-én este (túl vagyunk rajt') jött el a mélypont, túl az összkarácsonyi menüsoron (azt a gyakorlatilag fél disznót, merhogy Jani bátyádék most vágtak és kűttek egy kis friss töpörtyűt is a kásás hurkáhó', és másfél libát már tényleg nem kellett volna a mamánál... na de anyós fácánlevese..... és a barátnő - nevezzük egyszerűen Alíznak - angol kenyérpudingja....)gondoltam egy nagyot és magam elé vettem a törkölypálinkát. Na ez majd segít.

    Túl a Letitsznón és a pörfiktdéjen na meg a rodsztyúárt dögrétamerikenszongbúkkon na meg a hatalmas önbizalmon (bamme' már a negyediket iszom és semmi bajom, a gyomrom viszont tök rendben van..... sejde vörösbort ittam az este, angyalomragyogómszeretemabort) jött az igazi magyar virtus enyhén izzadtan (én olyan szerencsétlen vagyok... sose lesz állásom, pedig olyan tehetséges vagyok és egyébként is a világ gyűlöl engem és senkiseszeret......... gyerebodrikutyáááááááááááááááááááááám szedd a sááááááátorfááááááááááááááádaaaaat asszem, itt jegyezte meg apám, hogy a papa génjeit örököltem...)

    nos, a szépemlékű este óta kizárólag kaukefírt fogyasztottam ásványvízzel, egyébként köszönöm, jól vagyok :D



    korci,

    a saját készítésű tésztáról: (elnézést kérek, de....) b@szh@tod, ha a bográcsban főtt kakaspörkűtthöz (igen, a feje is benne van szemestül) nem a saját keltetésű kapirgálós tikjaid tojnak vagy nyolcat, hogy begyúrjál hozzá három levelet.

    Amúgy Barilla rulez!

  • 2008.12.29 10:56:39VilágosKékHarisnya

    Anna,



    jó a csont, ne hagyd abba. :)



    Én is azt fagyasztom adagokra, mert az alaplé nélkülözhetetlen itthon.

    A tyúk általában a táptól büdi, én szerencsés csillagzat alatt (jó tanyán) születtem, nálunk nem esznek az élőlények ilyet, de tudom, ez ritka.

    Én pl. a gombát is abban párolom és isteni.

    Bableveshez, lencseleveshez meg külön adagokban fagyasztom le a disznótoros abalét, mert sztem csak abban az igazi. :)

    Szóval a korci asszem ma megint cinikus és szurkapiszka meg tán még gonoszkodik is, nem kell vele foglalkozni, olyan mint a barátnőm, akit imádok, ennek ellenére szólásmondássá vált nálunk aranyos megjegyzése: "aranybogárkám, ma megint úgy nézel ki, mint egy csehszlovák turista a kilenclyukú hídnál. Ha újra így mutatkoznék veled, az önmagam megtagadása lenne."

    vagy a: "Drága, hidd el, még az is hordhat szoknyát, akinek ilyen szar lábai vannak, mint neked".

    Szóval, kibírható, sőt... egy idő után házhoz mész a ................ :DDD

  • 2008.12.29 12:19:54Péter Anna

    Nem, a tyúk a tollától, meg a tollai helyétől büdi. Ha megnyúzom, akkor is :D Anyám kapirgálós szörnyei is büdik nekem, ez egy egyéni szocprobléma.

    Holnap abált szalonkát készitek, ötletek, tippek? Sajnos nincs abalé, tudom, abban kéne, de itten Ferencvárosban nehéz hozzájutni.

  • 2008.12.29 17:34:11_karmapolice_

    Attól f@sz@gyerek a vidéki, hogy eszik zsírt vagy attól, hogy az egekben van a koleszterinje?

    (VKH: a kérdés költői, vágom, te vidéki vagy, ne vedd sértésnek, nem neked szánom.)

  • 2008.12.29 17:41:00VilágosKékHarisnya

    "(VKH: a kérdés költői, vágom, te vidéki vagy, ne vedd sértésnek, nem neked szánom.)"



    Nagyon örülök, hogy vágod, ugyanis a velvet kommentelői között több a funkcionális analfabéta, mint a sokéves átlag :DD

    Sztem attól faszagyerek a vidéki és a normálisan étkező pesti is, hogy olyan alapanyagokat termel/vesz, aminek még csekély köze van az anyaföldhöz/anyatermészethez.



    Én pl. idén nagyon kevéske utánjárással olcsóbban vettem termelői mézet, mint a Tesco polcon díszelgő "nem eu országban termelt" akciós szart.



    Egyébként a koleszterinszintem normális, ép és egészséges vagyok, eszem zsírt is, de nem vetem meg a salátákat és a luxuscikkeket sem.

  • 2008.12.29 17:42:26VilágosKékHarisnya

    "Nem, a tyúk a tollától, meg a tollai helyétől büdi."



    Ezt a mondatot nézem három órája ....... nos, akarsz róla beszélni????? :DDDDDDDDD

  • 2008.12.29 18:09:53VilágosKékHarisnya

    Ja, az abátszalonna.

    Jobb híján én főznék egy disznólevest és hagynám abban úszkálni egy kicsit. Vagy fogalmam sincs.

  • 2008.12.29 18:15:50Prinzessin Erbsen

    Venesz is folyton alaplevet ir mindenhol, de ettöl minden leves egyforma izü lesz, (en mar regen levesport hasznalok helyette), de husos csont az igazi hozza,



    alaplevet mindenütt a konyhameszaros maradekabol fözik, a kicsontozott husokbol - lehet csirket is kicsontozni, a hazi csirkeket - nemet szakkacskönyvek szerint, csipesszel kell tisztogatni, miutan gaz felett lepörzsöli az ember - anyukam az udvaron szokta ujsagpapiron, a hazi, de a bolti baromfiaknak is feltetlenül ki kell vagni az un. zsirzojat, akkor nem büdi.



    a kakas a vörös husok kategoriajaba tatrozik, tehat a szerint kell kezdeni valamit, levesnek nem tul szerencses



    levesnek egyebkent is a husnak azon reszei a leg alkalmasabban amik a csontra izesülnek



    vegaknak -de nem csak azoknak - a lestyant ajanlom füszerezesre, annak meg nyersen is igazi husleves illata van - legtöbb levesporgyarto ezt hasznalja- igaz husmentes alaple keszülhet vele

  • 2008.12.29 18:28:32Prinzessin Erbsen

    VHK: amiota a tyuktaphoz olyan adalek anyagot adnak amitöl a sargaja sargabb lesz, azota nincs "falusi tojas" - bar a ferjem a szomszed nemitöl veszi, de sztem ö is ad nekik tapot



    tesztat gyurni meg a legegyszerübb dolog a vilagon, nyujtani: nekem a kis olasz tesztagepem van, hozza spagetti adapter, tehat az is azzal csinalom, a raforditott idö ott jön be, hogy ez 3 perc alatt föl meg mig a botinak kell 20 perc, es csak tojas meg liszt van benne.

    Vannak nalam tesztacsinalos napok, es akkor legyartom a csaladnak azt az adagot, ami kitart mig haza nem jövök.



    Barilla az en penzemböl nem gazdagodik tovabb.





  • 2008.12.29 18:34:47Péter Anna

    karmapolice: ha sok zsírt eszek sem megy fel a koleszterinem, genetikailag így jártam, de nem (csak) ettől vagyok faszagyerek :D

  • 2008.12.30 09:55:02_karmapolice_

    Még nem, kedves Anna. Majd ha 40 fölött leszel. A koleszterin-gondok akkor kezdődnek igazán komolyra fordulni, nem huszonévesen.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta